Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Disse ekstraslagene

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Disse ekstraslagene

juli 9 2020 - 21:03
Er på vei hjem fra ferie og har slitt med disse hersens ekstraslagene siden jeg sto opp idag. Har hatt ei uke både med og uten disse plagene men idag har det vært ekstra ille. Jeg har ikke stresset mye idag men våknet tidlig og har sittet på i en bil i mange timer. Det vil bare ikke gi seg og jeg blir så lei og utslitt. Hjerte spesialisten jeg var hos så ingenting feil med hjertet verken på ultralyd eller arbeids EKG. Men frykten tærer på meg og har tenkt på hvor nærmeste sykehus har vært i hele dag, i tilfelle noe skulle skje med hjertet. Skjønner bare ikke hva det kommer av. Blodtrykk er fint, stoffskifte er normalt og ingen andre blodprøver som indikerte noe. Hvorfor går det ikke bort, hvorfor rykker og napper det hele tiden? Jeg er redd og vil bare gråte
Avatar

kjære deg

juli 11 2020 - 03:03
hvorfor
er du så redd?
hva
skaper alt dette?
altså
vi skal alle veien
det
er det eneste sikre
hvorfor
ikke slå seg til ro med det - en gang for alle?
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 12 2020 - 22:54
Prøver bare å finne et mønster med dette. De dagene jeg har ekstraslag, så starter det gjerne tidlig på dagen og varer til jeg legger meg. Neste dag kan alt være som normalt og gjerne også dagen etter. Men så starter det igjen. Uten at jeg har vært stresset eller redd. Nå har jeg hatt ferie of rolige dager så da ser jeg ingen grunn til at det skal komme. Kan det ha sammenheng med mat jeg har spist? Noen som har erfaring rundt dette?
Avatar

Mønster

juli 13 2020 - 04:27
Har samme her. Enkelte dager kan det være helt rolige dager også kommer det til kvelden hvor hjertet starter å slå dobbelt å tankene svirrer når mann har lagt seg???? Jeg for min del har kuttet ned på kaffe og energidrikk osv.
Avatar

Hei

juli 13 2020 - 04:58
Bunky du trenger terapi.Å prate med en terapeut og finne ut av hva som ligger bak alt dette.hva hvis mønster i dette er helseangsten din slik det ser ut her og den forsterker a5 det napper og rykker.det rykker hos alle mennesker.Kroppen er rar og lager rare symptommer og jo mer du blir opptat sv det jo verre blir det for deg,det er vel andre grunner som ligger bak all helseangsten din og det trenger du hjelp til egentlig.
Avatar

Ekstraslag

juli 13 2020 - 13:40
Hei Bunky1974

Jeg har hatt ekstraslag så lenge jeg kan huske. La oss si 30 merkbare per døgn uten at jeg brydde meg om det. Serier, det vanlige. Man kan lese side opp og side ned her på forumet om sånt. Aldri fått det undersøkt. Det var noe jeg levde greit med.

For ca 4 mnd siden oppstod det plutselig veldig mye mer. Akutt, fra et øyeblikk til det neste.
Ettersom dagene gikk, fant jeg ut at det ble mye verre om jeg lente meg bakover i sofaen, eller la meg ned for å sove. Det var ille ellers også, men helt uutholdelig i disse stillingene. Aldri opplevd noe slikt. I forbindelse med måltider også mye verre som regel. Jeg har hatt refluks problemer, sure oppstøt, lenge. Jeg gikk med dette i 1,5 mnd uten å søke hjelp fra helsevesenet. Jeg tenkte at det ikke var farlig og nok gikk over snart. Det ble om mulig verre og til slutt måtte jeg foreta meg noe. Jeg fikk ikke sove omtrent.

Først satte legen meg på betablokker, som ikke hjalp. Deretter protonpumpehemmer. Dette reduserte både ekstraslag og symptomer fra magen med la oss si, 95 prosent. I løpet av noen dager. Det ble som før med hjertet. Nå lever jeg veldig greit med det. Forøvrig ville legen ta en holter registrering pga symtomene, noe jeg gikk med på. Den viste som antatt friskt hjerte (og en god del ekstraslag i diverse varianter, som forventet).

Det er noe som heter Roemheld syndrom. Jeg tenker at du kan ta opp dette med legen din og se om det er noe med fordøyelsen din som virker inn på ekstraslagene dine. Det er ikke alt som skal terapi-behandles. Noen ganger ligger det flere ting bak. Jeg tenker det er naturlig å begynne å lure litt på hvor nærmeste sykehus er, når hjertet begynner å lage krøll.

Jeg undrer meg over hvor mange som går rundt og sliter med ekstraslag forårsaket av fordøyelsen og så kunne mye ha vært lindret av deres ubehag på en så enkel måte som for meg..... håper mine erfaringer kan værw til nytte for noen.
Avatar

Hmm

juli 13 2020 - 14:32
Det ligger alltid flere ting bak alt.Kroppen er komplisert og psyke og kropp henger sammen.Til og med fordøyelses problemer henger ofte med psyken.Mange som nok har dette da alt dette er normalt.Ekstraslag er ikke uvanlig.Alle har leamus.Dreier seg at man kan forsterke symptommer også ved å tenke på dem hele tiden.Alle har leamus og rykk og alt dette.Dette er kroppen og hvorfor ting er slik de er vet jo ingen.Alt skal ikke terapi behandles men med helse angst trenger man faktisk slik hjelp.hjelper vel ikke gå til lege hele tida for det roer folk der g da men ikke i lengden.Livet er som det er ingen vet hva som skjer i morgen.
Avatar

K4HS6876

juli 13 2020 - 18:18
Hva slags protonpumpehemmer brukte du?
Avatar

Re: hva slags protonpumpehemmer..

juli 13 2020 - 18:58
Hei.

Jeg skriver litt mer enn svar på det du spurte om da jeg tenker det er greit i denne forbindelse.

Legen foreskrev somac 40 mg 1 gang daglig i 1 mnd for å se om det hjalp. Skulle så trappe ned til 20 mg en gang daglig men det kom tilbake mer symptomer gradvis ila noen dager og etter 11 dager orket jeg ikke mer. Gikk i samråd med legen opp til 40 mg igjen.

Og så vil jeg nevne at man får kjøpt slike medisiner reseptfritt men det er ikke nødvendigvis lurt å starte med uten at legen er involvert. Pga mulighet for andre sykdommer man gjerne vil oppdage. Som disse medisinene lindrer symptomer på, og så går det kanskje galt. Magekreft og sånne ting. Derfor bør legen undersøke deg før du begynner med dem. Dyrere er det også. Man kan, som jeg, få de på blå resept.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 13 2020 - 22:01
Hei. Jeg har mer eller mindre daglig gått på Pantoprazol siden januar i år, men syns ikke dette hjelper så mye mot ekstraslagene. Er lite plaget med sure oppstøt, men mer en trykkfølelse i brystet etter tunge eller sene måltider. Har til tider også en klumpfølelse i halsen. Kjenner til tider også et trykk øverst i buken og føler meg stinn. I de sammenhengende kan også ekstraslagene komme, men ikke alltid nødvendigvis. Jeg blir bare så oppgitt og lei, ikke bare engstelig. Lei av at dette ikke vil gå over.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 00:49
Hei.

Det kan være dose relatert, du skriver ikke hvor mye du tar. Jeg tror daglig inntak kan være viktig. Få stabilisert syrenivået.
Pantoprazol i rett dose burde hjelpe om der er sammenheng. Det kan også hende at refluks ikke har noe med ekstraslagene å gjøre for din del.

Jeg har forøvrig mye av de samme fordøyelsesrelaterte symptomer du beskriver. Selv med pantoprazol. Det virker som at forstoppelse/treg mage ikke er noen slager for min kropp i denne sammenheng. Mye luft i magen er heller ikke noe for meg. Jeg bruker noe som heter minifom mot det.

Har du prøvd holter registrering? Det kunne være interessant å høre hva slags forekomst du har av ekstrasystoler om det er gjort og du ønsker å dele det. Eventuelt hvordan du opplever dette subjektivt, hvor mange per døgn, om de er i serier, bigemini, trigemini osv.

Jeg skjønner den at du blir lei. Det blir fort litt håpløst når man plages og ikke finner ut av det. Noen blir redd for at hjertet skal stoppe, det kjennes jo litt sånn ut noen ganger. Og selv om man finner ut av det, som jeg, har jeg de fortsatt. Jeg lever med dem, og sånn blir nok det for meg gjennom livet. Har hatt de så lenge jeg kan huske. På en måte er det normalt for meg så når de ikke kommer på noen timer tenker jeg noen ganger hmm, nå er noe litt rart. Hjertet slår jevnt. Men slik det var tidligere i år, nei takk. Det ble for mye!


Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 12:11
Hei
Har tatt Holter registrering både nå og for 8 år siden, da jeg hadde de samme plagene. Begge gangene ble det registrert rundt 2-4 ekstraslag (ves og sves) og normal sinusrytme. Ingen tegn på bigemini eller trigemi. Jeg tar 1 tablett daglig med Pantoprazol. Hjertekardiologen anbefalte meg ikke å starte med beta blokker dersom jeg ikke følte at jeg måtte. Er jo ikke sikkert som du skriver, at det har noe med refluks å gjøre
Avatar

Re: disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 13:50
Hei.

Du sier de fant 2 til 4 ves/sves. Jeg antar over 24 timer og at du kjente alle av dem og merket av i skjemaet. Det høres veldig lite ut. Jeg skulle tro du opplever langt mer til daglig. Var det slik at du under begge målingene opplevde stor reduksjon under måling, og mer ekstraslag ellers?

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 13:53
Hei. Ja dette var ekstraslag som jeg kjente. Opplevde stor reduksjon under de 24 timene og mange dagene før og etter
Avatar

Re: disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 14:13
Hei.
Stor reduksjon sier du. Er det mulig for deg å anslå omtrent hvor mye du har på de verste dagene, til vanlig og de beste er kjent (2-4)?

