Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Sjenert

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Sjenert

sep 4 2022 - 12:57
Jeg er ganske sjenert person. Jeg sliter med lav selvtillit og selvfølelse. Jeg sliter veldig å finne på ting å si og kvir meg litt til klasseturen vi skal hjøre om noen uker som man må gjøre. Redd for at jeg skal bære den som bare ser på de andre snakke og kose seg. Ofte snakker de i klassen min om ting som ikke jeg har peil på eller opplevelser, men jeg klsrer bare stille spørsmål. Hjelp!!
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 13:15
Jeg har prøvd med små mål, men klarer ikke motivere meg selv. Litt fordi folk snakker om mange ting også klarer jeg ikke stole helt på folk. Bruker sånn sykt lang tid på å bli trygg på folk. Bare tenker at jeg føler meg dum fordi jeg bare stiller spørsmål. Herregud føler meg så dum!
Avatar

Andreas

sep 4 2022 - 13:25
Hvis du ikke stoler på folk, så er det du som er den kloke. Har sendt en pm
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 13:32
Det er ikke sikkert problemet ligger hos deg. Hva er det de snakker om da? Er du sikker på at de egentlig vet hva de snakker om, og ikke bare snakker for å snakke?
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 14:56
Mitt tips til deg må være å bli fornøyd med at du faktisk klarer å stille spørsmål i grupper, det er bra nok det, ikke alle tør det en gang. Det å være en person som er stille i grupper, er jo ikke noe å skamme seg over. Men det du kan gjøre, er å prate mer med folk på tomannshånd, det er enklere og et bra sted å starte. Ikke la det at du ikke tør prate og tulle i grupper ødelegge selvtilliten din, du kan øve deg på å bli en som er selvsikker på tomannshånd.
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 15:39
Jeg vet ikke helt. Synes egentlig det er enda mer vanskelig å snakke alene med en. Det er noe av det jeg frykter mest. Skjedde her om dagen og det var så kleint. Det er bare at når jeg er med folk så blir jeg små nervøs og finner ikke noe å snakke om. Har tenkt å snakke med psykologen min om dette neste uke. Be henne gi meg noen oppgaver. Jeg synes det bare er så vanskelig å finne på ting å snakke om fordi det skjer ikke så mye rundt meg. Er så lett å snakke med familien min om alt, men tørr ikke snakke om det som interesserer meg med andre. Litt redd for å åpne meg om temaer. Føler det er litt vanskeligt selv om de i klassen min er kjempesnille. Ps: vi er bare sånn 8-9 stykker i klassen min!
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 15:43
Også tviler jeg sykt på meg selv. Alltid før jeg sier noe tenker jeg det er et dumt spørsmål eller noe sånt. Vil be psykologen om oppgaver siden jeg sliter også med motivasjon. Er en del av meg som vil bli bedre sosial og en som ikke gidder og bare er stille, men vet jo innerst inne hva som er best for meg. Kan jo ikke være sånn hele livet. Føler meg av og til litt dummere en andre folk fordi folk klarer snakke om alt mulig!! Bare føler må forberede meg til klasseturen, men har ikke gått så veldig bra.
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 15:46
Unnskyld men hva er pm tardetsom? Bare lurte? Er ny her.
Avatar

Andreas

sep 4 2022 - 16:05
Hm, ja, da vet jeg ikke, det er fint at du går til psykolog og får små oppgaver som passer for deg i din alder.

Jeg hadde det litt som deg når jeg var tenåring, det ble bedre etter hvert. Liker fremdeles ikke grupper så godt, men føler meg mye tryggere på tomannshånd, derfor jeg ga deg det rådet, for det er det jeg har fulgt selv.

Du slipper forhåpentligvis ikke vente til du blir voksen før du blir bedre når du går til psykolog.

