Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hvordan være positiv

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 14 2022 - 21:22
Det jeg refererer til er prinsippet om at i et liberalt samfunn er det plass til alle, men det virker som om du snakker om "plasser i samfunnet" som noe man tildeles. Kan du gi eksempler så jeg skjønner hva du egentlig mener?

Når jeg snakker om borgerrollen så refererer jg til hvilke plikter og rettigheter man har ovenfor staten og sine medborgere etter spillereglene i vårt samfunnssystem. I praksis er det for eksempel at man plikter å eie sine egne følelser, men dersom man ikke klarer det har man rett på bistand fra staten for å lære seg det. Denne retten må man imidlertid kreve selv, men det er mange som velger å ikke gjøre det, fordi de "føler det blir feil"...

"Naturlig hierarki" et er interessant konsept som bl.a. Edward Bernays har skrevet om i "Propaganda". Han bruker det som et deskriptivt og nøytralt begrep, men du virker å bruke det i en deterministisk forstand. Forstår jeg deg rett?
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 14 2022 - 22:24
Det naturlige hierarkiet tildeler plasser. At et liberalt samfunn har plass til alle er ord. I praksis så er det ikke plass eller mulighet til at alle en får en tilfredsstillende en. Ikke på langt nær.

Det med determinisme blir et stort emne, det som er sikkert er at plassen vi kan ta er mye bestemt av faktorer vi ikke styrer. Så du forstår nok ganske rett

Eksempler er overalt rundt oss. Alt det her er selvfølgelig for meg og jeg ser etter hvordan jeg skal oppleve det sosiale livet som positivt, til trossAvatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 00:17
At det er plass til alle i et liberalt samfunn refererer til tankefrihet, ytringsfrihet, avtalefrihet osv, ikke sosiale strukturer eller faktorer utenfor vår kontroll (Funksjonshemming, sykdom, dødsfall etc.) Det må fortsatt være opp til den enkelte om en velger å benytte disse rettighetene til å skape et godt liv for seg selv eller ikke.

Når det gjelder naturlig hierarki så kan man kun hevde at det "tildeler" plasser så lenge man selv ikke gjør noe for å bevege seg oppover. I de tradisjonelle håndverksfagene heter det seg f.eks. at en god lærling alltid skal overgå mesteren.

Du spurte innledningsvis hvordan man kan være positiv når man ser verden som et fundamentalt negativt sted. Det sier seg selv at det ikke er mulig, men man kan endre sitt grunnleggende virkelighetssyn til ett som gjør det mulig å bruke de faktorene man uansett ikke kan kontrollere til sitt eget beste.
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 01:01
Svaret ditt høres omtrent sånn ut, Frikar:

Om en ikke har det bra så er det ens egen feil.

Enten så har en ikke benyttet rettighetene sine, prøvd å ta plass i samfunnet, eller om noe av det andre ikke funker, switchet til et positivt grunnsyn.

Dette hjelper ingen verdens ting for mange som sliter, vil jeg tro, fordi en går ikke rundt og har det kronisk vanskelig uten å prøve alt som virker som det kan hjelpe.


Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 01:26
Med denne siste kommentaren viser du bare hvordan ditt negative grunnsyn blir en selvoppfyllende profeti. Prøv en gang til!
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 01:33
Og der var enda en bemerkning som kommuniserer det samme: "Grunnsynet er et valg og om det er negativt, så er det grunnen til at opplevelsen av livet er negativ"
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 01:42
Ja, så lenge det ikke er eksterne faktorer involvert så klart. Da blir det jo noe helt annet, som må håndteres som noe helt annet. Og en del behandlere er litt for raskt ute med å konkludere at det ikke er tilfelle. Derfor er det så viktig å kjenne sine rettigheter i helsevesenet.
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 02:04
Det negative grunnsynet jeg har er ikke et valg, så greit er det. Det er den faktiske opplevelsen av hvordan verden fungerer. Hvor mye noen har gjort for å endre livet sitt til noe mer positivt eller hvor mye de har prøvd å tenke positivt er det ingen som vet

Mitt spørsmål som tråden startet med står fortsatt.
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 02:26
La oss snu på spørsmålet:

Mennesker som har et nøytralt grunnsyn, og tar den opplevde virkelighet for akkurat dét den er - en subjektiv opplevelse - har ikke de valgt det selv?
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 05:11
Du har et valg om å tro på det hjernen din forteller deg eller ikke. Velg ikke; og sett deg selv fri. Hjernen lurer deg, den er ikke fri - den søker bekreftelser/mønster.

