Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Ny jobb og angst

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Ny jobb og angst

okt 4 2011 - 18:40
Hei,

I dag skulle jeg begynne i ny jobb etter å ha vært arbeidsledig i 3 måneder og fullført skoleår i fjor. Har slitt med angst og depresjon i flere år, men søkte ikke hjelp før i fjor da jobben ble for mye. Har vært sykmeldt noen ganger før den tid av samme grunn, men har liksom alltid karret meg tilbake på jobb. Tvunget meg selv. Vil bare være "normal" og ha en normal hverdag som alle andre. Har derfor bare stått som arbeidsledig hos nav. Har verken gått til legen eller noe som helst. Har ikke fortalt noen at jeg sliter nå. Folk tror at jeg har det bedre.

Nå er det vel blitt ganske så forverret igjen. Og som sagt så skulle jeg ha begynt på en helt ny jobb i dag. Klarte det ikke. Ringte og spurte om jeg kunne utsette det et par dager, noe som gikk greit. Vil så gjerne at det skal funke! Da det er en jobb jeg alltid har sett litt på som en "drømmejobb" innen yrket mitt. Prøver vel så godt jeg kan å "legge" angsten til side, ignorere den. Jeg tenker "hva skal det bli av meg om jeg ikke funker i denne jobben?"

La meg i rett tid i går og tenkte at dette helt sikker gikk greit, bare jeg sovnet fort og ikke rakk å tenke så mye. Sovnet aldri, tror jeg fikk et kvarter til sammen. Jeg gråt.. fikk hjertebank og følte at alt var håpløst. Å ignorere tankene og følelsene funker svært dårlig. Jeg er rett og slett redd! Og sint over at jeg må ha det slik. I dag er en av de dagene der det er vanskelig å gå på butikken, være blant folk. Hvordan skal jeg takle en ny jobb? Der jeg må prestere og vise engasjement osv? Har mest lyst til å grave meg ned og bli der.. Ingen matlyst, hodepine, hjertebank og er sliten av å ikke ha gjort noe i dag.

Noen råd om hvordan jeg kan takle dette/gå frem? Vil så alt for gjerne komme meg i jobb! Denne jobben tror jeg at alt må til ellers så mister jeg vel jobben. Kan vel ikke akkurat kreve å starte med 2 dager i uka eller noe. Hjelper det å ringe nav og fortelle om min situasjon? Var gjennom nav jeg fikk jobben også. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vil på en måte bare våkne opp av marerittet. :(


Hilsen ei fortvilt, ung jente
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 4 2011 - 20:44
hei......må si jeg har det på akkurat samme måte som deg.
Jeg klarer ikke arbeid per idag....har prøvd ganske mye.. før. eller sluttet og begynt og sånt tidligere i mine yngre dager(er 22år)..
så har innsett at jeg ikke klarer noe arbeid, og prøvd å akseptere det. Er bare ikke å presse seg..
Men samtidig har det vært ganske kjedelig og ensomt ved å ikke ha noe å gå til om dagene, og ikke møtt en person, blir ganske usosialt..og helt gal i hodet og man blir enda mer lengre nede enn man er...
- Har bare ikke troen på at jeg kan klare å gjøre en god jobb, og siden jeg har så store problemer med å oppføre meg normalt.
Er redd jeg ike kan prestere så godt.
så derfør tørr jeg ikke prøve noe arbeid. Begynte på fiskeindustri engang..åså prøvde jeg 3på, men sluttet, og vært på andre praksisplasser der jeg ikke lyktes så bra.
Men sannheten er at jeg ikke klarer å trives noe sted. Eller føle meg vel. Har blitt verre med angsten for hvert år.. du er ikke alene.
Jeg skal prøve muligens noe arbeidstrening, som det jeg har gått før.. må bare prøve noe.
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 5 2011 - 11:03
Takk for svar!

Ikke at jeg unner noen å ha det slik, men det å ikke føle seg alene om det hjelper litt. Føler virkelig med deg. Dette er forferdelig. Klart, det å ikke ha noe å gå til føles ikke bra. Samtidig trenger man ofte tid til å komme seg opp. Det du sier om jobbtrening og slikt høres mye bedre ut enn å hoppe rett ut i 100% jobb uten at noen vet hvordan man har det engang.

