Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Noen her som takler berøring dårlig?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Noen her som takler berøring dårlig?

mars 15 2019 - 23:34
Hei dere!

Jeg prøver meg igjen!
Jeg etterspurte informasjon rundt temaet å leve med angst, i forbindelse med et bokprosjekt jeg jobber med, og har fått fantastisk gode svar!

Her kommer et litt mer konkret spørsmål:

jeg søker informasjon fra en som har angst i forbindelse med berøring. Som resultat av overgrep, misshandling, eller bare rett og slett for de man ikke takler berøring av ulik art og grad. Jeg er ikke ute etter å grave i noens vanskelige fortid, bare danne meg et bilde av hvordan dette problemet er å leve med i hverdagen.

Om noen ønsker å hjelpe meg med dette, så send meg en melding!

Ønsker folk ellers en god kveld.

Hei,

Jeg ber deg om å ta denne henvendelsen til fag/driftsansvarlig på: lep@mentalhelse.no

Hilsen
Administrator
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 17 2019 - 12:26
Jeg synes formålet ditt her er litt ubehagelig.
Avatar

heyyyyy

mars 17 2019 - 17:32
jeg anbefaler å kontakte - som nattdronning er innpå - andre forum enn her. her er nemlig mange sterkt traumatisert. dette vil være veldig vanskelig for de fleste av oss. ønsker deg lykke til ;)
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 17 2019 - 19:59

Jeg forholder meg til det jeg, og gir beskjed om at det ikke er ønskelig fra min side, siden det her var ingen kommentarer overhode. Og jeg vil helst snakke for meg selv, takk.

Ville Marie selv deltatt i et slik prosjekt?
Avatar

Takk for svar ;)

mars 17 2019 - 22:11
Takk for tilbakemelding. Jeg skjønner veldig godt at dette er vanskelig. Er nettopp derfor jeg synes det er så viktig å skrive om det, sånn at andre kan sette seg inn i hvordan det kan oppleves. Altså i etterkant. Ikke handlingene som har ført til det nåværende problemet. Det er ekstremt vanskelig å få informasjon rundt dette, men den eneste måten å få det på, er å spørre. Det er jo totalt frivillig å svare.

ja, jeg ville kunnet delta i noe sånt, for jeg vet jo selv hva slags spørsmål jeg stiller, og tror ikke de er over kanten ubehagelige. Men det er jo lett for meg å si. Jeg er veldig åpen. Og ja, jeg har også mine problemer.

Det er slikt som;
om noen kommer tilfeldig nær deg på bussen, er det et problem for deg?
er det noen som det er lettere å være nær enn andre
hvor mye hemmer dette deg i det daglige? Er det situasjoner som er vannskelige for deg, som for andre virker helt normale?
er det deler av kroppen som er lettere? kan det være greit å ta noen raskt i hånden, men føles ubehagelig med endvelende klapp på skulderen?

den stilen. og om noen føler det komfertabelt å svare på mer inngående spørsmål, så kan man ta det litt etter litt, ettesom jeg skjønner hvor åpen vedkommende jeg prater med er, og hvor mye de er villige til å dele.

man er jo anonym, og jeg refererer ikke til konkrete hendelser i boken min, kun folks reaksjonsmønster.

Men klandrer ingen for å ikke melde seg her altså, jeg skjønner det godt!
Avatar

PS

mars 17 2019 - 22:27
Og ja, jeg skule gjerne spurt på et annet forum, og ikke plaget dere som har nok å stri med fra før, men jeg er jo desverre nødt til å spørre en som faktisk sliter med dette... Er litt lite givende å spørre om dette på et forum for f.eks. barneoppdragelse...

(jeg mener ikke å være flåsete her altså, men dere ser nok poenget..)
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 17 2019 - 23:31
Du kan kanskje heller spørre psykologer eller psykiatere om de kan fortelle noe generelt om dette. Da går det gjennom et profesjonelt filter så ingen personlig blir innblandet og kanskje angrer i ettertid.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 00:14
Ja, jeg er i kontakt med noen, og det kan godt være at det er den eneste måten å gjøre dette på. Jeg vil jo ikke være med på å gjøre ting vanskeligere for noen.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 01:03
Hei. Jeg har slitt med angst i mange år, og har blant annet problemer i forhold til berøring. Hvorfor aner jeg ikke. Jeg får stort sett angstsymptomer for ting hvor jeg har et dårlig minne fra lignende situasjon, men det gjelder ikke for berøring. Vet ikke hvor mye jeg er til hjelp, men jeg hjelper deg gjerne.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 01:08
Marie_84: Vil bare si til deg at jeg ikke ser noe problem med innlegget ditt, og jeg støtter deg fullt ut i tanken om at dette var et passende forum for å finne gode kilder til bok-prosjektet ditt.