Kan det tenkes et element av stress i dette? Og med stress mener jeg ikke ting du tenker på, men fysiologisk. Hvordan er pulsen din gjennom døgnet og blodtrykk gjerne, hvis du har noen observasjoner av dette til daglig?

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 15:47
På de verste dagene er det kanskje oppe i flere hundre i døgnet. Kommer ofte som dunk dunk opphold dunk dunk dunk dunk opphold. Pulsen er veldig stabil og rolig, sjelden hurtig puls annet enn når det er naturlig årsak til det. Blodtrykket er helt normalt og ikke forhøyet
Avatar

Re: disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 16:27
Synd at ikke dette ble med på holter registreringen din. Kanskje mest for din egen del. Med AEKG og UL cor er du nok bedre utredet enn meg:) ingen funn, slik jeg forstår deg. Annet enn friskt hjerte hos deg. Og denne biten med at ekstraslagene plager deg i det daglige. Med veldig stabil og rolig puls høres det ikke ut som du har så kraftig angst heller. Ikke livredd, mener jeg. Kanskje mer sånn bekymret, litt engstelig? I så fall tenker jeg at det er bra, lettere å gjøre noe med tror jeg. Hvis man skal gå den veien.

Så var det betablokker.. Jeg tenker at det er ikke forsøkt enda. Siden kardiologen din hadde en holdning til at du ikke trengte. Med mindre du hadde veldig lyst. Tenker jeg at det er en mulighet å høre med legen din om en lavdose. 25 mg metoprolol feks. Se hva legen sier om det.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 16:57
Legen min ringte meg og gikk igjennom epikrisen fra kardiologen, som visstnok var veldig detaljert. Han gjorde ingen unormale funn og arbeids EKG hadde vært utmerket i følge hjertelegen. Jeg er ikke livredd men bekymret og tankene plager meg, men får håpe at jeg med tiden klarer å overbevise meg selv om at hjertet ikke feiler noe, og prøve å legge bort enn om tankene
Avatar

Re: disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 17:30
Hei.

Ja, tankene kan du alltids sjonglere litt med om du vil det og tror det hjelper. Hvis ekstraslagene forsvant, ville du da bekymret deg? Funnet noe annet å gruble på?
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 18:46
Hei. Ekstraslagene kommer uavhengig av om jeg tenker på dem eller ikke. Men at de blir hyppigere desto mer jeg grubler på det kan nok hende. Hadde jeg ikke kjent dem lenger så hadde nok grubleriene stoppet
Avatar

Re: disse ekstraslagene

juli 14 2020 - 19:24
Hei.

Da tror jeg du med fordel kan satse på å få dem vekk. Noen har det sånn at bekymringene hopper på noe annet straks en ting gir seg. Hvis du ikke har det slik, så er det en fordel for deg tror jeg.

Avatar

Hei

juli 20 2020 - 20:33
Nå har jeg hatt mange gode dager uten ekstraslag, over en hel uke. Men at de kommer tilbake er jeg sikker på. Tror ikke bare de forsvinner så lett. Men jeg har hatt noen rolige gode dager uten for mye stress og mas. Men begynte på jobb igjen idag og da ble det litt ekstra kjør. Da kjente jeg hjertet hoppe et par slag ekstra og da tenkte jeg, å nei, nå er det på’n igjen.
Avatar

pssssst

juli 23 2020 - 01:46
jeg er enig med mrs freak
du trenger definitivt terapi
legekunstens far hippokrates
sa all sykdom må sees på
som en sammenheng mellom
det fysiske og det psykiske
du kommer ikke unna det
så start etter hvert i terapi
finn ut hva som ligger bak dette
okay lykke til ;)
Avatar

ikke farlig

juli 24 2020 - 00:43
Jeg har hatt ekstraslag siden jeg var 15 år,nå er jeg 49,det er ubehagelig,og jeg får det oftere i dårlige perioder med angst,men det er ikke farlig,dont worry:)
Avatar

Takk bromlefar

juli 24 2020 - 13:46
Jeg opplever også at det forverret seg i perioder hvor jeg har vært veldig stresset og/eller har slitt med angst og bekymringer. Løsningen ligger i hvordan man skal håndtere dette. Jeg håper å komme dit snart
Avatar

Hjertebank

juli 25 2020 - 12:23
Jeg får mer ekstraslag de periodene jeg har mye adrenalin i kroppen pga angst
Avatar

Kommer mer når jeg er stresset og engstelig

juli 25 2020 - 16:00
Dette er nok typisk hos meg også samt hvis jeg har spist et tungt måltid. Da føler jeg et trykk opp mot brystet og får klumpfølelse i halsen
Avatar

Ekstraslag er ikke farlig

juli 25 2020 - 19:07
Hjertet er noe vi mennesker tenker fort at det kan være noe galt med. Vi føler at det dunker fysisk , og vi med angst kan bli litt for opptatt av det. Har selv vært hos kardiolog og fått oppfølging uten funn. Helt fint og sunt hjerte. Det samme gjelder deg. Jeg fikk også beskjed om og har lest at ekstraslag vitner om et sunt hjerte. Dette er jo også noe som et arvelig. Min farmor på over 80 har levd godt med ekstraslag hele livet. Kan anbefale pusteteknikker og meditasjon/mindfullness for å roe ned stresset/angsten som igjen vil roe ned hjertet.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 26 2020 - 23:22
Jeg har aldri sammenlignet ekstraslag med et sunt hjerte, men ingenting er jo bedre enn det. Jeg har dessverre tenkt det motsatte, at plutselige ekstraslag vitnet om noe galt med hjertet. Klarer man å overbevise seg selv om at det ikke feiler en noe så har man kommet langt
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

juli 31 2020 - 11:34
Nå har jeg hatt en lengre periode hvor jeg omtrent ikke har merket noen ekstraslag. Jeg har klart å senke skuldrene og nyte livet uten å gå rundt og være bekymret for hjertet hele tiden. Men så begynte det dessverre å dukke opp litt oftere igjen. Senest i dag har det hoppet og danset i brystet mitt. Våknet i dag tidlig etter en drøm og da kjente jeg disse irriterende ekstraslagene igjen. Jeg håpet virkelig at kanskje jeg var kvitt dem nå og at de ville gi meg fred, men neida, så lett skulle det ikke være. Med en gang jeg kjente det, var frykten tilbake og det vil garantert trigge frem mer av dette.
Avatar

Merker noen ekstraslag ved pulsøkning - skremmende

aug 3 2020 - 08:55
Jeg merker til tider at jeg kan få litt ekstraslag akkurat i det pulsen øker. Det vil si om jeg går opp en bakke, går opp noen trappetrinn ol. Da kan jeg kjenne et litt kraftigere ekstra bank i hjertet. jeg kjenner ingen andre ubehag for øvrig, blir ikke tung i pusten, eller får vondt i brystet. Synes allikevel det er litt ekkelt og skulle gjerne visst hva det kommer av? Er det skadelig for hjertet når jeg opplever slike ting. Følte liksom ikke at jeg fikk noe godt svar hos kardiologen på dette. Kvier meg derfor for å belaste det for mye og blir redd for å øke pulsen. Men samtidig tenker jeg jo at en viss belastning på da vel være sunt også?
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 5 2020 - 09:51
Opplever det som veldig skremmende at jeg plutselig kan kjenne at hjertet slår kraftig når jeg f.eks. står i kassa på butikken. Føler at jeg må ta et dypt åndedrag. Jeg har ikke vondt i brystet eller andre ubehag. Bare dette ekle kraftige hjerteslaget. Har blitt redd for å anstrenge meg for mye, redd for å øke pulsen i frykt for at dette skal skje igjen. Bør jeg bekymre meg, eller er det bare et av hjertets mange rare krumspring?
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 5 2020 - 15:49
Hei igjen.

Ekstraslag slik som du beskriver, er ikke farlig for hjertet. Kardiologer kan være litt korte i forklaringer, det kan være fordi det er lett for dem å si at du er frisk, hadet bra. Men du sitter igjen med mange spørsmål og et "problem" som for deg ikke er løst. Ubehag, følelser, tanker, med mer.

Det kraftigere slaget du merker er ikke ekstraslaget. Når du kjenner dette, har ekstraslaget allerede skjedd. Det der slaget er kompensatorisk kan vi si, hjertet fyltes ikke helt med blod da det vesle ekstraslaget kom, og så fylles det rikelig opp i pausen for så å ta i litt ekstra. Ikke noe farlig. Det er helt normalt. Det er sånn hjertet fungerer.

Trening er bra for hjertet. Det er ikke noe problem å trene selv om du opplever ekstraslag innimellom.

Hvis du blir redd av å få ekstraslag under trening, foreslår jeg at du kan ta det litt rolig, stoppe opp littegrann, eller noe. Og så fortsetter du når du føler deg klar. Ikke noe poeng å bli for redd. Eller du kan ha med en person du stoler på hvis du føler deg tryggere av slikt. Det viktigste er at du kan trene litt, det liker hjertet. Og litt trening er bedre enn ingenting. Start i det små og bygg deg opp. Det er heller ikke noe problem å trene tung styrke, langdistanse utholdenhet eller hva du måtte ønske. Føler du det fortsatt utrygt, foreslår jeg at du tar dette opp med legen din.