Jeg tenker litt sånn "er dette en god nok grunn til å ikke gå på jobb?" Osv. Tror det er derfor jeg har latt det gå "så langt". Jeg har prøvd å ignorere disse tankene og følelsene og det går ikke! :S Jeg tror jeg må begynne å ta angsten min på alvor. Men har ikke peiling på hvordan jeg skal gå frem, med tanke på at jeg skal på den nye jobben i morgen (å hjelpes..). En ting er å grue seg til noe, men dette er noe helt annet! Ringte legekontoret og fastlegen min har selvfølgelig ferie denne uken, og hadde ikke ledig før neste fredag! Kan ikke vente så lenge.. tror ikke jeg holder ut.

Hva gjør jeg? Ringer jeg den nye jobben (igjen) og ber om utsettelse? Tvinger jeg meg selv til å dra dit i morgen uansett hvordan jeg føler meg? Jeg skjelver her jeg sitter..
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 5 2011 - 18:53
ja jeg har ikke det riktige svaret til deg.
Men hos meg gikk problemene dypt i videregående.
og jeg grudde for praksis og skole...Presset meg til å gå folkehøgskole osv..
Prøvd ene og andre...og endt opp med å sitte bare stille i sofan.Og med å gi opp...livet og alt.
Hva om du kunne prøve å gå noen dager i uken?ta det opp med sjefen at du ikke klarer det, og forklare hvordan det er..kanskje det ikke er så lett.
Men hos meg når jeg ikke klarte fiskindustrien...så kontaktet hun i avklaringgs-kurset kommunale psykiatri-tjenesten..
så jeg fikk prata med henne,....hun forstp og sa det rett ut at det var angst......visste ikke selv at jeg hadde det, eller klarte å sette ord. Vel også var det pga av en annen ting også. Men det bretter jeg ikke ut om her kan vel si at det var utryggheten og sosial angsten/paranoid/uro/panikken..som tok overhånd
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 5 2011 - 20:55
Hei! skjønner hvordan det er, opplevde omtrent det samme da jeg startet i ny jobb i april, bare at det var 50%, da. Klarte ved ett eller annet mirakel å komme meg gjennom de første dagene med maska trygt på, og ble faktisk lettere ettterhvert som jeg ble bedre kjent der. Nå de siste månedene derimot har jeg sunket lengre og lengre ned i en veldig dårlig periode, har ofte hatt altfor mye angst tilå møte osv. Sjefen kalte meg inn til en samtale nylig fordi jeg har vært så ustabil og kommet for sent og slikt i det siste, sånn type "nå-må-du-skjerpe-deg-ellers-får-du-sparken-type-samtale", og jeg innså plutselig at jeg ikke hadde noe å vinne ved å skjule det lenger. Endte med at jeg fortalte sjefen sannheten om angst og depresjoner osv. Var dritskummelt, men tror også det var det smarteste jeg kunne gjort. Nå er hun hvertfall klar over hvorfor, og jeg har fremdeles en jobb med litt redusert arbeidstid. (Enn så lenge...) Klart det er nok lettere når man har jobbet der en stund, da. De kjenner deg jo ikke der, kanskje du kunne lyve på deg influensa eller noe sånt for å kjøpe tid til du får snakket med legen din? Eller rett og slett si sannheten? Det må du nesten kjenne etter selv hva som blir riktig for deg. Uansett masse lykke til!
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 00:31
Takk for flere svar! Setter stor pris på det. :)

Ja, har tenkt på det å kanskje begynne med noen dager. Men i utgangspunket så trenger de vel en i 100% jobb. Men jeg tar ikke over for noen. Det er en helt ny stilling, så det kan jo hende det går bra. Ringte legesenteret for time i dag, men fastlegen min er på ferie (max uflax) og de hadde ikke time før neste fredag.(!) Ikke mye hjelp å få der i gårn nei.

