Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

april 9 2018 - 10:15
Hei :)
Jeg er ny på forumet.
Er 40 år og har aldri utredet meg.

Men fikk mitt første panikk angst rundt 18 års alderen. Har alltid vært litt urolig og rastløs av meg .
Lav selvtillit og selvfølelse.
Droppet ut av videregående, men har klart å ta en utdannelse i voksen alder.
Har store konsentrasjons vansker, spesielt når noe kjeder meg. Men kan bli veldig oppslukt av ting og.
Fikler mye med blyant, biter negler, vipper med bena, Tankekjør , kan også være veldig negativ om meg selv og andre, osv...

Har prøvd mye medisiner mot angst og depresjon uten at det fungert noe særlig, er ikke akkurat veldig langt nede for øyeblikket, men har ingen energi, tiltaksløs, deppa, trener jeg så er jeg utmattet resten av kvelden ( influensa lignende symptomer ) .
I barndommen var jeg veldig energisk og var flink i det meste. Ble tatt alltid ut visst det var noe innen idrett. Fikk alltid høre at jeg måtte satse innen den og den idretten fordi jeg var så flink.

Selvtilliten, selvfølelsen, indre uro, utmattelse og konsentrasjonsproblemer sliter jeg og veldig med nå, og det går veldig ut over jobben. Er i en jobb der jeg trenger å være skjerpet hele tiden.

Har tatt blodprøver, men alt er fint. Legen mener jeg bare har ett dårlig immunforsvar, men dette har vart over lengre periode. Kommet gradvis, men mer og mer siste året. Føler ikke legen tar meg alvorlig, men jeg klager ikke så veldig mye heller.

Jeg har alltid trodd jeg har snev av ADHD.

Har også trodd at personlighetsforstyrrelse var helt noe annet helt frem til i dag.

Jeg tror faktisk jeg har det, kjenner meg mye igjen av disse punktene, var som ett slag i ansiktet samtidig en AHA opplevelse.

Jeg er også begynt på Lamictal og leser at dette kan være en god medisin mot ADHD, Bipolar og personlighetsforstyrrelse.

Dette er tredje uken på Lamictal og jeg gråter mye ( går vekk for meg selv sånt at mann og barn slipper å se det og vet ikke at jeg gråter).

Har nå sittet 1 time og hulket og skrevet ned min frustrasjon på papir ( og brente det i peisen etterpå). Dette gjorde godt, er mer rolig og avslappet nå

Noen som har god erfaring med Lamictal? Beklager visst dette er rotete skrevet.
Personlighetsforstyrrelse

Diagnosen Personlighetsforstyrrelser indikerer at personen har trekk i personligheten sin som er så ekstreme at de skaper vansker i forhold til andre mennesker. De avvikende personlighetstrekkene bør ha hatt en viss varighet, helst flere år; trekk blir "synlige" rundt ungdomstiden. For å være en personlighetsforstyrrelse må disse trekkene, altså "væremåte", foregå i alle situasjoner; på jobb, på skolen, med venner, i kontakt med kjente og ukjente mennesker. Som regel ser man ikke selv at sin egen væremåte/personlighet er et problem, men når andre stadig peker på det eller man har "slitt" med et eller annet lenge, oppsøker man behandling i håp om å forstå hvorfor man ikke har det bra med seg selv og i kontakt med andre. Det betyr at diagnosen personlighetsforstyrrelse er avhengig av hvilken kultur man hører til, hvor i verden man bor. Atferden og væremåte som forventes for eksempel i et latinsk land kan tolkes negativ i andre land osv. Det er naturlig å bli nedtrykt eller irritabel hvis livet har gått en imot. Men hvis irritabilitet, surhet og tristhet blir ens vanlige væremåte, blir en både mislikt av andre og får det lite godt med seg selv (Kringlen, 1997).

Engstlig (unnvikende) personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved følelse av anspenthet, engstelse, usikkerhet og mindreverd. Pasienten har en kontinuerlig lengsel etter å bli likt og akseptert, er overfølsom for avvisning og kritikk og har reduserte personlige tilknytninger. Det er tendens til å unngå visse aktiviteter ved tilbøyelighet til å overdrive potensielle farer og risikomomenter i dagligdagse situasjoner.

Avhengig personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved vedvarende passiv tillit til at andre personer tar de store og små avgjørelsene i livet for en, sterkt frykt for å bli sviktet, følelse av hjelpeløshet og inkompetanse, passiv ettergivenhet for andres og eldres ønsker, og liten evne til å møte dagliglivets krav. Mangelen på livskraft kan vise seg på både intellektuelle og emosjonelle områder, og tendens til å overlate ansvaret til andre foreligger ofte.

Tvangspreget personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved usikkerhet, perfeksjonisme, overdreven samvittighetsfullhet, kontroll og opptatthet av detaljer, stahet, forsiktighet og rigiditet. Det kan inntreffe påtrengende og uønskede tanker eller impulser mindre alvorlige enn de som sees ved obsessiv-kompulsive lidelser.

