Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Plagsom leamus som har vart noen dager.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 14 2021 - 15:53
Hei!
Ser at det er noen tråder som omhandler dette temaet, og har skjønt at de fleste her er mest plaget av leamus over hele kroppen. Det vil si leamus som oppstår som ett rykk, eller napp, før det forsvinner til en annen del av kroppen.

Denne typen leamus hadde jeg mest av for noen år siden, da jeg fikk mitt første møte med helseangsten. Jeg dro til legen som tok en standard nevrologisk test, og mente at jeg bare kunne slappe av, all den tid det ikke var noen problemer med kraftsvikt eller finmotorikk. Og med tiden har jeg slått meg til ro med dette, og denne typen leamus har med tiden også blitt mye bedre, og er til tider også borte.

Nå siste dagene har jeg vært plaget av leamus som er konstant tilstedeværende. Det vil si at det rykker til konstant, hele tiden på samme sted. Noen ganger er rykningene så kraftige at jeg lurer på om andre også kan se de. Andre ganger er det mer som skjelvinger/svake bevegelser i huden, men i akkurat samme muskel som beskrevet over. Når jeg strammer muskelen, da forsvinner rykningene, men de kommer tilbake, så snart jeg slapper av. Kraft og finmotorikk, er heldigvis som normalt.

Har skjønt det slik at denne typen konstante rykninger/skjelvinger er vanlig på øyelokket, eller i området rundt øynene, og at det ikke er uvanlig at det da kan sitte i lengre perioder (Uker og av og til måneder).

Noen av dere som har opplevd det som jeg beskriver på andre deler av kroppen enn øyelokket/Området rundt øynene?

Har også tatt magnesiumstilskudd og drikker jevnlig melk, men det ser ikke ut til å hjelpe. Eneste som hjelper noe er massasje av muskelen, når det er på sitt aller verste.

Tok det lang tid før dette gikk over? Og er det i det hele tatt noe som kan gjøres, annet enn at man må bruke tiden til hjelp?

Jeg skjønner at mange er lei av disse trådene, og jeg har stor respekt for dere som sliter, bare som det er sagt.

Jeg har klart å jobbe med meg selv, slik at helseangsten ikke skal få for stor del av livet mitt, og i lenge perioder går dette bra. Har ikke vært til legen med dette, på noen år, men når jeg opplever ting som dette, da tar den helt over.
Avatar

Re: Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 14 2021 - 19:24
Jeg har som regel leamus av det første slaget du beskriver - altså på forskjellige steder, men etter styrketrening går den alltid over i mer lokale rykninger i den muskelen jeg har trent. Spesielt når jeg skal legge meg om kvelden - da kan én muskel være aktiv resten av natten.

Tror det er litt derfor man som regel får dem i legger og øyelokk også. Dette er jo muskler du bruker ofte. Jo mer du bruker muskelen, jo større er sjansen for at du får leamus i akkurat den muskelen.
Avatar

Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 15 2021 - 02:20
Hei DeprimertSkilpadde.

Ja jeg har skjønt det slik at det er mange som sliter med rykninger/napp som går fra ett sted til ett annet. Leamus, iallefall slik lommelegen, beskriver det, er at det rykker flere ganger på ett sted, og at dette kan vare noen sekunder, minutter, timer eller dager. Så trodde at det var denne varianten som var mest vanlig, men da er det jo langt flere som sliter med denne varianten som rykker ett sted for så å flytte seg til ett annet.

Aner ikke hvorfor jeg har fått det, men de få gangene jeg har fått det tidligere, av varianten som er nå, så har det ikke vart lenger enn ett par timer. Og da snakker vi om de som er veldig intense rykninger.

Har også kjørt jevn styrketrening siste årene, og kan ikke se at det har vært en direkte sammenheng med at muskelgrupper jeg har kjørt tunge repitisjoner på, de har jeg fått leamus i kort tid etter. Men mulig du er inne på noe. Jævlig irriterende er det iallefall når muskelen ikke klarer være i ro.

Hvordan har du klart å møte helseangsten, når leamus har vært på sitt verste?
Avatar

Re: Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 15 2021 - 18:45
Det er mye feilinformasjon om disse tingene. Jeg har lest mye om ALS o.l. selv, samt snakket med lege om dette, og det fins ingen klare grenser mellom sykelige rykninger og vanlige, selv om det er gjort mye forskning på området. Så du kan fint ha rykninger i samme muskel over lang tid uten at du er syk. Det er også sånn at når en muskel rykker pga ALS, så skjer det som regel etter lang tids sykdom, slik at en ville forventet at du f.eks. hadde mistet refleksen i beinet eller synlig muskelmasse da det oppstod. En annen ting en lege har forklart til meg er at man tror at den ufarlige formen for rykninger, som man får f.eks. ved BFS, oppstår i hjernen og ikke lenger ned i nervesystemet, som ved ALS. Det betyr at hvis du kjenner deg igjen i ting som: "Det kommer hver gang jeg fokuserer på det", "det går bort når jeg ser på beinet", "det kommer når jeg er stressa", "det kommer når jeg strammer muskelen" etc., så er det sannsynligvis hjernen som er kilden og du har m.a.o ikke sykdom i nervesystemet.

