Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Tvangstanker, 13 år gammel

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Tvangstanker, 13 år gammel

juli 27 2017 - 13:59
Heisann!

Setter denne artikkelen på angst, for jeg fant ikke noe annet å sette den på! Okay, overskriften sier alt; Jeg sliter med tvangstanker. (:

Har ikke slitt med det lenge! Kanskje rundt en måned elrno? Husker ikke helt nøyaktig. Har slitt med angst siden jeg var 9/10 år, så har helt sikkert noe med det å gjøre!

Tenkte å prøve å forklare litt om hvordan mine tvangstanker ER: Det hele startet med at jeg fikk en slags "stemme" i hodet om at jeg måtte utføre visse ting dersom det ikke skulle skje noe alvorlig galt med meg. Hørte selvfølgelig på stemmen. Etter hvert fikk jeg heller ikke til å sovne om kvelden, for jeg fikk så masse tanker om at jeg måtte sovne på det og det tidspunktet, for å ikke få dårlig samvittighet dagen etterpå. Får også endel bilder i hodet, av og til.

Leste akkurat om en på nettet som hadde det NØYAKTIG på samme måte som meg! Han adde prikklike tanker som meg, liksom! Dette fikk meg til å tenke "Oi, jeg er visst ikke alene likevel!". Dette betyr herved ikke at tvangstankene mine er borte! De kommer og går hele tiden!

Spørsmålet mitt er følgende: Hva bør jeg gjøre?? Har tenkt å snakke med noen, men vet ikke om jeg tør! Noen tips, please?? Tusen takk for hjelp! (Gjerne skriv om du også kjenner deg igjen!) <3
Avatar

Re: Tvangstanker, 13 år gammel

juli 28 2017 - 16:20
Les boken "Kongen anbefaler" av Ingvard Wilhelmsen. Har ikke lest hele boken enda, men den tar blant annet for seg angst og frykthåndtering generelt (som innebærer tvangslidelser). Utover det er det også gunstig for deg å oppsøke en kognitiv terapeut.

Tvangstanker oppstår som et forsøk på å kontrollere ting grunnet et overdrevent behov for kontroll. Så måten man overkommer de på er ved å eliminere det overdrevne behovet for kontroll. Dette kan enten gjøres ved å:

Alternativ 1) Finne grunner til at man egentlig ikke trenger å ha overdreven kontroll over den tingen det gjelder, som dermed eliminerer det overdrevne kontrollbehovet ditt vedrørende den tingen det gjelder.

Alternativ 2) Å gradvis utfordre tvangstankene sine, ved å bevisst velge og ikke la seg styre av de - slik at man dermed opplever at det ikke er "farlig" om man ikke gjør som tvangstankene sine sier. Alternativ 2 er det mest praktiske alternativet, siden man ikke nødvendigvis alltid klarer å "finne grunner til at man ikke trenger å ha overdreven kontroll", som alternativ 1 går ut på.
Alternativ 2 går kort sagt ut på å eksponere seg for frykten sin ved å ikke la seg overtale av tvangstankene sine - og erfare at det ikke er farlig om man gjør dette. Og denne erfaringen vil etterhvert (ved å gjøre dette gjentatte ganger) overbevise deg om at tvangstankene egentlig er unødvendige, som dermed vil eliminere behovet ditt for å benytte tvangstanker som en måte og kontrollere ting på. Man gjør ikke ting som man ikke ser noe vits i å gjøre.
Den vanskelige utfordringen oppi dette er det å virkelig tørre og motstå behovet/fristelsen for å gjøre som tvangstankene sine sier... Og det kan selvfølgelig være vanskelig hvis man for eksempel tror at "man kommer til å dø i morgen hvis ikke man gjør x".

PS: Tvangstanker er svært vanlige, så ikke vær redd for å prate med noen om det - spesielt ikke hvis du oppsøker en terapeut; de har hørt det meste :)
Avatar

Rebelman

juli 31 2017 - 18:14
Ett veldig godt svar rebelman. Mye nyttig info der. Jeg har selv hatt dette hele livet. Starta vel i tenåra. I dag er eg 57 år. Vanskelig å bli kvitt tvang
Til forsiden