Paranoid personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved overdreven følsomhet for krenkelser, manglende tilgivelse ved fornærmelser, mistenksomhet og tilbøyelighet til å forvrenge erfaring ved å oppfatte andres nøytrale eller vennlige handlinger som fiendtlige eller hånlige. Tilbakevendende ubegrunnede mistanker angående ektefellens eller partnerens seksuelle troskap, og en kamppreget og innbitt holdning til personlige rettigheter er vanlig. Overdreven følelse av egen betydningsfullhet, og overdreven selvhenføring forekommer ofte.

Schizotyp personlighetsforstyrrelse
Et gjennomgående mønster av sosiale og mellommenneskelige mangler, kjennetegnet ved sterkt ubehag ved, og redusert evne til nære forhold. Dessuten forekommer tankemessige (kognitive) og sansemessige (perseptuelle) forstyrrelser og eksentrisk oppførsel.

Schizoid personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved tilbaketrekning fra følelsesmessig, sosial og annen kontakt med andre mennesker, med preferanse for indre fantasiliv, individuelle aktiviteter og introspeksjon. Individet har begrenset evne til å uttrykke følelser og til å oppleve glede.

Dramatiserende (histrionisk) personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved overfladiske og labile følelser, selvdramatisering, teatralske fakter, overdrevne følelsesuttrykk, suggestibilitet, egosentrisitet, selvmedlidenhet, mangel på hensyn til andre, lett sårbare følelser, og vedholdende søking etter anerkjennelse, spenning og oppmerksomhet.

Narsisistisk personlighetsforstyrrelse
Et vedvarende mønster av grandiositet (i fantasi eller atferd), behov for å bli beundret, og manglende empati Emosjonelt ustabil (borderline) personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved en klar tendens til å handle impulsivt, uten å tenke på konsekvensene. Stemningsleiet er uforutsigbart og svingende. Pasienten har en tendens til sterke følelsesutbrudd og manglende evne til å kontrollere eksplosiv atferd. Det foreligger også en tendens til kranglete oppførsel og konfliktsøkende atferd, særlig hvis impulsive handlinger blir hindret eller kritisert. To typer kan skilles ut: den impulsive typen, som hovedsakelig kjennetegnes ved manglende følelsesmessig stabilitet og impulskontroll, og den ustabile typen, som i tillegg kjennetegnes ved forstyrrelser i selvbilde, mål og indre verdier, kronisk tomhetsfølelse, intense og ustabile interpersonelle forhold, og ved en tendens til selvdestruktiv atferd, herunder selvmordshandlinger og -forsøk.

Dyssosial (antisosial) personlighetsforstyrrelse
Personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved likegyldighet for sosiale forpliktelser og uttalt mangel på forståelse for andres følelser. Det foreligger stor diskrepans mellom atferd og gjeldende sosiale normer. Atferden er ikke særlig påvirkelig av negative erfaringer, herunder straff. Pasienten har lav frustrasjonstoleranse og lav terskel for aggresjonsutbrudd, herunder voldshandlinger. Det er en tendens til å bebreide andre, eller til å gi plausible rasjonaliseringer for den atferden som bringer pasienten i konflikt med samfunnet.

Avatar

Re: Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

april 18 2018 - 13:10
Hei.Jeg er har bipolar lidelse og bruker blant annet lammictal.Har hjulpet meg mye.Humøret er mer stabilt.Har også en del personlighersforrstyrrelser.Vil gjerne prate hvis du vil det.
Avatar

Re: Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

juni 16 2018 - 00:52
Hvordan går det med deg nå?
Avatar

Re: Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

juni 16 2018 - 16:45
Jeg har schizoid personlighetsforstyrrelse.
Avatar

Re: Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

juni 17 2018 - 02:05
Folk med personlighetsproblemer vil ha problemer med å få seg mann, jobb og barn, og en eventuelt diagnose vil ikke løse problemene dine.

Er det så farlig å gråte foran mannen sin, da? Kanskje gråten er et tegn på at du trenger litt mer kyss, klapp og klem? :-)
Avatar

Borderline personlighets forstyrrelse

juni 17 2020 - 23:06
Hei jeg bruker nå lamictal 25 mg. Er på første uka med det. Da jeg har fått diagnosen Borderline og har ADHD fra før som jeg tar ritalin for. Mange jenter med ADHD har også Borderline i tillegg. Jeg har hatt ADHD siden jeg ble født. Borderline fikk jeg på papiret nå for noen uker siden, men mest sannsynlig hatt det nesten hele livet, og begynt på Lamictal for den, i tillegg til ritalin for ADHD. Funker veldig bra allerede etter første dagene på meg.
Avatar

Re: Personlighetsfortyrrelse og Lamictal

des 19 2022 - 07:49
Reseptfri antidepressiva - https://tonzes.com/deprno.htm Jeg har brukt Restilen i mange år. Tar de for angst og depresjon. For meg så er Restilen helt fantastisk. Restilen sørger for at jeg klarer å holde hodet over vannet og at verken angsten eller depresjonen blir for overveldende for meg og tar fullstendig over hverdagen.​​​​​​​
Til forsiden