Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

des 31 2016 - 01:11
Hei,

Hvordan takler dere angsten når dere har vært inne i en god periode, og den plutselig er tilbake?
Jeg sliter med GAD og panikkangst, men det er egentlig angst for angsten som er det verste. Når jeg får kontroll, og kommer meg inn i en bedre periode, så tror jeg alltid at "Nå, nå har jeg løst angstgåten". I gode perioder er jeg på en måte ikke redd for angsten lenger.

Men så, gradvis, sniker det seg inn en liten tvil. Begynner å tenke, "tenk hvis den kommer tilbake, og tenk hvis jeg blir like dårlig som jeg var på det verste". Og som vanlig, så kommer angsten snikende innpå igjen. Da blir tvilen enda sterkere igjen, og så baller det på seg med mer angst, og jeg blir igjen like sikker på at jeg aldri kommer til å bli kvitt angsten, og at angsten før eller siden blir så jævlig å leve med at jeg ikke orker mer.

Jeg har ikke slitt med angst så lenge, og regner med at dette vil ta tid, og at det på mange måter er noe jeg må akseptere å leve med.

Men er det noen som har noen gode tips og forslag til hvordan jeg skal unngå å gå på den samme smellen på nytt og nytt?

Takker for tilbakemeldinger :-)
Avatar

Help

jan 1 2017 - 16:19
Ingen som har noe forslag? :-(
Avatar

Re: Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

jan 2 2017 - 13:41
Har ingen råd desverre da eg føler eg har mykje av det samme probleme. Føler eg har knekt gåten og så bang er vi tilbake til start(heldigvis er ikke det mulig da eg har meir kunnskap om angsten no enn ved starten) .
Men man må vel berre ta med seg at ein veit det ikkje er farlig og at ein veit ein har komt gjennom det ein gong før
Avatar

Re: Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

jan 2 2017 - 21:48
Dette var spesielt å lese, for det var som å lese om meg selv.. måtte begynne å tenke litt for jeg trodde nesten det var jeg som hadde skrevet det, haha!
Selv har jeg panikkangst og har utviklet agorafobi. Har hatt det siden juli 2016 og har gått til samtaler hos DPS ukentlig i 2 måneder men nå klarer jeg ikke å komme meg ut dit lengre :/
På den tiden jeg har gått der har jeg lært noen pusteteknikker som har tatt knekken på den verste uroen men det har tatt tid. Har også lært at angst ikke er farlig og prøvd å rett og slett akseptere det i stedet for å stresse med å bli kvitt det fortest mulig. Det tror jeg er nøkkelen på vei til noe bedre.

I begynnelsen var jeg sikker på jeg kom til å ende med å ta mitt eget liv fordi det var så forferdelig; klarte nesten ikke spise, var konstant kvalm og redd, våknet med fullt adrenalin-kjør i hele kroppen og hjertebank til 100. Grudde meg til å legge meg om kvelden for da visste jeg det kom en grusom dag igjen, og igjen.. Dette var før jeg fikk hjelp. Så lærte jeg å kjenne på følelsene, bare virkelig kjenne etter når de kom. Etter hvert lærte psykologen meg gode avslappingsøvelser. Så var det å lære seg og leve med det.. og det var da det begynte å bli bedre, sakte men sikkert.

Men jeg er også livredd noen ganger for å skulle få en dårlig periode når jeg endelig har en god en. Men nå har jeg lært meg å tenke litt slik: "Ok, om angsten kommer er det ikke farlig. Jeg har taklet det verste før, da kommer jeg gjennom det igjen. Det er bare et virvar av følelser og tanker som herjer i kroppen og det er jo ikke farlig. Jeg kan prøve å gjøre de vanlige tingene og leve med angsten som vanlig. Så går den dårlige perioden alltid over igjen" og dette hjelper mye! Men som sagt tar det tid å lære seg og tenke slik og venne seg til det. Jeg håper dette hjalp litt. Du må gjerne sende meg en melding eller legge meg til hvis du vil, høres ut som vi er ganske like og kan dele mye :)
Avatar

Re: Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

jan 3 2017 - 13:46
Veldig greitt å lese det du iver her skreiv på en måte, sjølv om det er kjipt at ein sliter så mykje som ein gjer. Eg har aldri vurdert å ta mitt eige liv heldigvis, men har tenkt "eg orke ikkje meir" eller "kan ikkje Alt berre vere over".
Det viktigste for meg er eigentleg å hugse på kor mykje eg ønskjer å utrette. Eg må også hugse på at eg treng ikkje sei nei til ting fordi eg føler angsten kjem til å begrense kva eg kan. Tenker eg slik så begrenser angsten det og eg kjem Ingen veg.

