Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Spørsmål om DPS:

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Spørsmål om DPS:

sep 19 2013 - 21:22
Jeg ser mange skriver om DPS, og jeg har funnet ut hva det er.
Men er det DPS man oppsøker for å utredet seg? Eller må man oppsøke fastlege først, for så å evt. bli henvist til DPS?

Jeg har ingen diagnose, men vet jeg sliter med sosial angst/depresjon. Men skulle gjerne hatt det på papiret og fått oppklart hva jeg egentlig sliter med, en gang for alle, så jeg kan begynne å jobbe med det.

Så en hadde skrevet her at han hadde vært å tatt en personlighetstest? Ellers test for sin personlighetsforstyrrelse.. Hvor gjør man det?

Altså, hvor henvender jeg meg? Alt skal liksom gå gjennom fastlege, men hadde vært flott om man kunne kontakte de man egentlig skal til, direkte, så jeg slipper å legge ut om alt til fastlegen..
Avatar

hei du :)

sep 19 2013 - 21:36
det er nok slik på DPS at en må gå om fastlegen sin, og bli henvist dit av fastlegen sin. du sier at du ikke vil legge ut så mye til fastlegen. jeg tenker at det er viktig å kunne ha så godt forhold til fastlegen sin, at en faktisk kan dra dit og snakke om alt som plager en, fysisk som psykisk. men jeg kan jo også godt forstå hva du mener. du trenger ikke å legge ut så mye til fastlegen din. bare fortell at du ønsker utredning, fordi du føler ikke helt at psyken er så bra. bare fortell i korte trekk. det er oftest det beste. Selv så tok jeg aldri kontakt med fastlegen. men jeg gikk gjennom psyk. tjeneste i kommunen, flyttet, og kom i kontakt med en rådgiver på skolen, som hjalp meg å komme i kontakt med akutteamet på DPS. også ble jeg henvist videre derfra. men det er nok ikke så lett å komme i kontakt med akutteamet på DPS, om det ikke er veldig akutt. og at det må skje med en gang. så lenge du bare ønsker en utredning, og kanskje noen å snakke med videre. så ville jeg nok gått via fastlegen min. men som sagt, du trenger nok ikke å si så mye til fastlegen. bare i meget korte trekk.

håper du finner ut av det. og det første steget i riktig retning er å oppsøke hjelp, og det å ønske å jobbe med det. stå på. jeg har trua på deg.
Avatar

Spørsmål om DPS - svar

sep 19 2013 - 23:56
Ja primærveien er å gå om fastlegen hvis du vil til DPS. Selvsagt ikke kult å gi detaljer om seg til en ukjent person, og særlig ikke om legen oppfattes som lite rustet for denne type konsultasjoner. Da kan du enten bytte eller si følgende om du er usikker på fremgangsmåte:

Hei. Jeg har et psykologisk problem som jeg ønsker å snakke med en ekspert på feltet, en psykoterapaut. Jeg forstår det slik at det kreves en henvisning av deg , og at det medfører at jeg må gi deg noen personlige opplysninger, stemmer dette? Ja, svarer han mest sannsynelig. Jeg er ikke så komorrtabel med å selvutlevering på dette plan, så jeg ønsker å gjøre meg kortfattet.

F eks. Kan saken legges ut slik om problemet ønskes utredet for depresjon:

Det siste året har jeg følt meg svært nedfor og føler at humøret svinger. Energinivået er ikke som før og føler ikke så mye glede å ved å gjøre ting. Har Problemer med søvn. Det går utover studier og aktiviteter. Føler ofte angst i forbindelse med... Det haster fordi...

Bare et eksempel ut av mange.

Men det er lang ventetid på henvendelser som ikke ansees som akutte, som f eks om du tror du kommer fra planeten jupiteter med spesielle instrukser.... : )

Eller f eks om det er så alvorlig at du er fare for eget liv.

Men hvis du jobber så kan det gå raskere da DPS har en egen ordning på det. Da får du tilbud innen 3 måneder. Raskere tilbake i jobb, tror jeg det heter.


Personlig synes jeg ikke så mye om helsevesenet i Norge. Alt går for tregt, de som trenger hjelp må vente lenge eller får ikke hjelp i det heletatt.


Hvis jeg kunne bestemme , så hadde jeg endret det hele helsevesenet til mye bedre enn hva det er idag. Høyre kompetanse og rask bistand til de som trenger hadde vært pri nr 1.Også førstegangs etableringslån til unge studenter...,

Jeg kunne fortsatt mye mer, men det ville blitt enda lenger bort fra spørsmålet du stiller her, så lar det være.

Men som sagt, håper du finner noen svar i det du søker hjelp for.


Take careTil forsiden