Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Fri vilje

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Fri vilje

des 6 2022 - 22:05
Et begrep som blir kastet ut i øst og vest.
Som om det betydde at vi gjorde hva vi ville her i universet. Jeg forstår at vi har evnen til å velge mellom fler muligheter, og det ekke så mye hjelp i å høre det, altså.
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 03:16
Det er mange som kaster ut begreper i øst og vest, uten at de nødvendigvis vet hva de snakker om... Så hvorfor henge seg opp i hva andre mener, istedenfor å gjøre sine egne undersøkelser av saksforholdene?
Avatar

Frikar

des 10 2022 - 14:28
Fordi her er jeg opptatt av hva vi kommuniserer til hverandre. Jeg er opptatt av hva noen prøver å si, fks her inne på sdmo, når de viser til " fri vilje".

Hvordan skal det hjelpe med fri vilje? Den var der før noen minte en på at den er der, regner jeg med, og hjalp tydeligvis ikke så mye
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 15:39
Det er en del mennesker som ikke er klar over at hele vårt samfunnssystem er bygget på premisset om fri vilje. Derfor er det nødvendig å minne folk på det.

Men den store utfordringen er at det diskuteres altfor lite hva konseptet fri vilje innebærer i prinsipp og praksis. Bl.a. innebærer det å ta ansvar for sine egne handlinger, og holde andre ansvarlig for deres handlinger.
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 17:43
Og når noen har skjønt de tinga der, og oppdager at det vi vil av grunnleggende ting er ikke opp til oss selv... altså at fri vilje ikke er særlig "fri", hva da?

Jeg synes personlig det hadde vært mer hjelpsomt om det antas at andre skjønte så basic ting... men så er det da de virkelig vanskelige spørsmåla kommer
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 18:11
Tror ikke vi helt snakker om det samme nå. Hva er "de tinga der"? Hva er "grunnleggende ting"? Og hva vil du egentlig oppnå her?
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 18:33
"De tinga der" er det du har snakket om, at samfunnet er basert på fri vilje, at vi har en fri vilje, og at vi har ansvar

Med "grunnleggende ting" mente jeg "grunnleggende behov", i form av fysiske og psykiske

Hva jeg vil oppnå på sidetmedord? Noe som hjelper. Hvor skal en gå når en gjør det en makter der ute i livet?

Jeg snakker i en forlengelse av det som tråden begynte med, at det hjelper ikke å høre at vi har fri vilje

Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 19:41
For ordens skyld: jeg har ikke sagt noe om samfunnet, jeg har sagt noe om samfunnssystemet vårt. Samfunnet er mye mer enn bare samfunnssystemet, men det lønner seg å forholde seg til det samfunnssystemet vi har, f.eks. i møte med hjelpeapparatet.
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 19:56
Ok... "samfunns-systemet". Du prater mer om viljefrihet som et prinsipp, kanskje, mens jeg snakker om den vi har fra naturens side
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 21:32
Helt riktig, jeg snakker om fri vilje i filosofisk forstand. I biologisk forstand gir det ingen mening, men vi er jo likevel født med en fri vilje fra naturens side, siden vi bevisst kan velge å ikke følge våre dyriske instinkter.
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 22:05
Synes du ikke det gir mening å snakke om "fri vilje" i biologisk forstand, selv om vi er født med en fri vilje? Når det er der all frihet begynner?

Vi kan bevisst velge å ikke følge våre dyriske instinkter, og i det understrekes problemet med hvor lite fri viljen er, og hvordan den er langt "friere" for noen enn for andre.
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 22:16
Nei, for vilje er i utgangspunktet ikke et naturvitenskapelig anliggende. Hva som kan være grunnen til at noen har vanskeligere for å la være å følge sine dyriske instinkter enn andre er derimot en interessant diskusjon. Jeg tror det har med kunnskap (eller kunnskapsmangel) å gjøre. F.eks. i enkelte kristne miljøer lærer man måter å kanalisere seksuell energi gjennom andre aktiviteter. Hva tror du?
Avatar

Re: Fri vilje

des 10 2022 - 22:48
Den gjorde meg ikke klokere: "vilje er i utgangspunktet ikke et naturvitenskapelig anliggende"

Jeg kan bare vise til det jeg alt har sagt

Jeg tror ikke det kan reduseres til én grunn, selv om kunnskap er helt sikkert en grunn. De viktigste grunnene tror jeg er disse: Annen genetikk og tapte muligheter i livet. Tapte muligheter kan jo forekomme med dogmatikk.

Like lite som en styrer dyriske instinkter, styrer en styrken i dem, og det nettverket av personlighetstrekk de er vevet inn i
Til forsiden