Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Nytte av psykolog?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Nytte av psykolog?

april 20 2009 - 00:16
Hei,

jeg registrerte meg nylig her og har lest igjennom de fleste innleggene på angst. Synes det er litt rart at det ikke finnes et eget emne for depresjon, men de går vel ganske hånd i hånd.

Jeg innså for 3-4 år siden, i en alder av 24 at jeg har vært deprimert hele livet. Jeg har unngått å bruke ordet og å innse det, for det ble på en måte som å gi opp.

Jeg kontaktet fastlege for å be om psykolog. Jeg kom ved en tilfeldighet raskt inn til en kognitiv psykolog. Jeg har også delvis minner om misbruk i barndommen, og har vært hos psykolog på et senter for slikt.

Mitt spørsmål er: Er det bare meg som synes det er fullstendig unyttig? For meg ble det enda et bevis på at ingenting kan hjelpe meg.

Begge psykologene spurte om ting som jeg synes, ærlig talt, var ganske dumme. Fortalte jeg om mobbing fra barndommen fikk jeg spørsmål som "Og hvordan følte du deg da?" Selv om jeg synes det var et dumt spørsmål, svarte jeg så ærlig som jeg kunne at "jeg følte meg tråkket på, lei meg, ensom". Og så stillhet. Som om jeg skulle snakke videre. Så jeg spurte kanskje om en stund "Hva gjør vi med den informasjonen?" men da fikk jeg vite at jeg var vanskelig og hadde alle piggene ute.

Jeg synes ikke det har gitt noen som helst nytte å gå til psykologer, jeg blir bare enda mer frustrert.

Nå har jeg endelig gitt meg over til medisiner. Jeg prøvde Efexor, men det gav meg svært mye bieffekter. Nå er jeg på Cipralex, men jeg sover 15 timer om dagen og nesen renner konstant. Jeg er ganske deprimert også selv om jeg er på høyeste dosen.

Jeg trener, spiser sunt. Tar omega piller. Har sluttet å gå i svarte klær, unngår volds-filmer og hører ikke lenger på rock eller metal.

Er det noe mer jeg kan gjøre egentlig? Mest av alt: ER det noen vits i psykolog for meg? Jeg har prøvd flere?

Og hva er forskjellen på psykolog og psykiater egentlig?
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

april 28 2009 - 18:33
kjenner meg igjen i innleget ditt. men jeg har ikke tort å gå til psykolog eller tort å få time hos noen som kansje kan hjelpe meg, jeg er så deppa til tider. og føler alle er imot meg, jeg har på "defensive" hele tiden nå :( ikke lenge siden jeg var gravid å jeg tror det har forsterket følelsene mine, som di fleste er negative.
sorry trykte feil, trykte varsel.
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

mai 3 2009 - 19:22
Hei! Timer hos psykolog kan være fullstendig unyttig ja. Hvis psykologen ikke er dyktig, eller kjemien mellom dere er elendig f.eks. Likevel er min erfaring at psykologhjelp er mer nyttig enn medisiner.

Jeg har vært ekstremt tålmodig med meg selv og med selve prosessen, og har nå gått til psykolog veldig lenge. 4 år med fire timer i uken. Det siste året har faktisk vært det nyttigste, og det sier jo en del om hvor lang tid det kan ta. Jeg har nådd lengre det siste året, enn noensinne før i livet. Som deg har også jeg slitt store deler av livet, da jeg opplevde veldig vonde ting i tidlig barndom.

Vet ikke om dette var svar på det du lurte på. Det jeg prøver å si er at psykologhjelp kan nytte. Men jeg tror minst tre ting må være på plass; tillit (noe som kommer gradvis), kjemi og tålmodighet.

Noen ganger føles det dumt det som blir sagt, det tror jeg ikke er til å unngå. Men mange av de gangene har jeg senere skjønt at de tingene hadde sin funksjon i terapien. Regerer litt på at psykologen kalte deg vanskelig. Hvis han syntes du var deffansiv burde han vel ikke gjøre deg enda mer deffansiv ved å fornærme deg. Høres ut som ditt spørsmål var både godt og berettiget synes jeg.

