Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Er det noen som har erfaring med klumpi halsen/svelget og angst?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Er det noen som har erfaring med klumpi halsen/svelget og angst?

april 26 2014 - 22:23
Jeg blir så trøtt og sliten av å kjenne på denne klumpen i svelget og ned mot brystet!!! ER det muskelspenninger eller kan det være noe annet. Har tatt en sobril som skal virke muskelavslappende og angst dempende. Men jeg er sannelig ikke sikker på om det hjelper noe særlig. Da må det være noe annet angst og muskelspenninger da??? Hjelp hva er det da? Noen andre som har erfart en sammenheng med klump i hals og angst/depresjon ?
Avatar

Jepp

april 26 2014 - 23:01
Ja. Eller mer som at halsen snører seg/kvelningsfornemmelse.

Jeg hadde en periode på noen uker i 2012, var innom legen men fant ingen unormalt (tok prøver også)

Dette er nok fordi når man føler frykt og er redd så blir man anspent, å da spenner musklene seg og man får slike symptomer eller/også man kan bli veldig skvetten. Vet ikke om du har merket det?
Avatar

klump i halsen og angst

april 26 2014 - 23:13
Jeg er ikke så skvetten . Kjenner meg rolig og kan ikke forstå hvorfor jeg skal være engstelig eller redd. Har vel det man kaller generalisert angst.
ER derimot veldig stiv og øm i halsen og opp mot hodet. Muskelspenning?
Avatar

GAD ja

april 26 2014 - 23:27
Ja, musklene spenner seg fordi kroppen er i "fight or flight" modus. Da er det naturlig at dette kommer, men så klart om du er ukomfertabel og vil sjekke deg mere for fysiske sykdommer så har du all rett til det. Det er jo også engang sånn at det er bedre å sjekke seg 1 gang for mye enn 1 gang for lite, så om legen ikke finner noe så kan det jo hende at du blir beroliget på at det faktisk bare er tankene dine som lurer deg :)

Men har du prøvd mindfulness i stede for sobril?
Avatar

mindfulness

april 27 2014 - 21:06
Jeg er ikke så erfaren med mindfulness. Har prøvd noen ganger og syns det er behagelig. Kan ikke si at det hjelper meg å ta toppen av angst når den kommer. Jeg er veldig opptatt av å finne alternativer til medisinen.
Jeg er inne i en opptrapping med cipralex og er på dag 10. dag 4 med 10 mg. Det kjennes som om kroppen reagerer med forverring. Mindfullness hjelper ikke akkurat nå, men kanskje etter hvert som jeg blir bedre i bruk av teknikken. Ønsker ikke å bruke sobril. Tok en tablett på 15 mg i dag. Hjalp meg gjennom en em med mye uro, trykk i bryst og hals. Huff jeg hater dette!
Har du en app om mindfulness du kan anbefale?
Avatar

Om du prøver å tenke på noe fint

april 29 2014 - 15:54
Bra det hjelper litt, du kan prøve å høre på mindfulness når du kjenner på angsten evt har panikkangst :) Også kan du også tenke på at slik er jeg nå. Altså prøv å berolige deg selv ved å si at det er greit å ha angst, aksepter følelsen på et vis. Jeg tviler på at det vil funke første gangen, men om du prøver igjen og igjen så kanskje.

Også vær helt alene, ikke la noen forstyrre deg under meditasjonen :)
Jeg vet ikke om noen apper, men det jeg bruker heter : hvordan redusere stress med oppmerksomhetstrening

Jo, jeg var selv nylig på anti depressiva igjen (Efexor/venlafaxin) det blir litt verre i starten evt på opptrapping. Men dette går over etter noen uker, visst ikke kan du prøve å snakke med legen om du skal bytte merke etc.
Avatar

ja!