Fint å høre at du opplever at du har snille folk i klassen, det er et godt utgangspunkt.:)

Lykke til!:)
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 18:20
Men jeg er åpen for alle tips altså. Så kan jeg snakke med psykologen og kanskje bruke en del av dem. Jeg er iallfall veldig takknemlig for dere som har skrevet til meg. Dere har sikkert mye mer erfaring enn jeg ved sosiale.
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 18:21
Bare husk at ingen tips er dumme for meg!
Avatar

Re: Sjenert

sep 4 2022 - 18:25
Men tror dere at jeg kan klare å bli tryggere på en uke? Det er ca. tiden jeg har til klasseturen? Del gjerne også historier eller erfaringer om deres liv! ????????????????
Avatar

Andreas

sep 4 2022 - 21:14
No prob. Pm er personlig melding, jeg skrev en til deg og sendte venneforespørsel. Sjekk øverst på siden, symbolet med tre fjes
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 08:16
Fikk nettopp beskjed om at psykologen min var syk så kan ikke gå der denne uken. Kan dere gi meg noen eksponeringsoppgaver eller ting jeg kan gjøre denne uken? Tusen takk!
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 09:18
Du kan jo svare på spørsmålene mine lengre oppe i tråden her, så tar vi det derfra..
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 10:56
Mhm... det kan godt hende? De snakker mye om egne ting som skjer med dem som en dag snakke noen litt om motorsykler og biler. En annen dag snakket de om LHBQ. De snakker også om filmer de ser på. Men ja snakker sikkert av og til bare for å snakke. Problemet er at jeg ikke er interessert og ikke vet noe om biler eller motorsykler eller LHBQ. Men jeg kan jo prøve å vinkle samtalen inn på noe jeg vet mer om da? Håper du fikk litt av svarene dine. Så problemet er egentlig at de snakker ofte om ting jeg ikke har peil på så da er det umulig å bli med i samtalen også liker jeg ikke forstyrre folk som snakker sammen.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 10:57
Har du noen tips
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 11:22
Vet ikke om det vil hjelpe deg, men du skulle visst hvor mange som opplever sånne arrangementer som klasseturer og ikke minst sosiale sammenkomster som vanskelige og heller ønsker seg vanlige skoledager/arbeidsdager hvor de kan det som skal gjøres.

Det virker som du er på et studie i enten videregående eller høyere utdanning. Da har dere vel kanskje et felles fag som interesserer, f eks hvis dere 8-9 i klassen går f eks rørleggerlinja på videregående, arkitektur eller utmarksbasert næringsutvikling, så er det vel masse faglige temaer dere kan snakke om. Du har sikkert fått utdelt en plan for turen, hva dere skal besøke og lære om, der kan det jo være mange ting du kan snakke om med dem i klassen din. Du er flink til å spørre skriver du, å bli spurt om egne forventninger til turen kan jo oppleves veldig hyggelig for de andre. De fleste elsker visstnok å snakke om seg selv, og å få positive tilbakemeldinger, bare ikke for overdrevet, men en hyggelig liten kommentar tas vel imot av de fleste.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 11:29
Men hvorfor er det så viktig for deg å "være med i samtalen" hvis du egentlig ikke er interessert i det de snakker om?
Avatar

SV: sjenert

sep 5 2022 - 12:17
Jeg merker på måten du skriver på at du er en hyggelig og reflektert ung person, så du kommer til å mestre det sosiale før eller senere, for folk kommer til å like deg, hvis de får anledning til å bli kjent med deg, det er mitt inntrykk basert på meldingene i alle fall.

Ja, du skriver at du ikke er så interessert i de temaene som de oftest prater om, sånn hadde jeg det også når jeg var tenåring og litt fremdeles. Jeg er enig med deg i at løsningen vil være, at du er med på å bestemme hva dere skal prate om, for det er jo kjedelig å føle seg utenfor og være passiv i gruppesammenhenger, men det aller viktigste er at du har eller får en god venn på skolen, da er det ikke lenger like viktig å delta i gruppesamtaler, tenker jeg. Rådene fra srubborn er veldig gode, forsøk å snakke om det faglige som dere i alle fall har felles, kanskje stille læreren litt spørsmål.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 13:14
Det sosiale er ikke noe man mestrer eller ikke. Det er ikke en gang en aktiv handling. Når man er sammen med andre mennesker sosialiserer man, selv om man ikke sier et ord. Alle har sin egen måte å sosialisere på, og (spesielt i en utdanningsinstitusjon) har man rett på å respekteres for det.

