Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

psykose hjelp

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

psykose hjelp

mars 10 2013 - 15:59
noen her som har erfaringer med psykose?
Har selv blitt diagnoisert ''lett psykose'' .. hører ikke stemmer eller ser syner. Men har uvirkelighetssfølelse og kan bli utrolig paranoid en gang i blant, eller få episoder. Har også masse tankeforstyrrelser? er så redd for jeg har schizofreni, er det mulighet? dette er en psykose som har komt raskt, tror jeg ihvertfall. De mener det er etter en episode med cannabis, men det er jo 3 måneder siden, og jeg var frisk en måned etter jeg gjorde det også, men så kom panikkangsten og så tankeforstyrrelser...
Er nå innalgt for en liten stund, for medesiner osv.. noen som kan komme med beroligende tanker, eller vet om dette går over?
Avatar

psykose

mars 10 2013 - 17:06
heisann.
Nå har ikke jeg fått noen diagnose med psykose, men det med uvirkelighetsfølelsen kjenner jeg så altfor godt i gjenn.
Og det med å være livredd.... har vært redd allt i fra mine egne tanker, til døden, mennesker og mitt eget selskap...
Det er vondt, det er tøft, men jeg kan love deg en ting: Du VIL bli frisk, og di vil IKKE bli gal....
Har vært så redd for det selv mange ganger, men di vil IKKE "bikke" over.
Er selv på bedringens veg, og selv om jeg fortsatt kan ha tunge dager, dager da jeg er redd for å slå opp ølynene og se hvordan jeg har det i dag, HVET jeg at du vil bli bedre.
Når du ikke lenger er så redd det, vil det faktisk også gå over, sakte, men sikkert...
Kan gi deg råd om å droppe Canabisen, den trekker deg bare ned...Så flott at du har fått hjelp, da blir det litt lettere:)
Huska t når du er i dypeste,tetteste mørke, vil selv det minste lys skinne klart:)
Du er IKKE alene!
Jeg babler ikke mye om religion eller sånt, men en ting jeg i alle fall har funnet ut, er at du er høyt elsket UANSETT farve på huden, penger eller fatigdom, om du har levd på livets skyggeside eller er født ,med gullskje i munn, uansett religion eller ikke-
Du er LIKE verdifull som noe annet menneske her på jorden, og du VIL bli frisk:)mvh
Avatar

Hei vivojo123

mars 10 2013 - 18:12
Takk for et betryggende svar!!
Trist at du også er nødt for å gå gjennom, eller har vært gjennom det samme! tenkte faktisk å kjøpe meg en dagbok så jeg kan skrive ned alle dagene mine, vi har lett for å glemme at noen dager er mye bedre enn de andre, kan være et godt tips til alle :-)
De sier også det her, at det er noe som vil gå over av seg selv, og at jeg er lettere psykotisk enn mange andre, men ikke så lett å tro på ting når det står på! har hatt samme tanker som deg, og mye verre, så du er heller ikke alene!! men jeg får prøve å stole på det du sier om at det vil gå over :)

På en måte er det jo naturlig at vi mennesker tenker over det eksistensieller og redsler for å dø og vær gal, når det er så utrolig at vi i det hele tatt lever, men for noen blir disse spørsmålene og følelsene mer enn angst enn lykke på en måte.. har du klart alt selv uten hjelp? for å bli innlagt var så og si mitt siste håp omtrent...
Avatar

psykose

mars 10 2013 - 22:36
hei i gjen.
Jeg har en forderdelig medisinangst( veldig uparktisk,hehe) så den eneste medisinen jeghar brukt er en stk. sobril 15.mg.om dagen.
Vært beintøft, for å si det sånn- men, det går!
Ble fortsatt IKKE gal, selv om jeg slet skikkelig en stund....
Vi måtte kjøre opp på hytta på fjellet slik at jeg slapp så masse mennesker rundt meg, og fikk nyte freden og roen.
Gikk over det også:)
Har skrevet dagbok i flere år, hjelper meg veldig.
Har jeg noen nye, skremmende følelse/ saker som skjer i kroppen, kan jeg gå tilbake i boken å lete, og merkelig nok viser det som regel at jeg har hatt noe lignende før.... og blitt bra:)
Har ike vært alene da, giftet meg svært tidlig med en mann som har støttet meg i tykt og tynt i 25 år.-han vet også svært godt hva det er å ha angst og depresjoner.
Stå på , og ha godt mot! Det finnes en veg ut av dette!
Lykke til:)


