Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Legeskrekk, men ikke helseangst

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Legeskrekk, men ikke helseangst

jan 23 2022 - 23:00
Jeg ser mange her sliter med helseangst, men finner ingen poster om legeskrekk. (Skulle ønske det fantes en søkefunksjon...)

Jeg sliter med legeskrekk, og det stopper meg fra å oppsøke hjelp. Jeg har andre fobiske tendenser også (tannlegeskrekk, angst knyttet til å kjøre bil), men legeskrekken er så sterk at jeg ikke klarer å finne hjelp til disse problemene heller. For meg handler det ikke om prosedyrene eller det at jeg er redd for å bli syk. Det er selve møtet med legen jeg frykter. Frykter å ikke bli trodd, frykter å måtte forsvare meg selv og hva jeg opplever, frykter å bli latterliggjort for problemene mine. Jeg vet at hvis jeg MÅ klarer jeg å gjennomføre et legebesøk, men ikke uten mye tårer på legekontoret og flere små panikkanfall hjemme først.

Er det noen som har hatt lignende vansker i sin søken om psykisk helsehjelp? At legeskrekken hindrer deg fra å få hjelp på andre områder? Har noen råd?
Avatar

Re: Legeskrekk, men ikke helseangst

jan 24 2022 - 00:16
Høres ut som du har opplevd noe du betrakter som svik fra din lege eller tidligere lege/leger og har vansker med tillit til å bli faktisk hørt og få hjelpen du ber om hvis jeg har forstått riktig?
Avatar

Hei

jan 24 2022 - 01:30
Husk at leger er vant til alt mulig og en god lege, som hen sikkert er hvis hen ikke mangler pasienter, alltid holder seg profesjonell og tar deg på alvor, også folk, som ikke gjelder deg etter hva jeg forstår, som kommer igjen og igjen opptil flere ganger i uken med diffuse plager, pasienter med alvorlig helseangst. Så en dokumentar en gang der lege som ble intervjuet understreket at man også måtte ta disse pasientene på alvor og gjennomføre et profesjonelt intervju av pasienten. Så tror ikke du har noe å frykte. Men det kan hende de ikke er enig i en sykemelding eller at de ikke gir ut angst og søvnmedisiner gjentatte ganger til unge folk. Og tror de ikke det er noe medisinsk i veien med deg, så er det svaret du får, da kan du jo alltids forsøke en annen lege for å se om vedkommende konkluderer med det samme hvis du frykter at legen tar feil.

Når jeg var ung så fikk jeg panikkanfall på lege- og tannlegekontor jeg også. Kanskje har det røtter tilbake til barndommen med sprøyteskrekk? Eller boring hos tannlegen uten bedøvelse? Autoritetsangst? Sosial angst? Annet?

I alle fall, hvis du er ung og knapt har vært hos en lege før, så kan det hende det blir det raskt bedring av denne fobien, når du unngår så forteller du kroppen din at dette er farlig, og det blir bare verre, men det vet du sikkert selv.

Lykke til!
Avatar

Samme her

jan 25 2022 - 12:11
Sliter med legeangst jeg også, på samme måte som du beskriver. Har vært mye til lege tidligere, men grua meg alltid til legetime.

Siste årene har det gått over til at frykten er så sterk at jeg unngår å oppsøke lege, bruker tidligere diagnoser for å sykemelde meg via helsenorge, slik at jeg skal unngå fysisk møte med legen. Trenger egentlig hjelp med angst og stress, men jeg tørr ikke skrive dette til legen på helsenorge for da er jeg redd jeg må komme på time eller gå i samtaler på dps.
Når jeg har angst, stress og alt låser seg i meg for å gå på jobb, bruker jeg å sende melding til legen om at jeg trenger sykemelding pga mine andre diagnoser, slik som ryggsmerter, ibs, depresjon osv.
Avatar

Takk

april 10 2022 - 00:15
Tusen takk for svar @Lemmings1, @Heidia01 og @Big_pack.

Beklager for så sen tilbakemelding.

@Lemmings, Virker som du har forstått riktig. Det er godt mulig det har med tidligere dårlige opplevelser med leger å gjøre. Har hatt noen litt uheldige opplevelser som barn/tenåring/voksenlivet, men ikke så langt utenfor det vanlige. Er nok dette jeg trenger hjelp til å nøste opp i.

@Heidia01. Jeg er i 30-årene, så vet ikke om jeg ville tenkt på meg selv som veldig ung så mye lenger :P Det har nok som dere tenker noe med opplevelser tidligere, og selv om jeg vet rasjonelt at det ikke er farlig, er fobier fullstendig irrasjonelle.

@Big_pack, Det er godt å høre at det er flere som kjenner seg igjen i lignende situasjon. Jeg har vært heldig (eller uheldig?) nok til å vært helt frisk og kunne unngått å måtte dra noe særlig til lege helt frem til et par år siden. Frykten var håndterbar da jeg var ung, men har blitt verre jo eldre jeg blir. Men det er vel det de sier om ubehandlet angst/fobi, at det blir verre med tiden.
Til forsiden