Så oppstår det av og til situasjoner som noen prøver å definere som sosiale, men som egentlig er noe annet. Å håndtere slike situasjoner er en del av prosessen med å bli en voksen og selvstendig person, og ikke noe som skal sykeliggjøres. Du kan ha rett til både informasjon og praktisk hjelp til dette.

Enkelte voksne har hengt seg opp i en idé om at de må skjerme unge mennesker fra legitim kritikk og aldri stille krav til dem. Har du en slik psykolog, bytt h*n ut med en eneste gang! Vil du vite mer om dette, kan du f.eks. lese bøkene "Det organiserte vanvidd" og "Hypersosialisering" av Christian Beck. Så kan du gå løs på "Deltakar og tilskodar" av Hans Skjervheim, og hvis du er klar for det kjører du på med "Objektivismen og studiet av mennesket" av samme forfatter. Da har du ihvertfall noe å snakke om!
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 13:26
Ja tusen takk. Beklager, men kan du fortelle det litt enklere. Mente du at jeg ikke skulle gjøre noen ting? Jeg tror ikke jeg får lov av foreldrene mine av å lese sånne bøker. Er sånn 16 år.

Men hvilken tips ville dere andre gitt hvis dere var psykologer siden jeg ikke får hjelp denne uken? Tusen takk allesammen! Elsker at dere skriver!
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 13:35
Tenk at du er god nok, for du er mer enn god nok! Du beskriver å føle deg litt utenfor de andre på din alder, det er det mange som gjør. Men ofte er det disse som har en lysende framtid foran seg, med store evner på andre felt enn å "prate skit" som noen av oss kaller sånn prat om uinteressante ting.

Du virker å være en høflig og snill person som nok lytter til råd fra dine foreldre også, ser det ut som. Det er gode egenskaper så lenge det ikke går altfor langt. Er forresten dine foreldre, søsken osv noen du kan snakke med dette om?

Du kan også se etter om det er noen i klassen som er litt som deg, som du kanskje kan bli venn med.
Avatar

Andreas09

sep 5 2022 - 13:48
Riktig, du MÅ ikke gjøre noe som helst "sosialt". Du kan velge å ikke delta i samtalene, og holde deg helt for deg selv hvis du vil. Og hvis foreldrene dine nekter deg å lese bøkene jeg har nevnt her, tror jeg vi må varsle barnevernet.

Jeg ser at flere her inne prøver å være din "kompis", men det er ikke slik den voksne verden fungerer. Hva du tenker, føler, mener, synes eller tror har ingen verdens ting å si for noen andre enn deg selv. Det som betyr noe for andre er hva du GJØR. Du har allerede kontakt med en psykolog, og det er bra. H*n er en fagperson som du kan spørre om hvordan du skal håndtere forskjellige (ikke-sosiale) situasjoner på riktig måte. Når du ikke har psykologen tilgjengelig så spør du læreren isteden.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 14:28
Ja. Takk. Føler egentlig ikke det er så mange i klassen min som jeg kan bli venner med meg. Vi er bare noen få folk 6-8 stk og føler ingen er sånn som meg. Uansett har jeg gitt litt opp å prøve å få venner. Er så vanskelig og tror ikke jeg vil klare det. Har litt angst for å være alene med folk. Nå på skolen turde jeg ikke gå med de andre fordi var redd for å bli alene med noen. Er så redd for stillhet eller at de synes jeg er slem som ikke snakker med dem. På grunn av snakking og ikke liker være alene med folk blir det ganske vanskelig. Har egentlig aldri hatt venner på min alder bortsett fra en, men den personen går ikke på skolen min dessverre. Vet ikke helt. Har litt dårlig samvitighet for de andre fordi jeg er så stille og sånn.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 16:34
Men tror dere eksponeringsterapi er bra for meg? Jeg er åpent for alt altså. Jeg tror det er den vanligste måten å enten bli kvitt angst eller sjenert på. Vet ikke om så mange andre. Jeg har egentlig slitt med at jeg er sjenert og nervøs en stund nå. Jeg vet at det beste er om jeg hadde blitt helt bra, men er ikke så motivert så kanskje en mellomting. Det er bare at nå har jeg fått veldig mange negative tanker. Jeg føler at jeg tviler mer på meg selv og tenker at jeg er dum eller ikke klarer det eller tørr ikke. Men hvis noen av dere har vært sjenert før kan dere fortelle litt om hvordan dere sluttet å være sånn? Tokk det noen måneder eller mange år? Tusen takk
Avatar

