Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Emetofobi - oppkastangst.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Emetofobi - oppkastangst.

des 11 2012 - 20:54
Hei, jeg er ny her og tenkte jeg kunne introdusere meg. Jeg sliter med en ekstrem variant av emetofobi, altså angsten for oppkast. Noe som per i dag kontrollerer livet mitt fullstendig og har utviklet seg til endel tvangstanker og litt tvangshandlinger. Jeg føler meg veldig ensom med denne angsten min, og det er lite eller ingen hjelp å få av psykologer som bare mener jeg må ta meg sammen.

Men hverdagen for meg innebærer å snuse på all mat jeg skal spise minst 10 ganger før jeg spiser det, er jeg ute for å handle, så er jeg redd i 48 timer etterpå. Er jeg på besøk eller har besøk, så er jeg redd i 48 timer etterpå. 48 timer er inkubasjonstiden på omgangssyken. Jeg spriter og vasker hendene som en helt, spiser ikke mat andre har laget, unngår barn så langt det lar seg gjøre. Mye bassilusker i barnehager og skoler nemlig.

Jeg er gift, og fobien går delvis utover samlivet vårt. Jeg er nemlig så "heldig" at jeg er kronisk syk i magen, noe som fører med seg mye magesmerter og kvalme som jeg igjen tolker som omgangssyke. Men det gjør at jeg sliter med ting som sex fordi jeg ofte er dårlig, og er jeg ikke dårlig, så tror jeg at jeg vil bli det om jeg har sex. Jeg mistolker signalene fra kroppen og tror det er omgangssyke hver gang det er noe. Jeg har i perioder nektet å kysse mannen min om det går mye omgangssyke på jobben hans, av frykt for at han skal være smittebærer. Ikke minst så gnager det på han at jeg er så redd hele tiden, fordi det er vondt å se at jeg sliter sånn.

Så det var litt om meg. Håper jeg ikke skremte dere helt bort.
Avatar

immunforsvar

des 11 2012 - 21:20
Hei og velkommen !
Må bare begynne med å si at jeg vet ikke hvordan du har det, og det vet sikkert ikke legen/"shrinken" din heller.
Derfor er det nok vanskelig å komme med gode råd, men det jeg kan si er at min sønn på 11år som har ADHD ikke har vært syk en eneste gang som jeg kan huske. Han har pga ADHD'en veldig liten tankegang når det gjelder konsekvenser så han tygger på pinner han finner langs veien, leker med døde fugler og hadde en gang en død rotte liggende i ranselen 3-4 dager. Når jeg tenker på hvor mye bakterier han er i kontakt med hver dag så må det være grunnen til at immunforsvaret hans er blitt så sterkt at han ikke får med seg alle sykdommene som de andre i klassen får.

Fruen min jobber i barnehage og hun har ikke vært hjemme en eneste gang pga oppkast sykdommer.

Bare et forslag, men du skulle kanskje begynt så smått å ta deg en tur ut å få deg litt bedre immunforsvar. Igjen, dette er bare et forslag, ikke en fasit.

Lykke til videre!
Avatar

hei :)

des 11 2012 - 23:32
velkommen hit :) kan tenke meg at slikt ikke er lett. jeg vet om ei jente som skriver en blogg. og hun har emetofobi (eller hvordan det skrives), og hun har skrevet litt om det. trur kanskje hun er innpå her også, mener jeg har sett henne her en gang. ihvertfall er bloggen lizbethosnes.com (har skjønt det sånn at det ikke er lov å legge ut linker her, men gjør det likevell, for jeg tenker at det kanskje kan hjelpe den som startet tråden her, og ser at hun ikke er aleine)

håper det ordner seg for deg, men det som er viktigst er vell å eksponere seg for slikt. ikke at du skal gå rett bort til en som kaster opp, men ta det gradvis. lizbeth har skrevet et innlegg om hvordan du kan jobbe deg fremover i håp om å bli frisk. jeg synes det er rart at du ikke får hjelp med denne angsten ettersom det tar så mye av livet ditt. du burde virkelig fått oppfølging og hjelp til å bli frisk.

