Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

egen terapi

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

egen terapi

nov 28 2018 - 18:42
En stund nå har jeg skjønt at jeg trenger terapi, og siden det ikke er så lett å få terapeut så får jeg prøve å gjøre en innsats uten.

Inspirert av en forklaring på kognitiv terapi jeg kom over på et nettleksikon, vil jeg prøve å jobbe med å endre mine egne tanker så jeg kan få det bedre. Om ikke det er nok så går det opp for meg at det å skulle gi andre mulighet til innsikt i mine tanker er det første som får meg til å bli redd. Derfor vil jeg forsøke å eksponere meg på denne nettsiden her, for å prøve å komme til livs det jeg sliter med. Det ble først skrevet på papir, og deretter på nettsiden her. Vil du kommentere, er det bare fint.

Forklaringen er som følger: kognitiv terapi vektlegger endring i tenkemåter - ofte automatiserte og lite påaktet av personen selv - som grunnleggende for bedring.

Mine tanker: Å skulle sette tankene mine med papir gir redsel for at noen en gang skal kunne lese det og slik få vite hva jeg har hatt for tanker. Det gir en veldig følelse av skam. Jeg får prøve likevel. Skal jeg komme noen vei må jeg i så fall ignorere at dette skulle føre til noe vanskelig.

At det å gjøre mine automatiske tanker tilgjengelig for andre eventuelt (hvis noen skulle være interessert, hvis de gidder) er skummelt, er altså den første tanken jeg velger å ta tak i. Den heter:

*Det er ubehagelig at noen kan komme til å få innsikt i hva jeg tenker.*

Analyse:

Hvem skulle dette være? Alle og enhver, men mest de som jeg har en ide om t har negative tanker om meg i utgangspunktet. Jeg ser for meg familiemedlemmer, naboer og alle de jeg har krangla med en eller annen gang, og gyser ved tanken på at de skal lese meg.

Hva ved tankene mine er så ille at noen skulle få se? Det ved tankene mine som ikke strekker til. Det som er negativt ved mine tanker. At jeg viser min sårbarhet.

Hvor skulle det skje at noen skulle lese mine notater? F eks her jeg bor, hvis noen skulle komme inn og lese notatene mine uten at jeg hadde akseptert det.

Hvorfor er det så ille? Det ville gi meg en følelse av totalt å mist kontroll over det tror jeg kan kontrollere.

Altså er det KONTROLL som er det jeg er mest redd for å miste, aha.... Så jeg har gått og ubevisst trodd at jeg vil kunne beholde kontroll ved å la mine tanker kverne kun inne i mitt hode, og plage meg dag ut og dag inn. Når jeg så får dette fram i lyset, ser jeg at det muligens finnes flere måter jeg kan tenke om dette på. Nå er jeg hvertfall litt mer klar over hva hodet mitt holder på med.
Avatar

Re: egen terapi

nov 28 2018 - 18:54
Virker ganske vanlig det, bra du får det ut på en måte. Merker selv det er befriende å kunne åpne seg selv om jeg syntes det er svært ubehagelig. Lettere å løse problemer med andres meninger og innspill og det er ikke og burde ikke være noe skam over det. G24
Avatar

Re: egen terapi

nov 29 2018 - 21:10
I dag har jeg følt meg lettere, gladere. Om det har noe med gårdagens skriving å gjøre eller om det er tilfeldig, det vet jeg ikke. Hvis jeg klarer å holde på videre, så får jeg vel se.
Avatar

Re: egen terapi

nov 29 2018 - 21:31
Det er inspirerende å høre, da fikk jeg litt ny energi til å fortsette.
Avatar

Re: egen terapi

nov 30 2018 - 14:56
Merker at jeg utsetter (prokastinerer) å ta tak i neste automatiske tanke i meg selv. Så får de automatiske tankene som fører meg til det bli det neste jeg analyserer nå. Merker at jeg lar meg avlede av alt mulig rart, til og med å klippe negler.

Ubehaget rundt å gjøre planlagt handling nå er at jeg tenker automatisk at jeg kan komme til å gjøre feil. Hvis jeg utsetter handlingen vil slik feil ikke komme fram. Altså er det redsel for feil som jeg kan komme til å gjøre som hindrer meg.

Tanken heter: ved å la meg avlede av noe annet kan jeg unngå å gjøre en feil jeg frykter, nå.

Hvem skulle jeg gjøre denne feilen mot? Den av mine nærmeste som jeg ønsker å ta opp en vanskelighet med. Jeg er redd for å gjøre noe som gjør at jeg får motsatt resultat av ønsket resultat.

Hva skulle jeg gjøre feil? Å kommunisere på en måte som gjør at jeg oppfattes motsatt av det jeg ønsker.

Hvorfor er det så ille? Jeg er redd for å gjøre feil jeg ikke kan rette opp etterpå.

Hvem har jeg mistillitt til her? Delvis til meg selv og delvis til mottakeren av budskapet mitt.
Hvor er den største mistillitten? Til meg selv.
Hvor kan jeg gjøre noe med det? Hos meg selv.
Hvordan kan jeg bli tryggere på meg?


Noen minutter etterpå: dette er den samma gamle leksa, om at jeg fortsatt bærer med meg at mine feil har fått et altfor stort fokus og er overdimensjonert og blir påminnet stadig av omsorgspersoner fra min oppvekst. Nå er det på tide at jeg tar tak i disse holdningene som er blitt til også i meg selv og plasserer de slik at de ikke kan styre meg slik de gjør.

Slik sett burde disse innleggene kanskje flyttes til "mobbing", for det var det som skjedde.
Avatar

Re: egen terapi

nov 30 2018 - 20:20
Dritbra initiativ. Kognitiv terapi & eksponering is the way to go.

Og de færreste her vil nok dømme deg for dine tanker. Men forhåpentligvis ender du til slutt opp med en mentalitet hvor det er irrelevant for deg hva andre mener om deg og tankene dine ;) Og det er den beste løsningen, fordi det alltid vil finnes noen som misliker deg/ser ned på deg, og som misliker/ser ned på enkelte ting du tenker. Men det gjør deg ingenting når du veit at det også finnes andre mennesker som faktisk liker den du er, og som liker/aksepterer de tingene du tenker.
Til forsiden