Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Valg av SSRI, eventuelt bytte

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 11 2015 - 16:34
Lurte på hvilke SSRI'er folk her inne bruker mest og har best effekt av?.
Er det også noen som ikke har hatt effekt av en type, men av en annen?.

Skjønner nå at det ikke er noen vei utenom å prøve SSRI (har prøvd de i korte perioder før, men da var jeg ikke så syk og merket ikke noe særlig).

Nå sliter jeg med å gå rundt hjørnet og dagene går mest med til å sitte inne å se på tv hver dag, noe som ikke er så bra, men klarer ikke komme meg særlig ut.
Har søkt på alt jeg har funnet av både rekreasjonsopphold og steder som Modum Bad, men har fått avslag overalt.
Sitter bare å grubler å føler etter alt kropslig som kan være galt etc. og er helt utslitt. Hadde det ikke vært for pårørende hadde jeg ikke klart meg :(.

Står litt mellom å velge Wellbutrin, Cipralex eller Fontex.
Skulle helst hatt et opphold over flere uker et eller annet sted, men har nå gitt
opp dette etter siste avslag. Når det kommer til psykisk døgnopphold så er det vel heller ingen andre steder en Modum Bad?

Svar mottas med stor takk :).
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 11 2015 - 19:08
Hei!

Skjønner veldig godt at du spør, jeg gjorde det samme selv men tror bare du må stole på legen din her samt prøve og kanskje feile. Det er visstnok veldig forskjellig hvor god (om noen) virkning du får av de forskjellige medisinene. Selv var jeg heldig nok til at jeg traff på første forsøk, går på en lav dose Cipralex. Det ble dag og natt for meg i alle fall etter en litt kjip periode med bivirkninger - de merker jeg ikke noe av nå.

Har du blitt henvist til DPS? Fikk også avslag et par ganger hos DPS men fant til slutt ut hvilke knapper man skulle trykke på i henvisningen så du må (dessverre) bare presse på.
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 11 2015 - 19:39
Har vært til behandling hos DPS, men det hadde dessverre lite effekt og jeg fikk ikke videre oppfølging.
Jeg er vel i deres øyne et håpløst tilfelle og de ønsker vel ikke bruke unødige ressurser på meg.
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 11 2015 - 21:31
Synes bare du skal presse på videre, smør litt tykt på om hvordan du har det og fortell det du skriver her om at du ikke funker uten dine nærmeste, at du isolerer deg, kanskje noe om at du ikke jobber/studerer? Vet hvordan du føler deg fordi jeg føler meg også som det håpløse tilfellet (og mange andre enn oss også).

Håper du får tatt en prat med legen din om SSRI og får hjelp i en eller annen kanal. Heier på deg :)
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 11 2015 - 23:29
Takker :), har sagt det ganske rett ut at jeg ikke tror jeg holder ut stort lengre.
Sier også ifra om at jeg ikke har godt av å siite/ligge inne på det samme rommet nesten 24 timer i døgnet, men virker ikke som det finnes noe alternativer :(. De fleste jeg har vært i kontakt med vil jo selvsagt hjelpe, men virker som om de ikke vet hva slags tilbud som finnes. Har selv prøvd å finne ut om det eksisterer noen form for avlasning eller innleggelse for ikke psykostiske personer, men finner ingenting annet enn Modum Bad og her har jeg fått avslag :(.

Har snakket med flere leger/psykiatere og de fleste råder meg til å prøve cipralex(har som sagt prøvd i kort periode før, men følte da at det ikke hjalp, men mulig det gjør det nå).
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 11 2015 - 23:43
Hvor lenge prøvde du sist da? Noen kan jo gå opp til 6-8 uker før man merker effekt. Man kan kombinere det med f.eks Sobril slik at du får en pause da så du slipper vente så lenge før du får roet ned litt. Jeg brukte noen Sobril i starten da angsten egentlig ble verre i begynnelsen.

Selv om det føles håpløst ut må du bare holde motet oppe, det finnes en løsning og den er ikke nødvendig langt fram i tid... om løsningen er Cipralex, andre piller, terapi eller en kombinasjon vet du ikke akkurat nå men det BLIR bedre!

Jeg er langt i fra angstfri selv men det er ikke lenge siden jeg trodde alt håp var ute for min del og denne uka har jeg vært noen timer på jobb for første gang på leeeeeenge.
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 12 2015 - 00:27
Kommer litt an på legen, men som regel forsøker man cipralex eller zoloft først. Cipralex er den mest potente av de 2, men begge er klassifisert som SRRIer.
Hvis ikke det duger, selv etter doseøkning, går man gjerne over på de medisinene som har en SSRI og SNRI-komponent.

Jeg begynte først på zoloft og økte og økte på. Når jeg kom på 150 mg fikk jeg plutselig hukommelsesproblemer og sluttet brått uten å konsultere med legen. Så gikk det et år og angsten tok seg opp igjen så mye at jeg orket å kontakte legen igjen. Hukommelsen kom seg riktig nok etter et par uker.
Da ble det cipralex, som ble sagt å være sterkere, selv om erfaringen min nå er at de er ganske like (lite) i virkning.

