Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Jeg hater bursdagen min

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Jeg hater bursdagen min

feb 8 2020 - 12:22
Jeg hater denne dagen. Jeg skulle ønske man bare kunne hoppe over den.

I fjor tilbrakte jeg ikke bursdagen min alene, men med en person som var min beste venn og kjæreste, den gang.

Jeg husker at jeg satt å tenkte på hvordan denne dagen ville se ut om ett år, da skulle jeg tross alt fylle 30 og voksenlivet skulle for alvor begynne..

Lite viste jeg den gang om at jeg kom til å sitte alene i min egen leilighet, gråte og egentlig bare med et ønske om å forsvinne.

Så kom dagen, 7 februar 2020, 30 år, følelsen av et skikkelig rundt tall...Telefonene/meldingene kommer på rekke og rad, "blir det stor fest ikveld?" Du skal vel feire ikveld?" Ord som går igjen i meldingene...

Skal jeg være ærlig så har jeg ikke svart på en eneste telefon idag, angsten og skammen er rett og slett for mye for meg, jeg klarer ikke å ta på maska å servere en hvit løgn med stemmen min, så jeg velger å ikke ta telefonen og heller late som at alt er bra på meldinger og på sosiale medier.

Bursdag..

Høydepunkt for noen, hat for meg
Bursdager skal liksom være et av høydepunktene i året, i livet, som man feirer med venner, familie. Med latter og glede som blir til gode, uforglemmelige minner. Slik ble det ikke idag. Hva kan man gjøre hvis nettverket ditt, svikter deg helt eller delvis?

Det er så mye press for en perfekt bursdag med masse oppmerksomhet, gratulasjoner og gaver. Press for en stor feiring og masse moro.

For meg har bursdagen min ikke vært annet enn en vanlig dag. En vanlig dag, der ensomheten er sterkere og mer synlig enn den ellers ville ha vært.

Derfor hater jeg denne dagen. Den dagen der du føler deg mer ensom og mindre verdt enn du vanligvis gjør. Jeg gruer meg i flere dager før den starter. Den grusomme følelsen. Jeg hater bursdagen min.

For meg har det aldri spilt noen stor rolle for hva jeg ønsker meg.

Jeg blir glad for hva enn jeg får. Bare det at noen bryr seg og ville gitt noe, gjør meg mer enn lykkelig.

Alt jeg egentlig ønsket meg til min bursdag var at jeg skulle føle meg verdt noe, og synlig for de jeg kan kalle venner.

Alt jeg egentlig ønsket meg var ikke å være alene og ensom på bursdagen min.

Mitt eneste ønske er å unngå å la dette skje igjen. Jeg snakker ikke for meg selv, men for alle andre der ute som også får den forferdelige følelsen av ensomhet når en stor dag nærmer seg. Enten det er bursdag, nyttårsaften, 17. mai eller en annen spesiell dag med mye forventninger.

Ensomhet er lett å skjule. Mange har ofte en lykkelig fasade, og det er mange som man ikke skulle tro er ensomme. Jeg skriver ikke dette fordi jeg synes synd på meg selv, men jeg ber alle om å åpne øynene for de tusenvis av ensomme der ute som alle har ett ønske om å bli sett og føle seg verdsatt.

Jeg har en god jobb, hyggelige kolleger, en fin familie, egen leilighet, bil og sunn økonomi og jeg er heldig som har en god fysisk helse. Jeg vet også innerst inne at jeg har få, men nære venner. Men allikevel er jeg ofte ensom, og jeg hater det. Jeg vet det er tabu, men jeg vil ikke lenger være en del av dem som later som, der jeg gjemmer meg bak maska, dårlige unnskyldninger og en fasade. Ingen banker på døren til hverandre lenger. Selv om vi opprettholder en slags falsk kontakt på sosiale medier, så dekker ikke det behovet. Vi later som alt er bra, men egentlig er mange av oss utrolig ensomme. Det er et samfunnsproblem.

Helseminister Bent Høie kalte ensomhet et «folkehelseproblem» i 2015:

– Å være ensom er like helseskadelig som å røyke. Ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død. Vi er nødt til å ta dette mer på alvor.
Avatar

Forstår deg godt

feb 8 2020 - 16:45
Samme her.

Har bursdag 7. januar. Alle er lei feiringer etter Jul, eller er blakke. For min del foretrekker jeg å være alene den dagen. Gråte, spille piano eller jobbe meg ihjel, alt ettersom. Egentlig er det som hver lørdag for min del. Bor langt unna venner og kjente, de sier "bare kom". Jeg kjører 1200 km i uka, og har ikke overskudd eller råd til å kjøre 400 til på helgen. Er aleneforsørger til tenåringsbarn som også vil ha skyss, så den gamle løsningen som bestod i rødvin og Netflix er ikke gangbar lenger.

Musikk har fungert godt for meg, og matlaging. Lager mat og fryser ned, så jeg har gode matpakker. Leser bok og jobber alt jeg kan.

Sjuler ikke for noen at jeg er både alene og ensom, men de fleste kommer med en eller annen floskel og snur seg bort. Ok, jeg tar det. Det er kjedelig og du vet ikke hva du skal gjøre med det. Bare glem det, det går bra med meg. Fordi jeg har oppdaget at man blir vant til det og det går sakte men sikkert bedre. Jeg trives i eget selskap og underholder meg selv med forskjellige oppgaver som jeg har listet opp i løpet av uka. Når det blir for ille er det forhåpentligvis ok å gå og legge seg.

