Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Angst for å kjøre bil

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Angst for å kjøre bil

des 7 2017 - 13:09
Hei.
Noen her som har angst for å kjøre bil? Hvordan takler dere det?

Det går som regel greit å sitte på med andre, men når jeg skal kjøre selv, spesielt alene, da kommer angsten. Har blitt litt bedre nå på veier som jeg har kjørt mange ganger, men så fort det er f.eks veiarbeid, omkjøring e.l. eller hvis jeg skal kjøre til et sted jeg ikke har kjørt alene før, da får jeg veldig angst. Føler de hjemme ikke forstår meg. Kom hjem nå og hadde skikkelig angst pga en lang og "ny" kjøretur, men ble bare kjeftet på når jeg sa noe.
Avatar

Normalt

des 7 2017 - 22:36
Angst kan kle seg i mange former. Kjenner mange som sliter med å kjøre bil, sitte på tog, generelt gå til nye steder eller områder.

Du skriver at du kjenner ekstra på det når du kjører i områder der du ikke har vært før/kjørt alene før. Det kan jo komme av at du ikke vet hva som venter deg eller bare den generelle usikkerheten ved det, at du ikke har fullstendig kontroll over hva som vil møte deg.

Jeg vil anbefale deg å kjøre de rutene du synes er ubehagelige flere ganger, sånn du blir kjent med veien/miljøet. Det blir da også lettere å komme til kjernen av problemet, om det er selve kjøringen eller eksterne faktorer som trigger angsten.

Kanskje også lurt å nevne at du kan oppleve "angst for angsten". Om du tenker på bilkjøring som ubehagelig, vil angsten komme frem hver gang du setter deg foran rattet. Assosiasjoner dannes som regel i ubevisstheten, så prøv å gjør bilkjøring til en hyggelig aktivitet uansett hvor vanskelig det er!

Gutt 19
Avatar

Re: Angst for å kjøre bil

des 8 2017 - 09:33
Ja, jeg har det, men jeg har ikke lappen. ER dog ikke mye igjen til jeg kunne fått den, men tør ikke å sitte i samme bil som en kjørelærer, så det skjer ikke :|
Avatar

Re: Angst for å kjøre bil

jan 10 2018 - 19:14
Jeg har også utviklet angst for å kjøre bil dessverre. Men det går muligens mer på at jeg er redd for å få angst når jeg befinner meg i bilen på et utrygt sted. Redd for å bli så redd, ikke noe trygt sted å flykte til dersom jeg blir så redd at jeg "må" det.

Prøver å avlede angsttankene med å høre på musikk, radio el. Har også prøvd ulike pusteteknikker, "stå i stuasjonen" etc. Det er vanskelig, noen ganger går det greit, andre ganger er det bare kjempetøft. Har ca 1/2 time bilkjøring til jobb - noen ganger er jeg helt utslitt før jeg i det hele tatt har startet på jobb....
Avatar

Re: Angst for å kjøre bil

jan 10 2018 - 20:45
Kjenner meg godt igjen i de tankene... Planlegger som regel kjøreruten før jeg skal noe sted og dersom det er veiarbeid/omkjøring blir jeg fort satt ut. Pulsen øker veldig så det dunker i ørene, musklene spenner seg og jeg blir ekstremt "våken".

Trur det er ganske typisk med angst at man ønsker kontroll, og når noe rokker ved det blir du stresset. Det er vanskelig for folk som selv ikke kjenner angsten på kroppen å forstå. Dumt at du opplever å få kjeft hjemme for en redsel du ikke kan noe for.

Jeg leker eksempelvis ikke å kjøre på motorveien i regnvær(redd for vannplanning)... Så nå utfordrer jeg meg selv ved å kjøre opp på motorveien i regnvær. Vise meg selv at jeg har kontroll over meg selv. Utfordrer du hjernen din mange nok ganger, så lærer den at frykten er irrasjonell.
Avatar

Re: Angst for å kjøre bil

nov 16 2018 - 12:39
Gammelt innlegg men vil skrive litt om dette jeg og. Jeg har innimellom hatt problemer med å kjøre bil. Har kjørt likevel. Enkelte ganger har jeg begynt å gråte bak rattet fordi jeg er så redd. For min del er det tvangstanker som kommer når jeg kjører. Sånne som - tenk om jeg kommer til å kjøre på noen, tenk om jeg ikke kommer til å merke en syklist i veien og kjører på ham, tenkt om jeg blir gal og kjører i en fjellvegg. Så for min del handler alt dette om angst for å miste kontroll. Angsten gir meg slike tanker sånn at jeg blir redd. Da har jeg ofte sagt til meg selv - hvor ofte har det skjedd at ikke du merker en syklist i veibanen? Hvor ofte har det skjedd at du er blitt gal? Hehe . Det skjer jo ikke, dette er bare angst. Av og til får jeg bare sånn angst følelse i noen sekunder. Da tenker jeg - aha, der var angst følelsen. Ok, det er greit. Bare å akseptere og jeg kan tåle enda mer om nødvedig, bare å fylle på. Men da kommer ikke den følelsen igjen og jeg glemmer hele greien. I veldig dårlige perioder når jeg allikevel har turt å kjøre, så tenkte jeg etterpå at jeg har vært veldig flink som klarte å gjennomføre turen selv om jeg har vært så redd. Husk å rose dere selv. Det er dere selv som vet best hvor utfordrende det er!
Til forsiden