Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Eple-nytt

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Eple-nytt

sep 15 2022 - 15:35
Nå jeg nå skjønner at det er veldig få grenser for hva en kan bruke dette forumet til, så jeg prøver noe jeg trenger et saklig godt kvalifisert svar på. Jeg synes ikke noen av fanene her passer helt, så jeg tar årstiden i betraktning når jeg velger Aktuelle Nyhetssaker.

Noen av mine betinget kjære epletrær viser tegn til sykdom som jeg lurer på hvordan jeg skal best håndtere så jeg kan få utløp for mitt høyst egoistiske ønske om masse epler. Jeg ønsker derfor å komme i kontakt med noen som har nok erfaring med fruktdyrking til å gi meg gode råd som kan fungere så jeg får det jeg vil, nemlig egen epleavling.

Jeg antar at denne sykdommen er ikke av mental art for epletrærne, men jeg selv blir mentalt nedbrutt av skuffelsen over at eplene råtner på treet. Jeg vil ha dem sprøe, modne og friske på denne tiden av året, slik adopsjonskontoret for epletrær-barn lover i sin propaganda, bilder osv. Nå snakker vi altså ikke om rognebærmøll, som i år har vært ille.
Avatar

Re: Eple-nytt

sep 15 2022 - 16:48
Finnes det et eget adopsjonskontor for epletrærbarn? Det var nytt for meg!
Avatar

Re: Eple-nytt

sep 15 2022 - 23:11
Javisst, de har vel sin utdanning fra planteskolen.
Avatar

Re: Eple-nytt

sep 16 2022 - 13:04
Bare så det er sakt er jeg ingen ekspert, jeg har kun hobby dyrker av div frukt, bær og grønt.

Men av det jeg passer på med mine trær er at grene ikke vokser for tett, da kan det lett få sopp som fører til råte. Så riktig beskjæring er kanskje det mest viktigste med alle typer frukttrær. Sopp er som regel hoved problemet for at epler råtner så er det mange typer sopp noen råtner på utsiden andre startet på innsiden og ja mye forskjellig. Der er kanskje bedre og dele bilde på et plante forum eller side. Er ikke veldig flink å finne ut av hvilken type som er problemet. Men de anbefaler og plukke vekk al frukt som ser råtten ut og kaste det i avfall bøtten.
Jeg vasker trærne mine med høytrykk spyler 1 gang pr 1-5år avhengig av om de blir veldig fort mosegrodde eller annet som ikke er ren frisk bark. Siden de kan ta med seg sykdommer til fruktene som henger på trærne. De tar også og stjeler energi fra frukttreet.

Det kan også komme råte fra mye regn og fuktighet. Dette tror jeg ikke det er noe en får gjort noe med annet å håpe at det blir bedre vær til neste år.
Men ja er treet veldig ungt så er det mer sårbart og utsatt for sykdommer. Som en ikke få gjort noe annet en og vente på at treet skal blir større og sterkere.
Men mitt beste tips for å nesten alltid ha epler og spise er og ha mange forskjellige typer. Siden noen er streker og svakere mot forskjellig ting. I tillegg ha flere typer som modner på forskjellig tidspunkt som sommer epler, høst epler og vinter epler. Jeg er veldig glad i glassepler sommer type og gravenstein og discovery som høst og vinter typen husker jeg ikke hva jeg har dessverre. Men ja jo flere typen en har jo høyere sannsynlighet for at 1 av de klarer og gi resultat.
Men ja i år hadde jeg et nytt problem som jeg oppdaget alt for sent til at jeg klarte å redde fruktene. Treerne overlevde heldigvis, men ble null frukt for meg i år. Plutselig så hadde det kommet maur i alle trærne som dyrker bladlus til kolonien sin og da beskytter de bladlusene mot rov insekter.

Tror det er ganske normalt og bli litt skuffet jeg hadde også gledet meg til mye frukt i år. Men da er det vel bare å bruke høsten nå på og forbedrede seg til ny sesong til neste år. Men ja jeg synes det er veldig tris og kjipt siden jeg hadde gledet meg veldig til fruktene.

Men ja føler jeg har veldig mye igjen å lære. Men ja det er kunnskapen jeg har så langt det er sikkert mye annet en må tenke på også :)
Avatar

takk til døgnflue!

nov 24 2022 - 14:50
Først nå oppdaget jeg at det er kommet svar fra en fruktdyrker, ja nå ble jeg glad! Skjønner ikke hvordan jeg har oversett det, men desto større takk for svar og innspill! Jeg kommer til å lese det mange ganger og ta til meg rådene litt etter litt. Kjempegøy å få et så godt svar :-)

Beskjæring ja, da skal jeg gå enda grundigere til verks med det. Høytrykksspyler, når på året tåler trærne det?

