Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Erfaringer med litium?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Erfaringer med litium?

jan 7 2017 - 19:22
Hei. Jeg sliter en del med depressive perioder som antakeligvis beror på en bipolar lidelse som jeg har gått med i mange år. Har endelig bestemt meg for å ta affære, da det forhindrer meg i å fungere normalt. Har sagt til legen at jeg ønsker å prøve medikamenter, men er veldig skeptisk til disse nye SSRI-preparatene. Har mer tro på litium, og er veldig interessert i å lese om andres erfaringer med dette. Er det noen her som har prøvd det? Hvordan fungerte det? Hvilke bivirkninger opplevde dere? Jeg er veldig redd for den effekten det kan ha på nyrefunksjonen. Har noen kanskje opplevd problemer knyttet til dette? Tips?

Takker for alle innspill.
Avatar

Heisann

jan 13 2017 - 12:02
Har aldri prøvd lithium selv, men har gått på lamictal i 7 år nå. Har selv lest en god del psykologi samt hatt en god lege i Channel Islands tidligere som lærte meg at bipolare IKKE skal ha noe slags SSRI. Jeg kunne ikke engang ta "champix" tabletter for å slutte å røye i og med det originalt er et anti depressiva.
Vært gjennom prossessen med ssri mange år siden & verste helvete jeg har vært borti, men har nå lært at det var noe jeg aldri skulle hatt i kroppen heller, så det ga litt mening.

Norge ligger desverre litt etter i flere områder i psykiatri, men det er vel sånn det er desverre i de fleste yrker rundt omkring i verden, men verre når det går på helsen løs.

Så kommer det jo litt an på om det er mest maniske eller depressive perioder en har i forhold til medisiner også. Min del er det manisk som var største "problemet".

Har kjent et par som har fungert bra på lithium mens en venn ikke takler det, men lithium er veldig individuell medisin, men en vet ikke før man har prøvd. Lytt til kroppen din når du tar medisner & fungerer det dårlig så er det bare å holde seg unna. Men for all del, ikke al deg presse til anti depressiva hvis du er bipolar.

Avatar

Re: Erfaringer med litium?

jan 13 2017 - 12:08
Men greit å vite om du er bipolar før du prøver også vel å merke, har du hatt manisk opplevelse som har vart over flere dager for eksempel & ikke bare depressiv.
Avatar

Takk

jan 16 2017 - 00:26
Takk for svar. Ja, jeg har "opp"-perioder som varer noen dager, kanskje en uke eller noe slikt. Disse er imidlertid ikke problemet. Tvert i mot. Skulle gjerne vært der permanent. Det er de mye lengre depressive periodene som gjerne varer i flere uker om gangen som hemmer meg. Blir helt ubehjelpelig. Takk igjen for tipset ang. ssri.
Avatar

Bare hyggelig

jan 16 2017 - 10:53
Er greit å vite i forhold til bipolar & ssri da de fleste leger & psykologer/psykiatrikere henger litt etter på det området & nå begynner sånn smått flere og flere ulike ssri med på vedlegget at det ikke skal brukes når man er manisk.

Men i og med du nevner du sliter med lengre depressive perioder så hadde jeg nok prøvd lithium selv i første rekke, så får du se om det fungerer eller ei. Kan hende det vil snu livet ditt veldig hvis medisinen passer deg. :)

Du får uansett ha lykke til så får du gi beskjed hvordan du føler det går & fungerer hvis du prøver den, så håper & ønsker jeg deg ei riktig trivelig uke der.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 10 2017 - 15:00
Fikk utskrevet Lamictal. Sa til legen at jeg ikke er interessert i noen diagnose. Enten så fungerer det, eller så fungerer det ikke. Litium er plan B. Håper jeg slipper bivirkningene jeg leser om på nettet, som håravfall og kognitive problemer. Lamictal utskrives visstnok også for epilepsi, hvilket er interessant i seg selv. Håper bare at jeg ikke mister (hypo)maniene og den flytende følelsen som følger med disse.

Er interessert i å vite hvilke erfaringer andre har med Lamictal. Har dere opplevd kognitive problemer som lese- og skrivevansker? Trøtthet? Hva gjør en ev. for å motvirke/minske det?
Avatar

Hei igjen

mars 10 2017 - 18:23
Ikke hatt noe særlig bivirkninger, i det minste som jeg vet om, kanskje jeg ser dårligere, men vanskelig å si siden jeg bruker briller eller linser.

For min del har det tatt bort en stor del av min maniske side, dog jeg fortsatt har den til tider, ellers så er jeg vel egentlig ikke så deprimert, men nå er det så mangt som spiller inn på slike områder også og ikke bare diagnose. Vært gjennom en tøff periode så har på en måte bare vært en vei å gå & det er igrunn bare oppover.

