Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Ingen pekefinger, men...

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Ingen pekefinger, men...

juli 12 2013 - 16:33
Husker en kamerat av meg, for noen år siden. Stadig trøtt, og småhissig. Jobbet bra og tjente godt, men han var alltid sliten. Så jeg spurte om når han la seg. Joda den ble både ett og to på natta, og så oppe kl halv syv. Trøttheten om morgenen ordnet han med masse kaffe.
Dette fikk meg til å tenke på noe etter å ha lest mange innlegg her inne. Tar du vare på deg selv? Ser endel har angstanfall, depresjoner, rykninger i kroppen, vondt i magen osv. Visste du at f.eks. koffein kan trigge dette? Koffein finnes i Cola, Zero, kaffe, te osv.
Underskudd på søvn, kan og gjøre deg nervøs og ustabil. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i mye av det som beskrives, og sitter jeg opp med "kaffe og data" til langt på natt, blir jeg garantert nervøs og urolig dagen etter.
Så jeg kjører et kostholdregime så det holder. Legger meg tidlig, står opp tidlig, tvinger i meg frokost, og går ut. Og det hjelper litt ihvertfall.
Neida... det hjelper mye faktisk.
Prøver ikke si jeg er bedre enn andre, og at jeg har funnet svaret på det store spørsmålet. Men det virker på meg, og det koster ingenting å prøve da.
Avatar

Hei

juli 12 2013 - 17:23
Helt enig med deg!.
Noen ganger må man se andre alternativer og muligheter..det skal jo ikke så mye til..men man må jo være litt fornuftig i forhold til egen helse og kosthold har alt å si for en god helse.
Avatar

ingen pekefinger, men

juli 12 2013 - 19:13
- forhåpentligvis ingen av fingrene.
Det er godt at jeg ikke husker at mentale lidelser ikke er et vestlig fenomen, at jeg ikke husker at fattige foreldre med små barn lider og har psykiske lidelser samtidig som de må huske å mosjonere - i den ikke vestlige delen, heldigvis har jeg glemt at det er 1 million selvmord hvert år, åpenbart fordi de ikke mosjonerte eller fordi de drakk kaffe. Heldigvis vet de ikke hvor glemsk vi er eller hvor lite opplyste vi er.
Avatar

Hei

juli 12 2013 - 19:28
Tror du har missforstått budskapet...det handler ikke om å "se den andre veien eller ignorere elendigheten i verden, både i vestlige delen i verden eller ikke...budskapet var at man må bruke huet eller bedre sagt, bruke logikken i egen helse. Det ble satt opp noen eksempler...Ha en fin kveld dere!.
Avatar

frøkenforstått

juli 12 2013 - 20:22
Det er alltid en mulighet for misforståelser, eller frøkenforståelser, men innlegget ditt er nonsensical - om forståelsen for mentale lidelser finnes utelukkende i kaffe og mosjon så vil behandlingen følge som en selvfølge. For de opplyste så vet vi at det ikke er riktig så enkelt.
Avatar

...

juli 12 2013 - 20:40
Helt enig med siste taler. Det er ikke så enkelt, at bare man mosjonerer mer og unngår kaffe, så blir alt så meget bedre. Så enkelt er det nok ikke. Misliker det når folk kommer med slike enkle løsninger på psykiske lidelser. For meg har hverken kaffe-kutt eller mosjon hjulpet nevneverdig på mine problemer. Det stikker nok dypere enn som så.
Avatar

Svar

juli 12 2013 - 23:37
Skjønner hva du mener, "fruangst,"..men jeg tror ikke budskapet var sånn ment.
Det som er poenget, tror jeg, er at selv om du sliter med en eller annen form for psykisk-lidelse...så blir det ikke akkurat noe bedre hvis du fortsetter å drikke flere kopper med kaffe om dagen. Nettopp pga at KOFFEINEN bare vil forsterke og gjøre deg enda mere NERVØS, ENGSTELIG og i mange tilfeller..gjøre deg GIRA og søvnløs.
Med andre ord..kanskje det er på tide å gjøre SMÅ ENDRINGER for å ha et sunnere livsstil..det blir ikke akkurat noe bedre av å ta mengder med kaffe i uka.
Avatar

..

juli 13 2013 - 11:25
Siktet ikke bare til trådstarters innlegg egentlig, men tenkte litt generelt også. Innlegget var helt sikkert ikke vondt ment på noen måte, og jeg forstår poenget. Det kan godt være sant at mindre kaffe og mer mosjon kan være positivt for den psykiske helsen. For NOEN vel og merke.
Opp gjennom årene har jeg mottatt mange quick-fix råd fra folk, om at det bare er å gjøre slik og slik, så ordner det seg. Nei, det ordner seg ikke for det. Har prøvd både det ene og det andre, jeg. De som kommer med slike råd, vet som regel ikke hva det vil si å ha vært i en dyp psykisk krise, og bør heller ikke komme med slike "velmente råd". Det gjør bare ting verre. Man blir trist fordi man ikke klarer å følge opp alle rådene om mer mosjon og mindre kaffe. Hadde kaffedrikking hatt så stor betydning for den psykiske helsen, så hadde de ikke servert pasientene det på psykiatrisk avdeling...
Avatar