Det er særlig Haugman-trærne som har hatt råtne frukter i flere år nå. Med dine råd får de få en ny sjanse en sommer til, så får jeg stelle dem alt jeg klarer og håpe på bedre resultat. Ellers har jeg Åkerø som smaker så fantastisk godt, og noen flere sorter som jeg ikke kjenner navnet på. Men det blir gode epler som spises ferske og masse godt blir laget av dem utover vinteren.

Å dyrke noe gir masse tilbake, selv om en ikke lykkes med alt med en gang. Det som særlig har vært overraskende vellykket her i høst, har vært å høste inn pastinak og steke dem i stekeovnen eller i panne. De lange røttene på tuppen må en ikke ta vekk, for de blir sprø små smaksbomber, nesten som chips. Kokt pastinak blir nesten smaksløst i forhold. Nå bakes andre grønnsaker også på samme måte her, med mer smak som resultat.

Føler en seg litt nedfor eller deprimert, så er det å sette et frø en god medisin, synes jeg. Jeg blir litt ærbødig av å se hva som kommer ut av et tilsynelatende kjedelig frø. Alt som ligger klart, det trenger bare vann, lys og varme. Ut kommer en fantastisk plante med sine egenskaper. Her i huset er det kommet plantelys over spisebordet, så er det lys til både planter og folk som trenger lys til å våkne på morgenen.
Avatar

Re: Eple-nytt

nov 25 2022 - 10:45
Innlegget er ulest.
Høytrykksspyler, når på året tåler trærne det? Svar: Våren litt vanskelig og gi en nøyaktig dato, men ofte rundt påsketider er da det er varmt nok, men enda et par minus på natten men god varme på dagen. Har prøvd 1 gang på høsten akkurat da bladene var nesten ferdig falt av, det gikk også fint.

Fikk inspirasjonen fra Youtube. Følger en kannel som heter Noal Farm også har de en episode som heter: World's Most Expensive Persimmon - Japanese persimmon Harvesting - Dry persimmon traditional making
Det jeg liker med den kanalen er at de bare viser ting også er det musikk ingen som snakker. Men selvfølgelig da er det mye gjetting da xD
Men jeg googler også mye det jeg lurer på, liker bedre og lese en og høre på folk snakke. Så veldig glad jeg fant den på Youtube som viser masse nyttig ting med musikk.
Hadde et kirsebær tre som hadde ikke produsert noe frukt på 5år og hadde tenkt og gi det opp. Men det var helt mosegrodd og etter vask og litt klipp, fikk ikke noe det året, men neste år da kom det masse frukt.

Oi haugmann epler de er ikke lett og bare finne på gata lenger. De er veldig resistente mot sopp men arten kan slite mer skurv. Det ser ikke delikat ut men ikke noe problem å skrelle eple og spise det under skallet. Med mindre fruktkjøttet er brunt da må det kastets, men etter skrelling burde fruktkjøttet være hvit og crispy. Haugmann liker seg på tørre områder som om du bor veldig nær havkanten kan det bli litt for mye fuktighet for dem. Som da kan gi sykdom, da de er mest tenkt for kaldt tør klima. Men de er tøffe epler og kan leve opp til sone 6 det vil si at de kan dyrkes helt opp til Tromsø.
Åkerød kan også slite med skurv med god sopp resistente. De er litt mindre hardføre sone 4 og er ikke sikkert overlever i Trøndelag.
De typene har en ting til felles at de liker best beskjæring fra januar til mars, men i grunn ganske normalt for busker og trær at det skjer beskjæring i sen høst eller vinter før de våkner på våren.
Har ikke lykkes enda med unge kvister fra beskjæring kan settes med rot hormoner eller vann med honning og de vil sette røtter til å bli et nytt tre. Har kun prøvd 1 gang og da tok jeg kvistene på sommeren så sikkert derfor det ikke fungerte. Skal ha forsøk nr 2 nå i januar.


Helt enig med det du skrive om at å dyrke gir stor glede. Det er også mye prøving og failing. Det gir også det for meg og jeg ble ganske lei meg da te treet (Camelia sinensis) mitt døde nå for noen uker siden. Hadde gitt normal jord og lærte etter det døde at det var en sur jord plante. Hadde lest mye om det ingen som nevnte det som informasjon før jeg søkte opp sykdom symptomer som jeg ikke kunne vite før det ble for sent. Jeg er veldig glad og ha spiselige planter som potteplanter inne og stelle de opp. Lage et lite tree av en rosmarin og laurbærbusk og ja er moro har mye annet også. Noen ganger når jeg lager tee til går jeg rundt i huset og river av blader i pottene og det smaker godt. Men jeg får litt blikk da jeg har besøk, men mer moro med noe som kan brukes en bare en grønn plante som står der.

