Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Kan penger være ekte lykke?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Kan penger være ekte lykke?

nov 14 2018 - 10:23
Blir man egentlig lykkelig av penger?
(Jeg har mye gjeld som jeg ikke evner å betale)

Selv når jeg plutselig har mye penger; så velger jeg å ikke betale gjelden og heller glede meg på å fortsette som forbruker. Når jeg har disponible penger etter at strøm og husleie er betalt så føler jeg meg lykkelig. Er dette falsk lykke?

Hver gang jeg har lånt penger av en venn, og skylder h*n eller jeg er blakk så snur alt om.
Hverdagen går på tankekjør på hvordan jeg skal få betalt tilbake, hva skal jeg gjøre når jeg ikke har de pengene? Stjele? Selge dop? Isåfall hvordan?
- jeg er foresten en naver, av andre årsaker som ikke har noe med mitt økonomiske ståsted.
...anyway.. ta meg lån? Refinansiering? GJERNE! VÆR SÅ SNILL!. men det er desverre ikke mulig. Årsak anmerkninger.

Jeg har en fortid som har ødelagt søvnen min, skolegangen og yrkesplaner. Jeg er hjemme 24/7. Sover fra 0800 til gjerne 22.00 for å få tiden til å gå. Jeg venter på å få et håp bare, noe som minsker hele tiden, for hver dag som går.

Denne tilstanden jeg er i har fått meg til ulike hjelpetjenester og psykolog uten at jeg føler jeg har fått hjelp. Forholdene der har bare blitt avsluttet, et prakt eksempel var at jeg var uforutsigbar til å møte opp på samtaler - unnskyld meg(har jeg lov?) Hva forventer du?

Med andre ord. Hjelpetjenesten er en inndirekte arbeidsgiver. Møter du ikke opp så får du spaken.

Disse tjenestene + nav, har gitt meg titallsløfter, men de har ikke holdt noen av de. Takk igjen :)

Jeg skal bare sitte hjemme i et par uker til, sove litt, og håpe jeg har flaks eller at tar slutt.

Jeg startet med disse hjelpetjenesten fordi jeg føte jeg trengte det, fordi jeg tror jeg er deprimert, fordi jeg sover dårlig, og fordi jeg har suicidale tanker hver dag, hver time, hvert minutt.

- en diagnose har jeg aldri fått(tror ikke jeg rekker å få den heller).

Alle mine psykiske lidelser startet etter en hendelse. En hendelse som jeg sakte men sikkert har fordøyd og akseptert.

Deretter har jeg fått ett nytt problem *økonomisk som har tatt over denne "hendelsen".
De som vet om hendelsen, vet ikke om mine økonomiske problemer. De tror desverre fortsatt at hendelsen er samme årsak til mine psykiske problemer.

Denne hendelsen gjorde forøvrig at jeg måtte bytte en hel vennekrets, noe jeg har gjort. Men den nye vennekretsen derimot, er en knall gjeng, men ganske !dyr! Økonomisk.

Jeg er en ærlig person så lenge jeg slipper å snakke ansikt til ansikt om mine problemer. Handler ting om jobb, framtid, penger, egne milepæler - da lyver jeg hele tiden. Nettopp fordi jeg ikke har noen milepæl, en jobb, eller penger.

Jeg vet jeg er veldig snill, flink til å skape tillit hos mennesker jeg ikke har kjent lenge. Det jeg er redd for er at jeg ender opp med å lure disse menneskene - flere av de anser jeg som gode venner og jeg håper de leser dette.

Jeg ønsker ikke å såre noen.. men allikevel så ønsker jeg å dø - og jeg klarer ikke å forstå om det er hendelsen, underbevistheten eller penger som får meg til å tenke på døden?

Det jeg føler, er så simpelt som en refinansiering, da føler jeg alt vil bli bra. Hvor sykt er ikke det? Kanskje jeg finner på ett nytt problem om dette hadde gått i oppfyllelse?

Jeg skulle gjerne snakket mer om denne "hendelsen" men jeg har et ønske om å ikke bli gjenkjent(jeg lyver).

Eneste som stopper meg nå er de rundt meg.
Jeg vurderer hver dag å såre de så mye at de ikke vil holde kontakten med meg, kun for at jeg skal avslutte livet enklere.

Kritikk tar jeg med åpne hender, kanskje ting blir enklere da :)

Beklager lang tekst, men følte jeg måtte få det ut på en eller annen måte.


OG FØR JEG GLEMTE DET: gått til psykolog i 2 år ish, de sier jeg ikke er deprimert, eller at jeg har noen diagnose. Jeg er bare "trist". Psykologens ord.

Setter pris på de som orker å skumlese igjemnom.

- håper jeg finner en ånd i lampe!
Avatar

Re: Kan penger være ekte lykke?

nov 14 2018 - 13:41
- "Blir man egentlig lykkelig av penger?"
- "Når jeg har disponible penger etter at strøm og husleie er betalt så føler jeg meg lykkelig. Er dette falsk lykke?"

JA, penger gir lykke... MEN (og dette er et stort men) penger gir kun ekte lykke opp til et bestemt punkt: at pengene sikrer ditt grunnleggende behov for fysisk velvære og overlevelse. Når dette grunnleggende behovet er innfridd, vil pengene deretter kun kunne gi deg overfladisk/tom lykke (som er en form for lykke - men det er ikke ekte/ordentlig lykke).