En liten oppsummering

juli 13 2013 - 14:07
Joda, regnet med å bli misforstått noe, men jeg mente ihvertfall ikke å tro at jeg hadde løsningen på ting. "Gjør som meg - mennesker" styrer jeg langt unna. Forstår imidlertid godt hva dere mener, og at det jeg skrev kan virker provoserende.
Poenget mitt er jo selvfølgelig ikke at det jeg gjør, løser verdensproblemer og krig. Poenget mitt er at jeg prøver å bygge meg opp i andre enden. Så man blir mer rustet på en måte.
Et eks: Drikker man alkohol hver dag i 14 dager, så blir man sliten i nervene. Hvis man IKKE gjør det, har man det litt bedre, MEN det løser ikke alle problemer for det.
Det jeg skrev, har virket noe på meg, og kanskje det virker på andre. Det skader ikke å prøve dette ELLER noe annet. Jeg leter stadig etter sitiuasjoner som jeg trives i, og prøver å utnytte disse.
Avatar

enig med "fruangst"

juli 14 2013 - 15:16
Først må jeg bare si at jeg ikke anklager trådstarter for å mene at alt fikses med mosjon og mindre/ingen kaffe. Veldig mye kaffe er nok neppe sunt. Men et normalt konsum av kaffe?

Kan være helt annerledes for andre enn mine egne erfaringer. For meg kan kaffe være den lille oppkvikkeren som hjelper en opp igjen når en er på vei ut av et angstanfall (tenker ikke nødvendigvis panikkangst). Man er tappet for energi og da kan kaffe være den litte "boosten" man trenger (i tillegg kommer man seg opp av sofaen for å lage seg en kopp kaffe). Noen ganger er det for meg en hjelp å justere litt på døgnet (sikker ikke lurt å gjøre over lengre tid). Angst og depresjon er gjerne kraftigere på morgenen/formiddagen for meg og mindre på kvelden/natten. Om jeg ikke har klart å gjøre noe skolearbeid i løpet av dagen, kan jeg da få jobbet litt i løpet av kvelden/natten (kanskje med en kopp kaffe som litt hjelp). Om jeg da sover litt lenger på morgenen så er det mindre tid til "morgenangsten". Mener å har lest om en eller flere forskningsrapporter hvor det kunne se ut til at kaffe kunne ha en mild antidepressiv effekt. Noen ganger brukes faktisk søvndeprivasjon for å lette på depresjoner (hvor lenge det funker vet jeg ikke).
Sukker kan gjøre at man går opp litt i stemningsleiet, men fort ned igjen. For meg kan litte gran sukker i kaffen være med å hjelpe meg opp av dypt depressivt tankekjør, så jeg kommer meg opp igjen og kan gjøre noe annet enn å bare være i «de dype dalene». Da er det lett å håndtere et evt. lite fall i stemningsleie i ettertid.

Trening er sunt uansett (så det er lurt uansett). Trening ser ut til å ha effekt på lette depresjoner. Jo dypere en depresjon er, jo mindre effekt er det av trening. En forskningsrapport jeg leste om fant ingen effekt på depresjon (men andre gjør det). Hvis jeg har dypt depressivt tankekjør gjør ofte en gåtur/joggetur det bare verre. Hjelper på angsten akkurat når jeg er ute å går/jogger, men angsten kommer fort tilbake når jeg kommer hjem. Understreker at dette er mine egne subjektive opplevelser/betraktninger.

Før jeg sier mer må jeg presisere at jeg ikke anklager tråstarter for å presentere en «quick fix». Blir så lei av at mange folk skal presentere enkle løsninger som skal fjerne angsten/depresjonen o.l. Ofte har de ingen idé om hva de snakker om. Antyder at man gjør en ting feil som skal være årsak til alle problemene. Når det depressive tankekjøret kommer tenker man at man er skyld i all angsten og depresjonen på grunn av én ting man angivelig har gjort feil. Vondt når folk som ikke er fagfolk (med fagfolk tenker på fastlegen, psykologen o.l.) og mange ganger ikke selv har hatt angst eller depresjoner skal synse om hva som skal være årsak til angsten/depresjonen man har.
Avatar

Det

juli 14 2013 - 16:45
er da en selvfølge å ta ansvar for sin egen livsstil, inkl bra mat, søvn osv osv. Men er du for jævlig syk så er det slett ikke mulig uansett hva man gjør/ikke gjør.