april 29 2014 - 22:18
Sleit også veldig med klump i halsen sist jeg hadde en dårlig periode, veldig plagsomt, men etter hva jeg forstår også veldig vanlig ved angst. Jeg fikk også halsbrann og prøvde syrenøytaliserende ol.som hjalp lite. Til slutt gikk jeg til gastroskopi som var negativ og da forsvant det etterhvert. Har forøvrig også gått på Cipralex, eller den billigere varianten escitalopram og hatt god effekt av yoga og avspenning. Har noen lydspor med avspenningsøvelser parat som jeg synes funker når jeg må lande litt.
Avatar

Ja

april 30 2014 - 16:19
Har erfaring med det samme. Fant ut at det var psykisk. Merkelige greier, hvordan kroppen reagerer på sinnet. Legen min kalte det "hysteri". Men jeg måtte ta røngten (usikker på hvordan det ordet staves) for å bli overbevist sjøl)
Avatar

akurat det samme!

mai 10 2014 - 11:28
Jeg har akurat det samme nå for tiden, har ikke skjønt hva det var! Men har helseangst og regner med at det bare er angsten. Den gir alle mulige rare plager!!!! Føler at det er sånn hele tiden,blir vankelig å puste og svelge hos meg da. KJenner dere dette igkjenb?
Avatar

muskelspenninger

mai 10 2014 - 23:57
Jeg får av og til muskelspenninger i brystet- altså i området under kragebeina og nedover et stykke. Det kan bli så vondt at jeg må ta smertestillende. Det jeg har funnet ut er at jeg kanskje har anspent meg en stund uten å kjenne det. Hvis jeg er mye foroverlent, sitter ved pc, strikker osv, og liksom lukker meg inne, så kommer disse smertene.
Det som hjelper er å åpne opp. Gjerne ligge på ryggen med armene ut, eller ligge på rygg og la dem henge ned, lettest på sofaen eller sjeselong. Og slappe av. Noen ganger presser jeg brystkassen litt oppover sånn at det strekker ekstra. Man kan også gjøre andre øvelser som strekker ut og åpner.

Ofte når man gjør dette, og gjerne beveger armene i sirkler og strekker seg , så kommer noen dype gjesp også og det er utrolig herlig :-)
Nå vet jeg ikke om dette har noe med angst å gjøre, for jeg føler ingen klump eller spenning i de tilfellene, Men det kan være et godt råd dette hvis det er muskelspenninger det er snakk om, for da bør man åpne opp i brystet og la musklene få slappe av/strekke seg.
Avatar

Frykt og tanker

sep 18 2016 - 01:03
Roten til psykologisk frykt er tanker, eller mere riktig; ord (språk).

Gjennom evolusjon så har mennesket utviklet språk og ord. Ord og språk er et produkt av tanken over tusen av år, og også derfor ganske begrenset sådan fordi tanken er ikke perfekt men i konflikt med seg selv (Jiddu Krishnamurti skriver og snakker mye om dette og også David Bohm).

Vi bruker også ord i vildens sky uten å vite så mye om hva de betyr og hvordan de har oppstått. Evolusjonsvitenskap, etymologi og semantikk og lingvistikk er fint å ta til seg så man skjønner litt. Ordet gud kommer etymologisk sett fra "Å rope" og skifter til hankjønn etter "innføringen" av kristendommen.

Hva som videre eventuelt ligger bak ordet gud må man selv se på om man er interessert.

Ordet gud blir derfor ikke så farlig lenger og man kan fjerne frykten (de negative tankene) som man tenker i forbindelse med ordet. Når man også vet at mennesker er 99% genetisk identiske med apene, så trenger man ikke å ta seg selv så høytidelig. Vi er dyr som har et svært begrenset språk og vi bruker ord vi egentlig ikke forstår og som i seg selv er begrenset.

Når tanker og da ord blir det sentrale i vårt liv og et sentrum, og når disse tankene og ordene er negative og destruktive, så bygger frykten seg opp i kroppen gradevis uten at vi merker det.