Hvordan jeg har taklet helseangsten? Jeg har en del metoder, men greia med ALS er jo at det ikke går an å diagnostisere faenskapet, annet enn ved å vente og se om det utvikler seg. Det synes ikke på MR f.eks. Så jeg holder meg unna legekontorer når det gjelder akkurat ALS. Det beste er å gi det tid og fokusere på noe annet. Har du hatt "symptomer" i et år uten at du har blitt verre, så har du neppe ALS. Snittet dør jo etter 3-5 år. Så for min egen del har det vært beroliggende at jeg nå har hatt rykninger i minst 3 år, uten at noe har blitt verre.

Var jeg deg ville jeg bare gitt det tid, og forsøkt å fokusere på noe annet. Og kanskje kuttet litt ned på trening. Det skader jo ikke å se på ting som kosthold, søvnmønster, stressnivå osv. heller. Selv har jeg vært innom flere typer kosthold, uten at det har hjulpet på akkurat dette med rykninger. Men jeg har hørt om andre som har hatt effekt. Magnesium, selen, jern, jod er noen av mineralene som visstnok skal være relevante.
Avatar

Re: Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 15 2021 - 18:59
En annen ting som jeg glemte å nevne, og som er et problem jeg selv har hatt ved hard trening: Du kan bli dehydrert mye lettere enn du tror, og dehydrering gjør at musklene rykker som F. Noe å tenke på? Hvis du drikker en eller annen form for sportsdrikk under treningen, ville jeg byttet ut den med vann. Og drikk mer enn du tror at du trenger. Mange muskelbyggere holder igjen tørsten fordi de ønsker å fylle magen med kalorier heller enn drikke.
Avatar

Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 16 2021 - 14:18
Hei igjen DeprimertSkilpadde og takk for svar.

Liten oppdatering. Nå er leamusene her på 6 dagen, de er fortsatt tilstede i eksakt samme muskel, men er svakere og for noen perioder (timer) har de vært nesten borte, for så å komme tilbake, men ikke like hyppig og intens som i begynnelsen.

Så det er en gradvis forbedring. Prøver å stresse minst mulig, gjøre helt andre ting og tenke at dette går over med tiden.

Fra og tenke: "Fy faen dette er skummelt og sikkert begynnelsen på alvorlig sykdom" Så kan jeg nå tenke "Dette er irriterende, men ikke farlig, og hvis leamus ikke blir verre enn dette, kan jeg klare å iallefall leve med det til det forsvinner"

Igår satte jeg meg forresten ned med ett ark der jeg skrev svart på hvitt, hvorfor dette ikke er begynnelsen på noe sykdom.
Faktum som at leamus er veldig vanlig, det kan opptre plutselig og komme hvor som helst på kroppen og også over lenger tid. Og det faktum at leamus forsvinner når jeg strammer eller bruker muskelen og kommer tilbake når jeg slapper av, er også ett godt tegn.

Så for meg hjalp det å sette seg ned å skrive ned gode argumenter for hvorfor dette ikke er farlig. Da ser man det litt svart på hvitt

Når det gjelder andre ting som har skjedd i livet mitt, så mista jeg noen i aller nærmeste familie nå nylig, men vet ikke om dette kan ha noe å si for eventuelt stressnivå i kroppen, som kan trigge leamus. Søvnen kunne vel vært bedre, så skal jobbe med søvnmønsteret mitt og se om dette hjelper.

Når det gjelder trening, så kjørte jeg noen intense øvelser for triceps, men det gjorde jeg også for resten av kroppen, men triceps er en øvelse jeg ikke har gjort like ofte som resten av muskelgruppene, den har blitt litt glemt innimellom. Da har det gått mest i ben, biceps, for og bakside av lår, og legger.

Når det kommer til væskeinntak i forbindelse med trening, når jeg tenker over det, kanskje blitt mindre pga at jeg ikke har hatt med drikkeflaske på treningssenteret, iallefall i perioden før rykningene med triceps begynte. Så det er meget mulig at væskemangel, sammen med dårlig søvnmønster har utløst dette. Har drukket mye vann siste 3 dagene også, så kan ha noe å si hvorfor leamusene ikke er like intense og hyppige enn første 4 dagene.

Takk for svar iallefall, setter enormt stor pris på at du svarer.
Avatar

Re: Plagsom leamus som har vart noen dager.

aug 16 2021 - 22:07
Fint å høre. Jeg tror at det er veldig vanlig at sånne ting begynner med traumatiske eller stressende opplevelser. Det er mange her som nevner det samme.

Så da skal man ikke se bort i fra at du også har et problem som bare sitter i hodet, og at det kommer til å løse seg etter hvert :-)

Til forsiden