Ja, jeg må vel bare komme meg igjennom det en eller annen gang, men kunne tenkt meg å få snakket med legen min først. Må bare ringe igjen i morgen, så får jeg heller ta meg en prat me han når jeg kommer dit. Er 3 mannfolk som jobber der, men de må da vel skjønne litt de og, håper jeg. Føler det er lettere å snakke med damer egentlig. Og det med de dårlige periodene du nevner, er veldig redd for at det kommer til å skje, i hvert fall om jeg velger å prøve å jobbe 100%. Kommer garantert ikke til å funke i lengden. Men jeg vil gjerne komme meg ut i jobb igjen. Og få den mestringsfølelsen. Men som du gjorde, å bare fortelle sannheten, er nok alltid det beste uansett om det føles forferdelig der og da. Jeg har litt lett for å "bryte sammen" og bare gråte, er så redd for at det skal skje. Men, får ta en dag av gangen. Forresten, tror dere det har hjulpet å evt ringe nav? De har vel et opplegg for de med angst?
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 01:12
Jaja jeg syns du burda ta en tlf...det skader ikke...da har du prøvd.
jeg synes det er ganske lett å være åpen, slik at noen kan forstå og hjelpe...
det skal være ordning for dem som har angst ja......
hva med å ta tak i det å ringe noen psykiatri.-tjenesten i kommunen.
om dem har noe å høre...
-kanskje kan det blir for mye for deg...å jobbe fullt. hvis det er så ille..at du ikke bare klarer det...hvis du går og spelulerer så fullt og bekymrer deg så mye som meg.
Men hvis du havner i nav.- ,å du regne med å få mindre penger enn det du kan tjene, som når du har en ordinær jobb.

syns ikke det er noe å gå på nav-.penger. men når man ikke klarer det så, er det bare sånn. Men tenker jo jeg kkunne ha pressa meg til å prøvd å søkt på fiskeinustrien igjen, bare for å tjene masse penger...men jeg måtte ha klart å stå i det vertfall.
Men må være realistisk på at jeg ikke klarer det..og kjenner at jeg klarer det, og vet at jeg kan gjøre en bra jobb.
er visst ikke dit enda....
vet ikke når................jeg vil bli klar. men har stresset sånn med at jeg skal komme fortest mulig i arbeid..for vil ikke gå med å ikke gjøre noe hele tatt...som blir enda verre med angsten..du burde ta det gradvis, at du jobber 3 ganger i uken kanskje..
SÅ får du øke på senere. men nav. skal være behjelpelig som regel.
det finnes en ordning for dem som sliter og sånt.du må undersøke og høre... kan du ikke spørre sjefen om 50%, for å si at du kanskje ikke klarer å jobbe fullt ut..hvis sjefen er grei)

Men så må jeg bare si..............kanskje at det er normalt å ha angst når man begynner på ny plass, ny arbeidm nye ting....
du føler deg utrygg.....men etterhvert vil du kanskje klare komme over det???
på en annen måte.......iikke gjør som meg, som begynte å sluttet og begynte å sluttet.
Kanskje må du bare prøve stå i det.......kjenner meg igjen i den situasjonen...........det at det er vanskelig å stå i ting..på lang sikt.
ikke gi opp med en gang..men la det gi tid...
hvis det så ille at du bare iikke kan, så får du bare gjøre som du føler for...men tenk deg om flere ganger..
har ikke svaret for deg siden jeg ikke vet alt om deg..men kan kjenne igjen det å slutte på en arb.plass der angsten tar helt overhånd..

men kan du ikke for eks, jobbe, også samtidig snakker du ut om problemene med en psykiatrisk sykepleier?? du må ringe og sjekke og høre om det tror jeg ....
det går fortere kanskje enn å vente på psykolog, sånn at du kan få letta presset og tankene..men er jo du som må jobbe hardt med deg selv..har jeg funnet ut.
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 17:22
Hvordan går det i dag? Snakket med sjefen ennå? Bestilte du forresten time når du ringte fastlegesenteret ditt? Fikk du sekretæren til å notere i journalen din at du ønsker time for sykemelding? Dersom dette er notert kan nemlig legen tilbakedatere sykmeldingen til den dagen det er notert at du tok kontakt, men bare dersom dette er notert som sagt... Syns som Linnji at du burde ringe nav også, de vil også få beskjed dersom du blir sykmeldt og er dermed oppdatert fra da du dokumentert ble syk. De vil kunne hjelpe deg med f.eks ha en dialog med arbeidsgiver om redusert arbeidstid etc. Det er hjelp å få der ute, men da må du be om den først!;)
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 20:41
Vel, her går det fortsatt like dårlig, Jeg ringte arbeidsplassen og snakket med en der, (ikke samme mann som sist) han ble nærmest sint da jeg ringte, lurte på om jeg egentlig ville ha jobben og at dette var siste gang jeg kunne gjøre sånt! Ble selvfølgelig helt fortvilet etter samtalen.. Har hatt vondt i magen i hele dag og må ofte trekke pusten skikkerlig for å prøve å roe ned kroppen litt. Ringte legesenteret i går, men fastlegen min har ferie (husker ikke om jeg skrev det), men sa ikke noe mer til sekretæren. Har planer om å ringe igjen på mandag og få komme inn på hastetime (er vel en bra nok grunn eller?) og planen er å komme meg på jobb tirsdag. Men siden jeg ikke har jobbet noe som helst der enda, kan jeg vel ikke bli sykmeldt med det første? Leste litt på nav sine sider og det er noen man kan ringe ang arbeid og psykisk helse visstnok. Skal ta en telefon i morgen. Bare det må jeg "manne" meg opp til. Og ja, er enig med deg Liinnj, at man må prøve å holde på jobben og ikke begynne og slutte osv, i hvert fall så godt man kan. Skrekken er vel å bli sykmeldt på heltid. :(

