Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Livredd for å gjøre feil

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Livredd for å gjøre feil

des 17 2018 - 13:51
Hei,
Jeg er en mann på 48 år som har blitt mer og mer redd for å gjøre feil. Hvis jeg f. eks. skal vaske bilen, ligger jeg våken hele natt og tenker: Tenk om jeg ødelegger hele lakken på bilen. Eller tenk om jeg glemmer en stekepanne når jeg skal lage mat og hele huset brenner ned. Hver eneste dag er fylt med slike katastrofe tanker. Jeg føler meg totalt utslitt, og har bare lyst til å forsvinne, men jeg kan jo ikke det med to barn hjemme.

Alle rundt meg ser sikkert på meg som en vellykket fyr, jeg kjenner jeg ikke klarer skuespillet lengre og har lyst å sette meg i en krok å gråte.

Fastlegen sier jeg ikke er syk nok til å få hjelp, har testa privat coach uten at det hjalp.

Vet ikke helt hva jeg ønsker å oppnå med å skrive her, men trenger bare et sted å skrike: HJELP! JEG FIKSER IKKE LIVET MITT LENGRE.
Avatar

Du

des 17 2018 - 16:26
Stoler ikke på deg selv
Avatar

Re: Livredd for å gjøre feil

des 17 2018 - 20:54
Har du prøvd mindfulness meditasjon? Jeg tror det kan fungere, fordi man øver på å gi slipp på tanker. Uansett hvor små eller store de måtte være. Med en gang du legger merker at du tenker på noe, så skal du si (inni deg) "tenker"/"thinking", og så gi slipp på tanken. Rinse and repeat. Det høres nok veldig simpelt ut, men jeg bruker denne teknikken i hverdagen, når jeg har tanker som er "uønskelige". Tanker som stjeler masse energi og fokus.

Calm, Waking Up (av Sam Harris) og Headspace er tre meditasjonsapper jeg liker godt, men merk at alle er på engelsk.
Avatar

Re: Livredd for å gjøre feil

des 25 2018 - 21:04
Du er flink, du kan fint både vaske bilen og passe på barna dine uten problemer. For du er deg, en flott voksen mann som bare har fått seg en liten knekk. Husk at det er svært mange som går med slike tanker som du har, trikset er å le litt av de. Når de kommer så sender du de ut av hodet og blåser de vekk, høres helt sykt ut, (kanskje greit å gjøre det et sted hvor det ikke er så mange folk) Men dette kan hjelpe hjernen din til å flytte fokus. Når du smiler og ler litt av de underlige tankene som dukker opp, så vil du etter en tid bare smile av de og de vil ikke feste seg og infiltrere seg i tankene dine mer enn nødvendig. Det er en tøff vei å gå, men du er nødt til å stå i det og ikke gi deg!
Avatar

Re: Livredd for å gjøre feil

des 25 2018 - 22:48
Skjønner ærlig talt ikke hvorfor legen din mener det ikke er nok for å få en henvisning til psykolog når katastrofetenkningen din holder deg våken om natta! Behovet for hjelp måles jo grunnleggende ut i fra at ens mentaltilstand oppleves hemmende over lenger tid. Vil egentlig anbefale deg å ta det opp med legen igjen. Jeg vet ikke hvordan du fremstilte problemet hos legen, men jeg vet av erfaring at leger gjerne ikke oppfatter alvoret hvis man ikke er veldig tydelig og nærmest overdriver. Og hvis legen fortsatt ikke løfter en finger, vil jeg heller anbefale deg å bytte lege. Og ikke vær redd for å gråte hvis du føler for det, da det er veldig sunt å få utløp for vonde følelser i stedet for å holde de tilbake.
Avatar

Re: Livredd for å gjøre feil

des 26 2018 - 10:45
Takk for svar, jeg skulle ønske jeg klarte å blåse bort tankene, men det er ikke bare bare. Tror ikke jeg klarer det uten hjelp. Har samboer med hun orker snart ikke mer av mine problemer. Vet ikke hva jeg skal gjøre.
Avatar

