Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Paranoid? Helseangst?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Paranoid? Helseangst?

jan 23 2020 - 10:37
Kan man innbille seg en sykdom så sterkt at man blir helt paranoid på at man har DEN sykdommen?
Jeg har vært redd for ALS nå siden august pga leamus i tommel, mye i ene beinet, begge sider rumpe, øyet og en during innvendig i beina.... Dette sier 3 leger at er ANGSTEN min. Jeg har målt beina mine siden oktober. Tatt bilder. Hver eneste dag.
Jeg ser stort muskelsvinn i ene leggen. Men det ser ikke min mann og heller ikke målebåndet. Både mannen min og en lege prøvde si at du ville ikke SETT stort muskelsvinn før evt problemer med å bruke muskelen uansett.... Og en nevrolog jeg skrev med sa at leamus kommer ETTER man sliter med å bruke muskelen og da får man ikke leamus over hele kroppen her og der....

Men her sitter jeg. Overbevist om ALS. Prøver forsone meg med at jeg har det.......for finnes ingen kur.

Så.....kan man bli så paranoid? Og føle det så virkelig?
Avatar

Kjære Sine

jan 23 2020 - 10:58
Hei,

For å få bukt med denne angsten må du ta kontroll, ta tilbake livet ditt. Bli litt sint. Om ikke psykolog hjelper, så prøv noe annet. Jeg har skrevet til deg privat tidligere, og om du vil kan vi sette oss noen mål, om du vil prøve det ut.
Ja, vi som bekymrer oss mye har et dårlig "filter", og spesielt om vi er slitne, stresset. Hjernen gjør som du sier og analyserer hver eneste lille rare bevegelse i kroppen, smerte osv. Prøv å se utover, ikke inn i kroppen. Pust. Lange dype pust. Kutt ut kaffe og sukker. Helt. Kom deg ut i frisk luft hver dag, få god søvnrytme. Osv. Som sagt, er det bare å skrive til meg. Ønsker deg en fin dag, prøv å fokusere på noe annet. Si til deg selv: i dag skal jeg rett og slett "ta pause" fra helseangsten, hver gang en tanke om kropp og symptomer kommer, Se den, Stopp den, Snu den (de tre s'er).
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 23 2020 - 11:14
Tusen takk. For gode ord ❤❤jeg savner den sprudlende meg....som jeg var før denne angsten.... Virkelig...
Avatar

Men du kan bli det igjen:)

jan 23 2020 - 11:31
Men du må bestemme deg for det. DU må ta det valget. Det er så lett å skli inn i angst, men det er ikke så lett å skli ut av det igjen, da må du ta et valg. (I. Wilhelmsen sine ord).

Heier på deg! :)
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 23 2020 - 11:40
Det er sant......må bare overbevise meg selv om at dette ER angst. Ikke noe annet....
Avatar

Nettopp

jan 23 2020 - 11:48
Men hvis det skulle vært ALS... (og det har du ikke)
Vil du bruke all denne tiden på å bekymre deg for en sykdom du ikke har?

Og angst bunner ofte i at man er redd for døden. Og det er jeg ikke lenger, ikke for døden, men ting henger fortsatt i etter en tøff periode i livet. Jeg fikk et kall... om å lese Bibelen:) og ble frelst. Aldri følt meg så elsket før.

Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 23 2020 - 12:54
Nei... Da ville jeg prøvd å nyte livet mens jrg kunne
Avatar

Jeg har det litt som deg

jan 23 2020 - 13:45
Hei Sine,
Jeg har det litt som deg. Leamus som kommer og går over hele kroppen - mest i leggene og under føttene, men sporadiske "skudd" i armer, lår, rygg og mage. Og av og til i øyelokket og overleppa (tror jeg). Tror nok dette er mye mer vanlig enn det en skulle få inntrykk av. Og ikke minst, grunnen til at vi sitter her og bekymrer oss er det hersens Dr. Google som, i god amerikansk tabloid- og fryktsensasjonsform, forsøker å lure oss til å tro at vi har en alvorlig sykdom. Noe vi ikke har. Vi har et overspent nervesystem som fyrer løs og dette blir en ond sirkel, siden vi blir sittende og vente på neste "leamus".

I dette tilfelle må vi overlate vurderingen til de som kan dette, altså legene. Det er deres område å diagnostisere og vurdere symptomer. Det er ikke vårt fagfelt, ei heller Google. Jeg ser at du har vært hos flere leger og deres konklusjon er unison; det er ikke ALS. Jeg vet det er lett å si og ikke så lett å etterleve, fordi jeg ofte føler det på samme måte som deg. Men hver gang jeg føler på dette, forsøker jeg heller å gå meg en tur, eller jogge meg en tur. Distrahere meg selv. Spesielt etter å ha tatt en joggetur føler jeg meg mye bedre; rykningene er der fortsatt, men endorfinene klarer å filtrere bort den verste angsten. Jeg tror det er dette som er løsningen, det å ta dette gradvis, forsøke å gjøre lystbetonte ting eller noe som distraherer en litt. Spesielt det å få opp pulsen på trening har jeg tro på som terapeutisk tilnærming. For hver dag vi gjøre dette, klarer vi gradvis å gjøre problemet litt mindre. Det skjer nok ubevisst og en kan gi opp på grunn av tilsynelatende lite framgang, men prosessen er i gang. Det er nok også viktig å klare å unngå drive på målebåndet, samt unngå å oppsøke informasjon om den sykdommen du frykter. Det har jeg kjent på selv, hver gang jeg nærmer meg en pc blusser angsten og leamusen opp.

