Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Depresjon-tilbakefall - Hjelp (5HTP?)

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Depresjon-tilbakefall - Hjelp (5HTP?)

sep 10 2017 - 23:48
Hei,

ble diagnosert med moderat depresjon i jan/feb. Tok blodprøver som viste lavt nivå av B-vitamin, D-vitamin og folsyre. Begynte å ta tilskudd av dette i tillegg til antidepressiva (Zoloft) og samtale med psykolog/lege. Nå i juni følte jeg meg klar til å trappe ned på Zoloft og avslutte behandlingen. Det har gått overraskende bra frem til nå.

Har slitt med søvnen egentlig fra jeg ble deprimert og til nå. Sover 4t hver natt. Våkner etter 4t. Jeg begynte nylig med jogging og turer i skogen. Dette måtte jeg avslutte etter 2-3 uker ettersom 4t søvn ikke ga meg energi nok til å fortsette. Har aldri hatt det bedre enn da jeg jogget og gikk turer, så ønsker å komme i gang med dette igjen. Skulle prøve igjen i dag, men greide ikke å presse meg til det.

Har nå endelig fått resept på Imovane (Zopiclone). Har ikke hentet ut resepten enda, skal gjøre det i morgen. Satser på at Imovane kan hjelpe meg til bedre søvn slik at jeg kan ta opp aktivitetene som holdt meg borte fra negative tanker som kan føre til depresjon. Det eneste jeg er redd for er at jeg allerede er for langt på vei inn i depresjonen, og at det er for sent til at jeg ikke trenger medikamentell behandling.

Har symptomer som nedstemthet, lite energi, liten matlyst, trøtt og føler meg litt tom.

Det jeg lurer på er om noen har noen råd som kan hjelpe meg med å holde hodet over vann inntil jeg får regulert søvnen? Lurer også på om noen har prøvd å ta 5-HTP mot depresjon, angst eller insomni.
Avatar

5-HTP

sep 13 2017 - 20:54
Fikk mine 5-HTP i posten i dag. Tok 200mg på tom mage. Effekten kom etter få timer. Vært i godt humør hele dagen, og hatt masse energi.
Avatar

Re: Depresjon-tilbakefall - Hjelp (5HTP?)

sep 16 2017 - 23:06
Kan jeg spørre hva 5HTP er for noe?
Avatar

Re: Depresjon-tilbakefall - Hjelp (5HTP?)

sep 17 2017 - 20:22
En bekjent av meg tok Imovane mot søvnproblemer. Den medisinen hadde en rekke katastrofale bivirkninger. Jeg er generelt en tilhenger å følge legenes råd, men Imovane ville jeg aldri turt å ta.

Hvis det primære problemet er søvnvansker så bør du teste ut tiltak som har dokumentert effekt før du begynner med medisin:

* Prioriter søvn!
* Innfør en fast søvnrutine. Det viktigste er å stå opp til samme tid hver dag. Hvis du også greier å legge deg til samme tid hver kveld, er det OK. Men det viktigste er å stå opp til en fast tid.
* Få inn en halvtimes kondisjonstrening hver dag. Om det så bare er rask gange.
* Ikke drikk koffein etter klokken 1400.
* Skru av alt av skjermer (tv, pc, nettbrett, mobil) 1-2 timer før du skal legge deg.
* Innfør en fast leggerutine. Ha det mørkt og behagelig på soverommet. Gjør de samme tingene før du legger deg hver dag, ting kroppen og sinnet ganske raskt vil begynne å forbinde med soving.

Jeg lot meg inspirere av boken "Søvnrevolusjonen" av Arianna Huffington i sommer, og har prioritert søvn i flere måneder nå. Det er altfor vanlig å overlate søvn til tilfeldighetene. En vanlig tabbe...
Avatar

Hei

sep 17 2017 - 20:55
Jeg anbefaler at du forsøker cirkadin, dette er syntetisk melatonin. Det er ikke vanedannende, du må gi det noen dager før det virker optimalt. Dette kjenner jeg flere som går fast på og som kan bekrefte at det ikke er vanedannende.

Jeg tar av og til Imovane, gjennomsnittlig en og en halv tablett i måneden og det går bra uten at jeg har blitt avhengig av den grunn, MEN råder deg til å være MEGET forsiktig med dette, det er ekstremt vanedannende, men det virker og er greit å ta en gang i blant når det er helt nødvendig, er min erfaring.

Ellers så råder jeg deg til å mosjonere en god del hver dag og å være aktiv, selv om du gjennomsnittlig kun har 4 timer søvn om natten.

Gode rutiner før leggetid og ingen koffein etter klokken 14 er også gode råd. Tipser deg også om å gå opp hver gang du ikke får sove etter f eks 15 minutter og sette deg oppreist til du begynner å bli trøtt og så gjenta dette helt til du får sove. Å sitte oppreist skal bidra til å øke "søvntrykket". Det lønner seg også å legge seg og stå opp til samme tid hver dag uten unntak, selv om du har hatt en helt "blank" natt. Det er selvsagt også viktig å ikke sove på dagen.

God natt
Til forsiden