Tanker og ord er også et grunnlag for følelser, og om man tenker for eksempel 100 000 negative og destruktive tanker hver dag som gir 100 000 destruktive følelser, ja da blir det voldsomme spenninger over tid. Brystet, halsen og hodet angripes. Negative tanker (ord og setninger) blir en lidelse. Angst og frykt er navnet på denne lidelsen. Vi tror vi har problemer med å svelge, men problemet er tankene (ordene og setningene) som gir negative følelser og spenninger.

Vi går også rundt og er redd for ting uten at vi har satt oss inn i hvorfor vi er redd. Det å være redd blir en kronisk tilstand - om vi er redd for det sosiale eller å gå til legen eller uansett. Har man stor angst så er man stort sett redd for alt.

Foruten at tanker og språk og ord er årsaken til psyologisk frykt, så er det andre ting som også kan være veldig tyngende, som for eksempel familiere problemer og sosiale prblemer og mangel på arbeid og økonomiske problemer.

Sosialtjenesteloven i dag er det jo ingen som tar ansvar for og NAV-reformen er jo svært mangelfull, så systemet er med på å tynge oss ned. En jurist er det beste i møte med disse instansene, men det koster. Det er viktig å løse de praktiske ting slik at vi ikke skaper for mye negative og destruktive tanker og derav følelser.

Det er mange veier til Rom, men har man 100 000 tanker (ord og setninger) i hodet hver dag som gir negative følelser så er det en voldsom belastning for kroppen. Det blir som å se den verste skrekkfilm alene 24/7 år etter år. Tilslutt kolapser kroppen og vi får problemer med å svelge og spesielt drikke. Finmotorikken fungerer ikke lenger, og vi må ty til beroliggende for å slappe av eller antidepressive for å stanse de negative tankene. Tro meg. Det er ikke å anbefale. Start heller øyeblikkelig med å jobbe med tankene parallelt med fysisk aktivitet. Medikamenter er no jævlig svinere. Smoothies og tykk drikke er bedre i en overgangsperiode til man får jobbet mer med tankene.

Jeg liker ikke å gi råd, men hvis jeg hadde dette problemet, så ville jeg jobbet systematisk minimum 2 timer per dag med å rydde opp i alt tankegods kombinert med trening. Om jeg i tillegg hadde store sosiale problemer og familiere problemer og var arbeidsledig, så hadde jeg uansett prioritert systematisk tankearbeid og trening. Det er umulig å rydde opp i alt samtidig. Ta en ting av gangen. Hvis du føler at det går passelig greit og spise og drikke, fokuser mer på for eksempel det familiere.

Også positive og konstruktive ord og setninger skaper positive og konstruktive følelser. Det er et helvete å komme seg ut av dette, men man må starte. Det er som en ekspedisjon til Mount Everest.

Ta samtidig bitte litt tak i det sosiale, det fysiske og det familiere. Heller ikke vær for streng mot deg selv. Angst og frykt er forferdelig for det sosiale livet og det tar tid å komme seg ut av det og få et bra liv og finne ut hva man liker og hva man vil og hva man drømmer om og hvem man trives med.

Om det er familiere problemer så må det løses opp i på en eller annen måte, Familiere problemer stikker dypt og er rot til negative og destruktive tanker.

Frykten og angsten og spenningene i halsen og brystet og hodet og kroppen avtar sakte men sikkert, men når det begynner å gå bra så har vi lett for at tanker og ord kommer i sentrum igjen. Pass på. Lag en langsiktig plan for alt og vær obs på din adferd.

Det beste av alt er at livet kan bli veldig bra med en innsats. Spenningen i halsen kan være inngangsporten til et fantastisk liv.

