Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Tannhelseangst og depresjon

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Tannhelseangst og depresjon

feb 24 2023 - 14:05
Hei. Jeg tror jeg holder på å miste vettet!
Jeg har en form for helseangst,dvs mer en tannhelseangst. Jeg er ikke redd for alvorlig sykdom eller død, men er livredd for tannpine!
For mange år siden hadde jeg tannpine fra helvete,som resulterte i rotfylling. Det har nok satt sine spor,og jeg er livredd for å få vondt i tennene etter dette.
Jeg har vært veldig ofte til tannlegen og han finner som regel ikke noe galt.
Så ofte er jeg der,at det er flaut.
Før slo jeg meg til ro med at det ikke var noe galt, men nå stoler jeg liksom ikke på ham.
Tannlegen spør om tannen er bankeøm og reagerer på varme og kulde.
Derfor har jeg begynt å skjekke tennene mine veldig ofte og mye. Studerer i speilet, utsetter for varme og kulde,banker og trykker. Sier til meg selv at nei,det er ikke noe. Men,et minutt senere må jeg gjøre det samme. Det går mye tid til å holde på sånn,og det resulterer jo ofte i at det blir vondt/ømt i kjeve/tenner. Jeg påfører det meg selv på et vis. Jeg VET jo dette, men klarer ikke å la være likevel
En gang jeg skulle til tannlegen hadde jeg brannsår i munnen pga all skjekkingen min! Fant ingenting.
Jeg har mye plager med bihuler og nakke/skulder/kjeve. Blir så anspent,noe som selvsagt gir symptomer i tennene. Jeg kan føle jeg er varm på kinnet,det prikker og jeg tror jeg er hoven uten å være det.
Jeg blir så sliten og deprimert av dette. Det tar all min energi og livsgnist.
Jeg er livredd for å miste biter av tenner/fyllinger, generelt alt som kan gi smerte i tenner.
Noen fler som har noe i nærheten av det samme? Evt som kan kjenne seg igjen i dette med konstant skjekking av symptomer? Kan være andre plager og symptomer altså.
Jeg synes det er betryggende å vite at det er fler som har vært i samme situasjon,om enn ikke helt likt.
Har noen andre noen tips til hva som kan hjelpe?
Jeg våkner med angst om morgenen og er temmelig fortvilt.
Begynt på Dps,men enn så lenge har det ikke hjulpet stort. Ting tar vel tid,men.....ethvert innspill tas i mot med Takk
Avatar

Tannhelseangst

feb 24 2023 - 17:02
Hei. Jeg er ikke helsepersonell, så ikke ta noe av dette her for et medisinsk råd. Bare deler mine tanker.

Jeg har hatt nervebetennelse og rotspissbetennelse i 6 tenner i løpet av livet, 4 siste par år. Jeg vil si at du ikke har grunn til å være redd. Smertene responderer vanligvis godt på analgetika som paracet, ibux eller voltaren, og ved behov et opioid eller Tramadol.

Man bør gå til til tannlege ved nervebetennelse for å bedre utsiktene til tannen, men om man ikke gjør det så pleier nervebetennelsen å gå over etter ikke så lang tid fordi nerven har dødd eller fordi tilstanden har blitt bedre. Det er ikke noe farlig om nerven har dødd, de gjør bare rotfylling uansett. Dersom du har ventet ekstremt lenge så kan det være at får du får en krone som vanligvis holder i mange tiår. Noen gjør det for alle rotfylte tenner, andre kun for de med lite tannsubstans igjen etter rotfyllingen. Det er ekstremt sjeldent at tanninfeksjoner sprer seg videre noe sted.

Jeg har også mistet mange fyllinger, det er overhodet ingenting å bry seg om. Null problem å få satt inn en ny en. Det er sjeldent smerter assosiert med det i min erfaring.

Jeg hadde absolutt stolt på tannlegen når han sier at han ikke finner noe galt og du i tillegg ikke har plagsomme smerter nå. Tannlegene har oftest en økonomisk fordel ved å finne mer feil hos deg, så et helt normalt svar når du ikke har plagsomme smerter hadde jeg stolt 100% på. Jeg har personlig mest opplevd det motsatte problemet, at de finner ekstremt mye å fikse på.

Jeg kan anbefale Oris Dental og tannhelseforsikring om du vil bytte tannlege. De er iallefall veldig grundige i min mening.

Det finnes ellers et gratis selvhjelpskurs for helseangst NHI sine nettsider. Frykt for tannsykdom vil jeg kanskje si at går under det. Noen med helseangst er mest redd for livskvalitetsreduserende tilstander som f.eks noe som gir mye smerter.
Avatar

Tannhelseangst og depresjon

feb 24 2023 - 17:26
Hei. Takk for svar. Jeg VET du har rett! Alt sier meg at det er sånn. Min angst ER bare det. Det vet jeg jo. Reaksjonen eller frykten står overhode ikke i samsvar med det evt "problemet". For hva er det verste som kan skje? At jeg får tannpine,og må til tannlege. Jeg har smertestillende liggende i tilfelle,så burdte klare meg noen dager. Det vet jeg også. Likevel er det som at kroppen ikke vil høre på fornuft. Angsten gjør jo at jeg spenner meg,og alt kjennes verre ut enn det er. Bruker å variere hvilke tenner det gjelder,og det komiske er at når det skifter sted,kjenner jeg ingenting der det var sist... Før det skifter igjen. Det i seg selv burdte jo overbevise kroppen om at det er bare tøv det jeg driver med!
Hjernen vet det jo, kroppen vil bare ikke høre etter????
Til forsiden