Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Psykose

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Psykose

april 8 2018 - 12:09
Hei.

Jeg er en gutt på 19 år som de siste to årene - med visse avbrekk - har slitt med angst. Det er i sin essens en eksistensiell angst med en ledsagende følelse av fremmedhet - en følelse av å innse tilværelsens absurditeter som påfølges av uhyggelig fornemmelser.
Dette er greit, jeg har, til en viss grad riktignok, kommet til fred med disse sannhetene, til tross for hvor tyngende de er.
Men; jeg har også, av en eller annen grunn, en enormt sterk frykt for å bli gal, altså psykotisk - miste kontrollen over meg selv. Og akkurat nå er det denne frykten som er det verste, den gnager og gnager, og hver gang jeg føler meg utafor, angstbefengt eller bare sliten, kommer denne frykten kravlende oppover og slår rot i mitt sinn. Tidvis blir jeg så redd at jeg ikke har noen anelse om hvor jeg skal gjøre av meg eller hvordan dagen kommer til å ende uten at jeg ender opp psykotisk. Det som skremmer meg mest, er denne følelsen av depersonalisering, som kommer i kjølvannet av all denne angsten, og som igjen forsterker angsten, slik at det blir en veldig ond sirkel jeg sliter med å komme meg ut av, til tross for at jeg til enhver tid kan tenke disse rasjonelle tankene og forstår årsaksrekkene; at jeg biter meg fast i en tanke (eller en følelse) og lar meg skremmes av denne og dermed danner denne angsten, og virrer meg inn i et garnnøste av angst og engstelse, som igjen fører til disse ekle følelsene av depersonalisering som da igjen forsterker angsten, og at det hele egentlig bare er min kropps forsvarsmekanismer som forsøker å skåne meg fra for sterke følelser.
Det jeg lurer på om noen her kan svare på, i mitt tarvelige forsøk på å berolige meg selv;), er om det er noen spesielle faresignaler man bør være på utkikk etter? Og er det noen som har hatt lignende frykter, evt. hvordan har dere overbevist dere selv om at dere ikke vil miste realitetssansen?

Takk for svar på forhånd :)
Avatar

Re: Psykose

april 8 2018 - 12:30
Nå har jeg aldri vært psykotisk, men jeg har sett andre i psykose - før og etter. Det virker ikke som om det er noen faresignaler for at man går inn i en psykose, som man SELV ser. Jeg tror ikke du kan føle på deg selv at 'nå kommer psykosen', fordi det sekundet du er på vei inn i en psykose mister du forståelsen av virkeligheten slik som den faktisk er, og du ser ikke selv at 'psykoseverdenen' din ikke er den faktiske verdenen som vi kjenner. Så jeg tror, uten å være noen ekspert, at du bare har angst for at det skal skje, det kommer, og det kan jeg nesten garantere deg, ikke til å skje. Angsten skaper katastrofetanker som dette og frykt for ting som er usannsynlige. Så lenge du ikke har vært i en psykose før, eller har psykiske lidelser som kan innebære å falle inn i en psykose, kommer du ikke til å falle inn i en.

Håper det hjalp litt, jeg skjønner at frykten er altomsluttende, men det er veldig usannsynlig. Faktisk helt usannsynlig :)
Til forsiden