Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hjerne-spørsmål, haha!

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hjerne-spørsmål, haha!

juli 22 2017 - 09:39
Hei!

Aner ikke hvorfor jeg satte denne artikkelen inn på "Angst", men det var i alle fall det beste jeg kunne sette den på.
Aner ikke hvorfor jeg engang gidder å stille dette spørsmålet, fordi jeg vet at ingen her inne er hjerneforskere, haha!

Uansett, vi bare kjører på! Noe jeg har merket opp gjennom årene, er det at hjernen så og si aldri vil høre på deg! Selv om jeg gir klar beskjed til hjernen om at "nå må du slutte å tenke på den triste slutten i filmen", "nå må du slutte å være så redd for at iPhonen din skal bli knust om 4 dager", "nå må du sovne, så du ikke blir uopplagt i morgen", "nå må du konsentrere deg om prøven i morgen" osv osv osv..

Dette var bare noen eksempler på "nå må jeg gjøre/ikke gjøre" tanker. Alt i alt synes jeg dette eksperimentet er ganske kult, for man tester faktisk hjernen på mange ulike måter! Hjernen gjør nesten alltid det motsatte av det du ber den om å gjøre! Tror du ikke på meg? Se her:

Gi klar beskjed til hjernen din om å ikke tenke på en hoppende elefant. Deretter lukker du øynene, og prøver så hardt du kan! Du greier det ikke! Når hjernen din får beskjed om å ikke gjøre noe, minner du hjernen din bare på det! Hvis du derimot sier til hjernen din at den skal tenke på noe, så blir gjerne ikke tanken så forfengelig. (Visste ikke hvilket ord jeg skulle bruke)

Over til spørsmålet (som mest sannsynlig INGEN her inne kan svare på, med mindre du er hjerneforsker): Hvorfor fungerer det sånn her?

Enkelt og greit var det hele spørsmålet. Er liksom bare det jeg lurer på! Blir ikke sur om ingen har noe godt svar! (:
Avatar

Re: Hjerne-spørsmål, haha!

juli 22 2017 - 23:02
Hoppende elefanter (!) vil være så spesielt at det blir lagret i korttidsminnet uansett... -det hjelper lite å si <tenk ikke på>... det spesielle/uvanlige/uvirkelige "henger" igjen.
Avatar

Re: Hjerne-spørsmål, haha!

juli 24 2017 - 14:56
Eksempelet du ga med elefanten kan funke for noen, men ikke alle vil jeg påstå. Men det kan vel sammenlignes med at du har en samtale om f.eks "tur" med en person, og dere begge kommer på mange opplevelser og historier.

Hvis man blir lei seg etter en trist film, eller ett brudd, har nok det noe å gjøre med hormoner i hjernen. Du kan tenke på det som en rus: hvis du drikker alkohol vil den virke i hjernen til den ikke er "aktiv" lenger. Så om hjernen din har følt behov for å skille ut hormoner som er med på å gjøre deg trist, vil disse effektene vare så lenge hormonene er aktiv. Hvor lenger de er aktiv kommer alltid ann på mengden hjernen skiller ut.

Til forsiden