Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Sinnstemninger - lidelse?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Sinnstemninger - lidelse?

mars 21 2021 - 23:29
Må bare få luftet litt.
Noen som kjenner seg igjen? Evt. Vet en «løsning» eller så bare snakker vi løst og ledig om det..., :)

Utfordringen:
Ett sekund er jeg super happy! :) :) :D
1 minutt senere kjempe vondt i brystet og kjenner kroppen knyter seg og jeg er på gråten eller faktisk så begynner tårene trille...
Så blir jeg glad på en rar måte innvendig for at jeg har følelser og ikke er død... Så plutselig blir jeg veldig redd for døden. Så i desperasjon forsøker jeg tenke/drømme meg bort til noe bedre, så tenker jeg glade tanker om at fremtiden blir bedre, så slår det meg 60 sekunder etterpå at jeg ikke klarer oppnå de drømmene, så begynner smerten igjen... og repeat!
Dette foregår nesten konstant ila. dagen.
Det er selvsagt mest når ensomheten slår inn. Noe den gjør svært ofte.

Noen som har det tilsvarende? Evt. Råd?
Blir jo sliten av det men jeg er i det miste i live og kan føle noe...

Min største drøm om dagen er å bli lagt inn og slippe samfunnet men siden jeg ikke har selvmordstanker (positivt) så blir jeg ikke «prioritert»

Ps. Sliter med søvn noe helt vanvittig er kjempe redd for å sovne og IKKE våkne igjen... så har angst når jeg skal forsøke sove.

Dette ble rotete. Unnskyld. Au, smerter i magen. :(

#Konstanturo
Avatar

Angst-Hjernen liker ikke " gode tanker"

mars 22 2021 - 08:24
Mennesker som har opplevd mye stress/ angst/ depresjon får etterhvert en hjerne som går på konstant pessimistisk autopilot.

Ofte så blir det sånn " ånei nå har jeg det bra, men jeg gruer meg til jeg får en ny ting å tenke på "
Da vil hjernen ofte søke etter nye vonde ting så den kan fokusere på.

Og det er heller ikke uvanlig at angst slår ut fysisk i kroppen.

Les lengre ned på siden her " tips mot angst" eller tråden hva angst gjør fysisk med kropp en så ser du hva det du sliter med er helt vanlig.

Foreslår å snakke med fastlege til å henvise deg til psykolog/ lav terskel tilbud i fun kommune eller evt medisiner.
Avatar

Angst-Hjernen liker ikke "gode tanker"

mars 22 2021 - 14:41
Tusen takk for svar. Skal sjekke ut :)

Ja, den liker å holde meg i sjakk pessimistisk.
Hmmmm er hos DPS men pga. Corona går det sakte og via video.
Avatar

Offerrollen ?

mars 22 2021 - 16:40
Hei Vita. Våger å tippe at offerrollen kan være noe sentralt til deg. Det høres fordømmende og smålig ut, men har en bakgrunn. Årsaker er ofte viktigere enn resultatet; da en aksjon (hendelse) får en reaksjon (tanke).

Kanskje opplever du at familie og venner har gitt deg opp, selv om du alltid har vært den som har sagt «ja» for å hjelpe andre. Men fått lite tilbake for å hjelpe.

Kanskje sitter du fast i en offerposisjon, og det er mange problemer med å se på seg selv som et offer. Det er vanlig at offeret ser på seg selv som den lidende part i alle situasjoner. Den voldelige ektemannen skylder på kona for at hun er en flørt, den mishandlende forelderen skylder på barnet på grunn av provokasjoner, eller den sinte sjefen skylder på de ansatte for alle problemer i avdelingen. Kanskje dine foreldre klarte ikke å se innvirkningen av deres konstante undertrykkelse av dine preferanser, ønsker, behov og meninger gjennom oppveksten. Muligens måtte du da undergrave egne behov i et evig forsøk på å tilfredsstille foreldrenes krav. Du følte kanskje at du aldri ble god nok, og dette utviklet seg som en slags svulst på din selvfølelse. Du startet kanskje å se på seg selv som mindreverdig. Du forsøkte å tilfredsstille andre for å bli likt, men sa aldri noe om egne behov. Det førte til at du ble en slags ”usynlig” person som folk tok for gitt. Du ble kanskje lett glemt fordi han aldri markerte seg. I diskusjoner og sosialt samspill ga du muligens lite motstand, og du sa sjelden noe om sine egne meninger. Det førte til at andre oppfattet deg som kjedelig.

Du var altså forsiktig og sensitiv i en konstant frykt for å støte andre eller bli avist, men paradoksalt nok var det nettopp denne oppførselen som førte til at du gjentatte ganger ble oversett og ignorert.

