Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Forvirret

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Forvirret

sep 28 2017 - 19:16
Så jeg har gått gjennom hele rekken med tragisk barndom, kaotisk ungdomstid, vanskelig ung-voksen tid, behandling etter behandling og diagnosene generalisert angstlidelse, ptsd og bipolar 1.

Men så har jeg fått orden på livet, på en måte. Fått ryddige rammer og stabilitet. Vanskelig og håpløst, til tider jævelig, men det var blitt en rytme over det og jeg klarte å holde ting under kontroll.

Så i sommer skjedde det noe alvorlig som satte barna mine i fare. Fare som kom fra andre mennesker. Alt gikk heldigvis bra, ingen skade skjedd. Men etter det fikk jeg problemer med angst.

Det er ikke følelsesmessig og ikke mentalt heller. Det er kroppslig. Bare noen ser på meg får jeg skjelvinger og rykninger på en måte, i kroppen. Jeg kjenner at jeg er veldig anspent. Jeg reagerer som om de er en fare, selv om jeg vet det ikke er sånn. Og etter at dette startet er det som om kroppen min har "lært" seg noe nytt som den gjentar og gjentar.

Jeg vet at det er slik angst kan oppstå. Jeg vet hva angst er. Jeg vet hvorfor jeg har fått det. Men jeg er overrasket. Jeg trodde liksom at nå hadde jeg fått de psykiske problemene jeg skulle ha og måtte bare leve med dem. Jeg hadde aldri tenkt at det skulle dukke opp noe nytt. Jeg var på foreldremøte i dag og skulle rette opp info på en klasseliste, jeg skalv så fert at jeg ikke klarte å skrive. Jeg har ikke hatt angst for mennesker siden jeg var barn.

Dette er ingen stor greie. Men det er fremmed for meg. Jeg kan kontrollere meg veldig bra. Med følelser og tanker. Men dette, det er fysisk, jeg kan ikke kontrollere det og skjule det. Nå gruer jeg meg til å møte mennesker. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få dette til å passe inn med alt det andre og hvordan jeg skal fungere med det.
Avatar

Re: Forvirret

okt 3 2017 - 17:27
Hei. Skjønner godt at det kan kjennes forvirrende og ubehagelig. Jeg har selv ptsd, og kjenner godt igjen hvordan kroppen kan reagere på ting selv om man rasjonelt vet at man ikke er i fare. Hjernestrukturene relatert til det kroppslige er jo veldig raske og automatiske, og det tar tid å lære at kroppen ikke trenger å være på vakt lenger. Så det høres ut som om kroppen din har gått litt i fare-modus igjen? Har du forsøkt om for eksempel avspenning eller andre stressreduserende øvelser har noen effekt?

Det paradoksale som har hjulpet meg mest er nok det å ikke prøvde å kontrollere det. Altså at det kjennes ut som om jeg blir roligere av å akseptere at kroppen min er redd, og når jeg prøver å være nysgjerrig på hvordan angsten kjennes ut i kroppen. Men ikke alltid jeg klarer det altså, men det kjennes ut som et skritt på veien for min del i alle fall.
Avatar

Re: Forvirret

okt 5 2017 - 11:19
Takk for svar:)

Det høres veldig fornuftig ut å skulle prøve å ikke kontrollere det. Men vanskelig er det når man er så vandt med å hele tiden passe på at alt er under kontroll. Redd for å miste grepet da. Jeg sier til meg selv i slike situasjoner at det ikke er farlig. Håper jeg klarer å omstille meg.

Jeg hadde faktisk ikke koblet dette til ptsd for det har alltid ført til andre reaksjoner i meg, men dette er kanskje en ny variant.

Avspenningsøvelser hadde kanskje vært lurt ja, jeg skal Google litt og finne noen
Avatar

Re: Forvirret

okt 8 2017 - 15:33
Ja, klart det er vanskelig! Jeg prøver også å si til meg selv at det ikke er farlig, og også i tillegg prøve å ikke kjefte alt for mye på den siden av meg som er redd.

Nei, jeg vet heller ikke om det er relatert til ptsd eller ikke for din del, men kjente igjen mye av den kroppslige frykten i alle fall. Håper du finner ut av det:)
Til forsiden