De som mener at det å kutte ut kaffe, sukker skal kunne endre en psykisk lidelse mm har nok ikke selv kjent hva en alvorlig psykisk lidelse er. Det er jo slik at en uansett hva en gjør går rundt i flere år uten å få sove stort, og det er da det virkelige helvette er i gang..

En god livsstil vil alltid underbygge en god helse, men så er det jo akkurat dette med tap av egenomsorg som er det værste når det kommer til psykiske lidelser.
Avatar

hei

juli 14 2013 - 18:01
jeg er enig med trådstarter til en viss grad. kofein ødelegger kroppen kan den gjøre. en mister ofte mer søvn, fordi kofein virker som at den gir deg mer energi (men så klart. ikke alle reagerer på kofein på den måten), og det er ikke bra å drikke kofein på kvelden, før en skal legge seg, da blir søvnen mer urolig, og kanskje til og med uteblir. Det er jo bevist. og alle advarer mot kofeinholdig drikke på kvelden før en legger seg, og om en generelt er veldig urolig i kroppen. og det å komme seg ut av døra, og gjøre noe, og gjærne litt morsjon, det hjelper til en viss grad, en blir bedre opplagt av det. ikke like trøtt, og den slags, det hjelper å komme seg ut å gjøre noe, enten å mosjonere, eller gjøre noe annet moro. men det betyr ikke at det er løsningen på alt. men om du eks prøver å unngå kofeinholdig drikke ihvertfall på kveldene, og kanskje til og med på dagen, og prøver å komme deg litt ut, så vil du nok føle deg en smule bedre, men problemene er ikke løst fordi. har en store problemer, så trenger en hjelp med å takle de. da gjærne ev en psykiater, psykolog, eller lege eller noe, så jeg er enig med begge parter her, jeg trur at det å senke kofeinholdig drikke, og komme seg ut døra, vil hjelpe deg på vei. men jeg trur ikke det er løsningen. for det er mye som må ordnes opp i manges liv. men jeg trur det vil være en del av en viktig del av oppbyggingen av et fint liv. Det er jo mange innen for helsevesenet som anbefaler å komme seg ut, sove på natten, og unngå kofein, så det er jo bevist at hjelper. men det er nok ikke løsningen på hele problemet. og det trur jeg heller ikke var budskapet til trådstarter. jeg trur kanskje h*n mente at det ville gjøre livet litt lettere, men som trådstarter sa. ingen svar på det store spørsmålet.

selv så drikker jeg svært lite kaffe, men sover dårlig på natta likevell. jobber innen for helsevesenet, og går på skole når det er skole. og livet ville aldri blitt bra om jeg hadde kuttet kofeinholdig drikke 100% og morsjonert. men joda, jeg vil tru at kommer en seg ut om dagen, får gått litt, brukt kroppen, så får en positiv energi, som kan brukes til å jobbe på veien mot et bedre liv. det er jo en grunn til at mange i helsevesenet anbefaler mosjon. og struktur i livet, ser trådstarter nevnte noe om å legge seg tidlg/til fast tid, stå opp. få i seg litt mat, og komme seg ut. altså, ha litt struktur i livet. det vil nok hjelpe masse. det er det mange som maser på meg om. jeg trenger mer struktur og en planlagt hverdag. noe jeg ikke er flink til. men jeg har ingen problemer med å skjønne hvorfor de mener det. for det ville nok gjort det litt lettere.

så ja. jeg er enig med begge parter, kutte ut kofeinholdig drikke og mosjon, det hjelper, men er heller ingen svar på det store problemet, bare et tiltak som kan være med på veien til et bedre liv. men så klart. det trengs flere tiltak, og mye jobbing :)
Avatar

Bra!

juli 14 2013 - 19:35
Synes dette var et veldig bra innlegg Bona Fide! Du har så til de grader rett, trening, mosjon og sunt kosthold har bedre effekt enn de fleste piller noen gang vil få. Selvfølgelig finnes det de med diagnoser som langt kan løses med mosjon og kosthold, men hvertfall angst og depresjoner kan heles mye ved nevnte midler. Nå vil mange kanskje "latterlig enkel løsning". Dette er ingen løsning men et langt steg i riktig retning, har du depresjon eller angst, hva tror du hjelper best, sitte inne, deppe, spise usunn mat og knaske piller, eller komme seg ut i frisk luft trene, kjenne kroppen jobbe og spise sunn mat?
Klart har man alvorlige psykiske lidelser som schizofreni e.l. er det en annen sak, men jeg fpr inntrykk av at mange her inne kunne trengt mer mosjon og sunn livsstil, inkl. meg selv!! Men som oftest når man kommer med konstruktive forslag her inne setter folk seg i offerrollen og klager over at ting ikke er så enkelt og at ingenting fungerer for "meg". Istedenfor å synes synd på deg/oss selv, kanskje vi burde komme oss ut i sola og prøve å gjøre noe med det??
Avatar