Sjølv held eg på med eMeistringskurs for panikklidelse og gler meg til å komme til modulen son lærer meg avslapningsøvelser for der føler eg at eg kan komme langt. Føler det er ein ting eg treng for å roe ned angsten, takler den ellers ganske greitt, trur eg. Nokre dager er sjølvsagt dritt, men det er berre å komme seg gjennom. Det vil alltid snu.
Avatar

Re: Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

jan 4 2017 - 03:46
Hei Chris_86! :) Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver!! Jeg har også samme problemer med GAD og panikkangst. Jeg føler selv at jeg har løst "angstgåten" eller "knekt koden" flere ganger og hatt lengre perioder der jeg har hatt det bra eller til og med veldig bra. Men så plutselig BOM uten at jeg har vært klar over det har jeg gått tilbake til gamle mønster og kjenner angsten melder sin ankomst.
For et par år siden var jeg så langt nede at jeg ikke spiste, sov eller forlot leiligheten, det gikk så langt at jeg begynte på medisiner (noe jeg i utgangspunktet var veldig mot da jeg ser på det som en form for flukt i perioder og ikke noe som faktisk gjøre deg "frisk"), jeg la meg inn på åpen avdeling i 5 dager i desperat håp om at noen som jobbet der kunne fikse meg. Eller i det minste være der når jeg endelig flippa ut og gikk inn i en psykose og ble totalt fjern fra virkeligheten (kanskje den største frykten min..å bli gal). Jeg er så redd for å bli sånn igjen, sånn som jeg var når jeg ikke visste at det var panikkangst jeg hadde.
Men det er litt av greia tror jeg, vi kan ikke bli så dårlige igjen som vi var. Bare det at man er klar over at det faktisk er en diagnose hindrer dette. Du veit jo at panikkanfallene går over så de i seg selv er jo egentlig ikke problemet. Som du sier er det jo angsten for angsten som faktisk er verst så det er vel der man må prøve å endre tankegangen. I gode perioder hvor jeg ikke lar meg bli revet med alle følelsene rundt angsten er det så tydelig for meg at det som funker er å bare la alt komme, ønske det velkommen. Hvis "hjernen" vil være redd så får den være redd, jeg prøver ikke å stoppe den. Gi fra deg "kontrollen" og la det som skjer skje. Hvis du klarer dette så gir du null mat til frykten og den vil minske betraktelig! Men clue er, du må virkelig tro på det selv. Angsten er så sykt sleip, du kan ikke lure den (dustete sleipe angst).
Og jeg vil så gjerne anbefale deg en bok av Eckhart Tolle som heter "the power of now". Mens jeg leste den hadde jeg flere små aha opplevelser. Han er en litt sånn eksentrisk type, men jeg liker måten han skriver og forklarer på:)

Jeg håper noe av det jeg har skrevet her kan være til hjelp for deg og legg meg gjerne til som venn om du ønsker det:)
Avatar

Re: Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

jan 5 2017 - 17:55
Tusen takk for tilbakemeldinger. Det var godt å lese. Ikke misforstå, jeg unner selvfølgelig ingen å ha angst. Men det at andre kan kjenne seg igjen i mine opplevelser, betyr bare at jeg ikke er alene om å ha det sånn. Jeg tror at man lære mye av andres erfaringer :-)
Avatar

Re: Hvordan takle angsten når den kommer tilbake?

jan 6 2017 - 00:09
Dessverre er det mange flere der ute som har det akkurat slik som du og meg.. Vi har behov for å høre at andre har det slik som en selv for da føles det kanskje mindre tabu/ flaut på en måte? Og da er man ikke så alene lengre som du sier.

Jeg trodde jeg skulle bli gal og lagt i belter de første gangene jeg hadde angstanfall og første møte med psykolog også.. hehe. Men så var det "heldigvis bare" angst. Det ble mye lettere for meg å takle når jeg visste hva det var og hva som egentlig skjedde. Selv om jeg følte jeg ble stemplet med et merke i panna, men da fikk jeg som sagt vite hva det var og at det er helt ufarlig.
Vi skal nok klare oss :)
Til forsiden