Tar til meg tipsene dine på pastinakk, har kjøpt frø til dem for neste år blir første gang jeg planter de. Har hatt sellerirot og pepperrot så er vel ganske lik gro metode på dem tror jeg.

Oi dette ble langt svar, men til mitt forsvar det var plante snakk å aktivere meg der da blir det fort masse tekst eller snakk. Men ja er jo veldig glad i den hobbyen.
Avatar

Re: Eple-nytt

nov 28 2022 - 13:39
Tusen takk for hyggelig svar, bare koselig at det blir masse innlegg om plantedyrking her. Det kan være god helse i å dyrke plantegleder, så dette må da være innafor her.

Da skal vi prøve både høytrykksspyleren og stiklinger i honningvann. Dette er nye metoder for oss så det blir spennende. Haugmann-eplene blir brune og råtne tvers gjennom, dessverre. Trærne er sånn 10-15 år gamle og står luftig til, men de skal bli enda hardere beskåret til våren! Har fått oss en bok om beskjæring, det vil vi lære oss.

Her har kjøkkenhagen blitt gjerdet inn over 1,8 m på grunn av rådyr som liker disse delikatesser som der sikkert gir en herlig avveksling fra den vanlige dietten deres. Men pastinakk har de ikke angrepet før det ble gjerde, så de skal vi prøve et felt også utenfor gjerdet til våren. Når en dyrker selv så kan en la være å sprøyte og da kan en spise hele planten der det smaker godt. Gulrot-graset er minst like godt som rota! Hakke det grovt eller fint med stavmikser i suppe eller stuing er kjempegodt gjerne med litt salt smakfull fisk eller kjøtt til. Men obs at ikke alle planter er hele planten spiselig, så undersøk det!

Vi har litt blomster sammen med grønnsakene i kjøkkenhagen. Da kommer flere insekter og pollinerer og det "smiler" liksom mer imot oss når vi går i hagen. Vi har hatt noen høye bønner som klatrer på gjerdene og blomstene kommer jo øverst, så insektene ser dem godt.

Tomater sådde vi i potter ute fordi jeg har for kort vekstsesong ute til at de modner ute. Nå står de her inne i stua, med modne tomater under plantelys. Plantene må bindes opp litt, for de ble høyere enn frøpakka tilsa, men ikke mer enn litt over en meter. Men frøpakka lovet røde tomater, men sannheten er at de ble gule når de er modne. Og litt annen smak. En litt gøyal feil fra produsenten!
Avatar

Re: Eple-nytt

des 7 2022 - 18:19
Angående å lage nye epletrær av kvister, så om det også i et hageblad her om dagen. Men heller ikke der sto det noe om følgende. Det jeg lurer på er, epletrær en kjøper på hagesenteret er vel podet på en annen sort som rot. Hvordan gjør en med det? Går det like godt å la være?
Avatar

Re: Eple-nytt

des 7 2022 - 20:21
Ja jeg tar også og ikke bruker noe gift middler i hagen. Så prøver jeg og plante litt ekstra siden jeg har noen dyr som tar litt her også. Men det meste får stå i fred da.

Ja jeg prøver også og spille hele planten. Men rødbeter de bladene der har litt for sær smak, men reddik blader er veldig godt.

Ja jeg har også mye villblomster og en del busker og planter. En god hage har mange insekter og godt med liv. Har også hagedam av noe av de mer moro dyrene har jeg hagesalamander og øyestikker. Jeg fikk mange mer dyr da jeg fikk litt vann i hagen og gullfisk i den.
Men den hagebusken jeg ser mest insekter der det alltid bor noen er snøbærbusk, ikke spiselig bare pynt.

Ja jeg må også ta inn en del tomater får og få de modene. Men jeg har også blitt hekta på syltede grønne tomater er også god og lage litt salsa med.

Med poding så kan du i teroi pode gren på alle andre trær typer og ung trær. Men den de fleste bruker for den er lettere og jobbe med er rogn til poding. Rogn er i pære familien.

Sånn de lager familie trær på plantebutikker, de setter 3 forskjellige epler typer på.

Det er lettere og ha velykket med poding en rot vekst. Men ja jeg gikk bare veldig lyst til å prøve å få røtter på kvister. Men ja bruke poding er nok smartere ^^

Ble litt sent svar vært litt syk men går bedre nå. Men fryser mye enda, men nå tror jeg det går over om en dag eller tre
Til forsiden