Håper at jeg har øynene åpne for de som er ensomme rundt meg, prøver i hvert fall det, og jeg gir mange klemmer når jeg får anledning. Kanskje våre veier krysses og jeg gir deg en klem en dag. Brått så skjer det.
Avatar

Re: Jeg hater bursdagen min

mars 24 2020 - 23:42
Hei, det du skrev traff meg. Jeg har bursdag rett etter deg og jeg har hatet bursdagen min så lenge jeg kan huske. Jeg har aldri klart å sette ord på hvorfor før jeg leste hva du skrev og alt du skriver om kjenner jeg meg igjen i. Alt presset, det eneste jeg ønsker meg til bursdagen er å slippe følelsen av å være ensom. Bursdager er noe dritt. Jeg håper at det går bra med deg og at du klarer å komme deg gjennom de vanskelige tidene. Jeg heier på deg!
Avatar

Re: Jeg hater bursdagen min

mars 25 2020 - 08:49
Jeg er i ungdomsåra nå, men jeg kan skjønne det du skrev. Bursdager var ikke de beste høytidene, selvfølgelig etterfulgt av jul og nyttår. Jeg har bursdag om en måned (23.april), og denne bursdagen dette året blir ikke det samme, for ingen, unntatt familien min, kommer til å huske den. Kontaktlæreren har lovet meg å huske bursdagen min, men allikevel føler jeg et tomrom inni meg. Så derfor kan jeg skjønne det du skrev, for helt siden jeg begynte å bli ensom tidligere, har jeg ikke likt bursdager, for tidligere har jeg feiret bursdagen min med fake mennesker, som jeg egentlig ikke er venner med, som gjør bursdagen min enda tristere.
Avatar

Re: Jeg hater bursdagen min

april 10 2020 - 13:54
Å føle seg ensom er vanlig, kanskje særlig I forbindelse med høytider. Du skriver at du ønsker å bli sett, samtidig skriver du at du får masse meldinger. Hvem vil du skal se deg? Du skriver at du har venner, familie og kolleger, men blir sviktet av dine nærmeste. Jeg skjønner at du ikke er sammen med kjæresten lenger, men det virker som om du har et nettverk. Jeg skjønner at bursdager, nyttårsaftener og 17-mai kan oppleves som en konkurranse I å ha flest venner og kulest fester. Men alle feirer disse dagene forskjellig,. Noen feirer alene, mens andre inviterer 250 bekjente. Jeg skjønner at du føler deg ensom, men du kan prøve å gjøre det hyggelig likevel. Bursdagen din er over nå. Du kan gå videre I livet og bare være 30, eller du kan invitere noen av vennene dine til en liten feiring etter påske. Det finnes ingen regler for hvordan bursdagen feires.
Gratulerer med overstått.
Avatar

Hater bursdagen min

aug 12 2021 - 08:23
Jeg skjønnner hva du mener med dette.
Jeg har vært singel hele livet, men i 20-årene var i alle fall vennene mine en stor del av livet mitt.
Nå er jeg alltid alene og ensomheten på denne dagen gnager i hjerterota.
I dag fyller jeg 35 år. Jeg tenkte å gjøre noe ut av det, så jeg ba inn en venn(eneste vennen jeg har) og familien min på bursdag. Kaffe og kaker. Kun en sa de kunne komme, så jeg dropper hele greia.
På sånne dager savner jeg virkelig min mor som døde for to år siden. Hun gjorde alltid litt stas på meg og husket alltid min dag. De siste årene får jeg kun gratulasjonen på facebook ettersom de får en påminnelse på at det er min dag..
Jeg startet dagen med å gråte over denne bittre ensomheten og savnet etter min mor gnager meg. Er dette hva som venter meg resten av livet? Skal jeg bare sitte her i ensomheten? Jeg prøver å komme meg ut, få nye venner, få nye bekjentskaper. Men det er som det e rblit en ond sirkel av ensomhet, Jeg klarer ikke komme nær noen.
Derfor hater jeg denne dagen
En påminnelse om hvor tragisk jeg og livet mitt egentlig er.
Avatar

Hmmm

aug 25 2021 - 23:04
Jeg ble litt tårevåt av denne tråden, den treffer så altfor godt.

Til deg over her som mistet din mor (og for øvrig dere andre også).. tenk at din bursdag ikke bare er din dag, men også en stor dag i livet til dine foreldre. Du som mistet din mor kan jo kanskje dedikere denne dagen til henne som en av hennes største dager i livet, da hun fikk deg :) Det er jo også god grunn for markering fra din side.
Avatar

Enslig bursdag

nov 22 2021 - 05:47
Forstår det med enslig bursdag, har min on noen dager, de eneste personene som var familie som egentlig var alt jeg trengte døde ut over årene, bestemoren min i fjor. Bodd I en stor by nå i 4-5år og har ikke noe særlig miljø med venner, har bare online. Er kjipt at de siste årene fra jeg var 17-20 at jeg så langt har bare feiret alene hjemme hos meg, langr ifra bekjente generelt.
Til forsiden