De som har angst vedrørende berøring, har det uansett om de ser dette innlegget ditt eller ikke - og hvis det å lese dette innlegget ditt skulle rippe opp i gamle traumer for dem, så befinner de seg på feil forum. Dette er et forum for mennesker som har det vanskelig, så man må regne med at det vil dukke opp innlegg som omhandler nettopp slike traumer.

Og hvis oppfordringen din (om at du ønsker at noen med "berørings-angst" skal ta kontakt med deg, hvis de har lyst) er vanskelig/støtende for noen, så er løsningen enkel: De kan rett og slett la være å ta kontakt med deg. Du tvinger ingen til å ta kontakt; alle er frie til å velge selv om de ønsker å kontakte deg eller ikke. Folk kan fint bare ignorere dette innlegget og henvendelsen din om de ikke ønsker å delta.

Dessuten bidrar jo bok-prosjektet ditt bare til å belyse slike menneskers situasjon. Du er jo med på å hjelpe andre mennesker med å forstå hvordan de har det. Du er jo på deres lag.

Kort oppsummert: Det er absolutt ikke noe problem med innlegget ditt. Du har gått fram på en respektfull/hensynsfull måte, og gitt folk en mulighet til å delta om de har lyst. Enkelt og greit.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 01:19
Vil oppfordre Marie til å tenke seg om en gang til, om å bruke direkte informanter herfra. Er kvalifiserte personer rådspurt om metoden?

Folk er sårbare og det er uforutsigbart hva som kan bli reaksjoner når en eller annen forfatter begynner å spørre ut om ting som kan være symptomer på alvorlige ting. Å framprovosere ting og ikke ha kunnskap til å behandle det kan kjøre folk i grøfta i lang tid og kanskje det som verre er. Det er ikke gitt at den det gjelder er klar over hva som kan komme ved å ta del i det som jo er helt ukvalifisert avdekking av egne sår. Så jævla viktig kan det ikke være å få skrevet denne boka.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 01:37
Jeg husker fra da jeg ikke klarte å holde mine minner ute av hverdagen lenger, jeg gulpet de opp hvor enn jeg var. Det var som en demning som brast.

En mulighet er å snakke med folk som har sine traumer vel gjennomarbeidet, gjøre dette sammen med sin terapeut og som vet mer sikkert hva de gjør.
Avatar

Nå er det nok tullball!

mars 18 2019 - 09:28
Marie, som Gresshoppe argumenterer for så er forespørselen din uproblematisk. Det er dessverre noen som vil kverulere, åpenbart i forsøk på å dominere der de øyner muligheten.

Dette er et offentlig forum, og her diskuteres psykisk helse med relativt stor takhøyde. Dette er ikke en plass hvor folk skal få utøve forsøk på dårlig fordekt dominans, "kun med tanke på det beste for andre".

Det er åpenbart at disse bryr seg mest om seg selv, og at de forsøker å herske og dominere der de øyner muligheten. Når de ikke får gjennom viljen sin, så trer de gjerne videre inn i offerrollen og søker sympati fra andre brukere og moderatorer. Det hele er et banalt manipulativt narrespill, ment å tilfredsstille dem selv.

Marie, du er like mye en bruker av forumet som alle andre, og du er like mye med å bestemme forumets innhold. Det er ikke opp til et selvutnevnt forumpoliti å bestemme innholdet.

Igjen: Gresshoppe oppsummerer det bra i sitt innlegg.

Lykke til med bokprosjektet ditt!
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 10:13
La oss endre formuleringen i trådstarters opprinnelige innlegg. Ville innlegget, slik det framstår nedenfor, framprovosert slike hodeløse reaksjoner som har kommet i denne tråden? Neppe! Det er nettopp slik forumet er ment å brukes. Argumentene til folk over her henger ikke på greip.

(Dessuten er det med jevne mellomrom innom forfattere og journalister o.l. på forumet med tilsvarende forespørsler. Det er sjelden et problem!)

"Hei dere! 

Er det flere enn meg som har angst i forbindelse med berøring? Som resultat av overgrep, misshandling, eller bare rett og slett for de man ikke takler berøring av ulik art og grad?"
Avatar

;)

mars 18 2019 - 10:27
Jeg ser hverken den ene eller andres innlegg her som et forsøk på noe som helst, annet enn et utrykk for sine egne meninger, som er helt på sin plass.

Jeg tror ikke klientellet her er noe mer eller mindre traumatisert enn andre mennesker som lider av det samme, så hvor jeg spør, tror jeg kommer ut på ett. Ved mindre jeg da spør en behandler.

Det kan jo hende det er noen her også, som har lagt akuratt berøringsproblemet bak seg, selv om de sliter med andre ting, og kan fortelle om hvordan det var før.