Do the opposite - and be free.

Men, du må tro på at hjernen er en dinosaur. Evolusjonært henger den ikke med, den er fortsatt et fossil. Våg å betvil den. Stå i helspeil å si det du tenker, gå i 5 min og gjør det samme….høres det du sier logisk ut ? Ville noen andre sagt det samme om deg som du tenker hver gang ? Hvis «ja», gjør det på nytt. Hvis «tja» —> gratulerer.
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 08:20
Du synes vel ikke noen skal slutte å tro på noe som er sant? Det er hverken et valg å tro på det eller hvordan reaksjonen på det er.

Det går selvsagt an å jobbe hardt for å skape positive illusjoner, men så kan det hende at
sannheten ( selv om den er negativ) er sentral for å jobbe livet mot noe mer positivt
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 08:48
Forresten så må jeg svare helt nytt på det du sa, Frikar, jeg svarte for fort:

"Mennesker som har et nøytralt grunnsyn, og tar den opplevde virkelighet for akkurat dét den er - en subjektiv opplevelse - har ikke de valgt det selv?"

Saken er jo at dette er også mitt syn, og det forandrer ikke på originalproblemet.

Om noe er et valg så er det ikke lenger et problem, bare velg det det beste alternativet.

Vi velger ikke i utgangspunktet hva vi trenger, hva vi ser som sant eller hvordan vi oppfatter det. Det meste er bestemt av faktorer vi ikke bestemmer over, men her og der er det valgmuligheter.

Så er det et valg eller ikke å se verden sånn? Kanskje til en viss grad er det et valg


Avatar

Hmmm

des 15 2022 - 11:14
Jeg skjønner deg godt gameover.Det er ikke lett å være positiv.Mye urettferdige ting skjer med mennesker.Når man er negativ så blir man aldri skuffet.
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 15 2022 - 15:52
Jeg tenker at alle gjør det som er mest positivt for dem selv. Det lyder som religiøs hjernevask med type svar som sier at det er helt opp til en selv

For å gå mot noe mer positivt så kreves det at en aksepterer negative ting, det går ikke an å bare viske dem alle ut med et viskelær
Avatar

Re: Hvordan være positiv

des 31 2022 - 23:30
Man bare er det.

Jeg er pessimist av natur og har et dystert syn på det meste her i livet. Likevel klarer jeg å finne det positive i ellers negative settinger. Selv om jeg er deprimert klarer jeg til en viss grad å være takknemlig for det jeg har som er positivt. Det tok meg mange år med terapi og selvrefleksjon for å komme dit. Livet blir jævla mørkt om man bare skal være negativ hele tiden, hvordan man velger å se andre mennesker og verdenen har mye å si for hvordan man har det med seg selv. Det er godt mulig folk flest er onde, verden går til helvete og livet bare er en vits. Men man kan likevel finne små og store gleder i livet, og gjøre det beste ut av sin situasjon.

Å tenke positivt og omjustere innstillingen sin til inntrykk og utfordringer er lønnsomt for den mentale helsa. Det er begrenset hvor mye man klarer det, om man fra naturens side er pessimistisk av seg - samt deprimert, men det kan gå. Det er mange harde sannheter man støter på i livet og noe av det verste er nok hvor urettferdig livet kan være. Men sånn er det bare. Det er umulig å unngå. Man må ta livet for det det er. Jeg fnyser noen ganger av mennesker som er latterlig optimistiske og naive til mennesker og verden, samtidig tenker jeg at jeg skulle noen ganger ønske at jeg var slik jeg også, men du verden, det føles blindt. For verden er generelt ikke et godt sted, mennesker kan til tider være temmelig heslige. Men de kan også være helt fantastiske.

