Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Tilbakefall (helse/ALS angst)

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 09:56
Hatt en god periode på ca 1 år nå uten helseangst. Alle vondter og kramper ignorerte jeg eller så gikk de bort. Nå er jeg imidlertid i helspenn igjen. Flere steder på kroppen verker, ben og fingre er stive og støle. Masse kramper. Bena prikker og sovner og armene dovner vekk av og til...leamus i ansikt og overalt.

Leste på tv2 idag om en dame med als, kjenner at hele kroppen min skjelver nå.. er livredd igjen. Følere armene er slappe, men ikke svake når jeg tar i...

Noen tips?? Føler meg litt ussel som kommer krypende hit etter en lang forum pause..

Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 10:04
Hei Libra1985! Jeg opplever mye av det samme som deg. Var mye innom dette forumet tidligere i vår og sommer pga. min helseangst (ALS). Fikk mange gode råd og svar her inne. Jobbet med meg selv og klarte å berolige meg selv etter flere kontroller hos lenge samt normal MR, om at jeg ikke var alvorlig syk. Har også kjent på forskjellige symptomer i ettertid, men har prøvd å ignorere disse. Nå har dessverre ALS frykten tatt seg opp igjen og uheldigvis leste også jeg artikkelen om damen på tv2.no. Er plaget med fingre som kjennes stive og vonde når jeg våkner om morgenen. Kjenner på min høyre arm som visner og dovner innimellom (fingrene sovner), samt vondter ellers i kroppen. Har gått til fysioterapi samt er også henvist til revmatolog pga. mistanke om fibromyalgi. Allikevel henger ALS spøkelset over meg og er livredd for at dette halvåret har vært starten på en sykdom som bare vil ta seg opp utover høsten. Jeg hater det når disse historiene dukker opp i media og jeg vet med meg selv at jeg absolutt IKKE burde lese de, for det vil bare gjøre vondt verre for angsten min. Betyr dette at denne sykdommen har tatt seg opp siden det skrives såpass ofte om den, eller er det kun fordi media vet at folk leser slike tragiske historier? Jeg blir bare kjemperedd, fordi jeg ikke helt vet hvilke symptomer jeg skal "lete" etter som kan tyde på at jeg har ALS. Er det kun muskelsvikt, er det smerte og nummenhet i muskler og ledd, er det mye leamus?
Avatar

Helseangst er jo en sneaky bastard

okt 2 2019 - 11:21
av flere grunner. Litt sånn, har du opplevd det før så er det litt vanskelig å bli kvitt det. Men det er jo en tankegang. Denne uendelige analysen, og "leting etter svar" etter noe. Og når man ikke finner no svar så hopper man jo naturligvis til de verste konklusjonene som går an. Det er jo en falsk følelse av kontroll å holde på sånn.

Tips: slutt med analysen av kroppen. Tar du deg selv i det så kan du aktivt avbryte tankemønsteret. Er det noe du lurer på så snakker du heller med legen. Aksepter innover, fokuser utover.

Gå en tur, tren med noe tungt. Og la kroppen være kropp. Ingen har dødd av angst eller helseangst. Kroppen er en levende organisme som tåler noe helt sinnsykt mye påkjenning. Angst er bare en liten ting for kroppen egentlig. Den er bygd for det. At hjertet bråker, hopper og lager rare fornemmelser betyr ingenting for hjertet i seg selv.

Heldigvis er det UMULIG å TENKE PÅ SEG sykdommer som MS, ALS, blodkreft, bilulykker, hjerteinfarkt og you name it.

Bunky: at det skrives mer om ALS betyr ikke nødvendigvis at det skjer mye oftere. ALS er tydeligvis noe de fleste med helseangst frykter, til tross for sannsynligheten for å få den er EKSTREMT liten. Årsaken til at det skrives om det er at det rettes mer oppmerksomhet mot det for på den måten å skaffe mer forskningsmidler blant annet.
Avatar

Als

okt 2 2019 - 12:36
Takk for gode svar, kjenner meg veldig igjen i det dere skriver.