Kan du Vita kjenne deg igjen i noe av dette ?
Avatar

Offerrollen

mars 25 2021 - 21:39
Jeg kjenner meg igjen i noe av dette, men føler ikke jeg har tatt noe særlig offer rolle. Jeg skylder aldri problemene mine på noen andre. Jeg bare har problemer....
De er ingen sin skyld føler jeg.
Jeg har aldri undergravd mine egne behov sånn egentlig. Setter faktisk heller mine egne behov foran andre... Jeg følte meg dårlig på mange områder, men jeg var veldig trygg på de områdene jeg var god på og bevisst på det jeg ikke klarte. Og det jeg ikke klarer gidder jeg ikke bruke tid eller energi på...
Jeg føler meg ikke usynlig, men føler meg annerledes.
Og jeg elsker å diskutere og gi motstand, og er veldig bestemt i mine meninger. Er ikke redd for å si ifra til folk.

Men jeg har forsøkt å leve etter samfunnets regler mer eller mindre, og de passer meg ikke. Og nå føler jeg meg helt «ødelagt» sånn sett...
Avatar

Vita

mars 25 2021 - 22:33
Det høres ut at du har angst sa behandleren din det på Dps.Jeg ser du skrev det ikke alltid er lett å leve etter samfunnets regler og at de ikke passer deg.Jeg tror det kan være vanskeligere for oss som sliter å føle at man passer inn el det såkalte normale hva enn det er.Man ser på forumet her også forskjell hvor forskjellig folk fungerer det kan merkes.Jeg syns det er bra du har Dps og som du skrev selv at det er ingens skyld at du har det slik og det er jo ikke det ikke din el andres.Så kan man jo tenke at man har vært uheldig el skjebne.Jeg tror noen ganger at ting er skjebnen og det er noe man må gjennom.Jeg tror mye på skjebnen og også at du ved hjelp av Dps at du ihvertfall kommer deg gjennom dagene.Jeg vet hvor mye det å ha psykolog har å si.Har du en gang i uka time?Video føles rart det er ikke det samme men likevel bedre enn på telefon.Jeg er jo selve pessimisten slik du sikkert har skjønt derfor skrev jeg at jeg håper du kommer deg gjennom dagene.Slik lever jeg ihvertfall.Du vet man bare holder ut og holder ut.
Avatar

Livets angst

mars 25 2021 - 22:59
Jeg har basert på skjema vi går igjennom hos DPS fått, slik jeg har forstått det, blant annet bekreftet angst og moderat panikk-angst. Er jo fortsatt under utredning.
1x i uken, ja video er rart men tlf. hadde jeg ikke orket. Så bedre enn ingenting tenker jeg.
Gått til psykolog før, ja det er godt å ha en å gå til.. bortsett fra når forrige måtte slutte og jeg ble tildelt ny, da klikket hodet :(

Synes ikke du fremstår som pessimistisk. :)

Ja, livet består av å holde ut og holde ut og holde ut og, sa jeg holde ut?
Dagen bare går...
I mitt hode hadde et samfunn sett ganske så annerledes ut og så skal jeg «liksom» leve på denne planeten og livet mitt med noe jeg mistrives med, blir jo ikke friskere av det? Men er vel derfor jeg er syk sett fra en frisk sitt ståsted. Deprimerende, med diverse utfall for de menneskene det gjelder.

Skjebne ja men det betyr at det må finnes noe mer enn det vi ser og evner å se som menneske?
men har mulig et lyspunkt foran meg akkurat nå! (Kan være skjebnen for det er meget spesielt)
Skal for første gang i livet møte en som har det mye likt som meg i hverdagen sin.
Og vi har tilsynelatende masse tilfelles og tenker likt osv osv...
Så håper det blir givende for begge parter. Så er det er noe å se frem til.
Gleder meg så mye at jeg kjøpte til og med en oppmerksomhet, til denne random personen :p
Avatar

Åå

mars 25 2021 - 23:19
Panikkangst er forferdelig.huff og bare det at man føler man er i ferd med å få hjerte infarkt.Jeg hater det og sammen med tvangstanker i tilleg.Jeg sliter med de typene.Merkelig det der med psykiske lidelser en lidelse kommer sjelden alene som regel kommer flere.Å bytte hvis man hadde kjemi med forrige er alltid fælt.Heldigvis har jeg denne nå stabilt over lang tid og den beste av alle de forrige hadde jeg kortere og det pleide å gjøre meg dårligere forandringene og bytte.JA video er jo bedre enn ingenting.Det er bra du får utredning nå men du skrev du har gått hos psykolog før du ble utredet da også regner jeg med.Ja utifra ting i livet man opplever så har jeg tenkt mer og mer på skjebne.Jeg tror fast på det.Det høres koselig ut at du skal møte en person og at du gleder deg så mye.Så du har aldri møtt personen før men det er bra dere har mye til felles det blir automatisk lettere.
Avatar

Hei

mars 25 2021 - 23:23
I min nye tråd skrev jeg nettopp litt om det der med å føle seg annerledes.verden hadde jo vært kjedelig hvis alle var like.
Avatar

Vitaex

mars 26 2021 - 19:04
Ok - ikke offerrolle i stor utstrekning. Det virker som du er rimelig sterk på mange områder.

