Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hypokondri

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hypokondri

april 25 2018 - 19:09
I perioder blir jeg så redd for at jeg har en alvorlig sykdom! Jeg sjekker kroppen min for forandringer veldig ofte, jeg er livredd for leger osv. Når angsten er som verst, greier jeg ikke tenke klart og jeg begynner nesten å hyperventilere! Dette går veldig utover hverdagen min, det er ikke noe gøy å være så redd! Noen andre hypokondere her inne som vil dele litt av sine erfaringer? Jeg aner sånn seriøst ikke hva jeg skal gjøre lenger!!!!
Avatar

Re: Hypokondri

april 25 2018 - 20:10
Hvilke symptomer snakker vi om her?
Avatar

Re: Hypokondri

april 26 2018 - 14:13
Hei. Jeg sliter også med helseangst. Det som hjelper meg, som jeg selv syns er veldig vanskelig, er å ikke google. Når du googler dine symptomer kan det komme opp MYE rart som ikke er realistisk i forhold til din tilstand. Det kan også komme opp mange "positive" artikler som vil si at du ikke er syk. Når du har angst er det ikke disse artiklene hjernen din velger å fokusere på. Om det er 10 artikler som sier du er frisk og 1 som sier du kan ha kreft vil hjernen henge seg opp i den ene. Det neste punktet er at du må slutte å sjekke kroppen din for forandringer. Når du sier til deg selv at du må sjekke sier du egentlig til deg selv at om du ikke sjekker kan du få en alvorlig sykdom. Det er det samme som når du er liten og er redd for monster under senga di. Monsteret er der helt til du sjekker under og ser at det ikke er noen monster der. Sjekker du ikke under senga er monsteret der. Forstår du? Det å sjekke kroppen din er en kortsiktig løsning som er godt å gjøre "der og da." Men det er ingen langsiktig løsning. Du sjekker vel ikke under senga etter monster regner jeg med? Betyr det at det da er monster der? Nei :)
En annen ting du kan huske på, som hjelper meg, er å tenke at kroppen fungerer slik at om det er noe galt vil den gi oss KLARE hint om dette. Vi behøver ikke "sjekke" kroppen til stadighet for å se om alt er i orden. Kong Harald har en veldig bra holdning til dette. Han sa at han er frisk til det motsatte er bevist. Du tenker heller at du er syk inntil det motsatte er bevist. Kroppen vår er lagd for å overleve! Husk det :)
Avatar

Re: Hypokondri

mai 1 2018 - 12:15
"Likes" til cheerup11 !

Etter og hatt med en "smørbrød-liste" av googlede artikler til legen engang, og diskutert masse rart, falt det ut av meg;
og så skulle jeg gjerne hatt resept på de sterkeste placeboene mot hyperkondri...
Avatar

ikke ignorer

mai 1 2018 - 15:35
Hva med å ikke ignorere? Når du ignorere/prøver å unngå å tenke eller føle etter, forsterker du din egen tanke om at noe er galt. Sitt ned og tenk de verste tanker mens du kjenner etter på alt som vibrerer i kroppen. ikke gjør noe for å roe deg ned, det vil skje automatisk, fordi ingenting skjer jo. Men det er dette som nok er lurest å gjøre sammen med en psykolog som kan feltet.


Uansett! føler med deg!
Avatar

Re: Hypokondri

mai 1 2018 - 21:54
Nei, hele hensikten er å ikke prøve å roe seg ned. Du skal bare sitte å observere låret/armen eller hvor det enn pulserer, UTEN å prøve å roe deg ned. La angstsymptomene skylle over deg. Dersom du er redd samtidig som du sier til deg selv at dette ikke er farlig, vil du på en måte bare forsterke din tro på at fare er på ferde. Det kan virke komplisert, men er egentlig ganske logisk.

Det vi er ute etter er erfaringen. Hjernen din trenger erfaringer på at faren ikke inntreffer selv om man er redd. Ved å forsøke å unngå vonde tanker (eller konkrete ting som edderkopper for den saks skyld) så gir vi hjernen vår stadige signaler på at det tvert imot er farlig, og dermed er vi inne i en ond spiral hvor vi prøver å unngå å kjenne etter mens man sier til seg selv at det går bra.

Litt vanskelig å forklare, og det kreves at man gjør det sammen med en terapeut som er trygg på metoden.

les deg opp på eksponeringsterapi, så vil du kanskje forstå bedre enn min forklaring :p

hvor i landet bor du?
Avatar

Re: Hypokondri

mai 1 2018 - 22:51
ok, jeg tenkte om du bodde på Vestlandet, så kunne jeg anbefalt en psykolog. Det er psykologer som gjør dette.

Jeg oppsøkte min fastlege med en klar bestilling om eksponeringsterapi, han sendte henvisning og jeg fikk første time i løpet av en måned.

Man kan bli frisk, det tar kort tid for noen, og lengre for andre.

Du bør ikke gjøre eksponeringen alene de første gangene, men sammen med en fagperson, slik at man gjør det riktig.
Avatar

Helseangst

juni 15 2018 - 22:35
Jeg har også helseangst, hovedfokuset mitt er blodsmitte og periodevis kreftangst.
Nå er jeg inne i en kjempetøff periode med veldig aktiv blodsmitteangst.
Alle flekker jeg ser og/eller får på meg er farlige i mitt hode. Går i eksponering, uten at jeg synes det hjelper noe særlig
. Klarer ikke legge bort tanken på at jeg er smittet med HIV/Hepatitt. Er livredd for å smitte dette videre. Har tatt mange tester opp gjennom årene. Dessverre hjelper det bare en kort stund til neste situasjon oppstår. Roer meg ikke ned før jeg tar en test. Psykologen er god på faget sitt, men det hjelper ikke på meg:(( Er sliten og lei nå.
Til forsiden