Min gode periode begynte etter en grundig undersøkelse av nevrolog og en test av nervesystemet. Da bestemte jeg meg for å ignorere symptomer.

Nå er hverdagen tilbake for fullt, med jobb og slit og dårlig vær. Tror det kan gjøre meg mer mottagelig for "dårlige tanker". Kanskje væromslaget også gjør kroppen mer stiv og støl og slapp? Er bare 34 år så syntes det er litt tidlig:).

Als er veldig skjeldent, men får mye media oppmerksomhet. Den tv2 saken ødela virkelig dagen min selvom jeg burde tåle såpass. Er rett å slett svak mentalt på dette området.

Angående reelle als symptomer; tror det nesten alltid er slik at er ben eller arm slutter å fungere. Ikke bare sånn slapp/sliten følelse, men at den rett og slett ikke vil lystre. Tar jeg feil?

Beklager langt innlegg.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 13:53
"Angående reelle als symptomer; tror det nesten alltid er slik at er ben eller arm slutter å fungere. Ikke bare sånn slapp/sliten følelse, men at den rett og slett ikke vil lystre. Tar jeg feil?" Det er helt umulig å si fordi du har ikke ALS, basert på nevrologen din. Du kan få det av alt mulig. Jeg har kjent MS og fikk gradvis funksjonstap i v.bein og arm. Det gikk over etterhvert med og uten kortison. Du kan også oppleve funksjontap i ekstremiteter fordi en nerve er i klem.

Fakta er, uansett, at det har ingenting å si om du tenker mye, lite, ingenting eller sånn passe på ALS. Du kan ikke få det ved angste masse på det. Det tar bare energi, og med lite energi kommer angsten, og med angsten kommer symptomene og med symptomene kommer mer angst og så videre. Det tar laaaaang tid for nevrologiske sykdommer, samt de fleste alvorlige sykdommer, å manifestere seg. De fleste fornemmelser som plutselig oppstår er gjerne uviktige ting som forsvinner igjen.

Alt dette sier jeg med utgangspunkt i at du har allerede vært hos lege og konstantert at du ikke har kjent sykdom. Prøv å tillate deg selv å ha "symptomer", og fortsett med ignoreringa. Tankene våre er som regel uproduktive.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 14:15
Må bare kommentere det du skriver her Mandeltre. Du får virkelig satt ord på dette og forklart det slik vi (ihvertfall jeg) opplever angsten. Helt klart at alt dette går i en ond sirkel, angst gir flere symptomer - som igjen fører til mer angst. Takk for at du tar deg tid til å svare :-)
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 14:35
Takker igjen for svar. Nå i tillegg så har jeg så mye spytt i munnen(jeg tuller ikke). Det går fint å svelge men jeg må huske å svelge. Munnen blir full før jeg liksom må svelge manuelt, det går vel bare av seg selv til vanlig.

Har litt munnsår så kan være derfor men jeg legger sammen to pluss to etter å lest og tenkt på als så nå er jeg redd det også er et symptom.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 14:37
Takker igjen for svar. Nå i tillegg så har jeg så mye spytt i munnen(jeg tuller ikke). Det går fint å svelge men jeg må huske å svelge. Munnen blir full før jeg liksom må svelge manuelt, det går vel bare av seg selv til vanlig.

Har litt munnsår så kan være derfor men jeg legger sammen to pluss to etter å lest og tenkt på als så nå er jeg redd det også er et symptom.

Skal forresten vente til munnsårene går over før jeg løper til legen. Det er en afte på underleppa og to under tunga..
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 17:12
Bra for tennene det å ha spytt i kjeften (nordlening). Det betyr ingenting. La deg selv være i fred. Ikke tving deg til å ikke tenke ALS men heller godta at akkurat sånn har du det nå. Og så bytter du fokus. I motsetning til de som faktisk har ALS så kan du velge å aktivt skifte fokus bort fra _tanken_ om ALS for du har ikke ALS uansett hvor mange fornemmelser du har i kroppen.

