Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Anfall av ekstraslag

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Anfall av ekstraslag

sep 19 2021 - 17:10
Hei,

Jeg vet at dette med ekstraslag er noe som plager mange her inne. Jeg er plaget periodevis og finner ikke noe logisk svar. Tenkte derfor bare å lage en tråd hvor folk kan fortelle om sine erfaringer :)

Jeg har vært plaget av og på siden 2008. De første årene kom anfallene kun etter leggetid og varte 2-3 timer (oftest frem til jeg sovnet). Det kunne være hvert 3-4 slag og var ganske fredelig. Ofte litt forhøyet puls i tillegg. Ekstraslagene roet seg dersom jeg reiste meg opp av en eller annen merkelig grunn.

Siden 2011, har jeg blitt utredet 2 ganger hos hjertespesialist med både ultralyd av hjertet og sykkel-EKG og EKG (24/48-timers EKG). Aldri klart å fanget opp ekstraslagene. De siste årene opplever jeg dem som kraftigere og har hatt 2 skremmende anfall som har gjort at jeg har kjørt til legevakta. Forrige gang for 2.5 år siden. EKG 15 sekunder som ikke fanget de opp fordi det var rolig akkurat de sekundende det tok med EKG. Sist nå 16 sept. Hjertet hoppet og danset fra jeg sto opp om morgenen og fremt til jeg dro rett fra jobb til legevakta i 13-tiden. De klarte endelig å fange opp ekstraslagene og jeg har levert utskriften til hjertespesialisten. Avventer svar derfra. Jeg har blitt erklært hjertefrisk 2 ganger og fått beskjed om at dette ikke er farlig (har VES). Men jeg skjønner ikke hva de utløses av. Opplever ingen utløsende faktorer. Har sovet dårlig i det siste pga mye tanker, men det kan kanskje forverre antallet, men gir ikke anfall i seg selv (tror jeg). Denne gangen ble pulsen veldig høy samtidig (mulig mellom 120-160), men det tror jeg kommer av at jeg blir redd og får angst mens anfallet pågår. Jeg skalv og var helt ute av meg. Legevakta sa det ikke var noe hjertesykdom å spore, bare disse hyppige ekstraslagene. Problemet nå er at jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med at dette ikke er ugreit. Aner ikke hvor mange jeg kan ha hatt under et anfall eller iløpet av den dagen, men tenker kanskje max 1000. Kanskje ikke så mange heller. Man skal vel godt over 10 000 VES i døgnet, over tid, for at det skal kunne slite på hjertet. Og hjertespesialisten (og alle andre) sier at VES (ekstraslag) i strukturelt friske hjerter (som jeg har fått bevist etter 2 ultralyder) ikke er farlig.

Jeg har også ekstraslag uten om anfall hvor de da kommer sporadisk hist og her utover dagen. Kan starte idèt jeg går ned trappa om morgenen. Det jeg legger merker til nå om dagen, er at de kommer når jeg beveger meg rundt. Går ofte greiere når jeg sitter i ro. Men med èn gang jeg skal gjøre noe å reise meg opp, så kommer de etterhvert på løpende bånd. Noen ganger sammenkoblet. Sjukt ekkelt. Det kjennes ut som et sug i halsen før smellet av det hardet slaget kommer i brystet.

Det ble langt, men måtte bare få det ut. Hvordan er det for dere andre? Hvor ofte? Anfallsvis? Utredet med VES/SVES og/eller endt på legevakta? Hvordan er deres erfaringer?

Hilsen bekymret og drittlei dette ekstraslagmaset.
Avatar

Re: Anfall av ekstraslag

sep 20 2021 - 19:00
Kjenner meg mye igjen i dette.

Har hatt dem helt siden ca. 2006. Stort sett hver dag, men det avhenger veldig av angstnivå og aktivitetsnivå. Trener jeg mye og angster lite, så kan de være helt fraværende i lengre perioder.

Lenge siden jeg har hatt slike anfall som du beskriver med høy puls, men det var noe som skjedde mye på den tiden da jeg fremdeles var bekymret for hjertesykdom. Det var ikke uvanlig med veldig mange ekstraslag da. Husker jeg satt på vurderingsrommet på legevakta med hjertemonitor og talte dem - typ ett ekstraslag per tiende slag var ikke uvanlig. En ganske skremmende opplevelse når man samtidig har makspuls som man ikke blir kvitt, men det ble jo klart etter hvert at disse anfallene i hvert fall delvis skyldtes angst. I likhet med deg har jeg gått gjennom flere utredninger, og de har ikke funnet noe annet enn supraventrikulær takykardi.Ledningsfeil som kunne opereres hvis jeg insisterte, men som de ikke mente var nødvendig.

Jeg har også hatt ekstraslag i serie som du beskriver, men det er ikke så ofte. Lengste serien jeg har hatt varte nesten et minutt. Kjenner meg godt igjen i den "sug i halsen"-følelsen. Ofte får jeg også en slags elektrisk kriblende følelse i halsen før de kommer.

Og ja, de er veldig avhengig av bevegelser og positur. Hvis jeg ligger på venstresiden en dag etter å stresset mye, kan jeg nesten trigge dem bare av å ligge på en bestemt måte.

Et lite tips til deg som jeg har lært etter å ha levd med disse tingene i mange år: De fysiske manifestasjonene av angst kan ofte komme lenge etter selv angsten. Angsten graver seg ned i underbevisstheten din uten at du er klar over det. Det er derfor det kan være vanskelig å se logikken i det som skjer. Du kan føle deg helt rolig og angstfri, og så slår angsten allikevel til med ekstrasystoler og høy puls.

En annen ting: Rundt 2010 gikk jeg over lang tid på betablokkere, noe jeg angrer bittert på i dag, da jeg er overbevist om at de i lengden bare gjorde hjertet mitt mye er sensitivt for stress. Man har vel ikke lov til å gi medisinske råd her på forumet, men for min egen del skulle jeg ønske jeg aldri tok dem.
Avatar

Re: Anfall av ekstraslag

sep 25 2021 - 15:24
Takk for utfyllende svar. Jeg hadde et anfall tirsdagen etter som varte hele dagen. Hadde sikkert over 1000 ekstraslag den dagen og mange per minutt. Fikk fanga opp noen på EKG privat med nok en beskjed om at dette ikke er farlig og bare å drite i. Lettere sagt enn gjort. Har heldigvis roet seg ned nå, men kommer noen hver eneste dag. Det kan jeg leve med sålenge det ikke er anfall. Ikke tror jeg at jeg har dette på natten mens jeg sover heller og er det noe galt med hjertet så er det ikke bare galt på dagtid vil jeg tru…

Har vært gjennom en stressende periode på jobb og utfordring med barn i skole i tillegg til å våkne mye på natta uten å få sove igjen. Da baller det sikkert bare på seg.

Jeg kan også få disse ekstraslagene når pulsen er på vei opp eller ned og når jeg er skikkelig mett. Hvorfor det er sånn, vet jeg ikke. Kanskje jeg aldri finner svar heller.

Ble tilbudt betablokker av legevakta for å roe ned pulsen. Jeg går ikke på noen medisiner og kjenner at jeg ikke er spesielt gira på å begynne heller. Hadde disse anfallene kommet ukentlig eller månedlig så kunne jeg vurdert det, men når forrige anfall var for 2.5 år siden så tenker jeg det er dumt å begynne på medisiner som kanskje gir masse bivirkninger…. Så jeg hadde, mer eller mindre, allerede bestemt meg før du frarådet betablokker :)
Til forsiden