Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Noen med erfaring med antidepressiva/antipsykotika?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Noen med erfaring med antidepressiva/antipsykotika?

april 30 2018 - 06:29
Noen som har noen erfaringer med antidepressiva eller antipsykotika? Hjelper de? Er det mange bivirkninger?
Har gått på bup for utredning av psykose, og de har snakket om medikamenter. Vet at foreldrene mine er veldig i mot de, men hva ellers kan hjelpe (utenom samtaler)? Er over 16, så jeg har vell litt å si..?
Avatar

Re: Noen med erfaring med antidepressiva/antipsykotika?

mai 1 2018 - 04:43
LilleAgurken: Ut i fra det jeg har hørt fra en psykolog om både anti-depressiva og anti-psykotika, samt lest om anti-depressiva i kontroversielle artikler om det; så bør slike midler være absolutt siste utvei - eller hvis man har et veldig sterkt akutt behov for det.

Det som ofte skjer når man tar anti-depressiva er at man blir mer emosjonelt ustabil i starten, og deretter forblir emosjonelt ustabil så lenge man går på anti-depressiva - eller at man etter hvert blir emosjonelt "lammet" og ikke føler noe særlig generelt, så lenge man går på anti-depressiva. Ingen av de alternativene er særlig gode tilstander å være i.
(Det er også mulig at anti-depressiva har positiv effekt eller ikke har noen effekt i det hele tatt, men de resultatene ser ut til å forekomme sjeldnere.)

Det som ofte skjer når man tar anti-psykotika er at man blir mer mentalt stabil i starten, men at man deretter blir mentalt verre enn det man var før man tok anti-psykotika.
Med andre ord: Har man psykoser før man tar anti-psykotika, så kan disse psykosene avta i starten av behandlingen med anti-psykotika. Men etter en stund kan psykosene bli verre enn noen gang tidligere. For å sitere en pasient som tok det: "Anti-psykotika er rein jævelskap!"

Årsaken til disse uforutsigbare effektene er at ingen "eksperter" egentlig har peiling på hva disse medikamentene egentlig gjør med hjernen. Det er basically "hit and miss"; et sjansespill. Det er "kjemisk lobotomi".
På den annen side er det et veldig praktisk behandlings-tilbud å bare kunne gi folk piller framfor og faktisk forsøke å fikse dem (som er mer tidkrevende for behandlerne).

Det som mest sannsynlig egentlig skjer når man tar slike medikamenter, er at reseptorene som mottar signaler i hjernen, oversvømmes med stoffene i medikamentene, slik at det "pakker seg". Det resulterer dermed i emosjonelle svingninger/ustabilitet i starten av behandlingen, siden reseptorene forsøker å tilpasse seg den nye svekkede signal-overføringen (grunnet alt pakket som hindrer signalet fra å kunne overføres på den lette måten det vanligvis pleier). Og etter hvert som tiden går, så forer man disse reseptorene med mer og mer av stoffet, som medfører at reseptorene pakker seg mer og mer, som medfører dårligere og dårligere signal-overføring - som dermed resulterer i verre og verre symptomer (avhengig av type medikament man tar), fordi signalet må være sterkere og sterkere for å kunne kompensere for all tett-pakkingen rundt reseptorene. Det som før krevde et svakt signal for å kunne overføres til resporene, krever nå et sterkt signal for å kunne trenge igjennom til resptorene. Resultatet av dette sterke signalet er verre psykoser og emosjonelle svingninger eller emosjonell lammelse (avhengig av hvor mye pakk som legger seg på reseptorene, samt type medikament).

Hvis du vurderer å ta slike medikamenter, så MÅ du snakke med en psykolog om det - og IKKE en lege eller psykiater. De har vidt forskjellig tilnærming til årsak og behandling av psykiske lidelser, og gir dermed vidt forskjellige forklaringer og råd til pasienter. Psykologer søker primært å løse problemet tankemessig; psykiatere og leger søker primært å løse problemet ved bruk av medikamenter. Psykologer ser primært på psykiske lidelser som tankemessige problemer; psykiatere og leger ser primært på psykiske lidelser som medisinske problemer. Dermed har de også forskjellig tilnærming til de psykiske lidelsene.

Vet jeg kanskje gjentok meg selv et par ganger her, men jeg skrev alt veldig fort. Så det får heller bli litt kronglete lesing. Men du forstår poenget mitt hvert fall :)PS: Bivirkningene er mange og varierer fra ingen, til milde, til alvorlige. Man kan f.eks. få hjerneskade av disse medikamentene hvis man er uheldig - som er nettopp fordi ingen virkelig veit hva de driver med når det gjelder slike medikamenter. De baserer seg på studier som er nøye utplukket for å vise god effekt, og ekskluderer alle de andre studiene (som utgjør majoriteten av studiene) som viser ingen effekt (sammenlignet med placebo) eller forverrende effekt.

Oppsummert er det altså langt flere potensielle ulemper enn fordeler ved å ta slike medikamenter. Derfor bør man kun ta slike stoffer hvis det er et absolutt behov for det.
Avatar

Re: Noen med erfaring med antidepressiva/antipsykotika?

mai 1 2018 - 10:47
Vestfold38: Har syns- og hørselshallusinasjoner som er veldig plagsomme. Hører en stemme/person som sier til meg hva jeg skal gjøre. Den sier blant annet at jeg ikke skal snakke, at jeg bør skade meg selv eller at jeg bør dø.
Hun jeg snakker med på bup/TIPS har også snakket om at jeg kanskje burde bli innlagt.
Til forsiden