Bunky1974: Jeg, sammen med andre, vet jo hvor jævlig kjipt og plagsomt helseangst er. En ting er sikkert. Det kreves aktiv jobbing med seg selv for å roe ned, og bli kvitt, helseangst. I grunn all former for angst. Det viktigste er at dersom det forstyrrer så mye i hverdagen at det går ut over daglig funksjon så anbefaler jeg å ta en tur til fastlegen.I mellomtiden, stå i mot de løgnaktige tankene som angst er, og som helseangst er.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 2 2019 - 18:04
Takk igjen.
Avatar

Jeg har en annen type angst , men har lært meg teknikker

okt 3 2019 - 19:31
Jeg har ikke helseangst
Men generaliserende angst der jeg tenker på traumer i fortiden eller krisemaksimerer situasjoner som kommer til å skje.

Angsten min bruker enhver anledning å angripe hjernen min når jeg minst venter det.
Og har omsett at det går ikke an å bli kvitt den , men hvis du sleper angsten ut i lyset så sprekker det - som et troll.
Jeg kaller angst " trolling" i hjernen som fucker opp rasjonell tankegang.

Mye er bygget rundt å følelsen å ha kontroll over ting og mangel på selvtillit.

Fins flere metoder å kontrollere angsten på , krever enorm selvdisiplin men det er mulig å " overstyre" den negative autopiloten.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 4 2019 - 13:20
Rogajente: Jeg fikk også GAD-diagsnose en stund tilbake, eller bekymringsangst, som det også kalles. Trolling var en veldig god beskrivelse! Skal adoptere den betegnelsen.
Avatar

Mega tilbakefall

okt 4 2019 - 23:41
Nå verker underarmene mine, har betennelser overalt men mest fra skulder og ut til håndleddet. Føler også jeg har fått tynnere hender... ved en als diagnose så ville jeg vel blitt svakere å? Det jeg sier til meg selv, eller prøver å si.

Er så deppa nå, hatt et kjempe år til nå og så plutselig er jeg tilbake i angst helvete. Har vondt og flere steder på kroppen, spesielt oppå fotbladet og litt diverse steder.

Var å trente idag og klarte samme belastning som før i alle øvelser.. dette er vel et bra tegn og kan utelukke sykdom?? Pokker altså, alt rakner føler jeg.. jeg må være der for andre men hele kroppen dirrer og pulserer. Trenger svar og hjelp
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 5 2019 - 00:55
Sikkert lurt å ta en prat med lege om det. Siden du allerede har erfaring med helseangst, er det nok størst sannsynlighet for at det er det samme denne gang. Det høres ut som om du ikke oppsøkte profesjonell ifbm tilstanden sist? Det kan isåfall være en ide å prøve det denne gang, så kanskje du kan få løst opp i kjernen av problemet.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 5 2019 - 07:36
Vært hos nevrolog og tatt alt av tester. Men den gang hadde jeg masse kramper, noe av det har jeg enda. Men nå har jeg vondt i tillegg.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 5 2019 - 13:22
Jeg har i en mnd eller to slitt med nummenhet i fot og hånd...
Motsatt side av hverandre.
Legene mener det skyldes min veldig sterke helseangst. Foten jeg var nummen i fikk mitt fokus fra morgen til kveld. Tilslutt innbilte jeg meg muskelsvekkelse. Dette utelukket legen på nevrologisk test han utførte på meg.
Jeg har også fått vondt i både fot, kne og lår i samme bein som jeg er nummen. Samme med armen på den siden. MEN jeg har nå sett at jo mer jeg er redd for noe, jo sterkere symptomer får jeg. Ikke sikkert det er innbilt at jeg har vondt. For jeg har et barn på snart 1 år. Som jeg bærer veldig mye på både armen og hofta på den siden det er vondt av kroppen. Så logikken sier meg jo innerst inne at det ikke er ALS eller lignende. Men faktisk angst og overbelastning. Eller betennelse grunnet løft. Syns det er skremmende hvor sterke signaler angst gir... blir jo syk av det. Kan innbille meg at jeg nesten ikke klarer løfte beinet. Men jeg gjør jo faktisk det....Det er noe jeg bare føler.
Jeg har innbilt meg både svulst, munnkreft, beinkreft og hjerteinfarkt før..så vet alt om hvor sterkt det kan føles med sånne symptomer.
Avatar

