Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Noen som sliter med helseangst?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Ja!

jan 22 2014 - 18:12
Jeg har helseangst i sammenheng med at jeg plutselig ble konstant svimmel og utslitt for 3 år siden. Legene fant ingen fysiologisk årsak til det og etter halvannet års tid i uvisshet begynte angsten å ta over. Jeg har gått til kognitiv terapi i ett års tid nå og det har hjulpet en god del. Da jeg startet kunne jeg ikke gå til byen eller i butikker engang. Det var såvidt jeg turte å gå ut for å lufte hundene våre. Siden da har jeg blitt utredet for ME og fått den diagnosen.

Nå har jeg nettopp hatt en veldig god periode på nesten to uker uten særlig ubehagelige angstsymptomer, men for 4 dager siden fikk jeg en sånn intens angstfølelse helt plutselig. jeg ble svimmel, kvalm, verk i venstre arm og i halsen og fikk en vanvittig sitring i brystet. Jeg trodde jeg skulle dø. Siden da har det kommet litt i bølger og musklene mine, spesielt i overkroppen er så stramme. Nå er jeg engstelig for at den sitringa og det der skal komme tilbake hver gang det skjer noe i kroppen og hver gang jeg skal noe sted. Jeg er så irritert for det gikk jo så bra! :(
Avatar

Helseangst

jan 22 2014 - 21:07
Jeg har slitt med helseangst i 2 år, og begynner å bli mektig lei! Har vært hos lege utallige ganger og ikke funnet noe. Nå føler jeg at hver gang jeg ringer lege eller legevakt er svaret på symptomene mine angst, er så redd for at de overser noe, vi med helseangst kan jo bli syke som alle andre. En periode kunne jeg nesten ikke gjøre noe som helst alene og isolerte meg. Begynte i kognitiv terapi og jeg tørr mye mer nå, men føler symptomene bare blir verre og verre selvom psyken blir bedre. Nå er nettene og morgenene værst, er ofte jeg tror jeg dør. Har også mye plager hele døgnet. Før var det mest hjertebank og brystsmerter. Nå er det sjeldent brystsmerter. Men veldig mye svimmel, som om jeg er på en båt. Og fryktelig mye ubehag i bakhodet ikke smerte men akkurat som en foss i bakhodet som alt raser ned i bena og jeg føler jeg skal falle om når som helst. Det har foreløpig ikke skjedd. Noen som har/hatt det lignende. Har også merkelig puls, kan våkne med puls i 180 som er ujevn blir da og svimmel. Men kan og føle jeg har hjertet i halsen da har jeg målt pulsen i 49 og pulsen føles svak. Er så redd for at det er noe galt med hjerte mitt:(

Hvis noen kjenner seg igjen, legg meg gjerne til da jeg ønsker å snakke med noen som har det som meg! Jeg vil ut av dette nå, da angsten ødelegger livet mitt:(

Hilsen lei og fortvilet jente
Avatar

Kjenner meg igjen

mars 19 2014 - 11:56
Hei. Eg ein gutt på 23år. Kjenner meg igjen i alt det du skriver. Jeg har vært engstelig for helsen min gjennom hele livet, helt siden jeg var liten. Denne engstelsen utvikla seg hos meg til å bli angst - og eg har hatt angst for nesten alt det går ant å få angst for. Har hatt angst i to år, men har gått/går litt til psykolog, og tar ein liten Cipralex om dagen. Jeg skjønte egentlig ikkje at eg hadde angst før jeg hadde hatt panikk og panikkanfall i noen uker, og begynte på medisiner (veeeldig liten dose) da panikkanfallene ikkje gikk over bare ved hjelp av psykolog. Den dag i dag er det over et halv år siden jeg hadde panikk sist gang, og jeg har lært å mestre de fleste tankene som forårsaket panikkanfallene mine. No begynner mine dårlige perioder (fordi man blir aldri kvitt angsten - man lærer bare å mestre den) med å engste meg for helsen min, før det utvikler seg og eg begynne å engste meg for alt annet. :)

Tenkte eg kunne dele med deg koss eg har opplevd min helseangst. Angst er verdens naturligste følelse. Den er der for å beskytte deg og kroppen din. Så du må huske at du aldri skal bli kvitt angsten, du skal bare lære å kontrollere den - Ikkje la angsten kontrollere deg. Når det kommer til min helseangst, så bekymre eg meg hovedsaklig om hjertet mitt, hjernesvulst og kreft andre steder. Det som er morsomt/merkelig er at eg kan kl 9 ein kveld være livredd for at den lille følelsen eg har i hodet er hjernesvulst, og 9.15 samme kveld kan eg være livredd for at det er noe galt med hjerte pga høg puls. Eg er ikkje redd for både hjerte og hjernesvulst, bare ein ting om gangen. Bare dette sier at det er noe galt med tankemønsteret mitt. Eg er egentlig ikkje redd, men det noe oppe i hjernen min som ikkje fungerer heilt optimalt. Hjernen min har gjennom flere år programmert seg til å tenke på den måten den gjør, og det er ikkje bare bare å omprogrammere den. Det tar masse forståelse og trening. Psykolog og medisiner (spesielt for panikkanfall) hjelper, men det er umulig å bli "bra" uten enorm innsats fra egen side.