Re: Livredd for å gjøre feil

des 27 2018 - 00:31
Det er viktig å stå på krava noen ganger. Jeg sliter med det selv ift å få god oppfølging rundt et kronisk problem som går sterkt utover psyken og funksjonsevnen min, da jeg har en tendens til å ikke være tydelig nok og falle i tvil om alvorlighetsgraden hver gang jeg får avslag på den hjelpa jeg etterspør, noe som bare gjør vondt verre. Det er tøft å føle at man ikke blir tatt på alvor, men vi må nok bare bli mer kravstore.
Avatar

Vet hvordan du har det

des 27 2018 - 03:33
Nå i jula har jeg hatt minst 4-5 tvangstanker ila en dag .
Alt fra at jeg ødelegger julematen , sier noe sårende til besøket mitt eller at barna og samboer ikke skal synes jeg er bra.
Blir fort overkok i topplokket når der er hektisk.
Hos meg hjalp coaching når hun lærte meg metoder å sortere tvangstanker/ fantasier .
Gikk til hun 5 ganger i høst

Har innsett jeg må leve med tvangstankene- men de har ikke den lammende effekten som før. Jeg gjenkjenner de som en blåkopi av en tanke jeg hadde igår- forrige uke- forrige år.
Og har øvd mye på å vri hjernen til å være positiv til mitt eget selvbilde.
Cachen lærte meg at langvarig angst og depressive tanker " ødelegger" koblingen i hjernen og det krever mye øvelse og jobb for å overstyre det.
God bedring :)
Avatar

Re: Livredd for å gjøre feil

jan 11 2019 - 01:40
Jeg kan se for meg at du er en person som sjelden gjør feil. Når man har en slik tankegang kan det bli lettere å legge merke til alle små detaljer. Du har sikkert hørt det mange ganger før, men alle mennesker gjør feil. Hvis vi ikke hadde gjort feil så hadde ikke vi kunne lært noen ting.

Hva er egentlig feil? Det du skriver høres mer ut som uhell og det er ikke feil å gjøre det. Det eneste du kan gjøre er å gå imot tankene dine. La tanken være der og gjør det uansett. En annen ting å huske på er at det er viktig å skille tanker fra virkeligheten. Alt vi tenker er ikke sant.

I løpet av en dag har vi nærmere 60 000 tanker og de fleste av de er negative. Det har med når vi bodde i skogen og det var farer. For å overleve måtte vi se etter potensielle trusler. Det sitter igjen i arven vår eller måten hjernen vår er bygd opp på. Så det er mindre naturlig å ha positive tanker.

Likevel er hjernene vår noe som kan endres på og vi kan få et nytt tankemønster. Den kan tilpasses. Derfor må du bare møte tankene. Tenker du noe du er redd for, så gjør det. Det virker som du er klar over at det er urealistiske tanker. Siden det mest sannsynlig ikke vil skje. Prøv å si tankene høyt for da hører du kanskje at det ikke stemmer.

Det er mange som har tenkt sånn før deg og som har kommet seg videre i livet. Derfor er det viktig å huske på at det er en mulighet til at det blir bedre for deg også!
Avatar

Takk

jan 14 2019 - 15:46
Takk for kloke ord Anjabenn9. Jeg tar det til meg, men det er jammen ikke lett utføre. Noen ganger føles det jo mer jeg prøver å møte tanken, jo større blir krisa, problemet blir analysert gang på gang og krisen blir bare større. Men jeg klarer enda stort sett å vinne over tanken. Jeg forstår at jeg ikke er alene om dette, det er på en måte "godt" vi er flere "rare", men jeg håper jo at vi alle skal klare å komme oss over dette. Jeg prøver noen ganger å tenke:hvorfor tenke på hva som kan skje, når man istedenfor kunne tenke på hva skjer og har skjedd (lykkes dessverre ikke så ofte). Håper alle "rare" får ei nokså bra uke.
Til forsiden