Avatar

Psykose

mars 10 2013 - 23:06
Hei quepassa. Först vil jeg si at du blir bra igjen om en stund.
Forstår at du er inlagt er det på Psykiatrisk sykehus eller DPS? Hvis du er på psykiatrisk sykehus så får du vel 5 dager der. Vil anbefale deg å söke på et DPS for et 14dagers opphold. Har sett innleggene dine og i bakhodet har jeg vel tenkt at de kunne bli noe psykoseaktig av det. Men nå får du hjelp og benytt deg av det. Så til saken : psykose vet jeg en hel del om. Hösten 2010 fölte jeg at det ikke sto helt bra til med meg. Orket ikke mere mas. La ned arbeidet som snekker og ble hjemme. Fikk time hos legen og jeg hadde fått angst.
Dette gikk over etter hvert fordi jeg tok det med ro og holdt meg hjemme. Så kommer vi til Jan 11 da startet jeg på et kognitivt deteende program i sverige som jeg hadde stor nytte av. Jeg var også plaget av uvirkrlighetsfölelse og reiste bare innover i meg selv for å finneigjen den glagutten jeg egentlig er. Begynte å jobbe 60% i april 11 det gikk ikke bra. Jeg hadde ikke kreftene og fikk problemer med sövn og da sa det pang etter 3 dögn med funderinger og null sövn. 140511 ble jeg sendt på Sanderud sykehus akutt. Jeg fikk diagnosen paranoid psykotisk og psykotisk gjennombrudd. For meg var det både redselsfullt å väre på andre siden en liten tur eller en utavkroppenopplevelse som det kalles. Jeg kom meg ganske fort. Jeg fikk skikkelig god omsorg og stötte der.Ble så overfört til DPS Tynset på et toukers opphold. Der var det fint å väre. Hadde egene dagkontakter som man snakker med etter behov. Så er det Mat og mosjon og pasientundervisning.På hobbyrommet kan man pröve mange ulike hobbyer.Jeg valgte maling og det holder jeg på med fortsatt. Det er göy å skape noe med hendene. Det som imidlertid vitket håplöst var å reise hjem. Jeg hadde våkna til liv og var på verdens sikkreste sted. ville ikke ut i krigen igjen. Da de to ukene hadde gått fölte jeg meg såpass bru at jeg reiste hjem. Jeg ble anbefalt en medeisin som skulle avstöte psykose.men jeg skulle fikse det sjöl. Så kom sommeren.
Tenkte på mye.planla å jobbe utpå hösten. Når så skola begynte og de andre dro po jobb ble det for mye for meg. Da fikk jeg ordentlig angst igjen og turte ikke väre hjemme alene. Jag hadde ikke angst for angsten men for psykosen. Da fikk jeg komme på Tynset igjen på to uker og da begynte jeg med en antisykotisk medisin som heter abilyfy. Jeg leste som mange.Panniksvedlegget eller pakningsvedlegget. som det heter. Jeg vart så kompis med abilyf. Stolte hundre prosent på at han skulle gjöre jobben sin og avstöte psykose. Det ken nevnes at jeg har vert veldig bra etter den tid..På nyåret 2012 begynte jeg å trene mer. 1 time på tredemölle 5 ganger i uka. Ble bedre og begynte å jobbe ca 40-50% .Så nå som jeg sitter her vil jeg si at jeg föler meg helt frisk.
Medesiner som je tar er qetapin imovane. Har også hatt nytte av vallergan for sövn og attarax for uro.

Når de på sykehuset sier til meg at du blir bra så er det vanskelig å forstå. Du begriper ikke at det kan gå. Nå kan jeg sitte her å minnes hele forlöpet og kjenne etter og som de sa ble jeg bra.