Avatar

Hei på deg K4HS6876

aug 6 2020 - 09:20
Takk for ditt kloke og gode svar. Du fikk virkelig satt ord på de tankene og følelsene jeg sliter med rundt akkurat dette. Som du skrev, så var ikke kardiologen jeg var hos så flink til å sette ord på det han fant ut. Han sa at hjertet så helt normalt og friskt ut og ikke så mye mer. Jeg syns det var vanskelig å mase og spørre for mye etter undersøkelsen og følte at jeg bare måtte ta til takke med det svaret jeg fikk. Snakket med legen min i etterkant, som hadde fått tilsendt epikrisen fra kardiologen. Hun beroliget meg også med at han ikke hadde funnet noe som var unormalt eller galt med hjertet.
Jeg skal gjøre som du skriver, fortsette med å trene og være i aktivitet, da jeg syns dette gjør godt for kropp og hodet generelt. jeg kvier meg litt for å presse meg, selv om det alltid har gått bra etter en tøffere treningsøkt. Skvetter bare så til når hjertet gjør dette hoppet midt under aktiviteten.
Avatar

Hei Bunky1974

aug 6 2020 - 15:18
Hyggelig å kunne være til hjelp:)

Det kan være litt vrient for fagfolk å informere sånn at pasienten opplever å få tilstrekkelig informasjon. Jeg tror mye bekymring kunne vært redusert eller unngått om dette ble gjort bedre. Som du sier, kan det bli sånn at man ikke tør spørre. Ofte er en enkel forklaring nok. For mye informasjon kan gi mer bekymring. Jeg tror det er lurt å begynne i det små.

Du skriver at det alltid har gått bra etter trening. Hvis det skulle gå dårlig, hva tenker du det innebærer for deg?

Den der greia med at du skvetter til når du kjenner hjertet "hopper" under aktiviteten kan komme av at den "skvettresponsen" har blitt knyttet opp mot den følelsen du får i kroppen når det der inntreffer. Det går an å redusere sånt og å bli helt fri fra det. Jeg holder på med slike ting selv. Det blir på en måte akkurat samme som at noen skvetter om de hører en dør smelle, der andre ikke bryr seg. Samme type respons i kroppen.
Jeg har troa på en sakte men sikkert tilnærming her. Prøv å være snill med deg selv og ta det rolig så vil dette bedre seg med tiden. Litt for forsiktig er nok klokere enn for mye på en gang. Min oppfatning er at vi driver med utholdenhetsidrett når vi prøver å bli friskere fra sånne her greier, ikke sprint.

Jeg tenker at det er fint at du spør om de tingene du lurer på. Fortsett gjerne med det:) Noe av det verste er å sitte med disse greiene alene.

Vi prates:)
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 6 2020 - 21:08
Hei. Det jeg tenker rundt trening, er at jeg ikke vil «trigge» frem en reaksjon i hjertet. Jeg vet jo innerst inne at trening er sunt for hjertet. Men det er nok denne skvette responsen og «være på vakt» følelsen som sitter i meg hele tiden. Jeg lytter nok litt for mye til alle mulige kroppslige signaler og skal tolke alt og finne ut en årsak på alt. Skulle gjerne klart å redusere skvette responsen. Må nok bare jobbe med meg selv og klare å slappe av og nyte livet og hverdagen, istedet for å være på vakt og føre var hele tiden. Det hjelper veldig mye å få slike svar som det du har gitt. Får meg til å ha et litt annet syn på min hjerte angst
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 7 2020 - 00:13
Heisann.

Hva slags reaksjon i hjertet er det du ikke har lyst til å "trigge"?

Ja, det er noe jeg tror veldig mange vet med fornuften sin, at trening er sunt. Og spekteret går feks fra støttemedlem på treningssenteret, til å være så redd for at hjertet skal stanse hvis man trener- slik at man ikke tør å trene. Jeg har prøvd begge deler. Det er opplagt forskjell på fornuft og følelser, hvis ikke hadde ting vært mye lettere. Og det er individuelle forskjeller på menesker i den forbindelse. Noen får mer angst enn andre. Med nok angst blir delene i hjernen som tenker fornuftig, koblet ut delvis eller helt. Så det er ikke så rart at vi gjør ufornuftige ting under påvirkning av angst.

Jeg har troa på å gå veien om følelser. Å sjonglere tanker kan fungere også, det spørs hvor kraftig angsten er. Jeg liker å sammenligne med feks å være tørst. I starten kan man tenke at ok, jeg klarer å vente litt til med å drikke noe. Men etterhvert vil man bli så tørst at man drikker hva som helst. Kroppen tar over.

Hvis du er mye på vakt og føre var, tenker jeg at det nok har sine gode grunner. Noen jeg pratet med hadde sånn typisk helseangst. Visstnok. Etterhvert viste det seg gjerne at en eller annen person de var glad i plutselig døde av en eller annen sykdom. De var redde for samme type sykdom, eller noe annet. Redde for å dø fra noen de selv er glade i, kanskje. Da gir det en annen type mening, synes jeg.

Jeg tenker at angst i alle former og fasonger har sin hensikt. Hva om du prøver å beskytte deg selv, holde deg selv i live? Det synes jeg er en fin måte å se det på. Istedet for "tenk annerledes, slutt med å mase om innbillt sykdom, det der er ikke noe å være redd for" og så videre. Det kan ta endel tid å bli mindre skvetten. Jeg har gode erfaringer med det. Jeg tror du og kan få det til.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 7 2020 - 08:47
Hei

Jeg vet ikke helt, men innbiller meg at dersom jeg presser opp pulsen for mye, så kan det utløse et hjerteinfarkt, dersom det ligger noe latent i hjertet som ingen har oppdaget ennå. Jeg tror ikke min helseangst direkte har kommet pga. noen i nær familie som har vært syk eller plutselig gått bort pga. sykdom. Jeg tror heller at jeg indirekte har vært litt lett mottakelig for å helsebekymringer, siden min mor er likedan. Hun var ikke slik da hun var yngre, men etter at hun ble enke og ble sittende en del alene, kom det nok mer helsebekymringer og tanker om sykdom hos henne. For rundt 8 år siden opplevde jeg min første tydelige angst periode. Da ble jeg veldig bekymret for noe helt annet enn helse og var overbevist om at dette kom til å skje. Jeg husket at jeg leste utrolig mange artikler om spesielt denne saken og tenkte omtrent ikke på andre ting. Men etter en stund så innså jeg at dette ikke ville skje og at jeg på en måte var trygg. Men så en stund etterpå dukket det opp ekstraslag på hjertet mitt og så var ballen i gang der. Den gang fant ikke legene noe unormalt etter Holter registreringen og ekstraslagene forsvant gradvis bort igjen. Jeg tror ikke min helse/hjerte angst kan forsvinne over natten, men bare det å få slike svar fra en annen person, som vinkler saken slik du gjør, føler jeg er til stor hjelp.

Det å klare å se seg selv fra utsiden, hjelper også på en måte. Jeg prøver noen ganger å tenke hvordan jeg ville støttet og hjulpet min mann dersom han hadde vært en person med helseangst. Hva ville jeg sagt til han hvis han bekymret seg for hjertet sitt. Alle må finne sin vinkel og sine verktøy å bruke, for å få bukt med sin helseangst.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 7 2020 - 12:31
Hei

Jeg tror jeg skjønner. For å utforske dette litt, om det er ok for deg. Hvordan ser du for deg at pulsøkning kan utløse et hjerteinfarkt? Hva slags latent sak kan ligge i hjertet, tenker du?

Du har et godt poeng synes jeg, som jeg forstår slik at du er som du er delvis som følge av påvirkning fra moren din. Det kjenner jeg meg igjen i. Åja, så det begynte med noe ikke helse relatert og så hoppet det over på helse ja. Hvordan ligger disse tingene på en tidslinje tro, hvis du tegner opp en og setter opp hendelser som kan ha vært utfordrende eller faktisk var det for deg? Jeg vet ikke om det kan være noe for deg, bare kom til å tenke på det.

Enig, det er kjekt å få litt andre perspektiver og utvide verktøykassen.
Det med å la folk være som de er har jeg troa på. For hvordan kan de være noe annet enn det de er....
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 7 2020 - 14:01
Hei

Vanskelig å forklare hvorfor jeg tenker slik. Er nok fordi hjertet iblant gjør et kraftigere slag under pulsøkning (f.eks. om jeg må skynde meg, gå raskt opp en bakke osv.). Da får jeg litt panikk og tenker at dette føltes ikke helt bra. Sikkert fordi jeg ikke har opplevd dette tidligere i livet. Samtidig kjenner jeg jo ikke noe mer av dette når først pulsen har kommet opp i en viss fart. Det virker som om det er i overgangen fra rolig til hurtigere puls at dette kraftige slaget dukker opp. Jeg blir bare redd for at hjertet tar skade av det, selv om jeg innerst inne vet at pulsøkning og aktivitet ikke er farlig for friske hjerter.

Angående tidslinje, så vet jeg at jeg for 8 år siden også hadde en veldig stressende periode. Det ble mye i forhold til små barn, krevende jobb og mye som skjedde på en gang i livet mitt. Det samme opplevde jeg også i fjor høst da ekstraslagene kom tilbake. Da hadde jeg hatt en emosjonell tøff periode i forkant, mye stress og bekymringer. Jeg mistenker at dette var med på å bringe frem ekstraslagene igjen. Når ting falt litt mer på plass tidligere i vår, så begynte også ekstraslagene å avta litt. Men jeg kjenner at så fort ting hoper seg litt opp igjen og jeg får mer stress inn i livet, har også ekstraslagene lett for å dukke opp igjen. Det kan hende jeg rett og slett bare må leve med dette.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 7 2020 - 14:21
Det som plager meg, er hvorfor dukker disse ekstraslagene opp når jeg f.eks. har gått en del, gått opp trapper, el. altså der pulsen øker litt. Ikke så mye at jeg blir sliten og kortpustet, men bare nok til at hjertet må slå litt raskere. Det er da katastrofe tankene mine slår til og jeg lurer på om det er noe som ikke hjertet liker. Får det får lite blod, er det noe som bremser den normale blodtilstrømningen, som gjør at hjertet hopper over noen slag. Dette fikk jeg heller ikke noe svar på av kardiologen.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 7 2020 - 17:12
Hei.