Jeg har vært negativ til det aller meste store deler av livet mitt. Jeg har vært ganske langt nede, og jeg har slitt med depresjon i mange år. Det er strevsomt å holde hodet over vannet. Jeg har hele veien stått i jobb, noe jeg ser på som en enorm prestasjon, da jeg ellers ikke har klart å stå i noe ellers. Voksenlivet har vært vanskelig for meg. For meg er det uvant og rart å være mer positivt innstilt til fremtiden, men jeg er faktisk det. Vet ikke når jeg klarte å slå på det lyset, det har skjedd i løpet av de siste månedene. Resultatet jeg lengtet etter å se etter mange mange mange timer med terapi, har endelig vist seg. Jobben jeg har gjort i hodet, begynner endelig å utforme seg i praksis.

Akkurat nå sitter jeg i fred og ro i min egen stue, i leiligheten som jeg eier, med trygge omgivelser. Har nylig kommet hjem fra jobb. Jeg har mat i kjøleskapet og jeg har en varm seng å legge meg i. Jeg har et par hobbyer jeg er glad i og som jeg kan sysle med når jeg kjeder meg, er lei meg, trenger noe annet å tenke på og så videre. Jeg kjenner mye på ensomhet, for jeg er jo alene, og det hadde vært veldig fint å ha noen å dele livet med. Mens jeg sitter her vet jeg at flere av kollegaene mine er på fest og hygger seg, naboene skyter opp fyrverkeri og det er mange som går inn i det nye året omgitt av familie og venner. Jeg gjør det alene. Dveler jeg for mye med det, blir jeg trist. Kommer aldri til å finne kjærligheten, kommer aldri til å stifte egen familie, huff og huff, så fælt livet her. Men nei, jeg gidder faktisk ikke dvele med det. Gidder ikke sitte her og syns synd på meg selv. Gidder ikke gråte i timevis over noe jeg ikke har, men som jeg savner. Gidder ikke kjenne på savnet.

Hva hjelper det meg å tenke negativt? Hva hjelper det meg å tråkke på meg selv og gjøre en allerede litt dårlig situasjon, enda verre? Det hjelper meg ikke i det hele tatt. Det løser ingenting. Det er ikke konstruktivt, det er ikke noe jeg vokser på. Tvert imot er det noe som kan ta livet av meg. Jeg trenger å få det på avstand. Løsningen er enkel: fokusere på det gode som skjer, her og nå. Jeg har det egentlig ganske fint her jeg sitter, og etter å ha skrevet dette innlegget skal jeg lage meg et godt måltid, kose meg med det og finne noe å gjøre som krever mitt fulle fokus. Og plutselig ble ikke nyttårsaften så ille likevel, selv om jeg er alene. Det er første nyttårsaften på flere år at jeg ikke sitter og griner og planlegger å avslutte livet mitt det kommende år. Livet har ikke vært enkelt, det ble aldri som jeg planla, jeg har ikke klart å jobbe mot mål og drømmer, og mange av årene mine har rett og slett gått tapt. Dette aksepterer jeg. Det er sånn det ble, det kunne ikke vært annerledes, for historien er som det er. Jeg kan ikke skrive den om. Og er det noe jeg lærte for lenge siden, så er det at det å angre er ekstremt bortkastet.

Godt nyttår.
Avatar

Re: Hvordan være positiv

jan 1 2023 - 01:50
Det gode som skjer her og nå er avhengig av hva som skjer her og nå. Det er bra du fant ut at ditt her og nå var ganske bra. Mitt her og nå er ikke så verst i kveld, og det er pga konkrete ting som har skjedd i livet.

Takk som delte og godt nyttår
Til forsiden