Noe som jeg fölte som ubehag ifotbindelse med psykosen var at jeg ikke riktig hadde kontroll med tiden.Eksempelsvis kunne jeg tro det har gått 3-4 timer og det hadde gått et kvarte eller omvendt.
Ble stiv i musklaturen og kropstempraturen gikk opp og ned pga uro. Uroen bekjembet jeg med og ut og gå turer.Da lerte kroppen det tilslutt at hvis jeg ikke holder meg i ro så fårn svi da blir dey gåing

Det er sikkert bra å skrive dagbog. Lag og plan for dagen der dulegger inn tid for Mat hvile mosjon.

Vil önske deg all lykke og fremgang framover våren.

Folk jeg kjenner spörr da de treffer megHvordan er det me deg? Da svarer jeg: Jeg er liten og redd men veien blir til mens jeg går.
Avatar

?

mars 11 2013 - 09:22
Jeg plages også av angst og uvirkelighetsfølelse, men har ikke trodd at det er en psykose jeg har. Har ikke fått noen tilbakemeldiger på at jeg har det. Jeg trodde man måtte ha hallusinasjoner, eller paranoia e.l. i tillegg for å få diagnosen psykose. Har jeg misforstått, eller kan man ha uvirkelighetsfølelse uten å være psykotisk? Ble litt engstelig av å lese dette.
Avatar

Hei fru angst!

mars 11 2013 - 11:10
ja.. jeg har hatt paranoia og følt noen er etter meg osv, + uvirkelighetssfølelsen kom så fort hos meg, og kom etter å ha prøvd cannabis for første gang. Derfor tror de at jeg er i psykose, eller har sakt jeg er! var også redd for psykose før, men nå synes jeg egentlig det er greit jeg er blitt påvisst det, har liksom en knagg å henge sykdommen på... hvorfor er du så redd psykose?
Avatar

Hei 1vårdpen

mars 11 2013 - 11:14
ja jeg er innlagt på dps! Her er de kjempe snille, og skal få vite idag hvilke medesiner jeg skal få!! jeg ser du måtte gå en lang vei for å bli frisk.. helt sant det du sier, nå klarer jeg ikke tro på noen når de sier jeg skal bli frisk, for alt føles sånn på avstand.. skal bare en liten ting til før jeg får paranoia eller blir redd... Men har fått forklaring at det er nervesystemet i kroppen som er litt ut av drift, så prøver å tro på den tanken, men er veldig vanskelig... Jeg er påvisst lett psykose, tror du det vil ta lang tid før jeg blir frisk, og er det noen mulighet for jeg må gå slik resten av livet? hvis du har noen erfaringer i hvorfor vi får denne uvirkelighetssfølelsen under psykose hadde det vært fint om du forklarte det :-) takk for et langt og flott svar, hjelper veldig på skal du vite :)
Avatar

Fru angst

mars 11 2013 - 11:30
Psykose og dissosiasjon er to helt forskjellige ting. Og ang psykose så er faktisk en forelskelse en psykose også hvis man ser helt teoretisk på det. Og seff det er jo forskjellige "shades" av alt som kan diskuteres.
Avatar

Hei igjen

mars 11 2013 - 11:58
Takker for beroligende svar fra dere to siste. Vet ikke hvorfor jeg er redd for psykose. Har vel hørt for mange skrekkhistorier, kanskje. Og ordet "psykose" høres jo litt skummelt ut i seg selv. Jeg forbinder det med tap av kontroll, galskap osv. Men jeg har nok litt å lære på dette området, tydeligvis. Ser lett for meg "gale" mennesker som hyler og skriker i gangene på et mentalsykehus, fullstendig ute av stand til å ta vare på seg selv. Det er typisk meg å tenke katastrofetanker.
Godt å høre at du blir ivaretatt, quepasa. De på avdelingen har lang erfaring, og de har nok sett og hørt litt av hvert, så når de sier det vil gå over, så er nok det riktig. Jeg har erfart det selv også forresten, at det går over. Likevel så blir man jo dødsredd for at det likevel ikke skal gå over. Jeg har ikke paranoia eller noe liknende, tror jeg, så da er det vel ikke psykose det er snakk om i mitt tilfelle.
Avatar