Men det er bivirkninger på lamictal som alt annet, bare pass på at hvis du får et skikkelig rødt utslett utenom det vanlige så må du stoppe der og da, ellers så går det greit. Men jeg har mer små perioder selv med maniske delen & ikke så mye som før, blitt mer balansert, min mani ligger mer i å suge til meg diverse kunnskaper på mine "eldre" dager. Skulle ønske jeg hadde samme drivet når jeg var yngre. hehe

Men en ting du kanskje burde gjøre er å spørre de nærmeste om de merker noen forskjell på deg om en måned eller to, så de er klar over at du har startet på medisinen for det er ikke alltid det er like enkelt å merke vesentlig forskjell selv i forhold til hvordan andre ser deg som har kjent deg i lang tid eller hele livet. Det er et godt tips mener nå jeg i det minste. :)

Håper det ordner seg for deg & du vil føle deg bedre så du slipper å prøve deg frem på masse forskjellige ting, men godt du har lest & er kritisk & stiller spørsmål, aldri slutt med det i forhold til kjemikaler eller ting i livet generelt egentlig.
Ikke bli en av nikkedukkene som tar hva legen sier som "fisk" og putter i deg alt mulig rart som så mange gjør & blirr helt følelsesløs & mister seg selv. :)

Skriv litt fra tid til annen å si hvordan det fungerer for deg, hadde vært koselig å hørt åssen det fungerer for deg, greit å også kunne sammenligne ting. :)

Ha ei riktig trivelig helg der. :)
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 12 2017 - 17:25
Takk for omtanken. Jeg skal skrive hvordan det går etter hvert som doseringen økes (foreløpig er jeg bare på 25 mg). Regner med at jeg merker noe når jeg nærmer meg 150-200 mg. Utslettet er heldigvis veldig sjeldent. Beklager sent svar.

Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 24 2017 - 11:54
Var hos legen i dag. Han ville skrive ut Zoloft, som jeg sa nei til. Etter det virket han irritert, og det hele var egentlig ikke noen god opplevelse. Jeg satser på at lamictal fungerer. Foreløpig er jeg bare på 50 mg daglig. Hvorfor Zoloft skrives ut til bipolare fatter jeg ikke. Er det noe vi ikke trenger så er det et medikament som øker selvmordsfaren.

Fant forresten disse artiklene.

"Antidepressants in Bipolar Disorder: No Benefit, Possible Harm" http://www.medscape.com/viewarticle/804978

http://www.webmd.com/bipolar-disorder/news/20070328/antidepressants-dont-help-bipolar

Leser ikke legene dette?
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 24 2017 - 14:30
“Melancholics ordinarily become epileptics, and epileptics, melancholics: what determines the preference is the direction the malady takes; if it bears upon the body, epilepsy, if upon the intelligence, melancholy”

Hippocrates, 400 B.C.

Kanskje ikke så rart at lamictal fungerer for epilepsi og bipolar lidelse? Jeg har dessuten en teori om at den ketogeniske dietten som epileptikere gjerne tyr til også kan fungere for bipolare. Det finnes alltid løsninger, og det er ikke gitt at det beste er å proppe seg full av antidepressiva. Det har vært mange epileptikere i min slekt. Min mors tante døde faktisk av det.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 28 2017 - 12:59
Ok, en oppdatering for de spesielt interesserte.

Jeg er har nå kommet opp til 100 mg og har ikke merket stort annet en lett hodepine og et lite ømt sår under tungen. Det er dog ikke sikkert at dette har noe med medikamentet å gjøre.

Mer spennende er den "forskningen" jeg har bedrevet med hensyn til hva denne lidelsen skyldes. For det kan se ut til at det er den samme grunnleggende mekanismen som forårsaker epileptiske anfall, bipolare svingninger og migrene! For komplisert å gå i detalj her, men det gir hint om hva som kan hjelpe. Hvis en kutter karbohydrater i kosten kan en i stor grad unngå den overstimulansen som forårsaker anfall/svingninger. Den ketogeniske dietten, som det heter, har blitt brukt mot epilepsi siden 1920-tallet, og mange bipolare har opplevd betydelig bedring med den. Grunnlaget er dog ganske anekdotisk, da det kun foreligger to mindre studier. I lys av denne nye innsikten har jeg lagt om kostholdet. Kjøtt og meieriprodukter har jeg for lenge siden kuttet ut. Det gjorde meg deprimert, og jeg tror dette har noe med fordøyelsen å gjøre. Vanskelig fordøyelig mat gir melankoli. All ferdigmat er nei, nei, nei. Fisk er ok, men jeg unngår det om jeg kan. Med andre ord: jeg har blitt lavkarbo veganer, og jeg er spent på hvordan det går å leve på så mye grønt over lengre tid.