Ellers er det også veldig fint å kunne jobbe med dette problemet sammen med noen som har dette som fagfelt, altså psykologer. Det er mange teknikker en kan bruke for å forsøke å vri tankerekkene og endre hvordan en tenker på dette. For etter en stund har en gravd seg så ned i ens egne forestillinger at en trenger hjelp for å blinke ut av rundkjøringen. Akkurat på samme måte som at en av og til trenger antibiotika for å kunne slå ned en infeksjon.

Ønsker deg alt godt og føler med deg!
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 23 2020 - 17:40
Ja.. For problemet mitt er at hver gang jeg kjenner leamus får jeg helt panikk. Og dermed er vel i en dårlig sirkel....
Avatar

Kjenner meg igjen i det

jan 23 2020 - 18:07
Kjenner meg igjen i det. Det er jo når vi har skapt vår egen virkelighet (jeg har gjort det selv), at vi trenger hjelp til å knuse dette buret vi har låst oss inn i.
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 24 2020 - 20:46
Ja....og jeg blir så sliten av dette....
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 28 2020 - 13:49
Flere som har det så ille?
Avatar

Sliter med det samme...

jan 28 2020 - 18:17
Sendt deg pm for en stund siden.
Avatar

Helseangst

jan 31 2020 - 10:11
Jeg er så glad jeg fant dette forumen, godt å vite at man ikke er helt alene...
Jeg har ekstrem helseangst, og dette gjør hverdagen så vanskelig. Sånn har jeg vært i mange år, jeg har alltid vært en engstelig person. Det skal sies at jeg det siste halve året har fått mange symptomer som kan være forenelige med alvorlig sykdom, men jeg aner ikke om dette skyldes angst eller om jeg faktisk er syk. ALS er min aller, aller største frykt. Jeg er under utredning ifht plagene mine nå , og ventetiden er uutholdelig.
Jeg har vært sliten lenge, så begynte jeg å bli ustø når jeg gikk og sto. Begegelsene klossete. Og så bare kom det så mange symptomer etterhvert at dødsangsten lammet meg. Jeg har vært til MR av hode, ingen funn. Vært hos nevrolog som observerte skjelvinger i hendene mine,ellers ingen funn. Venter på MR av rygg og nevrografi. Jeg har leamus i hele kroppen, kribling i armer og bein, tyngdefølelse. Av og til snøvler jeg når jeg prater.Skjelvinger på begge hender, av og til beina...
Prøver ta pause fra tankene, men jeg klarer ikke. Jeg kan sitte sammen med familien min og ha det fint, så kommer plutselig et eller annet symptom og jeg får fullstendig panikk.
Det skal sies at jeg er sykepleier og alvorlig sykdom er en del av min jobbhverdag. Jeg klarer å stå i jobben min, er rolig og behersket der. Men hjemme er jeg bare redd. Og jeg googler... Verste man kan gjøre. Savner å nyte livet!
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 31 2020 - 10:37
Takk for beroligende ord:) Ja, jeg vet det jo så godt. Men du vet, det er vanskelig å tenke rasjonelt. Skal prøve holde meg unna googling, det er bare så ødeleggende. Takk for boktips.
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 31 2020 - 17:55
Kjære Cathrine! Dette kjenner jeg meg igjen i og jeg er temmelig sikker på at du kan ta det helt med ro! Jeg har hatt slik leamus og murring og prikking over hele kroppen jeg også. Faktisk har jeg det fortsatt. Har fryktet det verste, men legene har beroliget meg. Mht det du frykter, altså Als, debuterer det ikke slik. Sensoriske symptomer peker bort fra denne lidelsen og det som er definerende her er muskelsvakhet som er vedvarende - det vil altså si at det er noe helt annet enn det du beskriver. Med Als kan en ikke stå, en vil snøvle hele tiden og så videre. Det er ingen variasjon i symptomene. Jeg har gjort en del research på dette siden jeg ble vettskremt av det jeg fant på Google (og som alltid viser det seg at Google er ens egen verste fiende, og at det en finner det ofte er direkte feil). Nå har jeg slått meg til ro med leamus en og prikkingen som dukker opp overalt. Det tok tid, men plutselig bare aksepterte jeg at det ikke var farlig. Legene og nevrologen var heller ikke bekymret, men det har tatt litt tid for meg å bli enige med dem
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

jan 31 2020 - 18:18
Bare send meg en pm hvis du vil ha litt mer informasjon.
Avatar

Re: Paranoid? Helseangst?

feb 5 2020 - 19:16
Hjelper å se vi er flere med samme symptomer egentlig......
Til forsiden