Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Venninne endret seg totalt

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Venninne endret seg totalt

okt 7 2020 - 00:19
Jeg har en venninne som jeg har kjent de største deler av livet. Som barn lekte vi godt sammen, men ting endret seg da vi ble voksne.

Hun begynte å bli kald mot meg da,vi ble voksne, fysisk an hun stå med ryggen mot folk når vi er sosiale, hun ser bak ryggen sin på hvor jeg er og går i veien for meg om jeg prøver å gå opp mot folk for å snakke.

Hun dominerer mine samtaler om folk spør meg et spørsmål svarer hun for meg.

Hun mistenker meg for å ha venner hun ikke vet om, noe jeg ikke har, har kun henne, og nekter å tro meg. Selv har hun mange venner hun gjør mye sosialt med.

Hvis hun blir sint på meg, da blir hun virkelig sint, kaller meg alt mulig stygt, vrir alt jeg sier i verste mening.
Når jeg sier at jeg ønsker hun skal ha det bra, kan hun svare at jeg ikke skal våge å fortelle henne hvordan hun føler det og at det er skikkelig frekt av meg å si det.
Hun sier jeg må jobbe hardt og bevise at jeg er glad i henne, men samtidig alt det gode jeg gjør teller ikke.
Hun har såret meg mange ganger, men om jeg da prøver og ta det opp rolig sier hun at jeg er kjempeslem som sier det, fordi det får henne til å føle seg slem. Men omvendt, om hun blir sint på meg, da kan hun si hva hun enn vil.
Hun har kalt meg feit, taper, drittsekk...

Jeg vet dette høres ille ut, men det er så ille kanskje verre, vil ikke gi for mange eksempler. Jeg er nå redd henne, får skikkelig angst når jeg får melding fra henne... jeg vil trekke meg fra vennskapet, har prøvd, men da gir hun meg skikkelig dårlig samvittighet. Jeg er så desperat nå, aner ikke hva som har skjedd eller hva,jeg skal gjøre. Når hun er med andre smiler hun så bliid og er kjempesnill kun meg hun er slik mot. Og om hun har helt rett og kun jeg er slem, hvorfor lar hun meg ikke gå? Jeg klarer ikke å ha det vondt mer.
Avatar

Re: Venninne endret seg totalt

okt 7 2020 - 11:30
Dette er kjente manipuleringteknikker. Bruk lyd- eller videoopptaker neste gang hun sjikanerer deg. Så truer du henne med å sende opptakene til alle kontaktene hennes på sosiale medier. Ellers kan du jo alltids finne noe nye venner som er mye større og farligere. Og du bør jobbe litt med selvtilliten din.
Avatar

Re: Venninne endret seg totalt

okt 8 2020 - 00:33
Ditta høyrtes ut som ei skikkelig dårlig venninde! Viss ho ikkje høyre på ka du har å seie og det e vanskelig å avslutte vennskapet, so kanskje du kan prøve å kutte kontakta med ho? Ikkje svare på melding og telefon osv. Du MÅ jo ikkje vere med ho. Og dårlig samvittigheit syns eg absolutt ikkje du skal ha - du har jo tross alt prøvd å ta det opp med ho på en skikkelig måte, so når ho ikkje e villig til å høyre etter eller gjere nåke med det, ja då kan ho takke seg sjøl! Der e masse andre bra folk der ute som e mykje snildare!
Avatar

Re: Venninne endret seg totalt

okt 8 2020 - 01:48
Dette er kjente manipuleringsteknikker, ja, slik Frikar-1 sier. "Venninna" di er rett og slett ei bølle. Og som alle bøller er hun slem (dominerende og manipulerende) mot deg for å sørge for at du føler deg "under henne" i rang - slik at hun dermed kan føle seg "over deg" i rang.

Det har altså ingenting å gjøre med at "du liksom er en dårlig person" eller noe sånt. Det har kun å gjøre med at hun ønsker å sikre sin rang over deg - og at du dessverre fremstår som en svak person i hennes øyne (som blant annet er fordi hun veit at du trenger henne mer enn det hun trenger deg), som hun dermed lett kan kontrollere.

Med andre ord: Hun er rovdyret; du er det sårbare byttet som halter... DET er det som egentlig foregår her.

Årsaken til at hun i det hele tatt fortsatt er venn med deg, er hovedsakelig fordi det har praktisk nytteverdi for henne - i form av at det er kjekt for henne å ha en person rundt seg som hun ALLTID kan stole på at kommer til å forbli UNDER henne i rang.
Hun har ikke nødvendigvis kontroll over rangen til de andre venninnene sine - men DIN rang kan hun hvert fall kontrollere, og derfor vil hun forsøke å manipulere deg til og forbli hennes venn ved å spille snill mot deg iblant, samt ved å spille på samvittigheten din når enn du forsøker å kutte vennskapet deres. Dermed oppnår hun din lojalitet - som gir henne muligheten til å kunne bruke deg til og føle seg overlegen/mer verdifull enn deg når enn hun måtte trenge det/føle for det, slik som i eksemplene du gav.

