Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Er angst arvelig?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Er angst arvelig?

jan 23 2013 - 23:48
Rett og slett: kan angst være arvelig? Farmoren min har alltid slitt med angst, og jeg har blitt fortalt at hun i lengre perioder (mulig så mye som år) knapt nok forlot huset. Hun er fremdeles veldig skeptisk og redd, noe jeg tenkte skyldes at hun tross alt er nesten 90 år. Har imidlertid forstått etter hvert at dette er noe hun alltid har slitt med, og jeg tror det har hindret henne en del i livet sitt. Snakker mye med psykologen min om faren min, og hun er overbevist om at han også har angst (dog uten å ha møtt ham). Jeg har angst, noe jeg har trodd kun har hatt med mitt forhold til min far og oppveksten å gjøre, men kan det være at noen er genetisk mer utsatte for å pådra seg slikt?
Avatar

Genetisk betinget angst

jan 24 2013 - 08:50
Hei : ) Ja, angst kan være genetisk betinget, men blir ofte trigget gjennom miljø. For å nevne noen tilstander, så er det bl. a. bipolar lidelse og stoffskiftesykdommer. Ved periodevis angst, som ved bipolar lidelse vil man kunne utvikle en mer generell angst for angst, vil jeg tro. Mange er genetisk sårbar for å utvikle tilstander og/ eller sykdommer som medfører angst, men situasjoner kan trigge sykdommen som medfører angst. Bipolar lidelse, stoffkifte og tilstander i binyrene ++ henger sammen, og tilstander i disse organene kan gi symptomer. Det er også nærliggende å tro at angst kan forplante seg gjennom generasjoner, da man som barn vil "merke" foreldres angst.
Avatar

Arvelig angst

jan 24 2013 - 11:21
Takk for svar! I mitt tilfelle tror jeg angsten manifisterer seg i form av irritabel tarm (syndrom). Har alltid vært veldig var for stresspåkjenninger, men det siste året har magen vært dårlig stort sett konstant. Får ikke magen så veldig mye bedre ved bruk av medikamenter eller kosthold, så da må jeg begynne "i den andre enden" :)

Men ganske interessant å tenke på at det kan være arvelig. Tror du det først og fremst går på genetiske årsaker, eller "lært oppførsel"?
Avatar

Genetisk betinget angst

jan 24 2013 - 13:51
Mm, ja det er bra du tar tak i de psykiske problemene, for det er vel de som ofte skaper trøbbel med magen, før man selv blir kjent med de psykiske problemene? Eller har du noen spesifikk type angst?

Når det kommer til hva som utgjør den største risikofaktoren i forhold til angst, om det er det genetiske eller miljøet, er dette noe som man må gå inn på i hvert enkelt tilfelle, tror jeg. Generelt i biologien, er forholdet rundt 50:50. Angst kan jo som kjent være et resultat av bl. a traumer, og alle har derfor potensielt mulighet til å utvikle angst. Et vedvarende reaksjonssett som skaper noen "feilkoblinger" i hjernen.

Allikevel er det tilstander og sykdommer, hvor symptomene er mer påfallende av fysisk karakter. Stress som levesett kan skape fysiske tilstander/ sykdommer, og kan være en trigger for psykiske sykdommer og angst. Det samme gjelder hormonelle forandringer, som f. eks ved lavt stoffskifte, og som kjent menstruasjon. Stoffskifteproblemer og bipolar lidelse er i stor grad av genetisk karakter, men følelsesmessige utfordringer og stoffskifte kan også påvirke hverandre gjensidig.

Jeg er ingen ekspert, men jeg vet at alt henger sammen, og kan fort bli et eneste stort kroppslig kaos : )))
Til forsiden