Hvordan går det denne uken med tanke på jobben? Og hvor mye jobber du nå forresten?
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 22:29
Uff, får vondt i magen selv bare av å lese det jeg, føler så med deg! Å få kjeft er noe av det værste... Du får prøve å si til deg selv at han nok ikke hadde blitt så irritert hadde han bare kjent til din situasjon, det er så mye lettere å bli sint hvis man ikke forstår hvorfor folk gjør som de gjør.
Hva min egen jobbsituasjon angår så jobber jeg for tiden 2 dager i uka. Skal på jobb igjen i morgen, men går nok mot en sykemelding for min del. Sist jeg var der hadde jeg så mye angst at jeg spydde opp lunsjen og hyperventilerte omtrent resten av dagen... så gleder meg ikke akkurat til i morgen. Men snakket med psykologen min om det i dag og hun skal sykmelde meg nå, bare for 2 uker til å begynne med. Har skole i tillegg, men det funker heller ikke, så skal snakke med noen på mandag om å utsette noen av fagene et semester så jeg kan fokusere på litt mindre. Nederlag å måtte det, men innser at det er bedre å ta det på alvor før det går så langt som en innleggelse eller noe sånt. Har allerede hatt et par massive panikkanfall på skolen og det var IKKE gøy...
Håper du får komme inn på hastetime, i morgen eller hvertfall på mandag, om legen din ikke er der så til en vikar. Det er ABSOLUTT god nok grunn til å få time på dagen! Bare pass på å ringe med èn gang de åpner, for det er begrenset antall timer de har ledig for sånt og de blir fylt opp fort. (Har tidligere jobbet på legekontor).
Håper virkelig det ordner seg for deg, krysser fingrene!;)
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 23:00
herregud!! at det går an... kjenner jeg blir sint...på sånne mennesker som skal være så uforståelsesfulle!!! sånne mennesker burde nemlig ikke ha vært sjef ihele tatt.....
- er vertfall ikke en bra/god sjef vertfall.
går an å være litt medmenneskelig også. tenk om det var han som slet...
men uheldigvis kommer man bort i folk som skal være sånn ufirtsåelsesfull, og lite empati....
skulle fått seg en knekk han, å kjent på hvordan det hadde vært, da hadde han ikke vært noe lang i maska.
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 6 2011 - 23:49
Ja, jeg vet. Men samtidig så vet han ikke hvorfor jeg måtte utsette startdagen. Sa bare at det var noe personlig. Men helt enig med deg, at han kunne vel ha tenkt litt utenfor "boksen". Og jeg beklaget meg flere ganger.

Uff, ja. Unner vrikelig ingen å ha det slik som jeg/vi har det! Og er veldig redd for å oppleve slike ting du opplever på jobb og skole. Har vært veldig kvalm og uvel i det siste. Skjønner egentlig ikke hvordan du fortsatt har taklet å møte på jobben. Du er virkelig en harding! Bra du blir sykmeldt for en periode i hvert fall. Få litt ro i kroppen. Og skjønner deg godt når du sier at du føler et nederlag med tanke på fagene, men det er absolutt viktig å lytte til kroppen og ta ting på alvor. Det er vel noe jeg også har innsett nå. Man kan ikke ignorere angsten og håpe at det bare ordner seg av seg selv. Føler nesten en slags skam over at jeg har det slik, av en eller annen grunn.