Pulsøkning og aktivitet er som regel ikke farlig for syke hjerter heller, så lenge man avpasser etter hva det er man har av hjertesykdom og hvor man er i forløpet.

Det virker som at stress har noe med dette å gjøre for deg. Stress og angst er på en måte to sider av samme sak. Hva man kan gjøre med det er noe annet, der tipper jeg at du har noen idéer og erfaringer du kan bruke for å hjelpe deg selv.

En klassiker er at ekstraslagene kan komme når hjertet roer ned etter å ha hatt litt raskere rytme og når man starter opp aktivitet. Det kan forklare det du beskriver tenker jeg. Det har å gjøre med adrenalin og at cellene i hjertemuskelen blir litt sånn, ivrige i tjenesten.

Du skriver at du kan tenke at hjertet får for lite blod sånn at hjertet lager ekstraslag. Når hjertet slår, og blod går ut mot kroppen fra hjertet, passer hjertet på å gi seg selv ferskt blod med masse oksygen som 1 prioritet. Hvis hjertet får for lite blod (som regel er det da mye plakk i koronararteriene), vil du få angina smerter. Varer tilstanden for lenge, snakker vi hjerteinfarkt. Da har det oppstått skade på hjertemuskelen. Slike smerter er uansett såpass vonde at de vil motivere til å avslutte aktiviteten. Det blir for vondt å fortsette. Anstrengelsesangina fungerer slik at smertene avtar når aktiviteten avtar. Fordi da får hjertemuskelen nok blod til å fungere som den skal.

Dette burde kardiologen ha tatt seg tid til å forklare synes jeg. For det er ikke noe galt med blodforsyningen til hjertet ditt, slik jeg oppfatter dette. På ultralyd cor, som du har fått utført, tar de noe som heter doppler. Da ser man på blodgjennomstrømning i hjertet og i koronararteriene. Du hadde normale funn. Ingen problem:) og om doppler ikke ble gjort. Du har ingen smerter. Ingen problem der heller:)
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 15:40
Hei

Føler at mønsteret i ekstraslagene og når de dukker opp har endret seg de siste ukene. Tidligere kom de gjerne når jeg satt eller lå og slappet av. Nå dukker de opp i det pulsen min skifter gear, dvs når jeg skal skynde meg, når jeg går eller sykler i bakker, når jeg driver med andre aktiviteter i hjemmet som gjør at pulsen øker. Dette har jeg ikke kjent noe til tidligere og syns det er ekkelt. Jeg vil tro at jeg hadde adrenalin også tidligere og en aktiv hjertemuskel. Men at hjertet må dunke sånn hardt, har ikke vært plagsomt for meg før. Legen forklarte at jeg hadde normal og fin blodgjennomstrømming. Jeg er noe overvektig og legen anbefalte meg å prøve å gå ned i vekt, selv om han ikke kunne se at hjertet virket å være påvirket på noen måte pga vekten min. Jeg har fint blodtrykk og normale kolesterol verdier. Men jeg har fått en ekstra trang til å beskytte hjertet mitt og er derfor redd for at vekta skal skade det. Men stress i hverdagen har jeg fortsatt, spesielt pga 3 barn som krever sitt og som er høyt og lavt døgnet rundt. Tålmodighet blir satt på prøve hele tiden og jeg må stadig trekke pusten dypt for prøve å senke skuldrene. Jeg lengter etter stillhet og ro men føler jeg aldri får nok av det. Bråk og mye uro sliter på meg og helsa. Er redd for at dette også skal påvirke hjertet
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 16:32
Hei.

Ettersom dette du har opplevd i det siste ikke kom med på holter, skjønner jeg at du tenker på det der. Hadde vært bra om du fikk det med, mest for din egen del kanskje. Så lenge du ikke besvimer, har brystsmerter, veldig rask eller veldig langsom og evt uregelmessig hjerterytme, tung pust eller svimmelhet i forbindelse med de der ekstraslagene er det ikke noen spesielt god grunn til å anta at det er noe farlig hverken på kort eller lang sikt. Har du hørt med legen din angående det som du opplever har endret seg?

Vektreduksjon er bra, på sikt. Virker ikke som det er så nødvendig nå med tanke på hjertefunksjonen din. Høres ut som du har endel stress i livet. Det er klart at stress og lite avslappende omgivelser virker inn på kroppen. Det er risiko forbundet med langvarig stress, men på den annen side har du normalt blodtrykk. Normal puls etter det jeg forstår. Og normalt kolesterol. Du trener. Dette er knallbra og viktige faktorer for god hjertehelse. Det er ikke så mye mer du kan gjøre i forebyggende hensikt. Spise fet fisk noen ganger i uka, sove så godt som mulig, ja... man får bare gjort så godt man kan tenker jeg. Litt flaks trenger vi også:)

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 16:49
Hei igjen. Ingen alarmerende tegn i kropp og hjerte som tilsier at jeg bør være engstelig. Men dette med hjertet har bare blitt en «greie» for meg. Innser jo at jeg bruker veldig mye av tiden min til å fokusere og tenke på hjertet. Er ikke flink nok til å tenke at jeg gjør mitt beste, som du skriver. Er mye på vakt og kjenner etter unormaliteter. Nesten så jeg forventer at jeg skal merke noe dersom jeg gjør noe som har utløst dette tidligere. Hadde jeg bare klart å snu tankene mine. Fra å tenke å nei, dette er skummelt, til å tenke jaja der var det et ekstraslag men det går fint. Bare hjertet som lever sitt liv. Det er slitsomt med denne fæle angsten, når det er rom for så mye annet fint i livet?
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 17:14
Hei.

Jeg synes også at ekstraslagene kan være ganske plagsomme, litt som om noen sitter og prikker meg i brystkassen med en hard finger uten at jeg kan gjøre noe for å få det til å slutte. Det er ille nok synes jeg. Frykt i tillegg blir fort ganske uutholdelig. Hva kom først, frykten eller ekstraslag. Begge? Glidende overganger? Noe annet?

Blir du hjertesyk så er det noe du mest sannsynlig kommer til å legge merke til. Tar man en "årsservice" hos legen fanger man opp det meste. Og resten tar man ved akutte symptomer. Lett å si, ja jeg vet. Bedre med en tur for mye til legen enn en for lite, pleier jeg å si. Ikke at jeg følger den oppskriften selv. Der er jeg ganske ufornuftig. Venter i det lengste og håper at det går over:)

Dette at du bekymrer deg om det kan være noe med hjertet. Altså, du kunne like greit bekymre deg og tenke mye på om du kan bli påkjørt neste gang du går over gaten. Noen har det på den måten. Tilfeldigvis har du hjertet som fokus nå, tenker jeg. Om du ikke hadde ekstraslagene kunne du alltids tenke at du kan bli hjertesyk fordi du har diverse stress. Eller du kunne halte litt på en fot, og så bekymre deg over mulighet for en eller annen nevrologisk sykdom. Har man en slik måte å fungere på så kan det være noe som ligger bak, kanskje. Som du var inne på, noe med familie. Man har lært å være slik kanskje. Eller erfaringer, egne eller andre sine. Man lærer av andre og hva som skjer med dem. Det er smart for å sikre sin egen overlevelse. Faller noen på trynet fra en stige, er man gjerne litt ekstra forsiktig selv om man går opp der etterpå. Det at du leter etter noe som er galt gir mening for meg. Det kan hende, ikke sant....en dag finner du til slutt noe. Om du lever lenge nok er sjangsen ganske stor for å bli syk på en eller annen måte. Da var det kanskje lurt å følge med. På den annen side blir det mye falsk alarm. Jeg vet ikke om det er noe bedre å bare la alt flyte og håpe på det beste. En mellomting kanskje?
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 19:17
Hei. Har du forresten mye ekstraslag selv for tiden eller har det gitt seg hos deg? Det er jo ikke noen mening i å gå rundt og vente på at man skal få en sykdom. Bruke mye energi på å frykte hjerte svikt eller hjerteflimmer. Hos meg kom angsten etter at ekstraslagene meldte seg. Da ble jeg redd da jeg ikke hadde kjent dette på mange år. Ble veldig opptatt av å finne ut hvorfor jeg hadde fått dette igjen. Det måtte være et tegn på noe, jeg måtte bare finne det ut, før det var for sent. Nå har det gått over 8 måneder siden dette startet, og vet ikke om jeg har blitt verre eller bedre, eller om jeg bare på en måte har blitt vant til det?
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 21:02
Jeg har en god del av de. I dag har det vært ekstra mye. Det var sånn fra jeg våkna, så jeg tok en times treningsøkt for å se om det kunne hjelpe. Ikke noe effekt, det var endel da jeg drev på også. De kommer jevnt og trutt. Litt serier her, enkeltstående, alt mulig. Fikk en skikkelig bra trening da, det var fint. Jeg kunne gjerne ha sluppet, men får ikke gjort så mye med de. De får bare være der. Det hjelper endel at jeg ikke frykter de eller blir engstelig av de. Jeg synes de er mest irriterende når det blir mye av de. Det slår godt i brystkassen for å si det sånn. Noen ganger gjør det litt vondt.