Med andre ord: Livet er bedre med penger enn uten penger - men penger er hovedsakelig ikke nøkkelen til lykke. Overfladiskheten/tomheten som penger og materiell velstand innebærer, er noe man antageligvis må erfare selv for å virkelig forstå.Om ekte/ordentlig lykke:

Det er 3 grunnleggende krav som må innfris for at et menneske skal føle seg grunnleggende lykkelig:
- Grunnleggende fysisk komfort og trygghet (her kommer penger inn i bildet, som nevnt ovenfor).
- God selvfølelse.
- Dype/meningsfulle/autentiske relasjoner med andre mennesker (altså ekte vennskap).

Disse 3 elementene utgjør selve grunnlaget for lykke (og de 2 første elementene i listen er de aller viktigste). Men utover disse 3 elementene kan selvfølgelig andre ting ØKE ens grad av lykke.

Med andre ord: En person som har disse 3 elementene innfridd, er en person som i utgangspunktet har det ganske greit i livet. (Dette betyr ikke at livet nødvendigvis er 100% perfekt for denne personen; det betyr bare at personen har et grunnleggende godt/lykkelig liv.)
Avatar

Re: Kan penger være ekte lykke?

jan 11 2019 - 01:59
Hei,

Det er langt viktigere ting i livet enn penger. Det kan gjøre at du har de tingene som er nødvendig for å ha et visst nivå av trygghet. Dette er blant annet mat, tak over hodet, at man kan delta sosialt og tilgang til aktiviteter. De fleste er lykkeligere i en jobb de trives i med en middels lønn. De som har en høy lønn har ofte en jobb med mye ansvar og et stort stressnivå.

Når det kommer til undersøkelser har de vist at penger kan gi en «lykkefølelse» til en viss grad, men den forsvinner etter hvert. Også fordi «lykke» bare er en kortvarig følelse. En annen ting er at det kan gjøre så man føler trygghet og det er den følelse som varer over tid.

Men du burde aldri belage deg på at penger og materialistiske ting skal gjøre deg lykkelig. Det var gjort en undersøkelse der de målte lykkenivået til lottovinnere og mennesker som hadde mistet et bein. Etter et år var de utrolig nok like lykkelige.

Det er fordi de som vant i Lotto følte seg lykkelige over en periode og så falt det nivået ned, til det stabiliserte seg. De som mistet et bein følte seg ulykkelige over en periode og det stabiliserte seg igjen. Lykke er bare en intens kortvarig følelse.

Land som har høy økonomi scorer ofte høyt på BNP per innbygger. Det vil si hvor god økonomi hver enkelt person har. Det er likevel mange av de mer fattige landene som scorer høyest på hvor lykkelige innbyggere er.

Det er også individuelt hvor viktig en person ser på penger. Men til syvende og sist er det ikke noe man kan oppnå evig lykke på. Det er viktig å ha en økonomi som holder for å føle seg trygg. Vi er lært opp til at penger er viktig i samfunnet vårt og folk viser det på sosiale medier. Likevel er det mange som sliter med depresjon og angst.
Avatar

Re: Kan penger være ekte lykke?

jan 11 2019 - 02:05
https://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy/transcript

Du burde se denne videoen. Han tar dette temaet opp
Avatar

Re: Kan penger være ekte lykke?

jan 11 2019 - 02:18
Han er en psykologi proffessor fra Harvard. Det han sier er at det man frykter, som for eksempel å stryke eller bestå en test, få eller miste en kjæreste - osv osv. Har mye mindre påkjenning og intensitet enn det vi tror på forhånd. Undersøkelser har vist at de fleste store kriser i livene vår ikke har noe påvirkning på lykkenivået våres etter tre måneder.

Selvfølgelig må man skille mellom å ha angst eller depresjon som diagnose. Og overkomme en enkelt krise. Vi har et psykologisk «immunforsvar». Det påvirker ubevisst synet vårt på verden og gjør at vi ser på det som bedre. Altså man «lager» sin egen syntetiske lykke uansett og det er vanskelig å skille det fra naturlig lykke.

Som han skriver: naturlig lykke er det som oppstår når vi får det vi vil ha. Syntetisk lykke er det som oppstår når vi ikke får det vi vil ha. Det går så og si ikke an å skille de to heller, fordi begge gir en lykkefølelse eller velværefølelse
Avatar

Re: Kan penger være ekte lykke?

jan 11 2019 - 02:30
Det eneste jeg kan si til deg etter å ha lest det du har skrevet, er at det er synd i deg. Men den eneste som kan ta tak i livet ditt er deg. Ingen har krav på suksess i livet sitt. Det er viktig å ha tykk hud. Siden livet er fullt av vanskelige ting for alle.

Når du tenker over det, alle vi kjenner skal dø en dag og vi får sykdommer med alderen. Dette gjelder for alle mennesker. Hvis du vil endre livet ditt så start med det små. Organiser skrivebordet ditt hjemme. Eller rydd ting og kast det du ikke trenger.

Få orden på døgnrytmen din for den er sterkt knyttet til måten du regulerer følelsene dine på. Du har et stort potensiale i deg. Hva vil du oppnå og hvordan kan du komme dit? Og hva er du mest redd for at skal skje? Bruk det for å motivere deg. Prøv å få en gjeldsordning og en jobb etter hvert.

Hør på motivational speechs på YouTube. Les om depresjon eller andre ting på nettet, så du vet mer om det og hvordan man skal håndtere det. Trening er en av de tingene som er vist seg å hjelpe raskest. Det er mange som har vært i vanskelige situasjoner som deg før og som har kommer seg ut av det
Til forsiden