Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Noen med psykoseerfaring?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Noen med psykoseerfaring?

mars 28 2021 - 18:59
Hei!

Vil verdsette alle svar høyt.

Jeg hadde satt stor pris på å få snakke med noen som har erfaringer med psykose. Jeg har et familiemedlem som mistet barnet sitt, samt har ruset seg. Sammen har dette resultert i en svært alvorlig psykisk lidelse, med blant annet psykotiske utbrudd gjevnlig. Det værste er at personen selv ikke ser dette og lever veldig isolert. Jeg er veldig redd for selvmord, da det er lite å leve for i den verden personen befinner seg i. Dette har vart i ca 5 år. Jeg skulle så gjerne hørt erfaringer fra folk som har levd med en slik lidelse, men blitt friske/lært seg å leve med det/fungerer i samfunnet. Hva var det som hjalp? Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe personen å innse at den trenger hjelp? Personen er ofte veldig paranoid, er i slutten av 20 årene, brutt kontakt med alle som er glad i vedkommende. Jeg tenkte kanskje en bok om psykose kunne være noe. Jeg vil så gjerne vekke noe forståelse av egne vansker. Så personen ikke bare går på autopilot, men klarer å rekke ut en hånd til oss rundt
Avatar

Psykose er en alvorlig tilstand

mars 28 2021 - 19:16
Jo mer de får lov å " dyrke de syke tankene " jo mer roter de seg inn i fantasiverden.

Det er behandling og medisinering på DPS som er den rette veien å gå.
Men alt dette er vanskelig når ikke personen ser det selv.
Tror ikke en random bok om temaet til den personen vil vekke de om ,ofte mer de at deres syn er den rette, imens alle andre tar feil.

Er personen voldelig/ utagerende/ fare for seg selv kan du melde bekymring.

Ellers prøv å prat med de å hør hvordan de har det.( motivere , følge til lege osv. )
Avatar

Re: Noen med psykoseerfaring?

mars 28 2021 - 19:29
Det ville ikke vært en random bok akkurat, merket det var en smule provoserende sagt. Kanskje ikke du mente det sånn. Men samme det, uansett tusen takk for svar. Imorgen var jeg alltid en løve, eller hva den heter, tenkte jeg litt på. Psykoedukasjon og forståelse av eget symptombilde er grunnen til at jeg tenkte en bok.

Men.. Vet du noe om hva det å melde bekymring kan utløse? I forhold til hjelpeapparatet tenker jeg på. Ser nemlig ikke for meg at noen gjør noe. Mennesker i nær relasjon til vedkommende har sendt brev (til dps) og beskrevet alvorlighetsgraden, som jeg er fullt klar over en av de mest alvorlige tilstandene som finnes, men er usikker på om det har noe for seg når den det er snakk om ikke vil sitte å snakke med en psykolog.
Avatar

Min erfaring

mars 28 2021 - 19:30
Er å prate logisk og utfordre ulike «sannheter» de har for seg. Rolig og behersket.

Overbevisninger kan være 100 % sterke, og det finnes lite andre muligheter osv. Høy energi og lite søvn har også være tilstede. Paranoia er ikke uvanlig - jeg har erfart det. Helt merkelige koblinger. Motiver med familie/barnebarn etc som savner og verdsetter de. Få barn/venner til å tegne noe de har opplevd med vedkommende.

Ser litt av de samme trekkene tidvis her på SDMO.

Du kan oppfordre vedkommendes fastlege til å ta kontakt pga bekymring. Da kan et «apparat» settes igang.

Avatar

Hei!

mars 28 2021 - 20:42
Vil bare starte med å si at det er fint at du ønsker å hjelpe! Jeg har også et nært familiemedlem som er psykotisk. H*n ser det ikke selv og mener at h*n er frisk. H*n får også utbrudd hvor h*n blir verbalt aggressiv og viser truende atferd ovenfor andre. H*n har kuttet kontakten med alle venner og holder seg stort sett for seg selv. Det viktigste du kan gjøre er å være der for personen og snakke med vedkommende om hvordan han eller hun har det. Det kan hjelpe med en innleggelse. Når personen er over 18 år bestemmer vedkommende det selv om det er ønskelig å få behandling da... Mitt familiemedlem har både blitt tvangsinnlagt, men også lagt seg inn selv frivillig etter å ha blitt "overtalt" av familien rundt. H*n snakker av og til med psykolog og har jevnlig kontakt med helsevesenet. I tillegg får h*n medisiner mot psykose og depresjon. H*n sover lite om nettene og er mye trøtt som bivirkning. Men jeg ser at det hjelper ifht at h*n ikke får like ofte utbrudd og holder seg mer rolig.

Du kan ta kontakt med nærmeste DPS og melde fra om bekymring å høre hva de har å si?
Til forsiden