spm om påstander

sep 5 2022 - 18:36
Kan Frikar-1 vennligst forklare følgende påstander og utsagn slik at det er forståelig for f eks meg?


"Jeg ser at flere her inne prøver å være din "kompis", men det er ikke slik den voksne verden fungerer."
Avatar

srubborn

sep 5 2022 - 19:17
Det var kanskje en litt upresis formulering. Men her spør jo trådstarter faktisk etter gode råd, og ikke "trøst". Så har jeg prøvd å forklare hvordan den voksne verden faktisk fungerer, og til og med foreslått noe litteratur om emnet. Christian Beck som jeg har referert til problematiserer i bøkene sine "koseskolen" og overfokuset på den subjektivt opplevde virkelighet i utdanningssystemet. Dette praktiseres også utenfor skolen av mange voksne som er mer opptatt av å være "kompis" med de unge enn å være gode rollemodeller og forberede dem på realitetene i voksenlivet, som f.eks. å kvitte seg med tilfeldige sosialt tillærte forestillinger om rett og galt, ta eierskap over egne følelser og anvende kritisk tenkning.

Andreas09: Ja, jeg tror eksponeringsterapi i en eller annen form er det beste for å bli kvitt angst eller sjenerthet. Men det må ikke nødvendigvis være så komplisert eller veldig organisert. Noen ganger trenger man bare bytte miljø eller vennekrets, og så går prosessen av seg selv. Det er ikke selvsagt at de du tilfeldigvis går i klasse med må være vennene dine også. Snakk med psykologen din om dette når h*n er tilgjengelig igjen, og referér gjerne til bøkene jeg har nevnt. Men den dårlige samvittigheten for ting du ikke er pliktig til må du ta et oppgjør med selv, det kan ingen andre hjelpe deg med.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 20:36
Andreas, har du en hobby eller interesse du kan dyrke utenom skolen? F eks sjakk, elektronikk, svømming, tredreiing, astronomi, musikk, osv. Hvis du kan oppsøke andre i et slik miljø og der bli respektert for din kunnskap og evner til å lære, så vil selvtilliten og tryggheten på deg selv komme, og da vil den smitte over til livet ditt på skolen, så du kan gi litt blaffen i hva dem i klassen din mener om deg. Selvtillit og anerkjennelse for den du er på en arena i livet vil gi deg trygghet på deg selv i andre deler av livet.

Frikar-1, jeg tror vi får være enige om å være uenige om dette.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 20:43
Oki. Jeg skjønner tipsene deres. Problemet er at det å være med andre rundt klassen min er min andre største frykt. Vet liksom ikke hvordan man bygger vennskap med nye folk og holde samtaler. Prøvde her en dag, men ble for redd. Uansett skjønner jeg ikke helt hvordan det kan hjelpe meg når den personen ikke kan bli med på klassetur. Men er litt enig med begge to om at eksponeringsterapi er bra og å begynne på noe selv om jeg er litt usikker om jeg har tid. Har litt mye lekser for tiden. Tusen takk!
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 21:01
Hva mente du Frikar med dårlig samvitighet? Er det lureste å bare glemme det eller at samvitigheten ikke er ekte? Unnskyld, men forstår fortsatt ikke hva du mener med bøkene og forbilder. Jeg skjønner ikke helt de kompliserte ordene. Mener du at vi er feile på det sosiale eller har feilt syn på det? Kan du fortelle det litt enklere? Er interessert i dine tanker. Tusen takk
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 21:01
Hva mente du Frikar med dårlig samvitighet? Er det lureste å bare glemme det eller at samvitigheten ikke er ekte? Unnskyld, men forstår fortsatt ikke hva du mener med bøkene og forbilder. Jeg skjønner ikke helt de kompliserte ordene. Mener du at vi er feile på det sosiale eller har feilt syn på det? Kan du fortelle det litt enklere? Er interessert i dine tanker. Tusen takk
Avatar

