Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Unnvikende PF og uføretrygd

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Unnvikende PF og uføretrygd

sep 15 2022 - 15:38
Hei,
Jeg er en dame på over 50 år. Har mann og barn, og jobber deltid. Har 50 % uføretrygd. Jeg har stort sett vært i arbeid siden jeg var 18 år. Jeg har unnvikende PF og har slitt med angst siden barndommen. Har vært i behandling i flere omganger opp gjennom årene uten bedring. Nettopp fått avslag på en behandling som skal hjelpe mot personlighetsforstyrrelser. Jeg har en jobb jeg føler jeg ikke mestrer, og føler jeg har et enormt stressnivå. Har nå kommet i en situasjon der jeg ikke makter mer, og har blitt sykemeldt. Jeg vet ikke hva som skjer videre.
Jeg er nå redd det går veien mot full uføretrygd. Er det noen med samme diagnose som vil dele sine positive og negative erfaringer med å bli ufør?
Avatar

Re: Unnvikende PF og uføretrygd

sep 15 2022 - 16:38
Jeg har ikke samme diagnose, men kjenner til problemstillingen.

Dersom du har fått avslag på behandlingen, må du påklage vedtaket, og påpeke at behandling er helt nødvendig for at du skal kunne fortsette i jobb. Videre kan du spørre om det er slik at behandlingsstedet ønsker at du skal heller skal uføretrygdes fremfor å fortsette å være i arbeid, og i så fall om det er i tråd med gjeldende politiske prioriteringer. (Ordbruken er veldig viktig her). Som offentlig etat er helsevesenet pliktig til å svare på dine spørsmål i tråd med forvaltningslovens bestemmelser.

På den annen side ser jeg ikke helt problemet med å bli 100% uføretrygdet. Reglene for uføretrygd ble endret for noen år siden, slik at det bl.a. er mulig å studere.
Avatar

Re: Unnvikende PF og uføretrygd

sep 16 2022 - 08:56
Hei, og takk for innspill.
Jeg hadde tenkt at det ikke er noen vits å påklage vedtaket, men vurderer nå og ta det opp med legen som henviste meg på legetime til mandag. Begrunnelsen for avslaget var at dette var et avgrenset tilbud i aldersgruppen 18-30, og at de ikke kunne se å ha noe mer å tilby enn det jeg allerede har fått av behandling. Det var jo dette jeg følte kanskje var siste sjanse for meg, da de fokuserer på personlighetsforstyrrelser. Har lest at Metakognitiv interpersonlig terapi skal hjelpe, men verken legen eller jeg finner ut hvor de tilbyr dette.
Jeg er redd for hvordan jeg vil takle det hvis jeg blir fullt ufør. Hvordan det føles og stå helt utenfor.
Avatar

Re: Unnvikende PF og uføretrygd

sep 18 2022 - 13:06
@Lykkejeger
Jeg er i en veldig liknende situasjon som deg, forskjellen er at jeg bor alene og økonomien hangler mer og mer.
Personlighetsforstyrrelsen og angsten har fulgt meg siden tenårene, og jeg er veldig sliten nå.
Ny fastlege som ikke har særlig forståelse eller kunnskap om psykisk sykdom gjør ikke saken bedre. I tillegg har jeg sterke kroniske smerter. Hvor dårlig kan livskvaliteten bli før man gir opp...
100% ufør og kroniske smerter. Nei takk.

Kontakt Pasient- og brukerombudet, de hjelper deg med å skrive klage.
pasientogbrukerombudet_punktum_no
Avatar

Re: Unnvikende PF og uføretrygd

sep 23 2022 - 01:52
Hei!

Har mye angst, høyt stressnivå (spesielt ute i offentligheten eller med folk jeg ikke føler meg trygg på) og flere trekk på unnvikende pf, men tror at jeg er mest bipolar.
Uansett, jeg ble 100% ufør i år. Først var det en nedtur for meg, litt vanskelig å akseptere kanskje. Men nå føles det mer ut som en lettelse! Jeg kjemper også om å få behandling som fungerer.. Imellomtiden, mens jeg er hjemme uten å ha noe spesielt å gjøre, prøver jeg å lese bøker som handler om problemene mine. "Å ønske, men ikke våge" er en norsk bok om engstelig unnvikende personlighetsproblemer, som kanskje kan hjelpe deg litt!
Avatar

Re: Unnvikende PF og uføretrygd

sep 24 2022 - 01:35
Usikkersjel95
Jeg håper også at det vil føles som en lettelse om jeg blir ufør. At man kan slappe mer av, gjøre ting i sitt eget tempo. Frivillig arbeid og kurs/utdanning er noe jeg tenker jeg kunne fylt dagene med. Takker for tipset, jeg har lest boken "å ønske, men ikke våge" Min lege har påklaget vedtaket om avslag på behandling som skal hjelpe mot personlighetsforstyrrelser, så har et håp. Håper du får en behandling som hjelper deg til et bedre liv!
Avatar

Re: Unnvikende PF og uføretrygd

sep 24 2022 - 02:00
Lille Store Bjørn
Takk for tipset. Min lege har klaget på vedtaket på vegne av meg, så får vi se hvordan det går.
Jeg føler også at jeg ikke blir forstått. Fastlegen forstår ikke hvor alvorlig jeg opplever det, og hvor låst jeg føler meg. Jeg er sykemeldt fra jobb, da det plutselig sa stopp. Jeg klarte ikke tenke lenger. Jeg har nok holdt ut altfor lenge i jobb med for store belastninger. Men legen mener at jeg må prøve litt.. Jeg har altså gått i 10 år (i min siste jobb) og følt hver dag at det er min siste dag, fordi jeg ikke orker mer. Føler at jeg blir kastet tilbake i krigen.
Kanskje du skulle byttet fastlege?
Til forsiden