Ja det kan du si, jeg er ikke så bekymret for sykdommer. Jeg skal dø av noe. Håper bare det ikke blir veldig langvarig og smertefullt. Når det er sagt har jeg mer enn nok lidelse slik det er. Ting kan dessverre som regel bli verre. Håper på det motsatte. Jeg tenker at om man ikke finner en mening med lidelsen så blir lidelsen meningsløs. Om man bruker livet sitt på å frykte en eller annen sykdom man ikke har, så slipper man iallfall å leve livet sitt slik man kunne ha gjort. Man blir opptatt med hodet sitt, og får ikke tenkt på mange ting. Hvis man har mye stress kan det være en taktikk. Ikke sikkert man vet hva man velger å gjøre. Det er ikke et bevisst valg nødvendigvis. Å la være å endre det man kan gjøre noe med, og istedet fokusere alt på noe man ikke kan beskytte seg noe særlig mot. Ikke noen god løsning på papiret eller i praksis men veldig mange gjør det. Så hvorfor gjør de det. Jeg tror det er en mening i det. Jeg føler meg nysgjerrig.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 8 2020 - 22:48
Du har kommet et godt stykke på vei, hvis du ikke blir engstelig når du får disse ekstraslagene, men klarer å fortsette med det du gjør. Når jeg får dem, blir jeg som regel veldig stille og innesluttet. Om jeg drev på med noe som var hyggelig, så er alt dette borte idet ekstraslagene starter. Da slår bekymringene meg helt ut og jeg blir bare tankefull og fjern. Hver morgen våkner jeg og håper dagen skal bli bra. Optimismen er der helt til ekstraslagene kommer. Da kjenner jeg en klump i magen og jeg blir bare deppa. Lurer på når dette skal forsvinne, aldri tipper jeg.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 9 2020 - 01:14
Vel, jeg har hatt de hele livet så det er noe jeg er vant med. Sånn tja, 5 til 30 per døgn kanskje. Bortsett fra da det ble så enormt mye, som jeg vel skrev om langt oppe. Det var vanskelig å venne meg til. Sånn som det var hadde jeg neppe orket over lengre tid. Fikk ikke sove pga det hamret sånn i brystet. Jeg sover dårlig fra før, så det ble helt texas.
Nå er det verre enn det var før det ble ille, men mye bedre enn da det var på det verste. Og nå får jeg ikke gjort mer. Det er til å leve med.

Akkurat. Jeg tror jeg oppfatter et par ting ut fra det du skriver her. En ting er det du tenker. Og så er det noe kroppen har for seg, med den klumpen i magen. Det der kjenner jeg igjen fra andre ting jeg har angst for.

Det kan jo være du blir kvitt dem da. Du har vel ikke hatt de hele livet slik som jeg?
Du nevnte denne betablokkeren kardiologen foreslo. Jeg tror det kan virke bra på ca 20% av de som har ekstraslag. Med normalt blodtrykk og normal puls bør du ikke ta så mye, men en lavdose lar legen deg muligens prøve. Det er en mulighet tenker jeg. Tenk om det funker.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 9 2020 - 13:56
Går du på betablokker idag? Slitsomt å måtte ha dette igjennom hele livet. Men hvis man klarer å innse at en bare må leve med det, i den visshet om at det ikke er farlig, så har man jo ikke noe valg. Jeg får vel ikke klage som bare har hatt det i åtte måneder. Jeg skal til legen i slutten av september, for å ta masse blodprøver og en oppfølgings prat. Da tenker jeg vi også tar opp dette med betablokker. Det føles som om det har endret seg litt de siste ukene. Fra mye ekstraslag hver dag mens jeg er rolig til ekstraslag mest når pulsen øker eller avtar. Hva kan det bety.? Kanskje jeg har klart å roe ned stresset rundt dette. Men er redd for å glede meg for tidlig for plutselig dukker det opp igjen når jeg minst forventer det
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 9 2020 - 17:08
Ja, jeg tar fortsatt betablokker.

Du kan klage så mye du vil. Eller som jeg heller kaller slikt; gi uttrykk for din opplevelse av å være deg:)

Høres ut som en god plan du har med legen der.

Ja, hva kan det bety... jeg har alle de variantene du nevner. Det betyr ikke noe for meg, holteren viste også at det var helt ok. Jeg merker også at dette endrer seg innimellom. Min innstilling er sånn at hvis det er det eneste "symptomet", så lar jeg det være. Ingen grunn til å foreta meg noe. Jeg ser på det som en normalvariasjon. Det er klart at blir man først redd så er ikke denne metoden nødvendigvis så hjelpsom. Ikke akkurat når man er redd, ihvertfall. Da får man vente til man er roligere, det pleier jeg å gjøre.

Puls forøvrig skal ikke slå helt jevnt. Man skal ha litt varians i slagene. Ikke som atrieflimmer, det er ikke bra ;) Man kan kjenne dette på pulsen sin. Bittelitt forskjell i slagene Og dette med respiratorisk sinus arrytmi; pulsen forsinkes litt om man trekker pusten dypt og puster ut. Et tegn på stabilitet og reservekapasitet i kroppen til å håndtere stress feks. Når man blir sint, stressa, blir dette fenomenet mindre eller helt borte.

Jeg tenker at du kan forsøke å glede deg den tiden du føler deg noenlunde bra. Om du klarer det. Så godt du kan, selv om det kanskje ikke går helt som du håper. Dukker det opp, så dukker det opp.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 9 2020 - 19:31
Jeg må bare berømme deg for å svare og beskrive disse symptomene og opplevelsen rundt dette med ekstraslag så bra. Du får det til å høre ut som en selvfølgelighet, som noe jeg ikke har tenkt på før. Normal variasjon er et veldig bra ord. Helt enig, så lenge det ikke oppstår andre symptomer enn dette og man ser at man kan leve tilnærmet normalt med det, så må det vel være til å holde ut. Noen ganger kjenner jeg at pulsen tar en bitteliten galopp, særlig hvis jeg er veldig oppspilt eller stresset for noe. Men det varer kanskje i bare 4-5 sekunder og så er pulsen helt jevn og fin igjen. Vet ikke engang om det er pulsen jeg kjenner eller om det bare er hjertet som «rister» litt, vanskelig å forklare.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 00:23
Takk for det, hyggelig å høre:)

Når du kjenner den riste følelsen, hva skjer med deg da? Blir du redd, tenker på noe, eller...

Den lille galoppen du beskriver tror jeg er flere ekstraslag som kommer etter hverandre. Den beskrivelsen din om at hjertet "rister" litt synes jeg er ganske bra. Jeg har lignende selv og fikk med mange på holter. Jeg tenker at det ikke er noen grunn til at det er noe annet hos deg. Du har ingen andre symptomer såvidt jeg forstår. Hvis du klarer å fremprovosere det, tenker jeg det kan være bra å ta det på legetimen du skal ha. Da kan legen sette på deg EKG og se om dere får det med. Om det hjelper deg å få det svart på hvitt, hva det er som skjer, synes jeg det er forsøket verdt. Eventuelt bare høre hva legen din mener det er for noe, uten EKG.


Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 08:25
Jeg må innrømme at jeg skvetter litt til når jeg kjenner den riste følelsen. Den kan komme helt ut av det blå og da blir jeg skremt. Det er ganske guffent når hjertet løper litt løpsk i noen sekunder. Det kommer sjelden når jeg sitter og slapper av, men som regel mens jeg driver på med noe, gjerne hvis jeg må skynde meg til noe og er litt små stressa. Dette er noe som har dukket opp ganske nylig. De første ekstraslagene jeg opplevde for 8 måneder siden, kom da jeg var rolig og skulle slappe av. Men jeg tror det må ha sammenheng med at jeg har vært stressa i forkant, gjort eller opplevd noe som var angstfylt eller belastende for meg. Jeg har hatt EKG tre ganger i mitt liv og alle tre gangene ble det ikke gjort noen unormale funn på hjertet. Jeg opplever det som vanskelig å klare å fange opp dette på EKG mens det pågår. Så tror jeg bare må ta det opp med legen når jeg skal dit. Det som kverner rundt i hodet mitt, er hvorfor hjertet gjør slike hopp etter hverandre? Kan ikke noe for det, men frykten setter seg i meg da.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 11:38
Du blir skremt, sier du av den riste følelsen. Du blir ikke skremt av de andre hjerteslagene dine som du opplever som normale, tror jeg.
Jeg lurer på hva det er som skremmer deg med det der. Redd for at hjertet skal stoppe? Arytmi? Eller noe annet. Kanskje du blir redd og ikke vet hvorfor?

Det med at det kommer ut av det blå, hender det at det ikke kommer ut av det blå? At du merker noe så du vet at det kommer?

Ekstraslag føles forskjellig alt etter når og hvor de oppstår. Det er ikke nødvendigvis likt hver gang. Det der uttrykket med normal variasjon kan brukes synes jeg. For eksempel føler man noen ekstraslag godt oppover i halsen. Det er fordi hjertekamrene som lager ekstraslaget akkurat da, slår mot lukket hjerteklaff. Det er ikke farlig. Når man kjenner dette, slår enten forkamrene et ekstraslag, og hovedkamrene et vanlig slag, og så kræsjer blodet fra forkamrene i de lukkede klaffene ned til hovedkamrene. Eller hovedkamrene slår et ekstraslag, som med tilfeldigvis riktig timing, gjør at neste vanlige forkammer slag møter lukket klaff.

Det du opplever med den ristinga høres ut som en variant av ekstraslag synes jeg. Du får høre med legen. Jeg har hatt perioder med slike selv gjennom livet, husker jeg. De opplevdes litt annerledes enn andre jeg får. Pulsen føk litt avgårde noen sekunder kjentes det som. Jeg fikk med noen på holter. Var, som ventet, ikke noe problem. Same shit, different wrapping;)

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 12:59
Jeg blir ikke redd av de andre hjerteslagene, kun den riste følelsen. Jeg blir bare veldig utrygg når jeg kjenner det, fordi jeg har ikke opplevd dette tidligere, ikke før de siste ukene. Tidligere har jeg som jeg skrev tidligere, opplevd ekstraslag mest når jeg satt rolig og slappet helt av. Hva jeg er redd for, både at hjertet skal stoppe men kanskje mest arytmi, siden dette er noe min mor også har. Noen ganger er jeg litt forberedt på at det kan komme slike dunk, det er når jeg f.eks. går raskt oppover en bakke eller kjenner at pulsen min øker pga en eller annen anstrengelse. Da er jeg litt forberedt på at det kan skje, men allikevel skvetter jeg veldig til de gangene det skjer.