Skjematur på DPS er jo tross alt bare skjematur. Man scorer ofte noe som man «vil», iallfall stor risiko for å være skjevheter/bias i resultatet. Du ER ikke nødvendigvis det du blir scoret til. Ikke bli diagnosen iallfall (hvis du får en diagnose). Video funker for mange bedre enn fysisk, fordi ved fysisk så kan man vandre mer bort tankemessig enn på skjerm. Man er nødt til å fokusere når man kun har ansikt og stemmen å lytte til på skjerm.
Avatar

Føler noe av det samme

mars 26 2021 - 21:13
Hei! Jeg føler noe av det samme som deg. I det ene øyeblikket er jeg helt fin og alt er bra så plutselig får jeg en rar ubeskrivelig følelse og blir redd. Også plutselig etter noen minutter så er jeg fin igjen. Blir redd, kvalm og sliten av dette. Er nok noe med at samboeren er på fest i kveld og jeg hjemme alene med barn.
Men jeg sliter ikke med å sove. Jeg kan sovne innen 5 min og sover godt hele natten. Det er det beste å sove for da er det alltid bra når jeg våkner. Var redd for å ikke våkne igjen for lenge siden. Men har lagt det fra meg og tenkt at da merker jeg sikkert ikke noe uansett for søvn må jeg ha. Hehe

Jeg håper det går bedre for deg snart.
Avatar

Hei

mars 27 2021 - 11:44
Vita det er viktig samarbeid mellom deg og din behandler.De skjemaene kan være veldig viktig sammen med at kjemi er jo det viktigste.Når man prater sammen og du har jo gått hos psykolog før også.Det kan være godt også når du vet hva som feiler deg for da får du bedre hjelp til p takle ting enn å bare gå rundt og ikke skjønne hva det er.Veldig ofte kan folk gå rundt som sliter med noe uten å vite hva det er og da blir det extra vanskelig men når du vet hva det er får du hjelp som er riktig for deg.Det viktigste oppi alt er at du føler du blir sett og hørt og at din behandler og du har kjemi.At du på en måte ikke føler du prater til en vegg.Jeg syns personlig det er best inne på kontoret men nå har jeg hatt samme behandler over flere år så tilliten er mer der enn det var med andre.Jeg håper ting ordner seg for deg og at du får riktig hjelp som er bra for deg.klem
Avatar

Faen ta det livet her

april 4 2021 - 00:43
F! TA!

Hvorfor så mange følelser som «alle» andre bare stryper ned til intet?
Er så mye jeg får vondt av / går innpå meg og som jeg ikke klarer!
så mye som gjør vondt. This is the end of..... me ?

Takk for svar til alle <3

@helseangst, hadde ikke taklet det ett sekund! Håper du overlevde natten!

Hvorfor er livet bedre inni hodet mitt og min egen boble og så snart jeg trår utenfor .... gjør nesten alt vondt? I det minste ekstremt mye påkjenning og sterke følelser?

Var jeg var aldri ment for denne verden...? au, det gjør så vondt!
*hulk* og *gråt* !!!!
Avatar

Re: Sinnstemninger - lidelse?

april 4 2021 - 10:05
Du skriver:

"I mitt hode hadde et samfunn sett ganske så annerledes ut og så skal jeg «liksom» leve på denne planeten og livet mitt med noe jeg mistrives med, blir jo ikke friskere av det?"

Dette er interessante tanker. Hvordan ser ditt idealsamfunn ut? Og hva er det som hindrer deg i å skape det?

Videre:

"Men er vel derfor jeg er syk sett fra en frisk sitt ståsted."

Helsevesenet legger til grunn at man er syk _når noe ikke fungerer_ for pasienten, helt uavhengig av hva den statistiske normalen viser eller hva andre måtte mene. Helsevesenets oppgave blir da i ditt tilfelle å bistå deg i måter å fungere bedre i det samfunnet vi har - ikke at du skal akseptere ting du er uenig i.
Avatar

Den indre kritiker

april 7 2021 - 07:16
Helseangst/Vita

Dere beskriver jo begge elementer av «sjokkdepresjon», altså at det kommer spesielt dype «stikk» av og til som er ekstra ubehagelig. Kan se for meg at dere har en type angst for at slike tanker kan komme. Angsten for angsten er jo også svært ubehagelig; at man frykter at angst skal komme. På mitt værste brukte jeg banale og litt enkle metaforer for å (til slutt) akseptere angsten. Som:

«Bølgen slår mot stranden, den kommer igjen og igjen. Noen større, flest mindre. Du vet bølgen kommer igjen. Sanden blir finere og finere som følge av bølgens rutine med å slå innover stranden.»

Som dere kanskje gjetter er du stranden og bølgen deg/dere. Litt banal lignelse kanskje, men for meg var den en av flere enkle strategier som jeg hadde et snev av gode opplevelser med, som hjalp litt.
Til forsiden