Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Ubehag når jeg skal sove

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Ubehag når jeg skal sove

juni 28 2018 - 10:43
Hei. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om mye ubehag rett før innsovning, men føler nå at det har forverret seg. Jeg har derimot ikke hatt angst på veldig lenge, og føler at jeg holder på å mestre akkurat den biten. Men disse søvnplagene er fortsatt til stede og gjør at jeg sliter med å sovne.

Det som skjer er at hver gang rett før jeg sovner så bråvåkner jeg og må hive etter pusten. Det føles brått ut som at jeg ikke får noe luft, og jeg hiver dermed etter pusten i et par sekunder. Det føles ikke ut som at jeg har angst eller noe når dette skjer, men det er ekstremt ubehagelig. Det kan skje 5-7 ganger før jeg faktisk sovner. I tillegg driver det å dirrer og vibrerer innvendig i kroppen, særlig i brystet (har tatt EKG flere ganger uten funn, og det er ikke pulsen som dirrer, det har jeg sjekket). Er det noen andre som har hatt liknende? Og er det noen som har noen idé om hvorfor dette oppstår hver eneste natt? Er ikke særlig bekymret, synes bare det er svært plagsomt og slitsomt..
Avatar

Re: Ubehag når jeg skal sove

juni 28 2018 - 21:07
Libra1985:

Takk for svar! :-)

Ja, altså, sånne «søvn-rykk» har jeg vært borti mange ganger, men dette her med å måtte gispe etter luft er noe nytt. Er det det du tenker på, eller kun slike vanlige «søvn-rykk»?
Avatar

Re: Ubehag når jeg skal sove

juni 28 2018 - 21:58
Libra1985:

Ahh, okei. Ja, det kan jo selvfølgelig være det. Synes bare det er helt grusomt at det er hveeeer natt, og ofte flere ganger pr natt, før jeg endelig sovner. Har du opplevd sånn dirring i kroppen også? Ved innsovning?
Avatar

Re: Ubehag når jeg skal sove

juni 29 2018 - 09:48
Ahh, okei. Psykologen min sa at hun tror det er kroppen som sliter med å gi slipp på kontrollen. Man blir jo ekstremt sårbar når man sover. Jeg synes jo det høres logisk ut, men skjønner ikke hva man kan gjøre med det for å få det vekk. Det er jo sykt plagsomt uansett hvor logisk det er..
Avatar

Re: Ubehag når jeg skal sove

juli 1 2018 - 00:51
Jeg har også hatt det skje meg at jeg har våknet ved innsovning på grunn av at jeg har følt at jeg har mistet pusten. Nesten som om kroppen glemmer å puste. Sånn var det under og etter en angstperiode som jeg hadde for en stund tilbake. Nå er det borte for meg, så jeg tror du bare trenger å gi det litt tid, så vil det stoppe å skje tilslutt.
Avatar

Re: Ubehag når jeg skal sove

juli 1 2018 - 21:08
Puminer99:

Takk for svar! :-)
Ahh, okei. Det er fint å høre at det har gått over på andre! Jeg er jo overhode ikke inni noe angstperiode nå, og har ikke vært der siden det startet heller. Men kanskje det er en slags ettervirkning eller noe.. Vet jo at jeg er litt stresset for tiden, mye som skjer, så kan jo være et symptom på det.
Avatar

Chrisand

feb 18 2020 - 04:07
Det du forteller her, er helt identiske plager som jeg har, har vert hoss legen og alt, stress har jeg også + et snev av hypokoderi. Mye pågrunn av plager jeg ikke får svar på så det du sier her er akkurat di samme prob jeg opplever hver natt. Sykt irr sko ønske det var noe fasitsvar på hvordan man kan bli kvitt disse irr plagene
Avatar

Hei

feb 18 2020 - 23:21
Ser du har fått mange fine svar her!
Så da vil jeg bare nevne at sånne "søvnrykninger" er en helt naturlig prosess i kroppen før innsovning. Kroppen sjekker rett og slett om det er trykt å sove. Så hvis en har begynt å drømme litt kan vel det påvirke pusten også.
Klem klem

Avatar

Feil

juni 17 2020 - 09:43
Hei, det er flere her som knytter dette opp mot psykologi og psykisk helse. Det kan såklart være en årsak til å ikke sovne godt nok, men ikke svaret du er ute etter tror jeg.

Det finnes en somatisk årsak til dette «fenomenet» som har plaget meg i 2-3 år nå, og som jeg ser trådstarter også er plaget med.
Kroppens respirasjonsfrekvens blir regulert med hvor mye karbondioksid du har i kroppen, og er forskjellig ifra våken til sovende tilstand. Du vil ha en høyere terskel for å puste i sovende tilstand og en lavere terskel når du våkner. (Kort forklart)
Når du da våkner i en innsovningsfase vil kroppen hige etter luft fordi den «hopper» mellom disse to fasene hvor den tåler mye karbondioksid under søvn og lite i våken tilstand. Dette blir som en ond sirkel hvor lengre det holder på.
Mitt råd er å bruke noen minutter etter det skjer første gang til å puste normalt, hente et glass vann o.l før du prøver å sovne igjen.

- mann 27
Avatar

Kilde til tidligere svar

juni 17 2020 - 09:50
https://www.lommelegen.no/søvn/legesvar/pustestopp-under-innsovning/69101124
Til forsiden