Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Paranoid

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Paranoid

april 25 2019 - 12:33
Hei alle. For halvannet år siden sluttet jeg å spise appelsin grunnet frykt for at noen har sprøytet gift inn i dem. Dette eskalerte til egentlig all frukt, som ikke er delt opp.
Gikk til behandler på den tiden det startet, men oppmøte ble så dårlig etterhvert at jeg ble avsluttet.
Det siste halve året, om ikke lenger, så har frykten for å bli skadet blitt enda værre. Når jeg tar buss så er jeg anspent under hele turen, for jeg er nervøs for at den som sitter bak meg eller går forbi meg skal skade meg med ett eller annet. Samme frykten kommer av andre steder det er tett med mennesker.

Det jeg lurer på er om jeg kanskje kan være paranoid, og bør oppsøke behandler igjen? Jeg er veldig redd det skal bli værre.

Har også kjent på flere forskjellige ting jeg er helt nødt til å gjøre før jeg legger meg. Redd det er noe type OCD. Er heldigvis ganske fornuftige ting da, som å sjekke at alt er låst, vinduer er lukket, ovnene er av osv... Men det slitsomme er at jeg er helt nødt til det, og gjør det flere ganger enn nødvendig. Det holder jo å sjekke at ytterdøren er låst 1 gang, men når jeg står der femte gangen å kjenner på låsen, så er det slitsomt. Og når jeg har fått lagt meg så går jeg alltid igjennom det jeg har gjort, og føler jeg at jeg ikke kjente godt nok etter så er jeg nødt til å stå opp igjen å sjekke, ellers får jeg ikke sove.
Har sett mennesker med skikkelig OCD, å har ingen ønske om at det skal eskalere mer enn det er nå.
Avatar

Re: Paranoid

april 25 2019 - 13:27
Det høres ut som du trenger hjelp, ja. Kanskje du skal snakke med fastlegen din og finne ut om dette er noe du trenger å få behandling for. Tidlig hjelp kan gjøre at en negativ utvikling stopper.

Ellers kan du prøve å møte tankene dine med logiske ressonnementer. Å angripe deg på bussen helt uten videre vil medføre omfattende straff i Norge. På en buss med mange vitner vil det bli vanskelig å komme unna med noen voldshandling mot andre med passasjerer. Hvilken passasjer skulle ønske å utsette seg selv for langvarig straff? Busspassasjerer flest er på bussen for å bli fraktet fra et sted til et annet trygt og greit.

For en tid siden var det en situasjon der noen hadde stukket nåler inn i frukt, først i utlandet og så i Norge. Det medførte massiv etterforskning og de tok gjerningspersonene, som sikkert fikk sin straff. Det samme ville jo være hvis noen sprøytet gift inn i appelsiner.

Og folk som gjør ugreie ting mot andre har som oftest et motiv for sin handling. Hva skulle motivet være for å skade deg?

Hvis du bestemmer deg for at du skal sjekke om ytterdøren er låst kun en gang før du legger deg, så legg skikkelig merke til at du gjør det og at den er låst. Og STOL PÅ DEG SELV hvis du etterpå blir i tvil. Dessuten er det veldig sjelden at noen tar seg inn hos folk likevel. Det har hendt mange ganger at jeg på morgenen har oppdaget at jeg har ligget for ulåst dør fordi jeg har glemt å låse kvelden før, og ikke noe har skjedd. En gang hadde jeg til og med glemt nøkkelen i låsen på utsiden, men låst den innenfra. Etterpå måtte jeg bare le av det hele. Og det gikk jo bra.

Prøv å finn alternative tanker til de tankene som skremmer deg, for det er dine egne tanker som skremmer deg. Prøv å tenke, hvilke andre måter enn den som gjør meg redd, kan jeg tenke om denne situasjonen? Tenk fra en trygg vinkel, lat som du er en veldig trygg person, hvordan ville en trygg person tenkt om situasjonen og tenke som denne. Gjerne en 3-4 alternativer.

Avatar

Re: Paranoid

april 26 2019 - 23:13
Her var det mye gode tips, takk :-)
Jeg prøver allerede resonnere rundt min frykt. Men frykten sitter der like hardt.

Jeg har aldri hatt tillit til mennesker. Det jeg som oftest begynner å tenke på når jeg sitter på bussen er at noen skal stikke meg med en sprøyte og føre noe inn i meg som tar tid før fungerer. Hvorfor er jeg ikke sikker på, bare på gøy? :P Vanskelig å finne den skyldige da. Kanskje de prøver å skade meg fordi jeg har sett feil på de, eller at jeg ser feil ut utseende messig. Kanskje de hater hårfargen min, og har en skikkelig dårlig dag.

Jeg er også redd for at noen skal gjøre noe fordi de er syke og ikke henger med på seg selv. F.eks. en alkoholiker blacker ut, eller en psykisk syk person tørner.

Jeg har veldig lysst å bare kunne slappe av og nyte livet, men det er så mye å være bekymret over haha.

Den ønskelige situasjonen er at jeg kan kjøre buss til butikken helt alene, kjøpe meg en frukt og bare spise den, uten å tenke noen grusomme tanker.
Avatar

Re:paranoid

april 27 2019 - 23:47
I helt andre og mer ekstreme situasjoner, som f.eks. under krigssituasjoner så er det vanlig å være dødsredd en stund men det går over. Etter en stund blir det unormale normalt og man senker skuldrene selv om situasjonen er den samme som før. Du gjør tydeligvis ikke det.

Kan du tenke deg en situasjon hvor du kan utfordre deg selv på dette? Sett gjerne av en lørdag til å bare kjøre buss hvis mulig (reis til en større by og kjøp dagskort)

På bussen setter du deg singlet så det er lett å få inn en sprøyte i skuldra di. Hvis ingen stikker i løpet av turen så si til deg selv når du går av bussen, at du vant denne runden. Vinner du 10 runder kan du med rette kalle deg en vinnertype. Ingen stikker en vinner og du venner deg kanskje til at buss ikke er så farlig. Eksponeringsterapi heter det visst.

Har vært i situasjoner selv, hvor jeg har opplevd effekten av at overdreven eksponering for det man frykter, fjerner frykten.
Avatar

Re: Paranoid

april 28 2019 - 16:38
Det hørtes skummelt ut, haha. Jeg har månedskort og kjører inn til Bergen sentrum titt og ofte. Det er ca 20 min, og er mer en nok synes jeg. Må jo hjem igjen også.
Jeg vet det er viktig med eksponering, men det er bare det å få til å gjøre det. Var på en gruppeterapi, tror jeg det var, en gang. Der fortalte en av deltagerne om en gang han bare gikk rundt på bussplassen å spurte folk om hva klokka var og når bussen gikk, bare for å gjøre det.

Hjernen min er litt rar, men jeg synes det høres veldig rart ut. Men det er jo eksponering da, og han var ganske tøff som bare gjorde det.
Jeg har aldri vært noe flink til eksponering. Har engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse, som gjør eksponering enda vanskeligere. Jeg unngår det helst haha.
Til forsiden