Jeg skal snakke med min lege om mine tanker og opplevelser rundt dette. Jeg vet ikke om jeg merker flere symptomer rundt hjertet nå enn før, eller at jeg bare er mye mer obs på dem enn tidligere. Kanskje jeg kjente slike ting før også, ,men aldri tenkte noe mer over det enn der og da. Jeg vet faktisk ikke. Bare at jeg mangler noe på å føle på den tryggheten om at hjertet er friskt.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 13:48
Åja, du er redd begge de tingene. Da har jeg et par spørsmål. Hva er det med arytmi du synes er skummelt?
Er det atrieflimmer moren din har?

Jeg tror det er noe annet med dette enn bare trygghet om at hjertet ditt er friskt. Den tryggheten har du skullet få da du gjorde undersøkelsene og fikk beskrevet at alt var normalt og friskt med hjertet ditt. Men det skjedde tydeligvis ikke. Det blir jeg nysgjerrig på. Synes du at du møter god forståelse for dette her i dagliglivet, familien og slikt? Føler du deg generelt som om du har kontroll på ting, trygg og sikker? Jeg lurer på om det kan være noe et eller annet sted som gjør at det blir sånn utrygt for deg.

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 14:14
Jeg vet jo at det på både Holter registrering, arbeids EKG og ultralyd, ble det ikke konstatert noen tegn til atrieflimmer. Både kardiologen og legen min var ganske tydelig på dette. Men jeg syns ikke kardiologen sa særlig mye under undersøkelsene. Det kan hende han ikke fant noen tegn til avvik eller galt med hjertet, som gjorde at han følte han måtte utdype dette noe nærmere. Kan hende forklarte han godt nok i forhold til hva han pleier å forklare sine pasienter. Muligens det bare er meg som vil ha slike ting veldig detaljert og nøye forklart. Jeg fikk vite i etterkant av hans kontor assistent, at det bare var å ringe han tilbake om det var spørsmål jeg hadde eller ting som var uklart for meg. I mellomtiden gikk de ut i ferie i noen uker, så jeg vurderer om jeg skal ringe han tilbake i løpet av denne uken og få litt forklaring på undersøkelsene han gjorde. Ellers i dagliglivet er det ikke så mange jeg deler disse bekymringene med. Kun min nærmeste familie og alle de sier at jeg må vel være godt nok utredet nå, slik at jeg ikke trenger å være redd. Men det hjelper ikke om de gjentar seg selv hundre ganger - du er frisk, det er ikke noe som feiler hjertet mitt. Dersom dette ikke går inn i hodet mitt og jeg 100% klarer å akseptere det uten noen som helst tvil, så er jeg like langt. Kan hende jeg på sikt blir mer overbevist om dette etter samtale med kardiolog igjen samt min lege.

Jeg er nok en sånn person som liker å ha kontroll på ting og vite hvordan "landet ligger". Men det er jo ikke alt som kan kontrolleres, begrunnes eller forklares her i livet, ei heller hjertet. Vet ikke hvorfor akkurat hjertet er så viktig å full kontroll på for meg. Muligens fordi vi er så avhengig av hjertet. Hadde det bare vært vondt i en arm, vondt i foten eller noe sånt, så hadde jeg akseptert det på en litt annen måte. Hadde jeg enda fått en begrunnelse på hvorfor jeg får ekstraslag, så hadde jeg slått meg til ro med det også. Men når det ikke er noe som vet, ei heller kardiologer, alt blir bare spekulasjoner, så gjør det meg utrygg. Er nok bare jeg som er litt håpløs der dessverre.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 14:45
Jeg synes ikke du er håpløs bare fordi du har det sånn, iallfall.

Ikke sant, ingen tegn til atrieflimmer (eller noe annet) på undersøkelsene. Og det er ikke noe man har "litt", eller "kanskje "Det er enten eller. Hør med kardiologen og fastlegen. Hvis du etter dette ikke klarer å slå deg til ro, hva kan du da gjøre? Utfordringen er jo at du når som helst, i teorien, kan få atrieflimmer. Som alle andre kan. Det er nok der innsatsen bør settes inn, tror jeg.

Noe av grunnen til at kardiologer og andre fagfolk ikke forklarer så mye kan være at de ikke ønsker å bidra til nye bekymringer. Det er også nyanser i dette som krever et høyt faglig nivå for å kunne forstå hvis man skal gå grundig til verks. Så det blir vanskelig å forklare. Noen ganger er det bedre å ikke vite om alle de tingene som *kan* skje i teorien. Det er mange ting jeg vet, som jeg ikke liker å vite. Jeg ligger for eksempel dårlig an for en spesiell kreftsykdom. Ikke at det plager meg i det daglige, jeg følger bare opp det årlig. En dag kan det hende det kommer dårlige nyheter. Det tar jeg hvis det skjer.

Livet er er usikre saker som du er inne på. Man kan lære seg å leve med usikkerhet. Jeg tror at om du hadde andre symptomer kunne du komme til å bli veldig fokusert på at det kunne være en annen alvorlig sykdom som feilte deg. Jeg tror du har hatt sånne ting før. Men nå er det hjertet som er greia. Vondt i en fot kan være veldig mange alvorlige diagnoser hvis man bare går inn for å tro det.
Hvis du hadde så vondt i foten at du ikke kunne gå skikkelig, legen sa det feilet deg ikke noe- hadde du virkelig slått deg til ro med det?
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 10 2020 - 15:36
Uten å gå nærmere inn på dette, så har jeg hatt sånne ting før som du skriver. Jeg tror jeg skal starte med å snakke med kardiologen og deretter fastlegen min. Men takk for gode råd og gode ord. Hyggelig at noen vil ta seg tid til å diskutere dette med meg!
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 11 2020 - 12:30
Hei K4HS6876!

Bare et kort spørsmål til deg: Føler du at du har slått deg til ro med dine ekstraslag og på en måte akseptert dem? Kjenner du deg helt trygg på at det ikke feiler hjertet ditt noe, eller sliter du fortsatt med bekymring rundt det? Jeg vil så gjerne kunne klare å slå meg til ro med at hjertet mitt er friskt og at disse normalvariantene jeg har av symptomer, ikke er tegn på noe alvorlig.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 11 2020 - 16:10
Hei:)

Jeg er rimelig trygg på at hjertet mitt er fullstendig friskt. Det var iallefall det da jeg ble undersøkt. Jeg kan selvsagt bli hjertesyk når som helst. Eller det kan være annen sykdom. Teoretisk sett. Satser på at jeg merker noe om jeg blir syk og så tar jeg årskontroll hos legen som fanger opp det meste ellers, forhåpentligvis. Noen garanti har jeg ikke.

Jeg følger opp den arvelige kreft greia, og så driver jeg og utreder en kronisk blodsykdom legen mener jeg har. Hun har vært litt treg, det er 1 år siden dette skulle vært avklart. Den ble forresten oppdaget tilfeldig på blodprøve, jeg merker ingenting. Men det er jo tidlig i forløpet. Det går nok bra. Jeg tok kontakt i dag faktisk, og purret litt. I samme slengen tar jeg en årsservice på kroppen, masse blodprøver:) Det blir litt spennendeb kjenner jeg, håper det ser bra ut.


Jeg tror du kan klare å slå deg til ro med deg selv etterhvert:)
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 11 2020 - 18:49
Hei ! Det er nok en god følelse å kunne kjenne seg trygg på at hjertet er friskt. Men hjertesyk kan jo hvem som helst plutselig bli. Men orker man å gå rundt og tenke på det og bruke mye tid og krefter på frykt og bekymringer? Hver gang jeg nevner for noen i familien min om hjertet, så får jeg høre at jeg er frisk og ingenting som feiler hjertet mitt. Når skal dette feste seg til underbevisstheten min tro?
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 11 2020 - 19:07
Jeg tror det er forskjell på at noen forteller deg noe. Eller om du finner ut noe på egen hånd. Det at folk i familien din sier slike ting, de blir kanskje litt lei av at du har det slik. Jeg vet ikke. Kanskje de og ønsker at du kunne ha det annerledes, de ser nok at du ikke har det så bra tenker jeg.

Fornuftsmessig sett er det kanskje en dårlig strategi å bekymre seg for ting, uansett om det er ting man kan kontrollere eller ikke. Det kan være en god strategi også, det blir litt som å se seg for før man krysser gaten tror jeg. Litt bekymring som er nok til at man husker å se seg for, er bra. Ligger man våken om natten fordi man skal krysse gaten neste uke er det nok litt mye! Det er nyanser her, tenker jeg. Stormer man på uten å vurdere risiko kan det gå bra lenge. Men til slutt, kan det gå galt. Eller ikke. Dette henger nok litt sammen med hva slags personlighet man har, om man er en som bekymrer seg eller ikke. Og hvor mye, hvordan, osv. Klart det kan være slitsomt. På den annen side, skader man seg i en ulykke fordi man ikke så seg for, blir jo det en mulig langvarig pris å betale. Jeg vet ikke om noe er bedre enn det andre. Ja takk, begge deler? Litt balanse, på en måte tror jeg kan fungere.

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 11 2020 - 19:27
Jeg tror jeg kunne hatt nytte av kognitiv terapi. Snakke med noen som kan lytte til akkurat de tankene og bekymringene jeg har og kanskje fortelle og forklare meg hvordan jeg kan takle dette i hverdagen. Jeg orker ikke tanken på å skulle leve et liv hvor jeg til stadighet er redd for enten hjertet eller noe annet i kroppen. Jeg ønsker å komme dit at jeg kan kjenne på symptomer uten å reagere noe ekstra på det, før jeg faktisk BØR reagere på det.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 11 2020 - 20:09
Kognitiv terapi kan du alltids prøve. Det fins andre typer som er vel så gode. Uansett terapitype tror jeg det lønner seg å finne en terapeut du kommer bra overens med. Og en type terapi du tror kan passe for deg.
Jeg har endel erfaring med flere terapityper.

