Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Uvirkelighetsfølelse

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Uvirkelighetsfølelse

sep 26 2017 - 18:35

Hei! Jeg er 16 år og sliter med uvirkelighetsfølelse/derealiasjon. Har slitt med dette i 2 år++ nå, og begynner å bli ganske lei det... Har starta opp hos BUP og skal nå starte opp med en «behandling» for dette. Føles som jeg lever i en drøm og føler meg konstant fjern og borte. Men det jeg lurer på her er hvordan jeg kan takle dette på best mulig måte i hverdagen? Både jeg og behandleren på BUP mener at denne følelsen har kommet som en reaksjon på tidligere traumer i livet, samt en god del overbekymring. Følelsen har de siste ukene blitt VELDIG intens i forhold til hva den var tidligere og det har blitt klart tøffere å takle den enn før. Derfor spør jeg:

-Hva kan jeg konkret selv gjøre for at følelsen skal bli mindre intens?

-Hva er deres opplevelse av dette? Har dere som har opplevd å ha en slik følelse blitt kvitt den for godt?

-Er det fysisk mulig å bli kvitt følelsen 100%?

-Tror dere det vil det være en god begynnelse å gå til BUP å få snakket om dette der samt starte en slags «behandling» der?Håper på gode/positive tilbakemeldinger og jeg setter veldig stor pris på dersom noen her inne leser dette å svarer meg/deler sine erfaringer med dette.Alt jeg vil nå er å bedre/bli kvitt denne følelsen!
Avatar

Hei Simma2706

sep 26 2017 - 19:44
Hei på deg. Så trist at du sliter sånn med uverkelighetsfølelse. Jeg har hatt det samme problemene i mange år og først i fjord turte jeg å skaffe meg hjelp. Er det sånn at du får angst av å ha denne følelsen? Jeg har en teknikk jeg har lært hos psykologen for å fremkalle denne følelsen, noe som har hjulpet meg veldig mye. Det er at du står oppreist foran en hvit eller grå vegg som det ikke henger masse bilder. Du står kanskje 5 cm unna veggen å stirrer på ett å samme punkt i 3-5 minutter så fremkaller du denne følelsen, og har du følelsen fra før forsterker du bare følelsen. Så skriver du ned etterpå hva tankene dine var om dette når det sto på som værst. Så finner du en alternativ tanke som for eksempel at dette skal du gjøre som en del av å forske litt på deg selv. Denne teknikken har jeg hatt god nytte av for å bli mer kjent/vant til denne følelsen, å det føles bedre når det er jeg som gjør det. Uten at den kommer helt av seg selv å går rundt å leter etter en forklaring på hvorfor følelsen er der, eller hva som gjør at du har følelsen, eller hva som feiler deg osv.

Det er nok mulig å bli kvitt denne følelsen om man bare jobber målrettet og systematisk med dette problemet, det funker for meg i allefall. Ta å snakk med psykologen din om dette med å hjelpe deg å finne teknikker som fungerer for deg og gi deg en plan for hva du skal gjøre med tankene og følelsene.

Masse lykke til, å husk det går ann å bli frisk av det meste :)
Avatar

Re: Uvirkelighetsfølelse

sep 26 2017 - 21:11
Simma2706: Jeg har filosofert mye om dette med "virkelighet" i noen år nå, og hadde for ikke så lenge siden til og med noen angst-anfall i forbindelse med det. Men grunnet tilnærmingen min til "problemet", ble jeg derfor relativt kjapt kvitt angsten og det generelle, emosjonelle ubehaget med følelsen av å leve i en drøm/uvirkelig tilværelse.

Det er 2 måter du kan eliminere "problemet" med uvirkelighetsfølelse/virkelighetsforstyrrelse på:
1) Du kan forsøke å overbevise deg selv om at verdenen din faktisk er virkelig på ordentlig.
2) Du kan forsøke å bli komfortabel med muligheten for at verdenen din faktisk er en drøm/illusjon. (Fremprovosert eksponering for uvirkelighetsfølelsen er en av de gode metodene for dette, slik Rambotnikk er inne på, hvis man eksponerer seg for det på riktig måte.)

Det beste er å oppnå begge alternativene, for på den måten er du best rustet mot realiteten i livet. For sannheten er (med ekstremt høy sannsynlighet basert på vitenskap) at vi alle lever kun i vår egen, interne oppfatning; vi opplever ikke den virkelige, eksterne verdenen. Og utover det kan du heller aldri vite om noen andre enn deg egentlig finnes utenfor den interne oppfatningen din heller - men det er selvsagt ganske usannsynlig at vi andre ikke finnes der ute ;) Men poenget er at du aldri kan vite det 100% uansett. Så løsningen er uansett å bli komfortabel med uvissheten om det. Men det er en prosess, og det avhenger av hvordan du tenker om det. Problemet ditt er ikke "at verdenen kanskje er en drøm"; problemet ditt er at du ser det som et problem.
Avatar

Re: Uvirkelighetsfølelse

sep 27 2017 - 09:55
Tusen takk for gode og betryggende svar dere! Det setter jeg stor pris på. Jeg vil si det sånn at jeg får angst av denne følelsen, iogmed at jeg kjenner jet blir veldig engstelig og urolig av å ha denne følelsen. Jeg skal prøve tipsene dere kom med, tusen takk igjen! :-) Nå kjenner jeg at begynner å få tilbake troen på å bli kvitt dette problemet!
Avatar

Hei!

sep 27 2017 - 21:37
Jeg vet hvordan du har det. Jeg har hatt det sånn så lenge jeg kan huske... Noen kan kanskje ha en eksistensiell depresjon? Eller kanskje du er en super intelligent agnostiker?
Jeg har slått meg til ro med at ingen kan noen gang fortelle meg at dette er virkeligheten. Fordi det er det faktisk ingen som vet. Hva vet legen din om vi egentlig drømmer og kommer fra en annen dimensjon? Og ikke kom her med at det er vrangforestillinger, fordi jeg henviser til forskning og fysikk. Tenk over det! Kjenn etter hvordan det "føles". Er det en følelse som får deg til å undre som jeg gjør, eller føler du deg deprimert og full av angst? Teit spørsmål egentlig, for jeg føler meg ofte deprimert og full av angst.. Nå babler jeg, jeg er trøtt og burde sove. Men jeg håper du skjønner poenget mitt. Du kan velge å følge denne følelsen, studere fysikk og verdensrommet, dimensjoner, svarte hull og andre "magiske" ting. eller finne noe her som holder beina plantet på jorda. For min del er jeg på vei inn i medisinstudiet, og håper jeg kan "bli her" litt mer :)
Du kan godt sende meg melding hvis du vil snakke litt rundt hvordan du har det og tenker.
Mitt favorittordtak (om noen): I know that im intelligent, because i know that i know nothing.
Avatar

Re:Uvirkelighetsfølelse

sep 28 2017 - 17:25
Tusen takk for svar Emely0101! :) Du skal ikke se bort ifra at jeg sender avgårde en melding.
Til forsiden