Avatar

Panikkangst

sep 23 2016 - 22:50
Absolutt! For min del var det som at halsen og brystet tettet seg helt. Fikk ikke puste. Det viste seg og være panikkangst. Jeg endte med og få 20 mg. Cipralex. Nå er jeg helt kvitt de plagene.
Avatar

sep 25 2016 - 19:54
Jeg sliter også i perioder med klump i halsen, har hatt det sånn siden jeg var liten. Det er ikke sånn at jeg føler jeg ikke får puste, men bare en ubehagelig klump, som om noe sitter fast i halsen min og jeg ikke klarer å svelge det vekk. Utrolig ubehagelig! Men jeg har jo skjønt etter hvert at dette ikke er noe fysisk galt siden det har vart såpass lenge. Mest sannsynlig er det nok angsten som er årsaken ja, men som noen over skriver kan det likevel hjelpe med fysiske teknikker.
Avatar

Re: Er det noen som har erfaring med klumpi halsen/svelget og angst?

juli 20 2017 - 23:00
HAr noen av dere blitt bedre av dette med anspente halsmuskler og/eller svelg? Jeg tror jo at det er angsten sin skyld, men siden det sitter i halsen friker jeg jo litt ut hver gang likevel! Ofte kjennes det ut som om det er en svært ballong i munnhulen/svelget som skal til å kvele meg. Andre ganger stikker det til i svelget, som regel på grunn av munntørrhet tror jeg. Har hatt det slik i mange uker nå så jeg regner med det ikke er noe livstruende. Likevel lett å bli panisk av dette..
Avatar

Re: Er det noen som har erfaring med klumpi halsen/svelget og angst?

juli 27 2017 - 00:28
Jeg har slitt med det noen uker nå og var redd jeg hadde fått kreft i strupen etc. Har perioder med angst og perioder der jeg har det bra. Og spesielt i denne perioden kjenner jeg på den klumpen i halsen. Og da rett etter jeg har lagt meg. Fant ut at jeg skulle kjenne etter i sammenhenger der jeg vanligvis er distrahert og ikke kan tenke på angst og alt jeg er redd for, og om jeg fortsatt hadde klump i halsen. Det hadde jeg ikke. Så registretre jeg i hvilke sammenheng jeg hadde klump i halsen, og det var kun i forbindelser med da f.eks leggetid, da jeg har tid til å tenke over hva jeg er redd for. Det er nok ikke noe galt med deg, men prøv det jeg gjorde. Er den der konstant ville jeg få det sjekket, men tror du kommer til å finne ut at det kun er i situasjoner der du har tid til å tenke at du kjenner på det. Det beroliget meg i det minste. Det jeg også ofte gjør er pusteøvelser og yoga. Det høres sikkert litt far out ut men det gjør periodene med angst kortere og enklere å mestre. Godt å lese at jeg ikke er den eneste som har det sånn, selv om angst er en utrolig slitsom lidelse. Tror vi alle kan bli friskere gjennom fellesskap og delte erfaringer. Håper du har det bedre.
Avatar

Jepp

aug 2 2017 - 11:46
Jeg får det når jeg har sterk angst. Det føles helt som om jg blir kvalt. Jeg pleier å ha en vannflaske tilgjengelig, det hjelper. Samtidig pleier jeg å tenke "Det finnes ingen sykdom som utarter seg sånn som dette".
Avatar

Re: Er det noen som har erfaring med klumpi halsen/svelget og angst?

aug 8 2017 - 19:21
Jeg har opplevd dette før, jeg hadde også min første psykologtime i går og kom ut med en sosial angst diagnose. Dette kan være et tegn på angst ja..
Avatar

Re: Er det noen som har erfaring med klumpi halsen/svelget og angst?

des 29 2022 - 17:50
Reseptfri antidepressiva - https://tonzes.com/deprno.htm Jeg har brukt Restilen i mange år. Tar de for angst og depresjon. For meg så er Restilen helt fantastisk. Restilen sørger for at jeg klarer å holde hodet over vannet og at verken angsten eller depresjonen blir for overveldende for meg og tar fullstendig over hverdagen.​​​​​​​
Avatar

Veldig vanlig symptom

des 31 2022 - 08:18
Føler ofte at dette komme av litt spenning som nevnt over, har hatt dette selv, en låser halsen litt. Det beste jeg merket for å bli kvitt dette er å akseptere at det er der og ignorere det samt trene, så høres ut som du er på rett vei zhanleeette! :)
Til forsiden