Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Post traumatisk stress

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Post traumatisk stress

april 24 2020 - 17:13
Hei!!!
Jeg har så mye flashbacks hvor jeg våkner av mareritt og verdens verste angst på dagtid - har bare fri når jeg sover egentlig. Klarer lage mat vaske vaske klær etc MRN har så forbanna ondt. Blir at jeg drikker meg igjennom dagene gjerne på whisky - jeg får 30 mg sobril PR dag og det holder ikke litt unna engang.
Jeg holder på å bli sprø her - denne perioden med flashbacks har vært helt ekstrem og jeg lider. Har noen noen tips til avledning fra smerten som er helt intens?

Avatar

Re: Post traumatisk stress

april 24 2020 - 18:18
Hva med å finne en aktivitet du liker som kan stjele oppmerksomheten din bort, hvertfall i perioder. Hvis du kan sette av en spesiell peiode på døgnet, maks en time, til bekymringer og flashbacks, så får du mer fri resten av døgnet. Når de likevel kommer, kan du tenke at slikt har tid når du har bestemt, og ikke når de har det det med å komme.

Alkohol er det lurt å holde seg unna når en sliter psykisk, det øker bare problemene og kan få angst til å eskalere.
Avatar

det er greit å ikke ha det greit

april 24 2020 - 18:31
Jeg sliter selv med flashbacks og mareritt som gjør at jeg våkner med angst. Jeg vet hvor slitsomt det er, men prøv å finn frem noe som får deg til å tenke på noe positivt i livet ditt eller finn frem en video der noen andre snakker om sine egne problemer. Det hjelper ihvertfall meg å ikke føle meg alene. Gråt det ut om du kan. Drikk te, bruk varmepute, ta en dusj, lag deg noe godt, legg deg ned å slapp av eller gå ut en kjapp tur. Bare å hente posten kan være positivt. Finn frem en sang som får deg vil å le eller smile. Jeg føler meg ganske dårlig i dag. Jeg har gråte, jeg har snakket med min bestevenn og nå skal jeg spise noe krabbe, ha en varmepute på magen og se på kalifat alene. Prøv å lag en rutine eller liste av ting som du kan gjøre eller må få gjort. Da kan du bruke tiden på å planlegge noe istedenfor å tenke på det vonde. Håper noe av dette hjelper!
Avatar

Bokanbefaling

april 24 2020 - 18:45
Hei.

Jeg vil anbefale boka "Mindfulness og medfølelse" av Katinka Thorne Salvsen og Malin Wästlund. Den har undertittelen "En vei til vekst etter traumer". Den både forklarer veldig godt hvorfor man har det som man har det, etter å ha opplevd traumer, og den gir gode redskap for hvordan man skal komme seg videre. Den har hjulpet meg utrolig mye. Hovedprinsippet er å bruke mindfulness til å ha kontakt med her og nå for å ikke bli dratt tilbake til den traumatiske opplevelsen, og hjelpe seg selv med selvmedfølelse. Der anbefaler de og at hvis man våkner opp av mareritt, så skal man fortest mulig greie å komme seg tilbake til her og nå, og unngå å bli hengende igjen i følelsene og minnene. Gode ting som finnes her og nå, og det å greie å fokusere på det, er viktig, og det hjelper teknikkene i mindfulness en til. På http://www.wastlundsalvesen.no/boken/ står det mer om boka, og der har de og lydfiler til øvelsene i boka.
Avatar

Re: Post traumatisk stress

april 24 2020 - 20:08
Takk for svar alle sammen - det betyr mye. Jeg skal definitivt sjekke ut boka som nevntes og jeg har prøvd å meditere på dager det ikke er megaille. Men jeg kan dessverre ikke styre flashbacksene. Jeg har hele 5 traumer som er etter boka traumatiske og invalidiserende - så har jeg i tillegg kompleks pstd sånn at jeg kan få flashbacks fra traumer som jeg har fortrengt men følelsene jeg får blir allikevel veldig veldig sterke. Men tusen takk for svar alle sammen det varmer virkelig og hjelper meg mye bare å kunne snakke åpent om det på forum .
:) ha ein fin helg
Ps whisky er bare som smertestillende jeg liker kun smaken blandet med cola av og til virker det 10 minutter av og til 20 av og til får jeg sove litt ekstra og slappet av. Jeg drikker aldri i gode perioder
Avatar

Re: Post traumatisk stress

april 24 2020 - 21:19
Ja, de anbefaler og å øve i gode stunder, for å lære teknikker som og etterhvert vil hjelpe i dårlige stunder. Det beste middelet mot flashbackene, er hvis en greier å være her og nå samtidig som en husker det som skjedde tidligere, og slik distansere seg fra det, skille det som har vært med det som er nå. Det krever da en god del øvelse. Man skal gradvis lære seg å "tåle" vanskeligere og vanskeligere følelser. Jeg vet ikke om jeg greier å forklare dette så godt, bare at det er en gradvis prosess som krever en del øvelse, men det virker som du allerede er på vei med det, da du mediterer på gode dager. Alt dette er mye bedre forklart i boka, enn det jeg greier å forklare. Jeg håper du får nytte av den!
Avatar

Re: Post traumatisk stress

april 26 2020 - 05:27
Vil ikke reklamere for legemidler akkurat men UTEN de 30 mg sobril daglig så hadde jeg ikke hengt sammen - det er helt sikkert. Selvom det holder bare litt unna og jeg ikke får mer av legen så gir det meg en etterlengtet pause. Hvor nervesystemet som er i helspenn klarer å roe seg og jeg kan puste litt og slappe litt av. Jeg har fått hjemmelekse med å fortelle meg selv at jeg er helt trygg - men saken er at kroppen min reagerer med å bli fysisk kvalm på denne beskjeden . Jeg aner ikke hvorfor men jeg blir sååå dårlig av å fortelle meg selv at jeg er trygg (!!??)
Skal ta det opp med behandlere.
Avatar

pssssst

april 27 2020 - 03:50
jeg har også flere traumer
og dermed rett som det er flashbacks
meg har det hjulpet å knytte nevene
kjenne på min store styrke
si til meg selv at jeg er
ingen forsvarsløs gutt lenger
jeg er stor og sterk nå
jeg kan forsvare meg på alle vis
historien skal ikke gjenta seg!
ønsker deg lykke til i din kamp ;)
Til forsiden