Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Antidepressiva, noen her?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Antidepressiva, noen her?

jan 18 2017 - 23:19
Hei!

Jeg har begynt med 10mg Seroxat.
Er det noen her inne som har brukt dette, og som vil dele sin erfaring av bivirkninger og slikt?

Synes dette her er skummelt, det å starte med antidepressiva. Har lest så mye på nett som gjør meg urolig..
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 21 2017 - 09:29
Hei!
Cipralex her. Tok akkurat min første dose. Jeg har også googlet meg ekstra nervøs, men har kommet frem til at de fleste bivirkningene avtar etter en stund. Det er i hvert fall en liten trøst. Har du merket noe til nå? Når begynte du?

Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 22 2017 - 04:35
Vær sykt forsiktig med å bruke antidepressiva. Det er ingen som egentlig har peiling på hva det gjør med hjernen din. Det finnes forskning på det, men den er som regel sponset av bedrifter som tjener penger på antidepressiva, og som derfor velger ut de studiene som viser god effekt, og ignorerer alle de andre studiene/forsøkene.

Snakk med en psykolog om medisineringen (ikke en psykiater; de har vanligvis en helt annen grunnleggende tilnærming til behandling). Per dags dato er antidepressiva intent mer enn "kjemisk lobotomi". Det gir en apatisk effekt for mange (men ikke for alle), som reduserer følelsesspekteret ditt, uten at noen vet ordentlig hvorfor antidepressiva gir denne effekten.
Og teorien som psykiatere ofte gir deg, om at depresjon er grunnet en "kjemisk ubalanse" i hjernen, er kun en teori som psykiatrien og de medisinske produsentene har utarbeidet for å forklare effekten av antidepressiva (slik at de dermed kan selge antidepressiva og tjene penger), men det finnes ingen bevis på at det faktisk eksisterer noen "kjemisk ubalanse" i hjernen til deprimerte mennesker - fordi ingen vet hvordan en "kjemisk balansert/normal" hjerne egentlig skal være, med tanke på kjemiske nivåer i hjernen.

Så, vær altså forsiktig og forhør deg grundig med en psykolog eller to før du benytter antidepressiva. Antidepressiva kan som sagt gi en emosjonelt apatisk/lindrende effekt, men i og med at det i bunn og grunn er "kjemisk lobotomi", så bør antidepressiva derfor kun anvendes hos ekstremt deprimerte mennesker hvor det er høyst nødvendig - og det bør da også kun være en midlertidig løsning for å få de over den verste kneika i depresjonen sin. Deretter bør de gradvis slutte med antidepressiva og gå over til løsninger som ikke består av medisinering.

Snakk med en psykolog som har giddi og satt seg inn i forskningen rundt antidepressiva og "kjemisk ubalanse", og han vil fortelle deg akkurat det samme.

Depresjon forårsakes i de aller fleste tilfeller av tankene/oppfatningen til en person, så medisinering vil heller aldri kunne løse problemet i seg selv (selv om det altså kan være et godt, midlertidig hjelpemiddel for ekstremt deprimerte mennesker).

Og den potensielt lindrende effekten man kan oppnå ved bruk av antidepressiva, utveies av den store risikoen for bivirkninger (med mindre man altså er ekstremt deprimert, hvor antidepressiva kanskje er det eneste alternativet man har, slik at man dermed blir nødt til å benytte det).
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 23 2017 - 17:44
Hei!

Som du ser fra svaret du har fått over er det mange forskjellige meninger om antidepressive. Jeg tror det er viktig å la alle meningene få tale, og innse at det er greit å være uenig, og at folk har forskjellig erfaring.

Selv har jeg hatt mye god hjelp av medisinering. Har brukt forskjellige typer, og de har hatt veldig forskjellig bivirkning og virkning.
Det viktigste i den prosessen du er i er dialog med legen din. Ikke vær redd for å spørre om ting du lurer på, og forklar hva som kanskje bekymrer deg. Det er legens oppgave å både forskrive medisiner, og hjelpe deg med evt. bekymringer og problemer du har med disse. Føler du ikke at legen hører på deg, eller hjelper deg med de tankene du har rundt pillene BYTT LEGE!

Bruk gjerne google, forumer ol. for å søke informasjon, men husk at legen har mange års utdanning og erfaring med dette, og er nok den som vet best!

Til slutt vil jeg si at det viktigste er å gjøre deg opp din egen mening, og bruke informasjonen du får til dette, fremfor å stole fult og helt på bare en kilde!

Håper du får den hjelpen du trenger av medisinene, og at du får besvart bekymringene dine rundt dette!