Jeg tror det er bra om du opplever å få støtte slik at du kan utvikle de egenskapene du har.
Jeg tenker at du er bra nok som du er. Og du har flere bra egenskaper du kan hjelpe deg selv med og utvikle. Spille deg selv god. Du kan å tenke logisk, du virker relativt fornuftig. Likevel hender det at du blir litt redd og det er muligens flere følelser her. Og du blir innimellom ikke så fornuftig som du kanskje ønsker. Jeg tenker at dette er helt ok. Hvis du ønsker å endre på deg selv, så kommer du etterhvert til å få det til.

Om du kan se på dette med å ikke klare å slå deg til ro med at du er hjertefrisk som en fordel, som noe bra... hvis du som et eksperiment skulle prøve på det. Hvordan blir det, tro? Er det mulig å finne en tenkt måte det kan være fint for deg på? Litt for moro skyld, hvis du klarer.

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 12 2020 - 20:00
Skjønte ikke helt det siste avsnittet du skrev og hva du ville frem til :-) Dette med at jeg ikke klarte å slå meg til ro med at jeg var hjertefrisk og se på dette som en fordel? Jeg har heldigvis lite ekstraslag for tiden, men jeg vet at de er der og at jeg vil kjenne på dem igjen. Oppgaven min må være å klare å gi f... de gangene jeg kjenner dem, istedet for å hente fram katastrofe tankene med en gang.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 12 2020 - 21:19
Det jeg mente var å innta et annet perspektiv.
Se ting på en annen måte. Ok, prøv å gi f og se om det fungerer:)
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 12 2020 - 21:51
Kanskje jeg bare må gjenta setningen til meg selv - du er hjertefrisk -gang på gang på gang. Til slutt må jeg jo tro på det og tørre å stole på meg selv
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 13 2020 - 00:06
Det funket ikke å gi F antar jeg.

Du kan alltids forsøke den metoden med å gjenta setninger hvis du har lyst til det.

Hva skal til for at du stoler på deg selv?

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 13 2020 - 09:55
Jeg har vel litt å jobbe med i forhold til å tenke positivt om helse, i stedet for å frykte det verste bestandig. At ting ikke trenger å være så dramatisk som jeg fort kan tenke at det er.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 13 2020 - 13:16
Det store spørsmålet er hva som skal for at jeg skal stole på hjertet mitt. Være trygg på at det banker og slår slik det skal og selv om det ikke banker i rute bestandig, så må det være "innafor" det også. Men jeg kjenner ikke at jeg er helt der ennå dessverre.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 27 2020 - 22:54
Blir så sliten og frustrert av disse ekstraslagene og hjertebanken. Vanskelig å få sove, blir redd. Vet at angst trigger ekstraslag men hva kan jeg gjøre?
Avatar

Re: disse ekstraslagene

aug 28 2020 - 13:37
Hei igjen:)

Jeg skjønner godt at du blir redd og ikke får sove. Prøv det letteste først: Snakk med legen om betablokker. Og når du først prater med legen, kan du høre om det fins noe terapi du kan bli med på, om du ønsker dette selv.

Hvordan har du hatt det i det siste?

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

aug 28 2020 - 17:07
Hei på deg! Har gått greit i en periode nå. Har vært litt mindre tilfeller av ekstraslag under hvile, men hadde noen episoder igår hvor de var tilbake igjen. Jeg må nok virkelig jobbe med frykten jeg har rundt dette. Skal til lege om noen uker og så tenkte jeg å snakke med kardiologen jeg var hos til uka. Det har vært mye bedre enn tidligere disse månedene, men helt borte er det definitivt ikke. Må bare klare å ta små skritt av gangen og se det positive i det også
Avatar

Er betablokker trygt å bruke

sep 7 2020 - 08:43
Jeg har nå fått foreskrevet betablokker (Zelo-Sok) lav dose av legen min, som hun sier jeg kan prøve ut. Jeg snakket nylig med kardiologen som jeg var hos. Han ville ikke direkte anbefale å bruke betablokker, ettersom jeg ikke hadde så mye ekstraslag, men bare et og annet i blant. Jeg merker at ekstraslagene har forandret sitt mønster hos meg. Tidligere hadde jeg mye ekstraslag da jeg satt rolig og var helt avslappet. Nå kjenner jeg ett og annet kraftig bank kun ved puls økning eller når puls går ned etter aktivitet. Jeg er da redd for at betablokker kan "klusse til" med hjertet og kanskje gjøre vondt verre? Enn hvis det ikke har noen effekt, siden jeg i utgangspunktet ikke er plaget med galopperende og rask puls til vanlig. Er kanskje ikke så lurt å dytte i seg hjertemedisin, dersom hjertet ikke feiler noe? Jeg tenker at jeg vil avvente med å ta disse til jeg har vært hos legen igjen om noen uker. Det er vel opp til pasienten selv å velge om man vil bruke disse eller ikke? Kardiologen min viste til mine kalsium verdier og anbefalte meg å følge opp disse nærmere, evt. mine lave ferritin nivåer. Han fant ingenting galt med hjertet mitt, så derfor var han ikke veldig ivrig på at jeg skulle bruke betablokker. Det var kun hvis jeg følte at dette ville berolige meg for mine bekymringer. Jeg har vært veldig plaget med indre stress og uro i mange måneder, og har følt at dette har roet seg litt og blitt bedre de siste månedene. Håper derfor at terapi kanskje vil hjelpe meg mer enn medisiner.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

sep 7 2020 - 14:40
Hei:)

Hva slags dosering foreslo legen din?

Betablokkere fungerer kort sagt slik at hjertet ikke blir så følsomt for adrenalin. De senker pulsen og blodtrykket og gjør at hjertet roer seg ned. Dette du beskriver med at du opplever ekstraslag når du iverksetter fysisk aktivitet og avslutter det, kan muligens ha noe med adrenalinpåvirkning på hjertet å gjøre.

Jeg tenker at nå som du har fått foreskrevet betablokker er det mulig å prøve den ut. Se om det hjelper. Det er mulig det ikke hjelper. Det kan hende det hjelper. Det er bare 1 måte å finne det ut på. Ta medisinen og se hva som skjer. Ingen kan gi deg noen garanti på resultatet. Det er en usikkerhet du må leve med, dessverre. Kan du ikke leve med frykten for at medisinen er farlig for deg, men kan leve med situasjonen du er i- la være å ta medisinen. Enkelt og greit. Blir ekstraslagene for ille, da har du medisinen klar og kan ta den hvis du vil. Det er også riktig som du sier, du må ikke ta medisinen bare fordi legen har skrevet den ut. Det er frivillig. Om det er et klokt valg når du plages slik du gjør, får være opp til deg.

Det er helt greit å bruke betablokkere selv om hjertet ikke feiler noe. Som du ser har legen din sagt det er greit, som er det viktigste. Det brukes for eksempel mot hodepine av noen. Eller mot angst. Selo-zok tolereres som regel godt og har relativt lite og snille bivirkninger.

Har du begynt med terapi?
Avatar

Hei igjen

sep 8 2020 - 12:46
Jeg har ikke hentet ut medisinen ennå, men mener å huske at hun satte opp 25 mg Selo-zok. Jeg skal se an situasjonen og som du skriver, dersom det forverrer seg igjen, så er det jo bare å prøve de ut. Jeg skal til legen i slutten av september, så da tenker jeg å ta dette opp med legen. Da kommer jeg også til forhøre meg om terapi.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

sep 8 2020 - 15:53
Hei.

Dette høres bra ut, synes jeg. Kanskje du kan hente den ut så du har den liggende.

Vi snakkes:)
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

sep 10 2020 - 19:47
Hei. Noe inni meg holder meg igjen for å prøve ut beta blokker. Jeg vet ikke hvorfor, men syns det virker skummelt å bruke dem. Hadde skjønt det om ekstraslagene jaget meg døgnet rundt og aldri gav meg ro. Men det jeg kjenner, er noen kraftige dunk når jeg har litt høyere puls, er anspent eller oppskaket. Kanskje har jeg bare litt sensitivt hjerte som overreagerer litt oftere enn før. Jeg er så i tvil. Slike betablokker er vel ikke bare å ta i tide og utide eller stoppe med tvert? Huff jeg syns bare dette med hjerte er skummelt og redd for å sette igang noe som kanskje ikke er nødvendig. Jeg vet at jeg ikke finner det ut på annen måte enn å prøve medisinen, men vil bare ikke plage hjertet unødig heller
Avatar

Re: disse ekstraslagene

sep 10 2020 - 21:17
Jeg skjønner godt at du uroer deg for dette.
Legen burde ha informert deg om disse tingene du lurer på, synes jeg.

Jeg kan ikke tenke meg at det er noe farlig for hjertet ditt å prøve ut 25 mg Selo-zok. Det plager ikke hjertet ditt. Husk at selv syke hjerter tåler å ta medisinen og det er bra for dem. Da tåler ihvertfall ditt hjerte dette; du er jo hjertefrisk:)

Det som skjer er at hjertet ditt får en lettere hverdag, rett og slett. Mindre sårbart for stress, for eksempel. Det er ikke sikkert 25 mg er nok, men et sted må man starte og da er det lurt å starte med laveste mulige dose. Som jeg skrev før her, kan du velge å starte med 12,5 mg da Selo-zok 25 mg kan deles i like doser. Da kan du prøve den en uke og se, for eksempel. Er det ingen endring i hvordan du føler deg så kan du velge å øke til 25 mg. Hjelper ikke det, så hører du med legen hvordan du skal forholde deg videre.