Jeg

juli 14 2013 - 21:13
gjør alle disse gepene stort sett daglig og det gjør at jeg ikke vipper over og blir sykere virker det som.
Noen går i offerollen, men det finnes også en greie som handler om å være realist. Men helt klart, er det noe folk kan så er det å klage og å synes synd på seg selv, personlig så får jeg utslett av sånne folk. Jeg er ute fra morgen til kveld omtrent hver dag og beveger meg mye men frisk er jeg nok ikke... Men god søvn det har jeg og det kan kanskje være pga mye frisk luft.?
Avatar

Hei

juli 17 2013 - 13:51
Til Solivene; Endelig en positiv melding!. Man har så å si 2 valg;

1) Gå inn i offerollen..klage..ikke gjøre noe med situasjonen.

eller

2) Velge å gå videre..gjøre små forandringer og gjøre noe positivt.

Synes du hadde et godt råd/ budskap å komme med jeg.
God Sommer dere!.
Avatar

Hei

juli 17 2013 - 13:52
Jeg mente, Solivente..skrev litt feil..hehe..
Avatar

Takk til dere

juli 17 2013 - 16:32
Jeg kunne nok skrevet trådstarten mer forklarende, og skjønner godt de første negative reaksjonene.
Ingen skal komme til meg og si at f.eks paranoia, personlighetsforstyrrelse kan løses vet å ta bort ting i kosten.

Så jeg bruker meg selv som eksempel heller.

Hvis jeg drikker alkohol, får jeg, i to, tre dager etterpå, svarte, negative tanker.
Hvis jeg sover lite, blir jeg veldig ustabil, og nærtagende dagen etter. Pøser jeg på med Cola og kaffe en hel dag, blir jeg ganske amper. Vi prater her om mengder.
Da jeg først fikk mistanke til dette, begynte jeg å skrive små notater hva jeg hadde gjort dagen før, en svart da. Etterhvert så jeg mønsteret.
Hvis jeg begynner dagen med frokost, videre lunch og middag, drikker lite kaffe og cola, har jeg det mye bedre. Har jeg i tillegg sovet godt, og tar en gå eller løpetur den dagen, har jeg det topp.

Problemet mitt er å orke det da..
Avatar

Såklart

juli 19 2013 - 08:14
har du rett ts og dette med egenomsorg er høyt prioritert feks på angstavd jeg har vært innlagt på. Der er det faste måltider, fysisk aktivitet og mye av tiden tilbringes ute, dette er en obligatorisk del av behandlingen. Tapt egenomsorg er jo essensen i psykiske lidelser...

Men jeg kan jo forstå de som hører stemmer og blir drevet til vannvid av dette, da kan det jo faktisk være slik at det å få i seg en kaffekopp kan være en stor glede den ene dagen så alt er relativt. Men som sagt, folk må slutte å syte og komme seg ut i skogen å gå tur, bli slitne og å få sol på nesa. Jeg pleier å si at sola har en magisk virkning, den lader oss opp og mykgjør kroppen noe jeg tror setter igang gode prosseser i kroppen.
Avatar

Kaffe.....

juli 28 2013 - 06:57
Jeg har drukket kaffe i alle år og har aldri trodd at det var noe som kunne bidra til angsten/panikkanfallene mine. Men, for en tid tilbake begynte jeg å merke at det hadde en viss sammenheng. Jeg elsker kaffi og det første jeg gjør om morgenen har vært å koke kaffi. Jeg har drukket store mengder i løpet av en dag. På vei hjem fra ferie forrige uke så hadde jeg stått tidlig opp og det ble en del stress på flyplass osv. Jeg drakk ett par kopper kaffi på flyplassen og på flyet på vei hjem. Fikk ett kraftig angstanfall på flyet hjem som varte ett par dager. Jeg tror at for meg så kan kaffe være dråpen som setter ett anfall i gang. Men det er for meg aldri bare en årsak til mine mentale problemer. Det handler om å finne en balanse og ta vare på meg selv daglig, da blir ting bedre. Men, trådstarters innlegg syntes jeg var bra, jeg velger å ikke ta ting negativt opp, vi er alle i samme båt og er det er det noe jeg er uenig i så velger jeg å ikke gå inn i det:-) Jeg har ikke råd til å bruke kreftene mine på å "tro at andre har dårlige intensjoner":) Ønsker alle en fin dag
Avatar

Til lotee1967

juli 28 2013 - 10:39
"Jeg har ikke råd til å bruke kreftene mine på å tro at andre har dårlige intensjoner" tusen takk for et knakende god setning som ga meg mye mening, jeg tror alltid det verste om folk helt til det motsatte er bevist, noe som er ganske tåpelig!!
Til forsiden