Lamictal (lamotrigine) brukes mot migrene: "Lamotrigine reduces migraine aura and migraine attacks in patients with migraine with aura" http://jnnp.bmj.com/content/76/12/1730.full

Kanskje det som lindrer/forhindrer migrene også lindrer/forhindrer bipolar depresjon og (hypo)mani? Ikke bare lamictal? Btw, min mor har vært plaget med sterk migrene hele livet. Mon to om det ikke er noe genetisk ute å går her? Jeg vet også at flere personer på min farsside har vært bipolare, men dette var i en tid (og på et sted høyt oppe i nord) hvor en ikke riktig skjønte seg på slikt. Det gikk med disse som det gjerne gjør med bipolare som ikke får hjelp: selvmedisinering med alkohol og piller.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 29 2017 - 13:28
Har ikke selv direkte erfaring med medikamentet Litium, men hadde en god venninne som brukte dette mot depresjon. Hun hadde for det meste gode dager men i en periode etter å ha gått vekk fra medikamentet i en stund så begynte hun å få noen bivirkninger. Hun fikk sterkere tilbake slag av depresjonen enn det hun hadde tidligere og det endte at hun tok prøvde å ta overdose med medikamentet. Hun ble innlagt på sykehuset og pumpet. Hun slapp unna med mindre skader men ble fortalt at hun var på grensen til å ødelegge nyrene sine og på grunn av dette så fikk hun ikke lov til å bruke litium igjen. Brukt riktig så tenker jeg at dette er et godt medikament som kan hjelpe, men det er veldig viktig å være ekstremt nøye på doseringen man bruker. Kan være lurt å diskutere med legen hvordan man skal bruke medikamentet i over lengre tid, men som sagt så har jeg ikke selv erfaring med dette.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 29 2017 - 19:34
Ja, jeg forsøkte å diskutere det med legen. Han sa at det bare skrives ut til bipolar I. Ettersom jeg "bare" er bipolar II var det uaktuelt (som om det var to forskjellige lidelser!). Litium var en forferdelig type medisin, osv. Men Zoloft var OK. Nei, takk. Ut fra det jeg har klart å lese meg til, er antakeligvis det å faste (eller sette kroppen i en tilstand som ligner faste) mer effektivt mot bipolar lidelse enn noen medisin, slik det er for epileptikere. Dette har vært kjent siden antikken.

Av medikamenter er ganske åpenbart litium (som også har blitt brukt mot epilepsi) det mest effektive. Det er kanskje også det farligste på grunn av det du beskriver. For mye over tid ødelegger nyrene. Ja, en kan ikke engang nyte solen som andre mennesker. Veldig synd. Jeg forsøkte en gang å kjøpe litium orotate fra utlandet, men det ble selvfølgelig stoppet i posten. Det er litt litium i Kelp, så jeg tar det daglig i den naive tro at dette kan ha en positiv effekt.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 29 2017 - 22:36
Bare for å utdype dette med faste som behandling. Se for eksempel denne artikkelen: http://www.ibtimes.com/new-study-supports-fasting-treatment-seizures-kids-928171

Gammel ide (utdrag fra artikkelen):

Fasting as an epilepsy cure is hardly a new idea. Ancient Greek doctors often recommended dietary cures for patients who had seizures.

“One inclining to epilepsy should be made to fast without mercy and be put on short rations,” Erasistratus, a court physician to the ruler of Syria in the third century B.C., is quoted as saying by the Roman physician Galen.

Hva skjer når vi faster? Vi brenner fett, og går inn i en tilstand som gjerne kalles ketosis. Kan denne tilstanden oppnås gjennom å tilpasse dietten? Det er dette som kalles den ketogeniske dietten. Kan denne faste-tilstanden være effektiv mot bipolar lidelse, slik den kan synes å være mot epilepsi (se for eksempel https://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121206203122.htm)? Dette er det dessverre forsket alt for lite på. Her er en studie med et heller tynt grunnlag (kun to personer):

"The ketogenic diet for type II bipolar disorder."

Abstract

Successful mood stabilizing treatments reduce intracellular sodium in an activity-dependent manner. This can also be achieved with acidification of the blood, as is the case with the ketogenic diet. Two women with type II bipolar disorder were able to maintain ketosis for prolonged periods of time (2 and 3 years, respectively). Both experienced mood stabilization that exceeded that achieved with medication; experienced a significant subjective improvement that was distinctly related to ketosis; and tolerated the diet well. There were no significant adverse effects in either case. These cases demonstrate that the ketogenic diet is a potentially sustainable option for mood stabilization in type II bipolar illness. They also support the hypothesis that acidic plasma may stabilize mood, perhaps by reducing intracellular sodium and calcium.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23030231

Jeg anbefaler ingen å prøve dette hjemme, men jeg akter å gjøre det selv. Og jeg går ikke av medisinen.