Hei Qepassa.

mars 11 2013 - 17:53
Nå ble jeg skikkelig glad når jeg fikk rede på at du var på DPS for da vet jeg at du er i de beste hender. Du har sikkert fått en miljöansvarlig som har det overordnede ansvaret for deg. Så har du sikkert fått dagkontakter som du kan prate med på tomannshånd om hva du vil.Du kan også väre stolt av deg selv for nå har du värt riktig flink. Enten har du bett om hjelp eller ihvertfall har du tatt den hjelpen du er tilbudt. Det er i seg sjöl et stort skritt.Det som jeg hadde stor nytte av
på DPS var at jeg tok del i de aktivitetene som var på ukeprogrammet. Det var trening turer grillturer kafeturer utstillinger. Det som fremforalt
ga desidert mest for meg det var hobbyrommet der man kan få veiledning i ulike hobbyer. Jeg valgte maling. Jeg liker å male landskaps bilder. Maler litt nesten hver dag. Noen malerier har jeg solgt og noen har jeg gitt bort. Det gjör meg godt at andre sier at de liker mine bilder. Ikke sitt på rommet og tenk så mye. Synes du det er litt slitsomt å sitte i daglistuen med andre så spör kontakten om den vil sitte ved siden av deg. Det er fint å sitte ved siden av noen som har omsorgen for deg. Det er trygt. Pass på å hvile. Vär ikke med på for mye så du blir for sliten.
Så lit psykose: Et annet ord jeg har for psykose er våken dröm også av andre nevnt som uvirkelighetsfölelse og dissosiering.
Det beste for å komme seg er å få sunne dögnvaner. Sove er viktig
Mat og mosjon er viktig. Virkningen av den antisykotiske medisinen jeg tar föler jeg slik: Den avstöter psykosetendensen og jeg föler meg trygg. Den hjelper meg å kutte tankerekkene da disse begynner å skjene. Den lindrer automatiske negative tanker. Har aldrig kjent noe bivirkninger nevnt i "panniksvedlegget." Eneste er vektökning men den tar jeg med treningen. Har gått ned 8.5 kg på ett år. Ikke stress med å reise fra DPS bli så lenge du kan. Ikke alle ansatte er man like begeistret for prat med miljöansvarlig hvis du har önsker om spesielle pleiere. Nå har du tatt et skikkelig tak i eget liv. Pass på å töm ryggsekken hvis du har gått å båret på et eller annet. Håper å höre fra deg. Dette ble en bra dag. At du blir helt frisk det er jeg helt sikkerpå. Ingen kan si når du blir frisk. Det kjenner du selv.Lytte til hjertet ditt. Tenk fremover. Ikke samenligne deg med andre,det kan fort bli fölende som krav.Du er du og har ditt. De andre har sitt. Jeg hadde også stort utbytte av samtaler med andre pasienter som var mer erfarene,hadde lenger fartstid.
Det er også sagt at det tar like lang tid å bli frisk som det tok å bli syk.

En annenting: i vår skall jeg seile med stadsråd lemkuhl i fem dager.
Det har jeg tenkt på i mange år. Nå ska det skje. Hvis ingen fölger
drar jeg alene.
Håper du snart er på forumet igjen. Ganske mange fölger med deg og sender deg alle gode tanker. Lykke til!
Avatar

hei igjen våråpen§

mars 11 2013 - 18:41
utrolig betryggende ord!! følte meg mye bedre nå for å være ærlig.. jeg er ganske ung, 18 år idag faktisk :-) så da har jeg tatt tak i problemet mitt tidlig, så håper jeg blir frisk, selv om det ikke føles slik akkuratt nå.. Skal ta til meg dine råd og erfaring, takk igjen for et langt og godt svar! det hjalp på :-)
Avatar

Hei

mars 11 2013 - 18:48
Gratulerer hjertligst med dagen!
Til forsiden