Andreas09

sep 5 2022 - 21:42
Du skriver at du har litt dårlig samvittighet ovenfor de andre fordi du er så stille. Men hvorfor det? Alt vi lærer må vi lære fra noen eller noe (altså er ikke samvittigheten ekte hvis du vil si det på den måten). Så hvem eller hva har lært deg at du skal ha dårlig samvittighet fordi du er stille? Jeg prøver å få deg til å ta ansvar for det som er ditt ansvar, og ikke ta ansvar for det som ikke er ditt ansvar. Foreslår også at du spør psykologen eller lærerne dine om hva de "kompliserte" ordene betyr - det er jobben deres å forklare deg slikt! Du kan f.eks. vise dem hele denne forumposten, og få et innspill på den.
Avatar

Re: Sjenert

sep 5 2022 - 23:01
Hold deg mest mulig unna alkohol (noe jeg ikke klarte). Så kan du få deg en grei jobb og ei jente og en familie.
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 07:24
Ah nå skjøner jeg hva du mener Frikar-1! Jeg er vel ansvarlig for mye av presset selv, men av og til har folk i klassen kommentert at jeg er så stille eller sånt og det er litt ubehagelig. Men du har rett at jeg ikke må noen ting. Men mener du at man blir bedre uten av å gjøre noe. Jeg tenker jeg kan senke forventningene mine litt iallfall med det sosiale. Trenger ikke mestre det 100%. Takk for at du fortalte det en gang til!
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 12:20
Får du kommentarer på at du er stille så kan du svare at hvis de har et problem med det kan de ta det opp med læreren. Uansett hva de da svarer, gjentar du at de kan ta det opp med læreren hvis de har et problem med det. Så venter du til neste dag, og spør om de har gjort det. Sannsynligvis har de ikke det, og da må de jo forklare deg hvorfor.

På denne måten snur du situasjonen slik at de er de andre som føler seg ukomfortable - og du får være i fred. Dette er også en form for eksponeringtrening.
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 13:31
Ja...men de mener ikke noe slemt med det. Tror de bare er litt bekymret for meg av og til. Jeg kan ikke lese tamker da, men siden de andre snakker mer så tror de kanskje jeg er lei meg siden de snakker mye. Jeg ville tenkt det samme om en annen person hvis den var stille om den hadde det bra. Det er ingen slemme i klassen som sier sånne ting for å såre meg. Men okei at du deler hva du mener.
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 14:29
Hvis du vil at de skal slutte med det kan du ikke ta hensyn til om de mener det slemt eller ikke. Ellers må du ta tak i din egen måte å reagere på.

Men hvorfor tenker du at personer som er stille ikke har det bra? Det må du jo ha lært fra noen eller noe?
Avatar

andre innspill

sep 6 2022 - 15:18
Til Andreas

Jeg tror det er lurt å tenke litt som du gjør også, at de andre har gode hensikter og på en eller annen måte svare vennlig på det. F eks si takk for at de bryr seg, men at du er litt stille til du blir kjent.

Å gå inn i en type respons som beskrives her, mener jeg vil skape større avstand mellom deg og de andre. Folk som svarer slik kan etterhvert færre ville ha noe med gjøre fordi det rett og slett ikke er hyggelig.