Avatar

Re: Erfaringer med litium?

mars 29 2017 - 23:16
En liten ting: Den ketogeniske dietten innebærer ofte konsum av store mengder kjøtt, men dette er avskyelig. Vi (her i Vesten) spiser allerede alt for mye kjøtt! Alle burde se dette:

Why mammal meat is bad for humans (and only humans) | John Pepper | CEM

https://www.youtube.com/watch?v=HvhG309Jvrk

Ikke rart at jeg ble deprimert av å spise kjøtt. No more.

Avatar

Re: Erfaringer med litium?

april 8 2017 - 20:00
Nå har jeg kommet opp til 200 milligram, som er den terapeutiske dosen. Tror jeg må gi det litt tid. Hittil har det mest merkbare vært side-effekter. Når jeg var på 50-100 milligram fikk jeg bare lett hodepine i ny og ne, og et slags lite sår under tungen som forsvant igjen. Når jeg kom opp til 150-200 ble jeg veldig tørr i munnen. Tørst hele tiden! Jeg tar lamictal før jeg legger meg meg, kl. 22-23, ettersom jeg nesten svimer av rett etter jeg har tatt det. En annen effekt det har hatt på meg er at jeg har mistet all sexlyst. Matlysten er også betydelig redusert. Det er faktisk ganske befriende.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

april 9 2017 - 17:32
Ny oppdatering. I natt oppdaget jeg noe nytt. Huden klør, omtrent som om jeg hadde fått mange myggstikk på ett sted. Jeg har mange små røde flekker konsentrert rundt knærne. Virker som en allergisk reaksjon. I tillegg har halsen hovnet opp, slik at jeg våkner opp av at det gjør vondt å røre på hodet. Jeg tror ikke dette er Steven Johnson Syndrom, så jeg fortsetter som før og ser om det forsvinner om noen dager.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

april 12 2017 - 23:55
Jeg hadde heldigvis rett. Halsen/nakken er fin og de røde prikkene har begynt å forsvinne.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

juni 12 2017 - 11:22
Har litt tid mens jeg venter på at regnværet skal gi seg ...

Nå har jeg vært på 200 mg Lamictal noen måneder og det har definitivt gjort meg mer stabil. Det kommer imidlertid med en kostnad: håret mitt faller ut som bare det. Derfor forsøkte jeg å redusere dosen til 150 mg, men da merket jeg at jeg ble mer deprimert, så jeg vet sannelig ikke om tør å redusere dosen. Jeg få bare bli skallet (det skal jeg omsider bli uansett). Heller det enn fra helvete til himmel og tilbake igjen.

Og det er en (for meg, som singel mann) positiv effekt av denne medisinen, nemlig manglende seksuell interesse. Jeg kan se på en naken kvinne som om det var en hvit vegg. Ingen reaksjon. Haha.

Jeg forsøkte også den ketogene dietten som jeg tidligere har beskrevet og var i ketose i flere uker til jeg ble så kvalm av alt fettet som jeg måtte få i meg at jeg måtte gi meg (jeg klarer fortsatt ikke tanken på en avocado). Men jeg merket at det fungerte, og jeg mistet flere kilo på noen uker. Det er nok bedre (sunnere!) å faste enn å spise bøttevis med fett. Man får den samme effekten (ketose), og det gjør noe med hjernen som forhindrer bipolare svingninger og epileptiske anfall. Det som er vanskelig er å komme seg gjennom de to første dagene. Gjør man det forsvinner sulten i noen dager. Jeg fastet 4-5 dager flere ganger (dvs. vannfaste med vitamintilskudd), men klarer liksom ikke mer enn 5 dager før jeg blir sulten igjen og må spise. Det jeg er litt redd for er dog at konsentrasjonen av lamictal skal stige (akkumuleres) når jeg ikke spiser. Nåvel. En siste ting: Tyrosin er en viktig aminosyre/proteinbestanddel i kosten, da denne er ansvarlig for produksjonen av dopamin. Jeg har kjøpt et tilskudd og eksperimenterer litt på meg selv. Men forsiktig, for det kan muligens utløse (hypo)mani.
Avatar

Re: Erfaringer med litium?

nov 29 2019 - 16:13
Brukernavn0

Takk for dine delinger! Hvordan er ting nå? Håper på en oppdatering. Er selv i startgropen her.
Avatar

Lithium

des 25 2019 - 23:27
Hei.
Brukte lithium i flere år og hadde veldig god effekt. Jeg tok 2x83mg morgen og det samme på kvelden. Jeg drakk veldig mye mens jeg gikk på det. Kunne godt drikke 3L vann på en natt og måtte dermed ofte på do. Byttet til lamictal i sommer pga bivirkninger. Fikk veldige skjelvinger av Lithium (fikk en del spørsmål om jeg hadde parkinson)
Til forsiden