Tilbakefall

okt 5 2019 - 14:38
Kjenner meg igjen. Er også nummen eller slapp i et bein eller arm. Har også mye vondt. Trener og står i men så fort jeg setter meg er jeg tilbake i frykt og angst for sykdom.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 5 2019 - 15:03
Jeg prøver si til meg selv at det kan hende jeg har vondt...Eller er støl. Men sånt forverres jo hos en med angst.
Akkurat begynt å jobbe igjen og tråkker mye rundt på hardt belegg. Samtidig som jeg også bæret et barn mye.
Legen jeg sist var hos sa at han så ingenting mistenkelig. Alle funn normale når han ga meg ulike øvelser. Så nå jobber jeg med å akseptere dette er angst og har lovet meg selv å ikke oppsøke lege igjen pga dette nå.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 6 2019 - 02:02
Men har du fått tilbud om noen å snakke med ifbm selve angsten? Det var det jeg mente å påpeke tidligere, at det kan være til hjelp om du oppsøker terapeutisk behandling for å komme i bedre psykisk balanse.
Avatar

ALS og muskelsvakhet

okt 7 2019 - 00:38
Dette er en fin video som forklarer forskjellen på "angst"-svakhet og ALS-svakhet. Burde virke beroligende på de fleste som har angst og muskelsvakhet som følge av det!:

https://youtu.be/kFHNgQrwl4w

Oppsummert: "Føler" du at du er svak er det angst eller noe annet enn ALS. Har du muskler som blir fort "trette" er det angst eller noe annet enn ALS. ALS-pasienter "føler" ingenting. De våkner en dag av at muskelen slutter å fungere normalt, og denne forandringen skjer veldig fort. Angst-pasienter går rundt og føler seg konstant svake over lenger tid.

En annen ting: Dovning og prikking har med sensoriske nerver å gjøre, og ALS påvirker kun det motoriske. Har du dovning og prikking kan man med andre ord utelukke ALS. Det betyr selvfølgelig ikke at du ikke kan ha andre ting, men det burde i hvert fall være beroligende å vite at man har et symptom som så å si utelukker det verste.
Avatar

Re: Tilbakefall (helse/ALS angst)

okt 7 2019 - 19:18
Det syns jeg var godt skrevet av deg over her! Tusen takk!
Og det samme sier legen min.
Prikking er ikke noe symptom ved ALS. Det praktisk talt utelukker det. Men derimot er prikking typisk for oss med angst.
Og dette med at man kjenner seg svak er såklart noe helt annet enn å faktisk ikke ha muskler.

Prøver si det til meg selv.
Pappan til min mann hadde ALS. Så frykten min ligger mye der. Men samtidig startet det for han med at han brått en dag ikke klarte gå i trappa og løfte foten. Helt uanmeldt. Men det jeg kjenner på er at jeg føler noe er rart. Men klarer både løpe, gå osv....
Avatar

Tilbakefall angst

okt 7 2019 - 21:07
Takk for info. Jeg skal aldri se video eller Google mer, men setter uendelig stor pris på slik info. Takk "deprimert skilpadde".

Skal prøve å tenke positivt fremover. Ikke så lett for jeg har smerter i rygg og armer nå. Ha en fin kveld alle.
Til forsiden