Hovedforskjellen på en psykolog og en psykiater, er at psykiateren har legeutdanning. Psykiateren har dermed kunnskaper om kropp, biologi og slikt, og kan skrive ut medisiner.

Folk er jo forskjellige, men jeg for min del styrer ikke unna slike ting du nevnte. Mørk musikk, voldsfilmer o.l. Dessuten er jeg mer opptatt av å kose meg enn å leve sunt, og det her funket ganske bra for meg. Sier ikke at du gjør noe galt, for det kan jeg jo ikke vite.

Uansett håper jeg du finner noe som er bra for deg, og får det mye bedre. Lykke til!

Avatar

Re: Nytte av psykolog?

mai 11 2009 - 23:54
Takk for svar. Jeg hadde ikke regnet med å få noen, ser på innlegg på siden at det ikke er så veldig aktivt forum. Jeg tar dem til meg, de to svarene jeg har fått. Jeg har faktisk lurt på om jeg skal prøve en tredje psykolog, selv om jeg etterhvert begynner å lure på om det er meg det er noe galt med siden jeg er fellesnevneren i hvert tilfelle. Men det tror jeg egentlig ikke.

Igjen, takk for svar.

Hilsen meg
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

mai 27 2009 - 09:03
Hei camilia!
Jeg er ny som bruker her. Det var interressant å lese det som du skriver.
Jeg er en mann på 50år og har slitt med angst og depresjon hele livet.
Som barn opplevde jeg omsorgssvikt fra min. Kan ikke med min beste evne huske noe som helst form for nærhet fra henne.
Jeg har vært ute i arbeidslivet helt siden jeg var 18 år og helt fram til for 2 år siden. Da sa det stopp. Kroppen klarte ikke mer, pga psykiske plager over så mange år.
Jeg har siden 2001 gått på forskjellige antidepressiva, uten at det er funnet noen medisin som har vært til hjelp i særlig grad. Nå går jeg på 15 mg Cipralex, og 200mg lamictal. Føler meg ganske avflatet. Der er ingen følelser i det hele tatt. Har vært innlagt ved psykiatrisk sykehus 4 ganger siden 2001. Liten eller ingen positiv virkning av det.
Har gått jevnlig til psykiater(de har medisinsk utdannelse) siden 2001.
Jeg føler at hverken psykiater el psykolog har klart å kartlegge de plager jeg har slitt med hele livet. Kanskje jeg ikke har vært åpen nok under disse samtalene?
Jeg har ikke blitt bedre av det. Har også prøvd kognitiv terapi.Jeg tror ikke man klarer å nyttiggjøres av det hvis man har en stor grad av depresjon. Hjernen er ikke i stand til å tilegne seg positive tanker ved en sterk depresjon.
Den angsten jeg sliter med er ubestemmelig. Angsten bare er der. Jeg har ikke sosial angst.
Har levd et sunt liv. Har vært aktiv langdistanse løper siden 20 års alderen. Det er vel den medisinen som har holdt meg "oppegående".
På det meste så løp jeg 13-mil pr uke. Trener fortsatt daglig, men synes ikke det gir meg samme effekt som før.
Men jeg vet av erfaring at hvis jeg ikke trener så blir jeg verre, så jeg anbefaler deg å trene så mye som din tilstand tillater det.
Håper dette har vært til litt hjelp.
Lykke til videre.
timann59
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