Ja, skal ringe tidlig på morgenen. Rart at de ikke tilbydde meg en vikar i går da jeg ringte. Jeg sa det var ille og at det hastet. Vel, vel. Håper for guds skyld at det ordner seg. Takk for din omtanke. :) Krysser fingrene for deg også, at morgendagen går bra!
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 7 2011 - 00:04
Takk for gode ord!:) Nå sitter jeg egentlig her og prøver å overvinne angsten for å sovne... Så blir jeg selvfølgelig redd for at jeg ikke skal klare det, som igjen vil føre til at jeg ikke klarer å møte i morgen, som gjør at sjefen blir enda mer sur på meg som gjør at jeg får mer angst og hvertfall ikke tør å legge meg....Blir gaaaal..!!
Er dere våkne? Noen akutt-tips?
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 7 2011 - 00:35
Any time! :)

Uff, kjenner til den så alt for godt. Så tenker man "sovner jeg nå så får jeg så så mange timer søvn". Helt til man er nede i en time og man er så våken som man kan bli. Tar du noen form for medisin nå? Vet ikke om du har hørt om det, og jeg vet ikke om det funker for å sovne. Men fikk et tips av tanten min, for å roe kroppen i ulike situasjoner. Det er en spray som inneholder kun naturlige stoffer, den heter "Rescue Remedy Spray" og man får kjøpt den på helsekost. Kanskje den kan hjelpe deg når du får slike panikkanfall også? Den har hjulpet folk med panikk på fly bl.annet. Så er den også veldig diskre, da den er liten og skal sprayes på tungen og innsiden av håndleddene. Men klart, sånn akkurat nå så vet jeg ikke helt hva som kan hjelpe. :(
Men som min mor sier, med tanke på å bli mest mulig uthvilt: det hjelper også å bare ligge og hvile, om man så ikke sover. :)
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 7 2011 - 09:52
Endte med at jeg var oppe altfor lenge til jeg til slutt fikk overtalt meg selv til å legge meg ved å "lure" meg selv til å tenke at jeg ikke behøvde å sove, bare ligge i senga... Fikk vel en ca 3-4 timer, så ikke så værst alt i alt. Jeg har noen piller jeg kan ta ved behov, men prøver å ikke gjøre det for løser ikke noe på lang sikt, bare forskyver problemet, og jeg vil jo bli kvitt det.
Hva med deg? Fått ringt legen osv?
Er relativt stille på jobb i dag, så skal nok overleve denne dagen, men merker at jeg er rimelig nervøs og kvalm likevel.. Hvordan er din dag i dag?
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 7 2011 - 18:07
jeg jobber ikke jeg, eller verken går skole engang...men får håper det ornder seg for deg på ett vis...vet ikke hva som er riktig for deg..jeg.... vanskelig å si....du må føle på det selv....
Men har vært der.............det å trekke seg unna, hva er du redd for? er det sosial angsten?, hvorfor blir du redd? vet du det??
hva som er årsaken til det??
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 8 2011 - 15:12
Vel, vet ikke hva som er det rette for meg heller, egentlig. Men håper å kunne få redusert arbeidstid i begynnelsen. Hva som er årsaken er jeg ikke sikker på. Har hatt sosial angst så lenge jeg kan huske. Har bare blitt forverret med årene. En grunn til at jeg syns det ekstra vanskelig og har så mye angst for den nye jobben, er vel det at jeg har hatt dårlige erfaringer med arbeidsgivere før. Gruvde meg alltid til å på jobb da også, men ikke i en så stor grad som nå. Er redd for å møte folk, er redd for å ikke prestere godt nok, redd for å feile, redd for å knekke sammen på jobb osv. Og det å få høre av sjefen at hva du enn gjør, så er det ikke bra nok - har vel trykt meg ganske så langt ned. Og gjorde man så mye som en liten feil ble han forbanna! Er ei stund siden jeg sluttet der, eller fikk sparken uten grunn(!), men snakket med ei jeg jobbet med der og hun er sykmeldt på grunn av hva jobben har gjort med henne. Så disse erfaringene er nok en stor del av årsaken til at jeg har det slik jeg har det i dag.
Avatar

Re: Ny jobb og angst

okt 8 2011 - 15:58
høres ut som du ikke er trygg på deg selv, eller jobben..ikke tørr å si hva du mener og stå for det..si ordentlig ifra...
-jeg vet hvordan det er å være utrygg på seg selv, og andre..
kanskje burde du ha gått ett komunikasjons-kurs?.
eller sosial angst-kurs....... vet ikke om det hjelper så mye på..
men trening er det som skal til..
derfor ikke jeg heller er i arbeid, pga jeg er redd jeg ikke kan prestere så godt, elelr gjøre det bra, og vanskeligheter med å forholde meg til folk, redd for at folk ikke skal like meg, eller like være i mitt selskap...eller effektiviteten, paranoiden, ja uvenner med folk...
Til forsiden