Takk, Heland95, jeg tar kontakt! Dine erfaringer er så gode som noen annen, ettersom jeg er ute etter hvordan det er å ønske å unngå kontakt, ikke grunnen bak. Så hvordan du endte opp med å føle som du gjør, er ikke viktig i denne sammenheng.

Tror ingen vil ende opp med å føle seg utnyttet, eller referert til, ettersom historien jeg skriver stort sett er ferdig, jeg må bare dobbeltsjekke at følelsene hans er troverdige ved å «kaste litt ball» med en i hans situasjon. Vil ikke tro jeg spør om verre ting enn det snakkes om elles her på forumet. Eneste er at det føles kanskje litt annerledes, ettersom jeg spør på et annet grunnlag enn de fleste andre her inne.

Men igjen, jeg vil ikke plage noen, så jeg blir ikke fornærmet eller overrasket over få henvendelser på temaet!

Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 10:29
Jeg hadde så klart ikke ventet at noen skulle svare åpent på forumet! Det blir jo i en privat tråd selvfølgelig!

Det er bare å sende meg et pip. Trenger ikke annonsere her på forumetat at man ønsker å bidra heller, om man føler det ubehagelig.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 10:36
Nattdronning, du kan ikke bestemme at dette er tabu. Du påstår at dette er tabu, og du påstår at dette vil traumatisere allerede traumatiserte folk.

Hvilke belegg har du for å påstå dette? Har du utdanning innen sosiologi/sosialpsykologi (tabu) eller traumepsykologi? Det holder nemlig ikke at du bare antar det du påstår. Og hva er din egentlige motivasjon for å påstå det du påstår? Er du virkelig "the knight in shining armour" som du forsøker å fremstå som?
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 11:08
Problemet med reaksjonene til akershusøst og Nattdronning, er at de presumptivt antar at personer med berøringsangst er traumatisert, samt at denne tråden vil medføre noe tilnærmet verdens undergang om noen skulle komme til å lese denne.

Vet noen av dere hva berøringsangst er, og hvilke bakenforliggende årsaker som knyttes til dette? Jeg vil påstå at hvis dere visste noe om dette, så ville dere ikke reagert slik dere har gjort. Jeg vil derfor også påstå at deres intensjoner ikke er så hellige som dere gir uttrykk for.

Det virker som dere her ser deres snitt til å synse og herske, samt utøve den sedvanlige hobbypsykolog-geskjeften som i disse dager gjennomsyrer forumet.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 14:30
akershusøst:

"Så jævla viktig kan det ikke være å få skrevet denne boka."

Haha! Morsomt sagt :)

_ _ _


Ola36Oslo:

"Det er dessverre noen som vil kverulere, åpenbart i forsøk på å dominere der de øyner muligheten."

"Dette er ikke en plass hvor folk skal få utøve forsøk på dårlig fordekt dominans, 'kun med tanke på det beste for andre'."

"Det er åpenbart at disse bryr seg mest om seg selv, og at de forsøker å herske og dominere der de øyner muligheten. Når de ikke får gjennom viljen sin, så trer de gjerne videre inn i offerrollen og søker sympati fra andre brukere og moderatorer. Det hele er et banalt manipulativt narrespill, ment å tilfredsstille dem selv."

"Marie, du er like mye en bruker av forumet som alle andre, og du er like mye med å bestemme forumets innhold. Det er ikke opp til et selvutnevnt forumpoliti å bestemme innholdet."Nailed it! Dette er akkurat det samme inntrykket jeg har hatt av enkelte her på forumet. "Du satte ord på mine følelser her", hehe.En liten avsporing her (bare fordi denne tråden ble så relevant for dette):
Til de som kanskje har lurt på hva jeg mener når jeg i tidligere innlegg har skrevet at jenter av natur er generelt mer sosialt manipulative enn menn, så er det det Ola36Oslo påpeker her, jeg refererer til. Enkelte jenter i denne tråden demonstrerer konseptet ganske godt.

Menn generelt forsøker av natur å dominere (å oppnå sosial verdi) ved bruk av fysisk makt. (Fysisk makt er altså menns primære våpen.)

Jenter generelt forsøker av natur å dominere (å oppnå sosial verdi) ved bruk av sosial makt. (Sosial makt er altså jenters primære våpen.)
Og sosial makt innebærer blant annet verbal dominering, i form av å irettesette andre (sutring) og å lage "regler" for hva som liksom er "greit/ikke greit" (som er godt demonstrert av enkelte jenter i denne tråden for de som klarer å "se det", som er årsaken til at jeg nevner dette her).

Kort sagt: Menn slår mer, og jenter sutrer mer.