Så ble jeg satt på remeron i kombinasjon med cipralex, for jeg slet samtidig med dårlig matlyst og søvn. Remeron ga en vanvittig god søvn en periode. Men dette avtok. Dessuten forsvant ikke angsten.
Da fikk jeg først SSRI/SNRI. Ble informert om de 3 alternativene jeg hadde, hvorav 2 var å få på blå resept. Cymbalta og efexor. Efexor er jo den sterkeste av disse medisinene, men samtidig mest bivirkninger. Men det ble efexor kombinert med remeron, som skal være den sterkeste kombinasjonen av antidepressiver som finnes.

Efexor er en SSRI/SNRI, som vil si at den virker med å motvirke reopptak av serotonin og noradrenalin til opprinnelige synapser i sentralnervesystemet. I tillegg har det en svak motvirkning av reopptak av dopamin. Teorien sier at dette bidrar til mindre angst og depresjon og høyere tiltakslyst. Remeron virker med å øke transmisjon av disse stoffene til andre deler av sentralnervesystemet (stimulerer). Remeron er et ganske snilt alternativ med få, men ganske uttalte bivirkninger som hos noen (som meg) bare er en fordel (økt matlyst og bedre søvn). Kombinert er derfor disse medisinene det absolutt sterkeste du kan bruke av antidepressiver.
Det fungerte ganske bra et par måneder, men søvnen er jeg begynt å slite med igjen nå. Så det ble en seroquel på toppen på kvelden. Så nå har jeg litt apesøvn, men det er bedre enn ingen søvn.

Moral of the story. Vær litt kritisk før du begynner på antidepressiver og tenk at det bare bør være en krykke til du begynner å komme deg litt. OBS: SNRI er betydelig mye tyngre å slutte på enn andre medisiner. Hvis det er depresjonen som er mest uttalt hos deg, så vet jeg at mange har nytte av remeron. I USA er visst dette foretrukket legemiddel ved moderat depresjon mange steder.

Lykke til og god bedring!
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

des 12 2015 - 00:49
Prøvde vel Zoloft og Cipralex i ca. 8 uker(da inkludert opptrappingstid), den gangen var jeg ikke så deprimert og angsten var ikke så hard. Har fått diagnosene panikkangst, generell angst og dystemi etc. så er litt å velge imellom :), men som sagt de gangene før gjaldt det "kun" angsten. Når er også psyken fastlås på tinnitus (som i realiteten kun er ett lite hørselstap), men som trekker igang angsten og man kommer inn i en håpløs spiral. Selv om man vet det så klarer ikke de rasjonelle tankene å overvinne angsten.

Grunnen til at jeg tror kankje SSRI kan hjelpe mere nå er at jeg fikk nobligan mot kronisk betennelse i hælene, den gjorde ingenting mot smertene, derimot gjorde den humøret bedre og siden den øker seratoninnivået så er det kanskje en indikator på at SSRI vil være gunstig. Vet at konbinasjonen av disse kan være dødelig, men har fått klarert det med psykiater og spesialister hos DPS at i så lav dose er det ikke farlig.

Selv om jeg er deprimert har jeg ikke lite energi, heller motsatt og har lest at SNRI'er muligens kan øke uroen og angsten i slike tilfeller, men har som sagt aldri prøvd disse. i mitt tilfelle fikk jeg anbefalt wellbutrin.


Takker for tilbakemeldingene :).
Avatar

Livet er blitt enda verre.

des 29 2020 - 09:51
Nå er det utrolig vanskelig. Kona sier at vi har vokst fra hverandre (ja vi har det) Men hun vil ikke gjøre noe med det, vil leve som før, selv om det er ingen følelser. Alt er dødt. Hun vil ha meg her, for å ha noen å hakke på. Jeg er psykisk nedbrutt og trenger hjelp. Fastlegen har ferie og jeg har nettopp sluttet med terapi, da alt så bedre ut. Nå er det 10 ganger verre, og jeg møter bare veggen. Jeg vil ta noen netter på hotell for å få være alene, men det nekter hun meg. Barn og andre sier vi må prøve ¨å bli enige, men det blir vi ikke. Det har vært slik i over 20 år. Ingen fysisk kontakt siden 1994!! Hva skal jeg gjøre nå?
Avatar

Re: Valg av SSRI, eventuelt bytte

mai 22 2021 - 14:51
Dere må huske på en viktig ting!
Medisinen er lik, mens folk er forskjellige!
Så å anbefale medisin til folk mener jeg er feil i mine øyne. Det er legens jobb å utprøve medisin. Desverre tar de fleste preparatene lang tid før de tar effekt.

Men slik medisin er søppel.
Hilsen en som har prøvd ut ca 30 forskjellige preparater (via lege)
Til forsiden