ønsker deg alt godt, og at du en gang kan bli frisk fra det :), for angst (uansett hvilken type), er noe jeg ikke unner min verste fiende.
Avatar

Litt mer om meg.

des 12 2012 - 09:40
Immunforsvaret mitt er godt det, har ikke hatt omgangssyken på 10 år. Men jeg er jo kronisk syk da, og er kvalm hver eneste dag. Dog uten oppkast. Problemet er at alle de gangene jeg har fått det, så har jeg vært i kontakt med barn som har fått det rett etterpå. Og etter å ha vært stemor i ti år tidligere, hvor jeg fikk det hver gang guttungen hadde det (fire ganger i året) så forbinder jeg barn med omgangssyken.

Takk for linken, skal se på den. Jeg har hatt denne fobien siden jeg var tre, og egentlig prøvd alt av terapier. Psykoterapi, antidepressive, gestaltterapi, hypnoseterapi, tankefeltterapi, eksponeringsterapi, og bare blitt verre og verre og verre for hver behandling jeg har prøvd. Eksponeringsterapien endte med at jeg hoppet ut av en bil i fart da de plasserte meg ved siden av et barn som blir bilsykt. Så ikke helt den store suksessen kan man si.
Avatar

hei

des 12 2012 - 09:57
huff. hørtes ikke noe bra ut. leit å høre. har neste ikke flere tips til deg da. men kanskje litt domt å sette deg i en bil, med etbilsykt barn, det burde kanskje heller gått gradvis, og gjort på en annen måte, for i en bil er det lett å få panikk. fordi du ikke får flyktet om det skulle bli for ille. så det kan jeg skjønne. den fluktmuligheten er viktig for en med angst. om en ikke klarer det. håper det ordner seg etterhvert for deg.
Avatar

Kjenner meg igjen

des 1 2015 - 02:46
Jeg er en jente på 19 som har slitt med emetofobi så lenge jeg kan huske. MEN – har heldigvis blitt litt bedre i det siste.
Jeg vil anbefale alle som sliter med emetofobi å begynne med å si ordet "oppkast", "spye" osv, for å ta bort litt av kraften fra det. Deretter ville jeg absolutt ha bestilt boken til Rob Kelly, som har kurert mange emetofober med sitt program. Jobb nøye gjennom boken. Går du grundige gjennom vil jeg våge å påstå at den er life changing.
Vil også foreslå et innlegg av ei som skriver veldig rasjonelt om akkurat dette. Google: how can i get over my fear of vomiting and the stomach flu, og innlegget ligger på en nettside som heter noe som stopthestomachflu.com eller noe.
Når angsten tar deg – tenk tanker som "denne angsten er ikke noe som skjer eller rammer meg urettferdig – jeg skaper den selv". Har også lært å tenke som så at å være redd for å spy er som å være redd for å "grow tall". Det er en helt naturlig prosess i kroppen vår! Håper det er til hjelp for noen, og LYKKE til :-) Du kan ta kontroll på livet ditt!
Avatar

Re: Emetofobi - oppkastangst.

des 1 2015 - 23:49
Når jeg var yngre var jeg livredd for å spy. Såg ikke føre meg noe som kunne være verre. Åt ikke den delen av skiven som hånden min kom borti, kunne ikke være hjemme visst noen hadde spysyken.. Da var jeg kvalm eit par dager og trudde jeg måtte spy. Gikk å vandret å vandret, nattestid også. Hadde også alltid en frykt for å våkne midt på natten å være kvalm, å føle jeg måtte spy. Meeeen so tok livet ei vending, og jeg vart gravid! Jeg spydde dei 26 første ukene av svangerskapet! Så da vart jeg vande til å spy, og emetofobien forsvant
Avatar

emetofobi - jeg også

april 18 2018 - 23:35
Jeg fant nettopp ut hva denne typen angst het (altså i kveld), så jeg googlet det og fant dette gamle innlegget her. Jeg har slitt med akkurat dette her i over 11 år nå. For meg er det mest at jeg får ordentlig panikk dersom noen rundt meg får omgangssjuka eller bare at noen snakker om kvalme og spy.

Jeg gikk til psykolog i fjor vinter for å finne ut hva jeg kunne gjør for å bli bedre. Jeg har også IBS som har påvirket angsten min. Jeg fikk en drøss med ulike diagnoser hos psykologen (hele 6 forskjellige), men emetofobi var altså ikke en av dem. Det er først nå at jeg har funnet ut at det finnes flere som har det slik. En av diagnosene jeg fikk var helseangst, men følte ikke det passe helt i og med at det går mer på frykten for å ha en alvorlig sykdom som kreft osv, noe jeg ikke kjenner meg helt igjen i.


Lurte på om det forsatt finnes noen som kan relatere seg til denne tråden?
Til forsiden