Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Tension and Trauma Releasing Excercises

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Tension and Trauma Releasing Excercises

nov 18 2020 - 09:37
Hei.

Har (siden en sykehusinnleggelse i November for noe som viste seg å være ufarlig) slitt med helseangst. Ikke hver dag, men av og til. Hjertebank, høyere puls enn vanlig, svimmelhet og så videre. Man blir jo også redd :-/

Ved en tilfeldighet fikk jeg høre om noe som heter TRE (Tension and Trauma Release Exercises) av en psykolog som jeg kjenner. Dette er en teknikk som er utviklet for å hjelpe kroppen med å kvitte seg med trauma på en fysisk måte ved rett og slett å skjelve. Slik mange pattedyr gjør når de er stresset.

Vel, for å være ærlig, så hadde jeg ikke helt troen på dette. Syntes det hørtes litt lettvint ut, men jeg noterte meg det "bak øret" som det heter.

De siste dagene har jeg hatt det tungt. Hjertebank. Redd for at hjertet skal svikte. Svimmel. Spesielt når jeg skal sove om kvelden, og i går kveld hadde jeg et lite sammenbrudd på kjøkkenet der jeg rett og slett satte meg ned på gulvet i fortvilelse over at det jeg skal måtte ha det sånn. Hadde nevnt dette med TRE for samboeren min og hun har eksperimentert litt med dette og i går fikk hun meg til å prøve.

Vel, for å oppsummere kort, det hjalp noe sinnsykt. Hvilepulsen min var plutselig under 60. Hjertebanken er borte. Frykten smeltet bort og det var akkurat som om varmebølger gikk gjennom kroppen opp til hodet (man kan visst også kjenne på kuldefølelse). Jeg har sovet 8 timer i natt!

Dette forumet har vært en stor trøst for meg når jeg har hatt det kjipt, så derfor ville jeg gjerne dele denne erfaringen med dere i håp om at det kanskje kan være til hjelp for andre.

TRE er ikke noe hokus-pokus. Det går, kort sagt, ut på at man sliter ut musklene (for eksempel lårmusklene) ved å belaste dem statisk og hardt i noen minutter, og så legger man seg ned på gulvet og lar kroppen "skjelve". For meg begynte det med lårene (kan virke litt rart og skummelt) og kom så langt som opp til magen (så vidt) og med en varmefølelse i hodet.

Jeg holdt på i ca en halvtime. Når jeg trengte en pause kunne jeg enkelt stoppe skjelvingen ved å ta bena litt fra hverandre og så kan man ta bena sammen igjen og skjelve litt videre - hehe.

Dersom du har en psykolog som du går til så går det jo også an å spørre om TRE eller oppsøke noen som kan hjelpe deg hvis du ønsker å prøve. Man kan visst få sterke reaksjoner (jeg fikk ikke det, men) så det er kanskje greit for noen å ha noen der som kan være trygge og støttende om det skulle komme opp litt grums? Er ikke psykolog så dette kan kanskje være greit å ha i bakhodet. Om det blir overveldende er det greit å stoppe og heller forsøke å få noen som kan dette til å lede deg gjennom det.

Her er en youtube video som demonstrerer hvordan det fungerer (for en som aldri har prøvd det før):

https://youtu.be/26zoFKZzbQc

Her kan du lese mer om denne teknikken:
https://traumaprevention.com/

Håper at dette kan være til hjelp for noen. Det hjalp i alle fall veldig for min del. I dag har jeg det bedre enn på LENGE.

Klem fra

OleBrumm

Avatar

hmmmmm

nov 18 2020 - 23:19
dette
hørtes interessant ut
vet ikke
om det er noe for meg
men uansett
takker for tips ;)
Avatar

Muligens ikke for alle

nov 19 2020 - 17:22
Ja, så det er jo sånn at vi er forskjellige :-)

Noen synes dette et skummelt og ubehagelig. Jeg syntes det hørtes helt teit ut selv, men siden det funka for meg så kan det kanskje funke for noen andre også :-)

Nå ligger det i alle fall her og dersom det hjelper bare en annen så er det jo gull :-D

Håper jo også at dersom dette er noe som virker for mange at de som jobber med dette profesjonelt kan begynne å bruke det som en del av behandlingen.

Er jo egentlig bare en erkjennelse av at det psykiske og det somatiske henger tettere sammen enn mange vet, noe som alle som har opplevd angst av en eller annen sort sikkert kan skrive under på.

Hjernen vår er et sinnsykt kraftig organ, på godt og vondt :-/

Uansett, gi aldri opp!!!

Klem fra meg til alle ser ute som er redde!
Avatar

Re: Tension and Trauma Releasing Excercises

nov 22 2020 - 22:55
Tusen takk for tips! Prøvde bare litt lett første gangen, og merker allerede at jeg føler meg mer avslappet. Skal absolutt prøve dette videre :)
Avatar

Oppdaterin

des 14 2020 - 14:13
Først, Aremis88, så bra at du fikk utbytte av dette du også. Det gjorde meg skikkelig godt å høre! Om man så bare føler seg litt bedre så er det jo verdt det.

Anbefaler alle i alle fall å prøve eller snakke med en psykolog som kjenner til dette om ikke den terskelen er for høy. Hva har man å tape bortsett fra å bli litt sliten i lårmusklene?
Bare husk på å ikke overdrive og gjøre ting kontrollert. Masse informasjjin på de sidene jeg lenket i posten min.

Ville egentlig bare komme med en oppdatering på mine egne plager. De har ikke kommet tilbake.

I samråd med øyelegen min har jeg kuttet ut noen trykksenkende dråper (prostaglandin analoger) som jeg tok for høyt trykk på øyet og det er mulig disse gav meg noen svake bivirkninger som angsten min grep tak i og laget om til det marerittet det var på det verste. Hjertebank, ekstraslag, brystsmerter,, klump i halsen, svimmel, høy puls.. hele bøttebaletten. Og jeg var så redd til tider.

Nå, tre uker senere, er jeg ikke plaget med dette i det hele tatt. Og, viktigst av alt, om jeg kjenner noe så blir jeg ikke dratt ned i angsten igjen slik jeg ble før. Mye mer kontroll.

Jeg har fortsatt med å gjøre TRE innimellom og håper at dette vil gjøre meg i stand til å beholde kontrollen på angsten.

Krysser fingrene :-)
Til forsiden