Man skal helst ikke bråslutte med betablokker om man har tatt den fast en stund. Blodtrykk og puls kan øke mer enn man ønsker. Dette er doseavhengig ( jo mer medisin, jo mer risiko), og 25 mg er en liten dose. Likevel synes jeg at dette skal man ta på alvor. Derfor er det lurt å ha nok medisiner hjemme til at man kan trappe ned over tid. For eksempel kan man trappe ned med 12,5 mg per uke til man er ferdig. Fra 25 mg daglig blir dette slik at du bruker en uke med 12,5 mg før du slutter helt. Gjør dette i samråd med legen din slik at vedkommende kan hjelpe deg med hvordan dette kan løses. Det kan hende legen foreslår en raskere nedtrapping eller bråslutt. Da velger du selv hva som føles tryggest for deg.

Mange tar betablokker innimellom. Noen har til og med blitt tatt i dopingkontroll pga betablokker (mis)bruk, fordi det har effekter som er gunstige i flere idretter. Jeg merker at det er lettere å trene nå som jeg tar betablokker selv så jeg skjønner godt at den er på dopinglisten;)
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

sep 12 2020 - 22:46
Jeg har ennå ikke henter ut medisinen. Jeg vet ikke om det er dumt av meg eller ikke. Men jeg vil aller mest slippe å bruke dem. Jeg håper at hjertet mitt vil roe seg ned av seg selv og at jeg kan finne andre måter på å forebygge ekstraslag på. Jeg vil helst klare dette uten medisin, siden det har vært litt roligere i det siste. Men har bestemt meg for å ta dem så snart det skulle øke igjen.
Avatar

Re: Disse ekstraslagene

sep 17 2020 - 16:40
/K4HS6876

Kjenner meg igjen av mye du skriver om refluks å fordøying. Kan virkelig hjerte oppføre seg slik når man sliter med det? For jeg gjør vemmelig det!!
Sliter du med smerter i øvre del av magan pga dette?
Avatar

Re: disse ekstraslagene

sep 18 2020 - 02:50
Hei Petter84.

Så bra at du kjenner deg igjen:)

Ja, hjertet kan absolutt lage ekstraslag som følge av refluksproblematikk. Det er samtidig viktig å huske at ekstraslag kan ha andre årsaker, slik at behandling av refluks ikke trenger å hjelpe på arytmien. Men da har man ihvertfall forsøkt. Jeg tenker at det er verdt å gi det en sjanse.

Jeg har hatt mye av den type smerter ja. Det er mye mindre av det, har det innimellom vil jeg si. Går greit å leve med.
Symptomer på refluks kan variere mye individuelt. Noen har refluks uten symptomer. Smerter øverst i magen kan være refluks relatert. Det kan være andre årsaker. Eller refluks pluss noe annet. Har du fått dette undersøkt hos lege?


Avatar

Hei igjen

sep 18 2020 - 07:27
Di sjekke e jeg har gjort i forhold til hjerte er ekg, ultralyd og ct, en hel drøss med blodprøver, 24 timers elg å sykkeltest. For magen sin del har jeg vært å fått sånn slange ned i magen, verste opplevelsen jeg noen gang har hatt. Vært hos lege i tillegg for noen små undersøkelser i tillegg! Ingen funn i magen eller feil med hjerte som er oppdaget ivf. Men føler det har med fordøying eller no med refluks! For det er alltid verst etter måltid, spesielt når jeg har spist mye! Sliter med mye brystbrann også! Føler det sirkulerer i spiserøre hele tiden! Bruker snus å drikker mye kaffe! Det er ikke akkurat medisin til dette! Men når det er som verst i magen så kommer denne kaboom i hjerte, akkurat som at det stopper! Å jeg må ufrivillig trekke pusten, helt jevlig. Fatter ikke at dette holder sammen! Får høy puls lenge etterpå å blir ekstra vondt i magen.. fatter ikke hva det et! Hatt dette lenge nå:/
Avatar

Re: disse ekstraslagene

sep 18 2020 - 17:02
Hei igjen, Petter84:)

Om du klarer, kan du forsøke å redusere snus og kaffe, eller en av de- en ukes tid for å se om det merker noen forskjell. Jeg slutta å snuse for 3 år siden, etter 20 år med snus og jeg skjønner at dette ikke nødvendigvis er lett å gjennomføre. Gjør så godt du kan:) Du kan også høre med legen din om du kan få prøve protonpumpehemmer på bakgrunn av symptomene du beskriver.

Den kaboomen, du nevner. Det som foregår er nok ekstraslag, når du kjenner det der. Først litt bakgrunn: Vanligvis slår hjertet ganske jevnt. Det kan ta litt pause når man puster dypt inn, det kalles respiratorisk sinus arrytmi og er normalt.

Sinusknuten i hjertet er en del av hjertet sitt elektriske ledningssystem og bestemmer normalt pulsen med elektriske signaler som den lager selv. Det fins backupløsninger i hjertet, om sinus knuten slutter å virke, men de omtaler jeg ikke her. Hjertemuskelcellene kan noen ganger lage slike elektriske signaler selv, som ligner de som oppstår i sinus knuten. Dette er det som gir ekstraslag. Hjertemuskelen vi trekke seg sammen når den mottar slike, for den bryr seg ikke om hvor signalet kommer fra.

Vanligvis går elektrisiteten sin vanlige vei. Og ender opp med at kamrene i hjertet fungerer i samspill. Men noen ganger, i mellom disse slagene, oppstår det av seg selv et elektrisk signal et eller annet sted i hjertemuskelen. Da blir det krøll i orkesteret, for å si det slik. Hvis de elektriske impulser oppstår i forkamrene, kalles det supraventrikulære ekstrasystoler (sves). Oppstår de i hovedkamrene, kalles de ventrikulære ekstrasystoler (ves). Disse kan oppleves forskjellige fra hverandre.

Kaboomen du skrev om, tror jeg skyldes at ekstraslaget gjør at hjertet ikke fylles helt med blod. Det er et lite kneppeslag. Som du antagelig ikke kjenner så godt, noen av de kan man kjenne. Uansett. Hjertet sørger etter et slikt for å fylle seg rikelig opp med blod. Og da får du opplevelsen av et realt dunk i brystkassen når hjertet pumper ut dette blodet. Ikke noe farlig. Det at du trekker pusten nærmest ufrivillig, også i sammenheng med økt puls, tror jeg kan skyldes en fryktrespons. Kroppen gjør seg klar til å beskytte seg selv. Flykte eller sloss. Om det kan gi mening. Det er ikke nødvendig å trekke pusten slik for hjertet sin del, men det er heller ikke noe galt i at du gjør det. Kroppen din regulerer dette fint på egen hånd. Som du merker, er den veldig god til å holde deg i live:)

Vi prates.

Avatar

Re: Disse ekstraslagene

sep 23 2020 - 10:11
Hei K4HS6876!

Tror jeg kan trenge litt støtte og beroligende ord fra deg nå. Har nå følt meg ganske fornøyd i mange dager. Hjertet har oppført seg så normalt som jeg kunne håpe på. Har vært fint lite ekstraslag, bortsett fra de kraftige "dunkene" som plutselig kan dukke opp under aktivitet eller etter en aktivitet. Dette har jeg på en måte klart å venne meg til og delvis slått meg til ro med. jeg hentet ut metoprolol tabletter, i tilfelle jeg skulle kjenne behov for å starte med disse. Jeg ville til syvende sist helst slippe å ta dem, da jeg er litt redd for å starte med medisiner på et tilsynelatende "friskt" hjerte. Men i dag har det plutselig tatt seg opp igjen. Nå kjenner jeg det hopper titt og ofte i brystet mitt, både når jeg er rolig og under aktivitet.

Prøver å finne andre logiske forklaringer på at hjertet oppfører seg slikt det gjør. Kan det ha sammenheng med overgangsalder, hormonelt - med tanke på sykluser i kroppen. Jeg vil så gjerne finne et mønster i dette, som kan berolige meg med at det IKKE er noe galt med hjertet i seg selv. Har ikke vært hos lege ennå, men skal ta en del blodprøver i neste uke, så håper å få snakket med legen i den forbindelse. Jeg orker ikke gå rundt og ha det slik. Føler at jeg bygger opp en forventning hos meg selv og føler meg så lykkelig og glad, før jeg går helt i kjelleren igjen så snart disse ekstraslagene tar seg opp igjen. Vil så gjerne klare å leve i visshet om at jeg ikke feiler noe i hjertet, uten denne forferdelige usikkerheten som aldri vil gi slipp.. Jeg vet jo også at 100% sikker kan man jo aldri være, men jeg vil så gjerne klare å godta å være nesten helt sikker også.
Avatar

Re: disse ekstraslagene

sep 23 2020 - 13:37
Hei Bunky1974:)

Først vil jeg si at jeg har godtatt venneforespørselen din og sendt deg en melding på pm. Jeg lurer på om det systemet ikke fungerer helt som det skal. Kan sende meg en melding der?

Vi pratet om dette med normalvariasjon tidigere husker jeg. Jeg tror det er noe slikt du opplever nå. Det er ingen gode fornuftige grunner til å mistenke noe galt med hjertet ditt, ut fra det du forteller om. Det er ikke sikkert det er mulig å finne noen logikk i hvorfor hjertet lager mer ekstraslag for deg nå. Med din bakgrunn utredningsmessig, synes jeg ekstraslagene dine er et tegn på at du har et friskt hjerte som fungerer slik det skal. Fint at du skal til legen, blodprøver er bra. Du kan bestille deg en time, så er du sikker på å få pratet med legen.

Etterhvert kan du kanskje la usikkerheten få lov å være der uten at den lager slike ubehageligheter for deg som den gjør nå. Jeg tror du kan klare å godta det med å være nesten sikker etterhvert. Det tar den tiden du trenger:)

Jeg liker at du kan oppleve å være lykkelig og glad. Jeg tror det kan være et godt utgangspunkt.
Til forsiden