mai 27 2009 - 14:42
Er veldig enig med skyggemannen om det med tillit og kjemi! Det er sååå viktig!
Jeg har hatt 2 psykologer jeg også, hadde fin kjemi med den siste, men da jeg kom tilbake fra en pause på 3 mnd så var ikke kjemien der lenger..så nå skal jeg nok slutte igjen, for det går ikke an å åpne seg til folk man ikke har kjemi med. Jeg har heldigvis en ungdomskontakt som er utdannet sosionom som jeg møter 1 gang i uka, og hun snakker ikke om hvor lenge jeg kan være der og sånt som psykologen gjør. Psykologen sa at dette gangen skal vi prøve å holde på kortere enn den første gangen, da ble jeg redd selvfølgelig! Ble redd for å stå på bar bakke igjen! Så, jeg er glad for at jeg har u-kontakten.. Hun sier at jeg ikke blir kvitt henne på noen år, så jeg regner med at jeg er velkommen fremover !:) Så, jeg tror det viktigste er kjemi altså.. For har dere kjemi så kommer tilitten også! Har møtt u-kontakten i 3-4 mnd jeg nå, og kjemien blir bare bedre og bedre.. Men jeg merket det ganske fort at dette var bra! Så, tror ikke det er lurt å vente så lenge før man bytter psykolog hvis man føler at noe er galt! Det har nok ikke noe med deg å gjøre, det handler om hvordan mennesker passer sammen rett og slett :)
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

juni 2 2009 - 15:05
Hei!
Jeg kjenner meg i gjen i mye av det du skriver ang behandling hos psykolog.
Har vært i behanling hos psykolog mer eller mindre siden 2001.
Jeg er en mann på 50 år, og har slitt med psykiske plager i hele livet.
Terskelen har vært høy for å komme til en bekjennelse at jeg trengte profesjonell hjelp. Skulle holde fasaden for en hver pris. Ingen skulle se at jeg slet med psykiske plager. Aller minst mine nærmeste og arbeidskollegaer.
Jeg har vært mest langvarige depresjoner, men også en ubestemmelig angst. Har prøvd forskjellige medisiner uten at det har noen god effekt.
Det er mange momenter som spiller inn når du begynner beh til psykolog/psykiater. Kjemien mellom pasient og behandler er veldig viktig. Likedan behandlers evne til å lytte og stille de riktige spørsmålene. Ikke minst må pasienten være helt ærlig og åpen om sine plager. Ikke "pynte" på tanker som du har,selv om du kanskje tror at behandler oppfatter deg som "gal". De har hørt de mest "absurde tanker" før. Tro du meg.
Føler du ganske snart at kjemien mellom dere ikke er til stedet, så vær ikke redd for å si i fra. Det er en ærlig sak.Du kommer ikke videre av å gå til en behandler som ikke gir deg noe. Da kan det kanskje være like greit å snakke med en venn du har et godt forhold til.
Du kan be om å få en annen behandler. Det er nå engang slik med alle yrker, noe er flinke andre ikke fullt så dyktige.
Håper dette kan gi deg noe nye tanker om problemet ditt.

Vennlig hilsen
timann59
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

juli 7 2009 - 21:06
När det gäller att finna en psykolog som det fungerar att prata med så ska man alltid ge det ett par försök innan man avvisar personen man fått kontakt med, men samtidigt ska man inte öppna sig (det är mer eller mindre omöjligt) inför en person man inte känner någon kontakt med.

Då jag kom till min nuvarande psykolog första gången var jag inbunden, i chock och ovetande om min omgivning. Jag var totalt nollställd i ansiktet och var mer eller mindre apatisk. Nu, efter samtal var vecka under snart 2¨år , har jag funnit fram till mig själv. Samtalen har fungerat för mig för att jag träffat en åsykolog jag känne rmig trygg på.
Det tog mig ett par psykologer innan jag fann "rätt" och jag är otroligt glad över att jag inte gav upp. Dessutom vet de flesta psykologer (om inte alla) att det är helt normalt och vanligt att prova sig fram.
Läs gärna om min historia på www.veientilbake,net. En god psykolog kan hjälpa dig. Om du inte känner dig bekväm i hans eller hennes sällskap så säg ifrån och sök dig någon annanstans, om ni inte kan finna en lösning emellan er två.

Beccie.
Avatar

Re: Nytte av psykolog?

aug 19 2009 - 15:35
Heisann!
Ville bare si at du må ikke gi opp håpet og kampen, selv om du
har hatt dårlig erfaring med psykologer til nå!!
Man MÅ prøve videre! Om du så må kjempe i mange år, kan plutselig hjelpen komme!
Heller det, enn å gi opp og ALDRI bli frisk! :)
Til forsiden