Dette betyr ikke at menn er bedre enn jenter, eller at jenter er bedre enn menn; det betyr bare at menn og kvinner har forskjellige primære strategier for å oppnå dominanse/makt (sosial verdi).
Og dette er bare ment som et velment varsel til menn om at de bør være klare over jenters natur, slik at de ikke automatisk tar jenters forsøk på "irettesettelser" (sutring) så seriøst.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 17:18
Nattdronning: Ja, du har helt rett i alt det der. Jeg er helt klar over de tingene. But you're missing the point. Du forstår ikke.

Det jeg snakket om er kjønns-spesifikke tendenser; ikke at det er "enten/eller". Jeg skrev MER; jeg skrev ikke at det var svart/hvitt.

Og tingene som er skrevet av jenter i denne tråden kan selvfølgelig også anses som helt uskyldige, reine menings-ytringer uten at det er noe forsøk på sutring/dominanse. Men de er samtidig gode eksempler på den måten jenter ofte bruker sine menings-ytringer i et forsøk på å bestemme/styre over andre, og dermed sikre seg høyere sosial posisjon. Det er derfor jeg kommenterte det.Ting er også bittelitt mer innviklet enn jeg skrev, angående menns bruk av fysisk makt. Men jeg orket ikke å utdype fordi jeg ville gjøre det så kortfattet som mulig.

Her er den utdypede forklaringen:
Menn bruker ikke nødvendigvis så mye fysisk makt i praksis; menn benytter seg altså mye av sosial makt de også. Men forskjellen på menn og kvinner her, er at menns dominanse/makt (sosiale verdi) blant annet er mye basert på den konstante, underliggende/ubevisste trusselen om vold, som naturlig sub-kommuniseres i væremåten til en dominant/selvsikker mann - selv om han er en ordentlig grei fyr, og selv om vold eventuelt aldri blir benyttet i praksis.
(Med andre ord: En mann som virker absolutt HELT harmløs, er ikke en mann du vanligvis finner på toppen av et sosialt hierarki.)

Jenters dominanse/makt (sosiale verdi) er derimot mye mindre basert på en konstant, underliggende/ubevisst trussel om vold, og er isteden mye mer basert på rein sosial makt, som er fordi jenter ikke er biologisk ment til å utøve vold i samme grad som det menn er. (Jenter er hovedsakelig biologisk ment til å BLI beskyttet; ikke til Å beskytte.)

Merk: Ei dominant/selvsikker jente sub-kommuniserer selvfølgelig også en viss grad av konstant, underliggende/ubevisst trussel om vold, akkurat på samme måte som en dominant/selvsikker mann gjør - bare at dette sub-kommuniseres i mye mindre grad hos ei dominant/selvsikker jente, fordi de feminine egenskapene (det feminine utseende/kroppen, stemmen og væremåten) er mye mindre autoritære/aggressive av natur, enn det de maskuline egenskapene (det maskuline utseende/kroppen, stemmen og væremåten) er.
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 17:58
Nattdronning: "Jeg kunne ha sagt Ola dominerer meg typisk menn"

...og da ville du ha hatt rett generelt sett ;) Stereotyper eksisterer vanligvis for en grunn veit du. Det finnes særtrekk ved både mannlig og kvinnelig adferd. Jeg diskriminerer ingen av kjønnene i den forstand; ingen av de slipper "billig unna" ;)
Avatar

Re: Noen her som takler berøring dårlig?

mars 18 2019 - 22:13
Målet med en diskusjon er i mine øyne at folk kan fortelle hva de mener om en sak slik at flest mulig meninger kommer fram. At en argumenterer for sitt syn er da en del av diskusjonen.

Personangrep har etter min mening ingen ting i en diskusjon å gjøre, men registrerer at det skjer. Da er vel folk tomme for argumenter, tenker jeg.
Avatar

Hei Ola36

mars 19 2019 - 11:23
Jeg ønsker ikke krangle med deg men jeg ønsker å si dette til det å hevde at noen driver og manipulerer og det er narrespill og ønsker sympati av moderater det syns jeg ikke noe om og håper det får konsekvenser for deg moderatorer er her for mennesker.du vet ikke hvordan andre har det for det kunne vært en annen og kunne vært snakk om selvmordstanker mens du driver og prater om sympati fra moderater.det å hevde noe slikt og gå mot angrep på en slik måte syns jeg ikke noe om.du kjenner ikke til andre menneskers historie.det er lettest å gjemme seg bak PC.jeg håper du får en reaksjon på dette.å hevde noen søker etter sympati hos moderatorer er å gå over grensa.alle mennesker har rett til å ha egne meninger og det har jeg.du bør tenke over dette faktisk alle har sitt her og du kjenner ikke andres historie.langt i fra.du vet faktisk lite om folk her akkurat som jeg og alle andre her og det er viktig å respektere andres meninger.som sagt ønsker ikke krangle med deg bare sier ifra at du bør tenke over det du sier.
Til forsiden