Jeg vil tydelig si fra at jeg ønsker kun å gi deg også andre innspill enn dem du får nå.
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 16:30
Kan hende Frikar-1 at jeg har lært det fra noen. Jeg vet dette er dumt å si, men av og til kunne jeg ønske jeg hadde visst hvordan det er å være en "normal" person uten sosiale vansker. At jeg bare gikk inni klassen og lot som om jeg hadde høy selvtillit.
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 16:55
Ja, det hadde vært noe, det skulle jeg gjort hvis det hadde vært enklere. Det har hendt at jeg har skiftet toneleie og oppført meg mer som en "bestemt" voksen dame, hvis en hyggelig tone fra min side har blitt møtt med surhet, da skjedde det for litt siden at hen jeg samhandlet med strammet seg opp og forsøkte å blidgjøre meg, det var gøy, jeg smilte for meg selv lenge etterpå. Så hvis du klarer å vise et mer selvsikkert kroppsspråk, så blir du kanskje mer inkludert og hørt.

Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 17:17
Det er bare tanker, men tror ikke jeg klarer fake meg. Føler bare at jeg aldri får en aha opålevelse eller kommer opp et nivå. Klarer aldri bli mye tryggere. Har liksom en grense også går det ikke, men takk for tipset!
Avatar

Re: Sjenert

sep 6 2022 - 22:08
Men vet dere om det går an å bli fort trygg på seg selv? Kan man fake eller gjøre noe annet for å få mer selvtillit og selvfølelse og hvordan gjør man det?
Avatar

Re: Sjenert

sep 7 2022 - 11:48
En "normal" person har kontorjobb, enebolig, kone og 1,7 barn, Labrador og Volvo 240.

Er det et liv du ønsker deg?
Avatar

SV: Fort trygg på seg selv

sep 7 2022 - 12:41
Jeg har ikke hørt om noen som har blitt fort trygg på seg selv, det nærmeste må være de som forteller at de etter et år på folkehøyskole har fått selvtillit og venner- at de har blomstret opp. Det kan jo hende at når du begynner på videregående, at du der finner noen likesinnede.

Å være tenåring er en krevende tid, det er lurt å jobbe med å redusere angsten din sammen med en psykolog, det tror jeg er det beste du kan gjøre. Så er du klar når du kommer på en ny arena der du finner likesinnede og du blir bedre rustet til å ta kontakt med folk for å finne ut om de er likesinnede.

Jeg har egentlig ingen flere kommentarer nå, det er psykologen bedre på. Skoleturen må du kanskje bare "holde ut", eller kanskje du er heldig og det går litt bedre enn du frykter, fordi alt klaffer den dagen, været, de andres humør, din dagsform osv.

Ønsker deg lykke til videre!:)
Avatar

Re: Sjenert

sep 7 2022 - 15:16
Det er da lett å skjønne hva slags "normal" du mener Andreas. Du skriver jo attpåtil at det er en uten sosiale vansker. Nå er det heller ikke mange av oss som kommer helt uten sosiale vansker, vi har det i større eller mindre grad.

For meg har det hjulpet å tenke at også andre kan ha slike sosiale vansker, men at jeg ikke vet hvordan de takler det. Noen har slik angst selv om de prater masse, det kan være deres måte å takle det på, eller dekke over det på.

Kan det være en måte du kan gi deg selv en påminnelse om at du er god nok på, som du kan øve inn på forhånd? F eks at du holder deg rundt venstre håndledd, det er en kode til deg selv om at du er helt ålreit som du er. Du bør øve masse på det på forhånd, du rekker jo litt selv om det ikke er lenge til du skal på den klasseturen. Ta rundt håndleddet ditt og si til deg selv at du er mer enn god nok. Gjenta, gjenta, til slutt blir det automatikk i det. Jeg nevner håndledd fordi det er noe du alltid har med deg, i motsetning til en amulett av noe slag som en kan glemme å ha med.
Avatar

Re: Sjenert

sep 7 2022 - 16:43
Tusen takk! Har ikke prøvd noe sånt før, men kan øve på det. Men skal jeg bare gjøre det hele tiden eller bare når jeg får tanker om jeg ikke er god nok? Blir litt vanskelig på skolen i timene, men kan prøve huske det.
Avatar