Husk at legen er der for deg, og det er aldri feil å bestille en ekstra time dersom du har mange spørsmål <3

Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 23 2017 - 22:32
Jeg har vært feilbehandla, feildiagnosert og feilmedisinert i 13 år. Har følt meg som en forsøkskanin i forhold til antidep/antipsykotiske piller. Prøvd 23 forskjellige. I psykiatrien er det alt for enkelt å bare gi ut piller. Så vær rimelig forsiktig og vær helt sikker på at du virkelig ønsker og trenger de pillene. Jeg veit at enkelte mennesker har behov for medisiner. Men enkelte burde heller aldri få tiøbud eller døtta på seg medisiner. De medisinene jeg har fått har virkelig ødelagt mye for meg og ikke minst kroppen min. Vektøkning, likegyldighet, voldelig, diabetes 2, overvekt, mistet metthetsfølelsen, selvmordstanker, mer selvskading, depresjon, håravfall, minnene har blitt forsterka, søvnproblemer, osv... og finnes mange bivirkninger man skulle ønske man slapp hvis man hadde fått den riktige behandlinga. Seroxaten er en av de som er ille å slutte på hvis man ikke gjør seponeringa over laang tid. Viktig at man foratår hvordan de kan ødlegge et menneske. Men for all del hvis du virkelig trenget de så må du jo ta dem. Men jeg trudde virkelig at jeg trengte medisiner da jeg var 19. Problemet var jo at jeg ble ikke lytta til, jeg var litt deppa mente fastlegen min og de satte i gang dissa testene som skulle finne ut hvilken diagnoser jeg hadde. Men så var det ingen som tok seg tid til å lytte. Hadde de gjort det ville de sett at jeg kun hadde normale reaksjoner på en vond barndom og da 1 voldtekt.

Sier bare vær veldig forsiktig. Jeg håper du går i samtaler samtidig med medisin bruken.
Lykke til. :)
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 24 2017 - 07:41
Exactly my point, pusejenta ;)
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 24 2017 - 18:06
:)
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 24 2017 - 18:11
Bivirkningene vil avta etterhvert, men mange av ettervirkningene på medisinene vil følge deg i lang tid. Det er de som er skremmende. Legemiddelindustrien blir styrt av økonomi, ikke av hva vi mennesker sliter med. Mye handler om penger. Vær forsiktig. Sett deg inn i all info, ikke kun det du leser om bivirkningene. Hadde jeg visst det jeg veit i dag om antidep. Så hadde jeg aldri verden begynt.
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

jan 28 2017 - 11:11
Brintellix er vel den eneste antidepressiva hvor jeg har følt at jeg ikke har mistet meg selv på veien.
Det er du som må finne ut om du har behov for slike medisiner, det er en lang rekke bivirkninger på mange av dem.
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

feb 2 2017 - 05:36
Antidepressiva ER skummlet og det funger forskjellig fra person til person.
Hør på legen og lytt til kroppen 2-3 mnd før du tar stilling til det som står nettet.
Jeg har brukt seroxat i flere år, måtte bytte p.g.a. bivirkingene.
Det kan være farlig å ikke ta også.
Har du lege/pykolog e.l. som følger deg jevnlig ikke noe prob, men ubehaglig.(en stund)
Har du ikke det, gå til legen å be om det. Antidep. uten terapi og oppfølging bør ikke skje.
Ikke start før du har oppfølging er min anbefaling.
Avatar

Re: Antidepressiva, noen her?

feb 16 2017 - 12:59
Jeg har gått på Citalopram 10 mg i flere år nå. Har ikke hatt noe bivirkninger, men merker at det hjelper veldig for å unngå de verste down-periodene. F.eks lar jeg meg irritere mindre over småting, som f.eks lange køer, dårlig vær og folk som tygger høyt. Jeg gråter også mindre, og har aldri utbrudd lenger. På en annen side så er det ikke ofte jeg har latterkrampe, og jeg savner selvsagt "oppturer" og entusiasme. Var plaget mye med raserianfall og konstant angst for alt fra brann, meteorer og til flykrasj når jeg var barn og tenåring. Dette gikk over til depresjon og frykt for å ikke bli likt, kritisert osv. som voksen. For meg hjelper medisinene med å fjerne det fysiske ubehaget man føler ved motgang. Jeg takler det rett og slett ikke.

Det viktigste er å uansett høre på hva legen din anbefaler. Jeg fikk beskjed av min om at Citalopram er "ufarlig", og at det ikke har noen kraftig effekt som gir skumle bivirkninger. Citalopram får meg ikke til å føle meg annerledes, bare mindre tungsindig og følelsesladet. Men igjen, dette kan helt sikkert variere ulikt fra person til person, da vi har ulik reaksjon på både mat og medisinering.
Til forsiden