Eg kan prøve å forklara enkelt koss hjernen fungerer når det kommer til angst:
La oss begynne med TANKER. Det man sitter og tenker utløser alltid FØLELSER. Føleser er grunnlaget for FYSISKE SYMPTOMER man merker rundt i kroppen. Disse tre komponentene legger grunnlaget for hvordan man OPPFØRER seg. Alt det er koblet sammen i hjernen, og når man har programmert hjernen til å fungere på en måte i ein gitt situasjon, er det ikkje alltid lett å omprogrammere den.

Fysiske symptomer
I
I
Oppførsel--------- I---------Følelser
I
I
Tanker

Håper du skjønner denne figuren. Den viser hvordan disse fire komponentene er koblet sammen i hjernen. (Enkelt forklart)

La meg gi deg ein sjølopplevd situasjon:
- Eg ligge i senga og har bittelitte grann vondt i brystet. Eg begynner å tenke "Det er noe galt med hjertet mitt" og "Hva hvis jeg dør når jeg sover" og "Hvordan vil de rundt meg reagere hvis eg dør".

Fysiske symptomer
I
I
Oppførsel--------- I---------Følelser
I
I
"Det er noe galt med hjertet mitt", "Hva hvis eg dør når eg sov", "Hvordan vil de rundt meg reagere hvis eg dør"


- Disse tankene gjør meg redd, trist og engstelig.

Fysiske symptomer
I
I
Oppførsel--------- I---------Redd, trist, engstelig
I
I
"Det er noe galt med hjertet mitt", "Hva hvis eg dør når eg sov", "Hvordan vil de rundt meg reagere hvis eg dør"

- Her slår angsten inn med full styrke hos meg. Pulsen går opp, spenninger i musklaturen, klump/kvalme i halsen, svimmel

Pulsen går opp, spenninger, klump/kvalme i halsen, svimmel
I
I
Oppførsel--------- I---------Redd, trist, engstelig
I
I
"Det er noe galt med hjertet mitt", "Hva hvis eg dør når eg sov", "Hvordan vil de rundt meg reagere hvis eg dør"

- Det fører til at jeg blir liggende å kjenne etter symptomer i brystet, tar pulsen min gang etter gang, surfer på symptomer på nettet og rastløs

Pulsen går opp, spenninger, klump/kvalme i halsen, svimmel
I
Surfer, I
Rastløs, --------- I---------Redd, trist, engstelig
Kjenner etter I
symptomer, I
"Det er noe galt med hjertet mitt", "Hva hvis eg dør når eg sov", "Hvordan vil de rundt meg reagere hvis eg dør"

- Og hokuspokus så e du i ein ond sirkel. Blir du liggende og kjenner etter symptomer i brystet så vil du garantert finne det, for pulsen er allerede gått opp, du har masse spenninger i kroppen og du har begynt å tenke katastrofe tankar. Denne sirkelen vil til slutt akkumulere og så får du panikk.

Alle disse fire komponente går fram og tilbake. De er ikkje einveikjøring. Fysiske symptomer fra denne figuren, feks etter trening, kan sette i gang tankene, følelsene og oppførsel. Du kan føle deg engstelig for en eksamen og fyre i gang tankene om hjertefeil og påfølgende symptomer. Det er dette som er drit.

Det vi kan forandre med egen innsats er tankene. Her er det ingen fasitsvar, og psykologen er til god hjelp med å lære deg ulike mestringteknikker for tankene dine. Personlig så hjelper det å akseptere det. Hvis eg finne meg sjøl i å tenka at eg har vondt i brystet så akseptere eg det. "Har eg hjertefeil, så har eg hjertefeil. Ingenting å gjøre med det nå". Dette fungerer for meg - sjøl om eg kan miste kontrollen til tider.
Livet er for kort til å bekymre seg for om man er sjuk eller ikkje. Spar energien til du trenger den. :) Håper dette hjelper litt. Jeg har opplevd alt det du beskriver, så det er ingenting galt med deg. Bare lær deg og mestre angsten, så blir alt bra. Og det kommer du til å klare helt fint. Og ikkje vær redd hvis det plutselig kommer tilbakefall, det er verdens naturligste ting.
Og bare vær klar over at det du opplever nå, gjør deg sterkere som person.

Avatar

Figuren

mars 19 2014 - 11:57
Blei ikkje heilt som eg laget den. :p

Det skal egentlig være et kryss mellom de fire.
Avatar

kjenner meg veldig igjen

april 22 2014 - 01:37
Legg meg gjerne til som venn, hadde vært deilig å hatt noen å prate med :-)
Til forsiden