Re: Sjenert

sep 7 2022 - 19:20
Jeg tenker at du øver på det på forhånd helst så det sitter. Så kan du ta det fram i situasjoner som er litt økende "skumle" men trygge, hvis du har noen slike du kan øve i. Eventuelt kan du få han kameraten du har nevnt til å hjelpe deg litt med å lage litt "skummelt". Du er så ung at lærdom vil raskt sitte hos deg. Så kan du gjøre det i situasjoner på skolen når du blir usikker, og få påminnelsen om at du er helt ålreit. Det er jo poenget! Da vil du sannsynligvis stå sterkere i situasjoner du gruer deg for, når du selv kan gi deg den påminnelsen helt uten at noen andre i rommet aner det. Men nei, det er ikke meningen at du skal gå med hånda på håndleddet hele tiden på skolen, da vil jo folk legge merke til det og begynne å lure litt, men det er jo heller ikke farlig. Men når du føler deg usikker.

Men på lengre sikt er det å bli trygg i et miljø noe som vil gjøre deg mer bunn-trygg, som du kan overføre til andre situasjoner og miljøer. Derfor nevnte jeg dette med hobbyer. Folk som møtes over en hobby er som regel genuint opptatt av hobbyen, og vil gledes sammen med andre over den. De bryr seg mindre om å mobbe andre og slikt tull og fanteri. Det kan like gjerne være på en annen arena, men helst et sted der det ikke er duket så mye for ekte maktkamper om å bestemme over andre.

Jeg må si at jeg blir ganske så imponert over deg også av andre ting. Du har nemlig takket flere av oss her som har skrevet til deg for hjelpen, det er dessverre ikke hverdagskost her på denne siden. Et eksempel til etterfølgelse for oss alle som er på denne siden. Som oftest legger en ned en god del omtanke og tid i å skrive et svar til folk som ber om hjelp til ting de sliter med, så hører en ikke noe mer. Det du gjør her er hyggelig, motiverende og en får følelsen av at en kan gi en håndsrekning til en der ute.
Avatar

Re: Sjenert

sep 7 2022 - 21:11
Hei. Jeg vil bare si tusen takk til alle de flotte komentarene her! Til Tardetsom, Heidia01, Frikar-1, Srubborn og bergensmann. Flotte og kloke tips allesammen! Føler meg fornøyd nå så vil nok ikke være så ofte innpå her fra nå av! Har troen på at klasseturen kommer til å gå bra! Dette blir antakelig det siste spørsmålet jeg stiller her. Leser nå en bok som heter drømmeselgeren av Augusto Cury. Det er et litt filosofisk spørsmål som vi spør for lite om i hverdagen, men hvorfor synes vi ting er rare og dumme iblant. Vi er redd for å si dumme ting, snakke med fremmede folk eller gjøre ting på nye måter. I boken sier de at vi normale er vanemennseker og gjør det samme mens drømmeselgeren tenker på nye måter og er litt "gal". Men er det at vi prøver å være så normale feil av oss. Har vi mistet litt menneskeligheten? Barn er aldri redd for å dumme seg ut. Er barna normale og vi voksne og ungdommer rar? Bare interessant tema. Men tusen takk for alt! Blir kjempeglad om deres tanker om deres tanker om dette. Annbefaler boken på det sterkeste! Takk!
Avatar

Re: Sjenert

sep 7 2022 - 22:06
Å så godt å høre at du har tro på at klasseturen blir bra, du skal se at du får helt rett! Tusen takk for dine tilbakemeldinger, de gjør godt i hjertet! Jeg tror sannelig du har påvirket dette forumet i positiv retning, et friskt pust her. Takk for at du delte og lot oss skrive med deg.

Skal prøve å få tak i den boka, her kan den gi gode innspill til livet videre, så gleder meg!

Masse lykke til! Skulle du få lyst til å fortelle en gang i framtida, så leser jeg gjerne :-)
Avatar

Takk for boktips

sep 8 2022 - 02:25
Jeg fant den på Storytel, så den skal jeg sjekke ut!
Til forsiden