Det du opplever her er dessverre grunnleggende, menneskelig natur. Sosial dominans er menneskets beste/primære overlevelses-strategi - fordi sosiale relasjoner (sosial posisjon/sosiale allianser; respekt fra andre mennesker) er menneskets beste/primære overlevelses-ressurs.

Med andre ord: Den som er mest sosialt dominant, er den som har best sosiale relasjoner (best sosial posisjon/sosiale allianser; mest respekt fra andre mennesker), og er dermed den som har best overlevelses-ressurser. Og det er nettopp dette faktumet som driver den sosiale konkurransen hos mennesker (som inkluderer vår menneskelige bølle-mentalitet/dominering over andre mennesker), og hos andre sosiale dyr som også styres av et sosialt hierarki. Og den sosiale konkurransen hos mennesker kommer spesielt tydelig fram hos bøller som venninna di.

Jeg håper at dette hvert fall hjelper deg litt med å akseptere det faktum at "venninna" di er slem mot deg, siden du nå i det minste kan forstå HVORFOR hun er slem mot deg. Hun er bare et dyr som ønsker å overleve, akkurat slik som alle oss andre. Metodene hennes er bare litt mer ekstreme/aggressive/åpenbare enn det mange andre menneskers metoder er, siden hun som sagt er ei bølle.Og løsningene på bølle-problemer er:

1) Fysisk vold (særlig for menn), HVIS man er i stand til å vinne en slåsskamp mot bølla si, eller man i det minste er i stand til å fysisk skade bølla si (slik at bølla hvert fall begynner å respektere en selv noe).

2) Selvrespekt; ikke tillate bølla å behandle en selv dårlig; kutte kontakten/vennskapet/forholdet med bølla si hvis bølla ikke skjerper seg.

3) True bøllas sosiale verdi (som dermed truer bøllas sosiale relasjoner; bøllas sosiale posisjon/sosiale allianser/respekt fra andre mennesker) - som er det bølla frykter mest av alt i verden, fordi hele poenget med å være bølle er og kunne føle seg OVER andre mennesker i sosial verdi.PS:
Frikar-1 kom med et godt forslag om bruk av lyd- eller video-opptak som utpressingsmiddel (som er en form for punkt 3 ovenfor, "truing av bøllas sosiale verdi"), som dermed vil få denne såkalte "venninna" di til å la deg være i fred. Men siden du kun har henne som venninne (som er hovedårsaken til at hun har så stor psykisk makt over deg), så er det derfor mulig at du ikke kommer til å tøre og bruke denne utpressingsmetoden, siden du sikkert er redd for å gjøre noe "galt" overfor henne (siden hun som sagt har så stor psykisk makt over deg).
Avatar

Re: Venninne endret seg totalt

okt 8 2020 - 10:58
Ja, jeg liker å gå rett på sak og få det unnagjort. En bieffekt av å gjøre det på denne måten i denne situasjonen er at man samtidig tvinger seg selv til å aktivt finne nye venner.
Avatar

.....

okt 8 2020 - 23:19
Tusen takk til alle som har svart, setter veldig pris på det.
Det er det jeg fryktet, det er ikke lett å lese, men jeg tror jeg trengte å høre det. Det er ikke en situasjon jeg unner noen, det er ikke så lett å komme seg unna dette, men jeg vet nå at jeg må prøve.
Avatar

Re: Venninne endret seg totalt

okt 10 2020 - 23:39
Til Frikar-1:

Sitat:
"Ja, jeg liker å gå rett på sak og få det unnagjort."

Svar:
Samme her. Har en veldig direkte/"no bullshit" tilnærming til ting.

_ _ _


Sitat:
"En bieffekt av å gjøre det på denne måten i denne situasjonen er at man samtidig tvinger seg selv til å aktivt finne nye venner."

Svar:
Ja - HVIS man er psykisk sterk nok til å forsøke og finne seg nye venner. For hvis man ikke er psykisk sterk nok til å ville være sosial, så kan man lett ende opp med å sitte igjen helt venneløs i en situasjon som dette, hvor man har kuttet bånd med den eneste "vennen" (bølla) man hadde.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Til Ensom_Sel:

Sitat:
"Tusen takk til alle som har svart, setter veldig pris på det.
Det er det jeg fryktet, det er ikke lett å lese, men jeg tror jeg trengte å høre det. Det er ikke en situasjon jeg unner noen, det er ikke så lett å komme seg unna dette, men jeg vet nå at jeg må prøve."

Svar:
Jeg var veldig skeptisk til om jeg skulle skrive det jeg skrev til deg, siden jeg var redd for at det ville være altfor vondt for deg å høre det... Så jeg håper svaret mitt beriket deg mer enn det smertet deg...

Og hvis du faktisk har tenkt å bruke utpressings-metoden som Frikar-1 foreslo, så vær klar over at det er uvisst hvordan venninna di vil reagere på det... Hun kan f.eks. komme til å forsøke og true/utpresse deg tilbake, eller fysisk angripe deg (bli fysisk voldelig mot deg), eller spille på samvittigheten din ved å understreke "hvor dårlig gjort det liksom er av deg å utpresse henne". Eller kanskje hun ikke kommer til å gjøre noen ting i det hele tatt... Alt dette er uvisst, så vær klar over dette hvis du faktisk har tenkt å utpresse henne.
Til forsiden